Cumhurbaşkanı Erdoğan: (Tahıl sevkiyatı anlaşması) Küresel gıda krizinin aşılmasına anlamlı katkı sağlayacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan (Tahıl sevkiyatı anlaşması) Küresel gıda krizinin aşılmasına anlamlı katkı sağlayacağız
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Tahıl sevkiyatına yönelik mutabakatına iliÅŸkin, “Önümüzdeki günlerde baÅŸlayacak gemi trafiÄŸiyle küresel gıda krizinin aşılmasına anlamlı katkı saÄŸlayacağız.” dedi.
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Kayseri Organize Sanayi Bölgesindeki FemaÅŸ Åžirketler Grubu Ferre Ankastre Fırın Fabrikası’nın açılışını gerçekleÅŸtirdi, fabrika işçileriyle buluÅŸtu.
ErdoÄŸan, burada yaptığı konuÅŸmada, Türkiye’nin önde gelen üretim merkezlerinden Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde bulunmaktan duyduÄŸu memnuniyeti dile getirerek, “Sizlerin ÅŸahsında tüm Kayseri’ye, Kayseri’nin vefalı, giriÅŸimci insanlarına selamlarımı gönderiyorum. Kayseri’ye geldiÄŸimiz andan itibaren bizi samimiyetle baÄŸrına basan vatandaÅŸlarımın her birine şükranlarımı sunuyorum. Bu güzel atmosferde gönüllerimizi buluÅŸturan, hasret gidermemize, hasbihal etmemize vesile olan herkese teÅŸekkür ediyorum.” dedi.
FemaÅŸ Metal Sanayinin kurucusu, Kayserispor eski baÅŸkanı Recep Mamur’u rahmetle yad eden ErdoÄŸan, “Merhum Recep Mamur, çıraklıktan baÅŸladığı iÅŸ hayatını bugün Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluÅŸu içinde yer alan büyük bir ÅŸirketin yönetim kurulu baÅŸkanı olarak tamamlamış, gayretli, çalışkan, ÅŸehrine aşık bir insandı. Geçen sene eylül ayında aramızdan ayrılan Recep Mamur’a bir kez daha Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine özellikle sabırlar diliyorum.” diye konuÅŸtu.
Bugün Kayseri’de açılışlarla dolu yoÄŸun bir program geçireceklerini belirten ErdoÄŸan, ilk olarak FemaÅŸ’a ait Türkiye’nin en büyük ve en modern ankastre fırın üretim tesisini açmanın gururunu yaÅŸadıklarını dile getirdi.
Fabrikada yıllık 1,5 milyon adet ankastre fırın üretiminin hedeflendiÄŸini aktaran ErdoÄŸan, bu önemli üretim tesisini Kayseri ile birlikte Türkiye’ye kazandıran Mamur ailesini tebrik etti.

Açılışın ardından Cumhuriyet Meydanı’na giderek Kayserililerle buluÅŸacağını ve yapımı tamamlanan bakanlıklara, belediyelere, özel sektöre ait yatırımların toplu açılışını gerçekleÅŸtireceklerini ifade eden ErdoÄŸan, böylece tek bir törenle toplam yatırım bedeli 30 milyar liraya ulaÅŸan proje, eser ve yatırımı Kayseri’nin hizmetine sunacaklarını kaydetti.
ErdoÄŸan, bunun yanında Kayseri’ye ulaşımda çaÄŸ atlatacak Ankara-Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Hattı Projesi’nin de temelini atacaklarını bildirerek, “Hızlı tren hattımızın yatırım tutarı da 24 milyar liradır. Açılışını ve temel atma törenini gerçekleÅŸtireceÄŸimiz toplam 54 milyar liralık yatırımların Kayserimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu eserleri ÅŸehrimize kazandıran kurumlarımız ile işçisinden mühendisine herkesi tebrik ediyorum.” diye konuÅŸtu.
“Küresel tehditler karşısında nasıl bocaladıklarını hep beraber görüyoruz”
Dünyanın son yarım asrın en büyük ekonomik sarsıntılarından birini yaşadığına dikkati çeken Erdoğan, koronavirüs salgınıyla başlayan krizin, Rusya ve Ukrayna arasında patlak veren çatışmalarla daha da derinleştiğini belirtti.

