Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sorunumuz, işgal ve istila politikasıyla coğrafyamızı kaosa sürükleyenlerledir

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sorunumuz, işgal ve istila politikasıyla coğrafyamızı kaosa sürükleyenlerledir
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Bizim sorunumuz, iÅŸgal ve istila politikasıyla coÄŸrafyamızı kaosa ve istikrarsızlığa sürükleyenlerledir.” dedi.
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, “Batılı güçlerin desteÄŸiyle Ä°srail’in bölgemizde estirdiÄŸi devlet terörünün insani maliyeti her geçen gün artmaktadır.” dedi.
ErdoÄŸan, Brezilya’nın Rio De Janeiro kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’ndeki temaslarını tamamlamasının ardından basın toplantısı düzenledi.
Zirveye ev sahipliÄŸi yapan Brezilya Devlet BaÅŸkanı Lula da Silva’ya ÅŸahsı, eÅŸi ve heyete gösterdikleri hüsnükabul için teÅŸekkür eden ErdoÄŸan, zirve kapsamında, dönem baÅŸkanının davetlisi olanlarla birlikte 35’i aÅŸkın ülkenin devlet ve hükümet baÅŸkanlarıyla, uluslararası teÅŸkilatların temsilcileriyle bir araya geldiklerini söyledi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Türkiye’nin geçmiÅŸ yıllarda olduÄŸu gibi G20 faaliyetlerine bu yıl da aktif olarak katkıda bulunduÄŸunu belirtti.
ErdoÄŸan, Brezilya’nın 2024 dönem baÅŸkanlığı için son derece isabetli ÅŸekilde belirlediÄŸi üç öncelik olan “açlık, yoksulluk ve eÅŸitsizlikle mücadele”, “enerji geçiÅŸi ve sürdürülebilir kalkınma” ile “küresel yönetiÅŸim kurumlarının reformu” baÅŸlıklarının yakından takip ettikleri önemli meseleler olduÄŸunu söyledi.
“Adil bir dünya ve sürdürülebilir bir gezegen inÅŸa etmek” temasıyla gerçekleÅŸen zirvedeki ana hitabında, Türkiye’nin kimseyi geride bırakmama ÅŸiarıyla yürüttüğü insani kalkınma faaliyetlerine dikkati çektiklerini vurgulayan ErdoÄŸan, “Öncelikle ÅŸu hususu ifade etmek istiyorum; Türkiye olarak 2015’ten bu yana milli gelire oranla dünyada en fazla insani yardımda bulunan ülkelerdeniz. Çatışma bölgelerinden kaçarak ülkemize sığınan yaklaşık 4 milyon yerlerinden edilmiÅŸ kiÅŸiye ev sahipliÄŸi yapıyoruz.” diye konuÅŸtu.
Karadeniz Girişimi ile Türk boğazları üzerinden tahılın dünya pazarlarına ulaşmasını sağladıklarını anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti:
“Afrika’dan Asya’ya Haiti’den Afganistan’a nerede bir kıtlık, açlık, felaket, çatışma, trajedi varsa Türkiye ilgili tüm resmi kurumları ve sivil toplum kuruluÅŸlarıyla oradadır, ihtiyaç sahiplerinin her daim yanındadır. Ä°srail saldırıları karşısında hayatta kalma mücadelesi veren Gazze ve Lübnan’daki kardeÅŸlerimize de el uzatıyoruz. GönderdiÄŸimiz 86 bin tonluk yardım miktarıyla Filistin’e en fazla destek olan ülkelerden biriyiz. Lübnan’daki kardeÅŸlerimize ulaÅŸtırdığımız yardım miktarı da 1300 tonu geçti. Filistin meselesinde bizimle aynı hissiyatları taşıyan Brezilya’nın açlık ve yoksulluÄŸa karşı mücadelesini takdirle karşılıyoruz. DeÄŸerli dostum Lula’nın baÅŸlattığı Açlık ve YoksulluÄŸa Karşı Küresel Ä°ttifak’a kurucu üye sıfatıyla katılıyoruz.”
“Uluslararası kuruluÅŸların iflasına tanıklık ediyoruz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin Küresel Yönetişim Kurumlarının Reformu başlıklı oturumunda mevcut uluslararası sistemin bir an önce adil ve katılımcı temelde ıslah edilmesi gerekliliğinin vurgulandığını belirtti.
