Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şu anda doğal gaz noktasında herhangi bir sıkıntımız yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan Şu anda doğal gaz noktasında herhangi bir sıkıntımız yok
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Avrupa’daki doÄŸal gaz krizine iliÅŸkin “Avrupa bu kışı hakikaten ciddi sıkıntılarla geçirecektir diye düşünüyorum. Bizim böyle bir sıkıntımız yok.” dedi.
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Balkan turunun ilk durağı olan Bosna Hersek’e hareketi öncesinde EsenboÄŸa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bu sene Bosna Hersek ve Hırvatistan ile diplomatik iliÅŸkilerin tesisinin 30. yılını idrak ettiklerini ifade eden ErdoÄŸan, Türkiye olarak Balkanlar’ın istikrarı, geliÅŸmesi ve Avrupa Atlantik yapıları ile bütünleÅŸme sürecini destekleyen bir politika izlediklerini belirtti.
Ziyaretin ana gündemi Bosna Hersek’teki siyasi kriz
Erdoğan, köklü tarihi, beşeri ve kültürel bağların bulunduğu bu coğrafya ile irtibatlarını güçlü tutarken gerilimlerin de önde geçmeye çalıştıklarını söyledi. TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı, Türk Hava Yolları, TRT ve belediyelerin hayata geçirdikleri projelerle bu coğrafyanın kalkınmasına destek verdiğini anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Haziran ayında faaliyete geçen TRT Balkan Haber Platformu’nun bölge dillerinde yaptığı yayınlarla önemli bir boÅŸluÄŸu doldurduÄŸunu görüyoruz. Devletimizin kurumlarının yanında sivil toplum örgütlerimizin, iÅŸ dünyamızın da bizleri gururlandıran iÅŸlere imza atmasından memnuniyet duyuyoruz. Ãœlkemizin dengeli ve adaletli tutumunun bu coÄŸrafyadaki tüm halklar tarafından takdirle karşılandığını da ÅŸahit oluyoruz. Bu duruÅŸumuzu önümüzdeki dönemde de sürdüreceÄŸiz. Ziyaretimin ana gündemini Bosna Hersek’te bir yılı aÅŸkın süredir devam eden siyasi krize yönelik çözüm çabaları oluÅŸturacaktır. Tüm temaslarımda, Balkanlar’ın huzur ve istikrarı için hayati önemi haiz Bosna Hersek’in toprak bütünlüğüne ve egemenliÄŸini olan desteÄŸimizi vurgulayacağım.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölge ile ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine yönelik güçlü iradelerinin göstergesi olarak her 3 ülkede de düzenlenecek iş forumlarına katılacağını dile getirdi.
Bosna Hersek’te Devlet BaÅŸkanlığı Konseyi Ãœyeleri ve parlamentonun 2 kanadını oluÅŸturan Temsilciler ve Halklar Meclislerinin baÅŸkanlık divanı üyeleri ile bir araya geleceÄŸini söyleyen ErdoÄŸan, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:
“Türkiye ile Bosna Hersek arasında hali hazırda çok iyi bir seviyede olan ikili iliÅŸkilerimizi gözden geçireceÄŸiz. Önümüzdeki dönemde gerçekleÅŸtireceÄŸiz müşterek faaliyetleri de ele alma imkanı bulacağız. Bu vesileyle Bosna Hersek’in ilk CumhurbaÅŸkanı merhum Aliya Ä°zzetbegoviç’in kabrini ziyaret edeceÄŸiz. Yapımı Vakıflar Genel Müdürlüğümüzce tamamlanan Bosna Hersek Ä°slam BirliÄŸinin yeni idari binasında Bosna Hersek’teki müftülerle bir araya geleceÄŸiz.”