Petrol ve doÄŸal gaz fiyatlarındaki aşırı artışın tetiklediÄŸi küresel enflasyonun, insanlığın öncelikli meselelerinden biri haline geldiÄŸini ifade eden ErdoÄŸan, “Bugün Amerika’dan Almanya’ya geliÅŸmiÅŸ ülkelerin tamamı enflasyonun yanı sıra saÄŸlık, enerji, gıda ve istihdam gibi sorunlarla boÄŸuÅŸuyor. Bu ülkelerin hemen hepsinde enflasyon oranları, son 40-50 yılın en yüksek seviyelerine ulaÅŸtı. Dünyanın geri kalanını sömürerek kendilerine bir refah ve güvenlik düzeni kuranlar ilk defa hayatın ve ekonominin gerçekleriyle yüzleÅŸmeye baÅŸladı.” dedi.
Erdoğan, salgın günlerinde vatandaşlarını adeta ölüme terk edenlerin bugün giderek ağırlaşan hayat pahalılığı ve işsizlik karşısında da aynı çaresizliği, aynı kayıtsızlığı sergilediklerine dikkati çekerek, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bize senelerdir örnek gösterilen devletlerin küresel tehditler karşısında nasıl bocaladıklarını, rüzgarın önündeki yaprak misali nasıl saÄŸa sola savrulduklarını hep beraber görüyoruz. Küresel ekonomide yaÅŸanan bu fırtınadan maalesef biz de ister istemez etkileniyoruz. Döviz kurunda ve enflasyonda görülen tırmanma, bu etkilerin başında geliyor. Bu menfi geliÅŸmelerin insanımızın günlük hayatında yol açtığı olumsuzlukları gayet iyi biliyoruz. Bir kısmı küresel dalgalanmalardan, bir kısmı bölgesel gerilimlerden, bir kısmı da içimizdeki tamahkarlardan kaynaklanan bu tabloyu düzeltmek için samimiyetle çalışıyoruz, çabalıyoruz. Milletimizin sıkıntılarının istismarını yapmaktan baÅŸka bir iÅŸ bilmeyenler, beÅŸ yıldızlı lüks otellerin kral dairelerinde halkçılık oynarken biz milletimizin derdine derman olacak tedbirler geliÅŸtiriyoruz.”

“Hiç kimseyi muhannete muhtaç etmedik”
Salgın döneminde önceliklerini, vatandaÅŸların saÄŸlığıyla birlikte iÅŸini de kurmasına verdiklerini anımsatan ErdoÄŸan, muhalefetin tüm baskılarına raÄŸmen ekonomide Türkiye’ye kontak kapattırmadıklarını belirtti.
Her kesimden insana geniş bir yelpazede verdikleri destek ve teşviklerle ekonominin çarklarının kesintisiz dönmesini sağladıklarını vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İşçisinden iÅŸverenine kadar her kesimden insanımızın yanında olarak hiç kimseyi muhannete muhtaç etmedik. Bugün de ekonomi politikalarımızı ve sosyal desteklerimizi bu hassasiyetler çerçevesinde yürütüyoruz. ÖnceliÄŸimiz her insanımızın iÅŸ ve aÅŸ sahibi olması manasına gelen istihdamın sürmesi ve artmasıdır. Bunun için yatırımı, üretimi ve ihracatı teÅŸvik ediyoruz. Hamdolsun daha yılın ilk yarısında ihracatta 126 milyar doları geçtik. Yıl sonunda inÅŸallah 300 milyar dolara yakın bir deÄŸere ulaÅŸacağız. Turizmde de beklentileri aÅŸan bir hareketlilik yaşıyoruz. Åžu anda İstanbulumuzun otelleri full dolu, Antalya hakeza öyle. Bu bir ÅŸeyi gösteriyor. Türkiye bir cazibe merkezi haline geldi.”

İhracatla beraber istihdamda da önemli bir ivme yakaladıklarını aktaran Erdoğan, öyle ki istihdamda tarihin en büyük rakamı olan 31 milyon sayısına yaklaştıklarını bildirdi.