Kovid-19 salgınında, ülkeler arası yardımlaşmanın büyük oranda iflas ettiğine şahit olunduğuna dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu:
“Åžimdi de tüm insanlığın vicdanını sızlatan savaÅŸlar, doÄŸal felaketler ve zulümler karşısında uluslararası kuruluÅŸların iflasına tanıklık ediyoruz. Bu kuruluÅŸların en başında temel görevi küresel istikrarı ve barışı korumak olan BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Güvenlik Konseyi geliyor. BM Güvenlik Konseyi, BM üyesi 193 ülkenin hak, hukuk kaygılarını gözetmek yerine sadece 5 daimi üyenin çıkarlarını önceleyen ve bu 5 ülkeye hizmet eden elitist bir yapıya dönüşmüştür. Bunun günümüzün çoÄŸulcu dünyasında hiçbir makul, mantıklı, tutarlı izahı olamaz. Her fırsatta ifade ettiÄŸim gibi dünya beÅŸten büyüktür.
Yine çok yakınımızdaki bir bölgede Rusya ile Ukrayna arasında yaÅŸanan savaÅŸ bu gerçeÄŸi bir kez daha tüm insanlığın yüzüne çarpmıştır. Türkiye olarak daha adil bir düzenin inÅŸasını hedefleyen gayretlerimizin merkezinde etkili bir BM sistemi, onun da odağında Güvenlik Konseyi reformu vardır. 11 yıl önce ilk kez dillendirdiÄŸimiz bu önemli tespitimizin her geçen gün daha geniÅŸ kitleler tarafından benimsendiÄŸini görüyoruz. Özellikle mevcut mekanizmaların dışladığı, maÄŸdur ettiÄŸi, sesine ve taleplerine kulak tıkadığı Latin Amerika, Afrika ve Asya’dan ciddi destek alıyoruz. Rio Zirvesi bunun adeta bir ispatı oldu. 11 sene evvel açtığımız yolun bugün veya yarın ama bir gün mutlaka menzile varacağına yürekten inanıyorum.”
Gazze’deki kıtlık
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, G20’nin temsil niteliÄŸi yüksek bir küresel yönetiÅŸim platformu olarak uluslararası sınamalara ortak çözüm getirilmesi bakımından önemli iÅŸleve sahip olduÄŸunu söyledi.
ErdoÄŸan, 2008’den bu yana G20 zirvelerine eksiksiz katıldığını belirterek, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:
“Dünyamızın aynı anda birden fazla savaÅŸla, soykırımla, insani dramla boÄŸuÅŸtuÄŸu baÅŸka bir dönem hatırlamıyorum. Bilhassa Gazze’de kıtlık riski uluslararası sınıflandırmalara göre felaket düzeyine ulaÅŸmıştır. Gazze nüfusunun yüzde 96’sı, diÄŸer bir ifadeyle 2 milyondan fazla insan saÄŸlıklı gıdaya ve suya eriÅŸemiyor. Ä°srail hükümeti açık hava hapishanesine çevirdiÄŸi Gazze’ye insani yardım giriÅŸlerini de engelleyerek insanlığa karşı suç iÅŸliyor. Bunu sadece biz deÄŸil, BM ve birçok kuruluÅŸ da söylüyor. Ağır bombardıman altında bir kap yemeÄŸe, bir yudum suya ulaÅŸmak için canlarını tehlikeye atan çocukların dramlarını hepimiz 14 aydır yüreÄŸimiz parçalanarak takip ediyoruz. Ä°srail saldırılarında hayatını kaybeden yaklaşık 50 bin Filistinlinin yüzde 70’inden fazlası kadın ve çocuktur. Lübnan’da katledilenlerin önemli kısmı da masum sivillerdir. Batılı güçlerin desteÄŸiyle Ä°srail’in bölgemizde estirdiÄŸi devlet terörünün insani maliyeti her geçen gün artmaktadır. Her ne sebeple olursa olsun bu zulme, dozu giderek artan bu vahÅŸete sessiz kalanları tarih affetmeyecektir. Lübnan’daki katliamın sona ermesi için acil ve kalıcı ateÅŸkes ihtiyacını her fırsatta dile getiriyoruz. Bu çaÄŸrımızı G20 Rio Zirvesi’nde de tekrarladık. GiriÅŸimlerimizin de neticesinde G20 Liderler Bildirgesi’nde Gazze’ye dair güçlü ifadeler yer aldı.”