“Sırbistan önemli bir ortak”
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Bosna Hersek’in ardından Sırbistan’ın baÅŸkenti Belgrad’a geçeceklerini aktardı. Sırbistan CumhurbaÅŸkanı Aleksandar Vucic ile ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleÅŸtireceÄŸini anlatan ErdoÄŸan, ÅŸu ifadeleri kullandı:
“Sırbistan ile karşılıklı olarak mevcut iÅŸ birliÄŸimizi her alanda geliÅŸtirme iradesine sahibiz. Sayın Vucic ile yapacağımız görüşmelerde ikili iliÅŸkilerimizi tüm boyutlarıyla ele alacağız. Ä°ÅŸ birliÄŸi imkanlarını ve atabileceÄŸimiz müşterek adımları da istiÅŸare edeceÄŸiz. Ayrıca Türk firmaları ve 1500 vatandaşımızın emekleriyle katkı saÄŸladığı Belgrad’ın prestij projesi Waterfront’u Sayın Vucic ile ziyaret edeceÄŸiz. Sayın Vucic ile Bosna Hersek baÅŸta olmak üzere bölgesel ve uluslararası konular hakkında da görüş alışveriÅŸinde bulunacağız. Sırbistan, Balkanlar’da barış ve istikrarın korunmasında birlikte çalıştığımız önemli bir ortaktır. Geçen sene açılan Yeni Pazar BaÅŸkonsolosluÄŸumuz ve geçtiÄŸi hafta NiÅŸ’te faaliyete geçen konsolosluk ofisimiz Sancak bölgesi ile baÄŸlarımızı pekiÅŸtiriyor.”
ErdoÄŸan, Sırbistan’daki temaslarının ardından Zagreb’e geçeceklerini ifade etti. Hırvatistan CumhurbaÅŸkanı Zoran Milanovic ve Hırvatistan BaÅŸbakanı Andrej Plenkovic ile ayrı ayrı görüşeceÄŸini dile getiren ErdoÄŸan, muhataplarıyla Bosna Hersek baÅŸta olmak üzere bölgesel ve uluslararası geliÅŸmeler hakkında fikir teatisinde bulunacağını bildirdi.
Hırvatistan’ın son yıllarda Türk firmalarının ilgisinin arttığı, turizm, enerji ve altyapı gibi alanlarda önemli projelerin üstlenildiÄŸi ülkeler arasında yer aldığını, ikili ticaret hacminin de hızla yükseldiÄŸini anlatan ErdoÄŸan, ziyareti vesilesiyle TÄ°KA’nın desteÄŸiyle Hırvatistan’ın Sisak ÅŸehrinde inÅŸa edilen cami ve Ä°slam Kültür Merkezinin açılışını da yapacaklarına deÄŸindi.
“Büyük ihtimalle Vucic ile ayrıca görüşeceÄŸiz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
“Yaz aylarında Sırbistan ile Kosova arasında zaman zaman yükselen gerilim söz konusu. Gerilim yeniden yükselebilir mi? Türkiye’nin tutumu ne olur?” sorusu üzerine ErdoÄŸan, Mitroviça’nın Sırpların ağırlıklı olduÄŸu bir bölge olduÄŸunu ve bu bölgede de geçmiÅŸten bu yana arzu edilmeyen sıkıntıların yaÅŸandığını belirtti. ErdoÄŸan, “Orada ağırlıkta ÅŸu anda da üç baÅŸkandan bir tanesi durumunda olan isim vermeme gerek yok deÄŸerli arkadaşımız, bu sırada kendileriyle de bundan önceki görüşmelerimizde gerek Türkiye’de gerekse Bosna Hersek’te bize karşı çok olumlu yaklaşımda bulunarak, yani ‘Türkiye’nin bu noktadaki yaklaşımlarına ben de olumlu bakarım’ gibi ifadeleri hep var. Bu seyahatte büyük ihtimalle bu konuyu da tabii Vucic ile ayrıca görüşeceÄŸiz. Temennimiz odur ki oradaki sıkıntıları da Vucic’in ağırlık koymasıyla aÅŸarız diye düşünüyorum.” deÄŸerlendirmesini yaptı.