Erdoğan, tarımda açıkladıkları yüksek alım fiyatları ve desteklerle üreticilerin, çiftçinin yanında olduklarını gösterdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Sabit ücretlilerin refah kayıplarını telafi etmek için asgari ücretten memur ve emekli maaÅŸlarına kadar tüm gelirlerde enflasyonun üzerinde artışlar yapıyoruz. Ocak ayında emekçilerimizin ücretlerinde yüzde 50 gibi tarihi bir artışa gitmiÅŸtik. GeliÅŸmeleri göz önünde tutarak temmuz ayında memur ve emekli maaÅŸları ile asgari ücreti yeniden düzenledik. 2022 yılı temmuz ayından itibaren uygulanacak asgari ücreti net 5500 olarak belirledik. Yılbaşında inÅŸallah bu tabloyu tekrar deÄŸerlendirecek, gerekeni yine yapacağız.”

“Ülkemiz büyümeye, güçlenmeye devam ediyor”
ErdoÄŸan, son 20 yıldır olduÄŸu gibi Cumhuriyetin 100’üncü yılının kutlanacağı 2023’te de vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceklerini belirterek, “Bunun için insanlarımızdan sabır bekliyorum. Denizi geçen Türkiye’yi derede boÄŸma hesabı yapanların heveslerini bir kez daha kursaklarında bırakmak için sizlerden destek istiyorum.” dedi.
ErdoÄŸan, Kayseri’nin özellikle sanayide yüz akı ve iftihar kaynağı olan ÅŸehirlerin başında geldiÄŸine dikkati çekerek, Kayseri’de bulunan organize sanayi bölgelerinde 75 bin emekçinin alın teri döktüğünü söyledi.
Kayseri’de üretilen ürünlerin dünyanın dört bir yanına ihraç edildiÄŸini anlatan ErdoÄŸan, şöyle devam etti:
“Afrika’dan Asya’ya, Latin Amerika’dan Uzak DoÄŸu’ya kadar dünyanın pek çok ülkesinde insanlar, sizlerin, Kayseri’nin ürettiÄŸi ürünleri kullanıyor. FemaÅŸ ÅŸirketimiz, bugün dünyanın 130’u aÅŸkın ülkesine ihracat yapıyor. Her ne kadar muhalefet, Türkiye’yi ‘saman ithalatçısı’ gibi göstermeye çalışsa da Kayseri gibi ÅŸehirlerimizin de gayretleriyle Türk ekonomisi, özellikle ihracatta tarihinin en parlak dönemlerini yaşıyor. İşte geçen yıl tek başına Kayseri, 2 milyar 600 milyon dolar ihracat yaptı, inÅŸallah bu sene 3 milyar doları geçecek. Peki bu rakam biz göreve geldiÄŸimizde neydi biliyor musunuz? Sadece 352 milyon dolardı. 2002’den bu yana Kayseri ihracatını 7 kat artırmayı baÅŸardık.”

ErdoÄŸan, benzer baÅŸarı hikayelerine Türkiye’nin dört yanında ÅŸahit olduklarını belirterek, Hakkari’den Edirne’ye kadar 81 ilin tamamında fabrikaların çalıştığını, işçilerin alın teri döktüğünü, nakliyecilerin ürünleri taşıdığını anlattı.
Kurban Bayramı’nda caddelerin otomobillerden, nakliye tırlarından geçilmediÄŸini anlatan ErdoÄŸan, “Bu bir ÅŸeyi gösteriyor. Türkiye’nin ekonomideki hareketliliÄŸini ve bereketini gösteriyor. Türkiye’yi sadece kendi sığ dünyalarından ibaret sananlar, sabah akÅŸam yalan üretirken, sanayicisiyle emekçisiyle çiftçisiyle tüccarıyla ülkemiz büyümeye, güçlenmeye devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
“Yalanla, dolanla, hokkabazlıkla siyaset yapmayı bırakın”
Ekonomiyle beraber dış politika ve diplomaside de Türkiye’nin ağırlığının günden güne arttığını söyleyen ErdoÄŸan, konuÅŸmasına şöyle devam etti:
“Dün İstanbul’da bu noktada önemli bir baÅŸarıya imza attık. Ukrayna depolarında bekleyen tahılın, Karadeniz üzerinden ihracını temin edecek anlaÅŸmanın imza törenini BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Sekreteri Sayın Antonio Guterres’in de katılımıyla gerçekleÅŸtirdik. Önümüzdeki günlerde baÅŸlayacak gemi trafiÄŸiyle küresel gıda krizinin aşılmasına anlamlı katkı saÄŸlayacağız. Rusya ve Ukrayna arasında barış tesis edilene kadar diplomatik çabalarımızı sürdürmekte kararlıyız. Liderler dahil her seviyede yaptığımız görüşme ve temasların müjdeli haberlerini çok uzak olmayan bir zamanda almayı ümit ediyoruz.