Lübnan’daki tehlikeli tırmanış hakkında derin endiÅŸenin yanı sıra Gazze’ye insani yardımların ulaÅŸtırılmasının önündeki engellerin kaldırılması çaÄŸrısının liderler düzeyinde kayda geçirildiÄŸini vurgulayan ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:
“Åžunun bir defa anlaşılması lazım. Bizim hiçbir ülkeyle, halkla, inançla sorunumuz yoktur. Bizim sorunumuz katliamla ve katliamcılarladır. Bizim sorunumuz, ülkesinin ve vatandaÅŸlarının güvenliÄŸini daha fazla masum kanı dökmekte arayanlarladır. Bizim sorunumuz iÅŸgal ve istila politikasıyla coÄŸrafyamızı kaosa ve istikrarsızlığa sürükleyenlerledir.”
“Filistin Devleti’nin daha fazla ülke tarafından tanınması bilhassa bu dönemde çok önemlidir”
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, “Bölgemizdeki çatışmalar ve krizler çözüme kavuÅŸtukça, Türk ekonomisindeki iyileÅŸme daha da hızlanacak, Türkiye hedeflerine doÄŸru koÅŸar adımlarla gidecektir.” dedi.
Gazze halkına 14 aydır reva görülen soykırımın cezasız bırakılmaması için Uluslararası Adalet Divanında açılan davaya müdahil olma kararı aldıklarını belirten ErdoÄŸan, gelinen noktada, uluslararası sistemin durduramadığı Ä°srail’e karşı sorumluluk sahibi devletler tarafından yine uluslararası hukuk temelinde zorlayıcı tedbirler uygulanmasının ÅŸart olduÄŸunun altını çizdi.
Ä°srail’e silah ve mühimmat sevkinin durdurulmasını talep eden mektuplarının 52 ülke ve 2 uluslararası kuruluÅŸun ortak imzasıyla bir BirleÅŸmiÅŸ Milletler belgesi olarak yayımlandığını hatırlatan ErdoÄŸan, “Filistin Devleti’nin daha fazla ülke tarafından tanınması bilhassa bu dönemde çok önemlidir.” dedi.
Orta DoÄŸu’da bunları yaparken, Ukrayna’daki savaşın adil ve kalıcı barışla neticelenmesi için tarafların eÅŸit statüde temsil edileceÄŸi diplomatik giriÅŸimleri desteklediklerini vurgulayan ErdoÄŸan, şöyle devam etti:
“Esasen çatışmaların ilk aylarında Ä°stanbul süreciyle tarihi bir fırsat yakalanmıştır. Ancak bu imkan deÄŸerlendirilemedi. Bunun faturasını ise yarım milyona varan can kaybıyla her iki komÅŸumuz, enerji ve gıda kriziyle tüm insanlık ödedi. Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz. Aradan geçen süre bu tespitimizin haklılığını teyit etmiÅŸtir. Türkiye, savaşın ilk gününden bu yana yaptığı gibi taraflar arasında her türlü kolaylaÅŸtırıcı rolü üstlenmeye hazırdır. Bunu yapabilecek iradeye ve kabiliyete ziyadesiyle sahiptir. Yeni Amerikan yönetiminin her iki çatışma bölgesinde de barışa giden yolda daha cesur, daha basiretli, daha destekleyici adımlar atmasını ümit ve arzu ediyorum. Barışa giden yolu tıkayacak ve savaşı körükleyecek adımları doÄŸru bulmadığımızı burada vurgulamak istiyorum.”
ErdoÄŸan, çevresindeki sıkıntılara ve çatışmalara raÄŸmen Türkiye ekonomisinin büyüme trendini istikrarlı bir ÅŸekilde sürdürdüğünü dile getirerek, Türkiye’nin, geçen yıl yapılan genel seçimlerle birlikte 5 yıllık kesintisiz icraat dönemine girdiÄŸini söyledi.
Seçimlerin hemen ardından uygulamaya koydukları ekonomi programıyla belirsizlikleri ortadan kaldırdıklarını anımsatan ErdoÄŸan, 6 Åžubat 2023’te yaÅŸanan asrın felaketinin, insanların hayatında ve ekonomide yol açtığı yaraları hızla sardıklarını vurguladı.
“14 yıl boyunca kesintisiz büyüme sürecini devam ettirdik”
Geçen ay 130 bininci deprem konutunun anahtarlarını afetzedelere teslim ettiklerini hatırlatan Erdoğan, 2024 yılı sonunda 200 bin konutun, gelecek yıl sonunda ise 417 bini konut, toplam 453 bin bağımsız bölümün inşasını bitireceklerini belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin izlerini silmek için bugüne kadar 71,5 milyar dolar harcama yapıldığını bildirdi.