“Bir gece ansızın gidebiliriz”
“Yunanistan Ege’de S-300 bataryaları ile Türk jetlerine radar kilidi atıldı. Türkiye radar kilidinin kayıtlarını NATO ile paylaÅŸacak. NATO’dan nasıl bir adım bekleniyor?” sorusuna ErdoÄŸan, ÅŸu yanıtı verdi:
“Bu konuyla ilgili olarak Savunma Bakanlığımız gerek NATO Genel Sekreteriyle gerek diÄŸer temsilcileriyle bu görüşmeleri sürdürüyor. Bu kilit atma olayı noktasında hassasiyetimiz kararlılıkla devam ediyor. Yunanistan bunun farkında. Bunun farkında olduÄŸu için kendilerine onlar da bir çekidüzen verme yoluna girmiÅŸ vaziyetteler. Özellikle son hafta içerisinde yaptığım konuÅŸmalarda oraya yönelik açıklamalarım zannediyorum sizlere de yansımıştır. Bundan sonraki süreçte de Yunanistan Türkiye’yle nasıl bir iliÅŸki içerisinde olacağının herhalde kararını çok daha düşünerek verecektir. Aksi takdirde hep söylediÄŸim gibi yine söylüyorum bir gece ansızın gidebiliriz.”
“DoÄŸal gaz noktasında herhangi bir sıkıntımız yok”
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Avrupa’da doÄŸal gaz krizi var, bu kışı zor geçirecek gibi görünüyor. Türkiye’nin doÄŸal gaz tedariki konusunda herhangi bir sıkıntısı var mı?” sorusu üzerine, ÅŸunları kaydetti:
“Åžu anda bizim doÄŸal gaz noktasında herhangi bir sıkıntımız yok. Tabii Avrupa aslında ektiÄŸini biçiyor. Tabii Sayın Putin’e karşı Avrupa’nın tutumu, yaptırım uygulamaları, ister istemez tabii Putin’i de onlara karşı ‘Siz böyle yapıyorsanız ben de böyle yaparım.’ noktasına getirmiÅŸtir ve Putin de kendisi elindeki bütün imkanlarını ve silahlarını kullanmaktadır. Bunların da en önemlisi doÄŸal gazdır. Maalesef istemeyiz ama böyle bir durum ÅŸu anda Avrupa’da geliÅŸiyor ve Avrupa bu kışı hakikaten ciddi sıkıntılarla geçirecektir diye düşünüyorum. Bizim böyle bir sıkıntımız yok.”
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Balkan turunun ilk durağı Bosna Hersek’e gitti
Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, resmi temaslarda bulunmak üzere özel uçak “TUR” ile Bosna Hersek’in baÅŸkenti Saraybosna’ya geldi.
ErdoÄŸan, Saraybosna Uluslararası Havalimanı’nda, Bosna Hersek DışiÅŸleri Bakanı Bisera Turkoviç, Saraybosna BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Benjamina Kariç, CumhurbaÅŸkanlığı Genel Sekreteri Zaran Djeriç, CumhurbaÅŸkanlığı Protokol Müdürü Beba Pavloviç, Genelkurmay BaÅŸkanı Senad Masovic, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin ile Saraybosna BüyükelçiliÄŸi görevlileri tarafından karşılandı.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile eÅŸi Emine ErdoÄŸan, DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, İçiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Vahit KiriÅŸci, Ticaret Bakanı Mehmet MuÅŸ, UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Adil KaraismailoÄŸlu, AK Parti Genel BaÅŸkanvekili Numan KurtulmuÅŸ, AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Efkan Ala, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları BaÅŸkanı AyÅŸe KeÅŸir, Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Prof. Dr. Ali ErbaÅŸ, CumhurbaÅŸkanlığı Ä°letiÅŸim BaÅŸkanı Fahrettin Altun, CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Ä°brahim Kalın, Savunma Sanayii BaÅŸkanı Ä°smail Demir, Yükseköğretim Kurulu BaÅŸkanı Prof. Dr. Erol Özvar da Bosna Hersek’e geldi.
Erdoğan, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleriyle baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdikten sonra ortak basın toplantısına katılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi tarafından onuruna verilecek resmi öğle yemeğine katılmasının ardından Bosna-Hersek Temsilciler Meclisi ve Bosna-Hersek Halklar Meclisi Başkanlık Divanları Üyelerini kabul edecek.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Bosna-Hersek’in ilk CumhurbaÅŸkanı Aliya Ä°zzetbegoviç’in kabrini ve Bosna-Hersek Ä°slam BirliÄŸi (Riyaset) yeni binasını ziyaret ettikten sonra Ä°ÅŸ Forumu’na katılacak.
Kaynak: AA