Ekonomide 2023 yılını yüzde 5,1 oranında büyümeyle kapatarak, 14 yıl boyunca kesintisiz büyüme sürecini devam ettirdiklerini dile getiren Erdoğan, şunları ifade etti:
“2024 yılının ilk yarısında büyümemiz yüzde 3,8 olarak gerçekleÅŸti. Milli gelirimizin 2024 sonunda 1 trilyon 331 milyar dolara ve kiÅŸi başına gelirimizin ise 15 bin 551 dolara yükselmesini bekliyoruz. Tüm dünya gibi bizim de en büyük endiÅŸemiz yüksek enflasyondur. Amerika ve Avrupa dahil pek çok yerde son 60-70 yılın zirvelerini gören enflasyon baskısından herkes gibi biz de olumsuz etkilendik. Dezenflasyon sürecimiz 2024 yılı haziran ayından itibaren baÅŸladı ve 2025 yılında da devam edecek. Son bir yılda toplam istihdamı 1,1 milyon kiÅŸi arttırarak, iÅŸsizlik oranımızı yüzde 8,6’ya düşürdük. Ekim ayında yıllıklandırılmış ihracatımız toplam 262,3 milyar dolarla tarihimizin en yüksek seviyesine ulaÅŸtı. Bir baÅŸka güçlü olduÄŸumuz alan olan turizmde, 2024’ün ilk 9 ayında 47 milyar dolar gelirle rekor kırdık. Yıllık cari açığımızı 10 milyar doların altına indirerek, dış kırılganlığımızı giderdik.”
“Ekonomimizin rekabet gücünü artırmayı sürdüreceÄŸiz”
Merkez Bankası rezervlerinin 160 milyar dolara dayandığına dikkati çeken Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Makro ekonomik göstergelerdeki bu pozitif geliÅŸmeler, yatırımcıların ülkemize yönelik bakışını da olumlu yönde etkilemiÅŸ, kredi notumuz artarken, ülkemizin risk primi de emsallerimize göre daha hızlı düşmüştür. 2024’te üç büyük kredi derecelendirme kuruluÅŸu tarafından notu ikiÅŸer kademe arttırılan tek ülkeyiz. Ekonomide hedeflerimizi gerçekleÅŸtirmek amacıyla bundan sonra ülkemizin araÅŸtırma, geliÅŸtirme ve yenilikçilik kapasitesini geliÅŸtirmeyi, aktif sanayi politikalarımızda, katma deÄŸer zincirlemede yükselmeyi, savunma sanayisindeki atılımlarımıza yenilerini eklemeyi, yeÅŸil ve dijital ekonomiye geçiÅŸe yönelik teknolojik dönüşümü hızlandırmayı, yatırımcı dostu politikalarla iÅŸ ve yatırım ortamımızı iyileÅŸtirmeyi, ekonomimizin rekabet gücünü artırmayı kararlılıkla sürdüreceÄŸiz. Bölgemizdeki çatışmalar ve krizler çözüme kavuÅŸtukça Türk ekonomisindeki iyileÅŸme daha da hızlanacak, Türkiye hedeflerine doÄŸru koÅŸar adımlarla gidecektir.”
Rio’daki zirve boyunca katılımcı liderlerle ikili görüşmeler gerçekleÅŸtirdiÄŸini, istiÅŸarelerde bulunduÄŸunu belirten ErdoÄŸan, Rio’ya geldiÄŸi gün ilk olarak ev sahibi Brezilya Devlet BaÅŸkanı Lula da Silva ile kapsamlı bir görüşme yaptığını söyledi.
Aralarında Malezya, Endonezya, Ä°talya, Ä°spanya, Fransa liderleri ile Avustralya BaÅŸbakanı Anthony Albanese’nin de bulunduÄŸu birçok devlet ve hükümet baÅŸkanıyla temaslarının ya da ikili formatta görüşmelerinin olduÄŸunu anlatan ErdoÄŸan, zirve marjında Meksika, Endonezya, Kore Cumhuriyeti ve Avustralya ile kurdukları MIKTA oluÅŸumunun liderleriyle dönem baÅŸkanı Meksika’nın ev sahipliÄŸinde bir toplantı yaptıklarını kaydetti.
“Ä°ÅŸbirliÄŸini güçlendirme konusunda mutabık kaldık”
ErdoÄŸan, 11. kuruluÅŸ yıl dönümünü kutladıkları MIKTA’nın liderleri olarak, iÅŸbirliÄŸini gelecek dönemde daha da güçlendirme konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti.
Barışı, adaleti ve insanlığın ortak deÄŸerlerini merkeze alan giriÅŸimci dış politikasıyla Türkiye’nin hem G20 ve MIKTA’da hem de diÄŸer çok taraflı platformlarda etkin rol oynayacağının altını çizen ErdoÄŸan, “Daha adil bir dünyanın mümkün olduÄŸu inancıyla, evlatlarımıza daha müreffeh bir dünya bırakmanın mesuliyetiyle çalışmalarımıza hız vereceÄŸiz. Rabbim yolumuzu açık etsin.” dedi.
G20 Liderler Zirvesi süresince yaptıkları istiÅŸarelerin hayırlara vesile olmasını dileyen ErdoÄŸan, Brezilya Devlet BaÅŸkanı Lula da Silva’nın ÅŸahsında Brezilya makamlarına misafirperverlikleri için teÅŸekkür etti.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, G20 dönem baÅŸkanlığı görevini devralan Güney Afrika Cumhuriyeti’ne 2025 yılında sürdüreceÄŸi çalışmalarda baÅŸarılar diledi.
Gazetecilerin sorularını yanıtladı
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, “Ä°srail’in bu zulmüne karşı dünya beklediÄŸimiz tavrı henüz koymuÅŸ deÄŸil ama biz ÅŸu anda Türkiye olarak dostlarımızla el ele vererek bu mücadelemizi aynen sürdürüyoruz.” dedi.
ErdoÄŸan, Brezilya’nın Rio De Janeiro kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’ndeki temaslarını tamamlamasının ardından basın toplantısı düzenledi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, G20 Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirgesinin Ä°srail’in, Gazze ve Lübnan’a saldırıları konusundaki beklentileri karşılayıp karşılamadığına iliÅŸkin sorusu üzerine ErdoÄŸan, sonuç bildirgesinin bekledikleri ÅŸekilde teÅŸkil ettiÄŸini belirterek, “Ama biz olayı tabii 11 ayın sonucu olarak deÄŸerlendirdiÄŸimizde maalesef Ä°srail’in bu zulmüne karşı dünya beklediÄŸimiz tavrı henüz koymuÅŸ deÄŸil ama biz ÅŸu anda Türkiye olarak dostlarımızla el ele vererek bu mücadelemizi aynen sürdürüyoruz. Gerek Ä°srail-Filistin arasında gerekse en son biliyorsunuz, bu Ä°srail’in zulmü Lübnan’a da yansıdı. Lübnan’a da varıncaya kadar buralarda meydana gelen bu zulme karşı Türkiye olarak tek başımıza da kalsak biz mazlumların yanında olmaya devam edeceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.
ErdoÄŸan, “Türkiye’nin, BRICS grubundan yapılan ortaklık teklifini kabul edip etmediÄŸine” iliÅŸkin soruya, “Åžu an itibarıyla BRICS konusunda ekiplerimiz, arkadaÅŸlarımız çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışmalarımızı belli bir noktaya getirdikten sonra gerekli olan cevabı BRICS baÅŸkanlığına vereceÄŸiz.” yanıtını verdi.
Rusya’nın nükleer doktrinini onaylamasına iliÅŸkin bir soru üzerine ErdoÄŸan, şöyle konuÅŸtu:
“Her ÅŸeyden önce nükleer silahların kullanıldığı bir savaşın olumlu bir yanı vardır diyemeyiz. Ve son dönemde özellikle Ukrayna’nın kullandığı füzeler bu durumun nerelere vardığını, varacağını gösteriyor. Bunlar tabii olumlu geliÅŸmeler deÄŸil. Bütün bu olumsuzluklara karşı Türkiye olarak biz tavrımızı aynen koruyor ve burada bu durumun süratle barışa yönelik bir geliÅŸme olmasını da bekliyoruz ve bununla ilgili görüşmelerimizi, bununla ilgili yine taraflara barışı tavsiye eden adımlarımızı atıyoruz.”
Bir gazetecinin, bugün Brezilya’da Devlet BaÅŸkanı’na suikast planlamakla suçlanan 4 asker ve bir polisin tutuklandığı olayı anımsatarak, buna iliÅŸkin sorusu üzerine ErdoÄŸan, “Bunun gereÄŸini herhalde Brezilya yapacaktır, Brezilya’nın yargı sistemi yapacaktır. Biz neticeyi görelim ona göre düşüncelerimizi ifade ederiz.” dedi.
“Rusya’nın attığı bu adım bence NATO yetkilileri tarafından da düşünülmelidir”
Bir gazetecinin, Rusya’nın resmen yeni bir nükleer doktrini kabul ettiÄŸi ve bu ÅŸekilde nükleer silahların kullanılması konusundaki ÅŸartları deÄŸiÅŸtirdiklerini aktararak, “Önemli bir NATO üyesi olarak bu durum size endiÅŸelendiriyor mu?” ÅŸeklindeki sorusu üzerine ise ErdoÄŸan, ÅŸu yanıtı verdi:
“Rusya’nın bu açıklaması her ÅŸeyden önce kendine yönelik bir tavra karşı konvansiyonel silahlara karşı alınan bir tedbirdir, diye düşünüyorum. Ve bu tedbire karşı özellikle Rusya’nın attığı bu adım bence NATO yetkilileri tarafından da düşünülmelidir. NATO yetkilileri tarafından da bu adım gözden geçirilmelidir.”
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, her ÅŸeyden önce Rusya’nın kendisini koruyacak güce ve tedbirlere sahip olduÄŸuna iÅŸaret ederek, aynı ÅŸekilde bir NATO ülkesi olarak Türkiye’nin de kendini korumak ve koruyacak adımları atmak durumunda olduÄŸunu vurguladı.
Türkiye’nin, komÅŸuları olan Ukrayna ve Rusya ile ikili iliÅŸkileri korumak durumunda olduklarını vurgulayan ErdoÄŸan, “Temenni ediyorum ki bir an önce kesin ateÅŸkesi Ukrayna ve Rusya arasında da saÄŸlarız ve dünyanın beklediÄŸi barışı da temin etmiÅŸ oluruz.” dedi.
Zirve’de açlık ve yoksulluÄŸun gündem maddesi olduÄŸuna iliÅŸkin bir soru üzerine ErdoÄŸan, buna iliÅŸkin rakamları konuÅŸmasında açıkladığını belirtti.
Ä°srail-Filistin savaşında 80 bin tonun üzerinde gıda yardımı desteÄŸinde bulunulduÄŸunu aktaran ErdoÄŸan, “Bu artarak devam ediyor, devam edecek. Bu konuyla ilgili olarak da bütün dostlarımızı Filistin’e yardıma davet ediyoruz. Ve burada herhangi bir endiÅŸemiz yok ve bu yardımlarımızı hiç aralıksız devam ettiriyoruz, devam ettireceÄŸiz.” ifadelerini kullandı.
“Ä°srail’le ticari iliÅŸkileri kestik”
Türkiye’nin Ä°srail’e yönelik baskılarını devam ettirip ettirmeyeceÄŸine yönelik bir baÅŸka soru üzerine ise ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:
“Her ÅŸeyden önce biliyorsunuz biz Ä°srail’le ticari iliÅŸkileri kestik. Her ne kadar ülkemizin içerisinde bazı siyasi partiler garip garip ÅŸeyler söylüyorsa da ama biz Ä°srail’le iliÅŸkileri tamamen kestik ve son yani Ä°srail CumhurbaÅŸkanının Azerbaycan’a COP Zirvesi’ne gitmesi ile ilgili konuda da biz, bizim hava hattımızı kullanmasına müsaade etmedik. Daha farklı alanlar var, daha farklı imkanlar var, oralardan gitmesini söyledik ve öyle de oldu ama gidebildi mi gidemedi mi onu da bilemiyorum. Ama biz artık bazı ÅŸeylerde tavrımızı Türkiye olarak ortaya koymaya mecburuz, koyacağız.”
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Brezilya’dan ayrıldı
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’ndeki temaslarını tamamlamasının ardından özel uçak “CAN” ile Türkiye’ye hareket etti.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ı, Galeao Hava Ãœssü’nde, Türkiye’nin Brezilya Büyükelçisi Halil Ä°brahim Akça ile Brezilya DışiÅŸleri Bakanlığı protokol yetkilileri uÄŸurladı.
ErdoÄŸan ile eÅŸi Emine ErdoÄŸan, DışiÅŸleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CumhurbaÅŸkanlığı Ä°letiÅŸim BaÅŸkanı Fahrettin Altun ile CumhurbaÅŸkanı Dış Politika ve Güvenlik BaÅŸdanışmanı Akif ÇaÄŸatay Kılıç da Türkiye’ye hareket etti.
Kaynak: AA