Buradan, üretimin ve ticaretin merkezi Kayseri’den siyaset adı altında bozgunculuk yapan içimizdeki gafillere sesleniyorum, yalanla, dolanla, hokkabazlıkla siyaset yapmayı bırakın. Tüm mesainizi masa başı oyunlarına harcamak, fil diÅŸi kulelerden ahkam kesmek yerine Ankara’nın dışına çıkın, işçinin, esnafın, iÅŸ adamının arasına karışın. İşte Elazığ’da karıştınız, emekli memur hanım cevaplarını verdi. Ne dedi? ‘Bak, ben elimdeki torbayla evime gidiyorum, ben halimden memnunum. Siz içeriye cevap yetiÅŸtireceÄŸinize dışarıya cevap yetiÅŸtirin.’ dedi. Mesela gelin Kayseri’ye, Türkiye’nin son 20 yılda nereden nereye ulaÅŸtığını, sanayisinin hangi seviyelere çıktığını görün.”
ErdoÄŸan, Kayseri’de sanayicinin üretim için yer bulamadığına dikkati çekerek, yakın zamanda Kayseri’de mevcut İncesu Organize Sanayi Bölgesi’nin geniÅŸleteceklerini ve yeni bir Organize Sanayi Bölgesi kuracaklarını, böylece 7,5 milyon metrekarelik bir ilave organize sanayi alanını ortaya çıkaracaklarını söyledi.
Bu alanda 1200 yeni fabrika kurulacağını aktaran ErdoÄŸan, “Sadece bugün hizmete açacağımız fabrikaların ilave istihdam kapasitesi ne biliyor musun? 7 bin 200’ü buluyor. Yeni kurulacak fabrikalarla kısa sürede bu rakama 18 bin kiÅŸi daha ilave olacak.” dedi.
“Bizi yolumuzdan alıkoyamayacaktır”
Kayseri’de destekledikleri KOBİ sayısının da her geçen gün arttığını aktaran ErdoÄŸan, son 20 yılda KOBİ’lere güncel rakamlarla 680 milyon liraya yakın destek saÄŸladıklarını söyledi.
ErdoÄŸan, Kayseri’deki yatırımlar için düzenledikleri teÅŸvik belgeleriyle de 28,3 milyar liralık sabit yatırımın, 43 bin 500 kiÅŸilik istihdamın önünü açtıklarını bildirdi.
Kayseri’nin teknoloji noktasında da önemli bir noktaya geldiÄŸini vurgulayan ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti
“Bizden önce Kayseri’de AraÅŸtırma GeliÅŸtirme Merkezi, Tasarım Merkezi ve Teknopark yok. Bugün 13 AraÅŸtırma GeliÅŸtirme ve Tasarım Merkeziyle, biri inÅŸaat halinde iki Teknoparkımız Kayseri’de katma deÄŸerli üretime katkı sunuyor. Gördüğünüz gibi Kayseri’de sadece üretim ve istihdam için yaptığımız çalışmalar dahi anlatmakla bitmiyor. FemaÅŸ gibi ÅŸirketlerimizin, sizin gibi emekçi kardeÅŸlerimizin çabalarıyla Türkiye’yi önce 2023 hedefleriyle ardından da 2053 vizyonuyla muhakkak buluÅŸturacağız. Ne terör örgütlerinin alçak saldırıları ne ülkemizi köşeye sıkıştırmaya yönelik dış baskılar ne de içimizdeki kifayetsizliklerin hezeyanları bizi yolumuzdan alıkoyamayacaktır. Rabbim yolumuzu, bahtımızı açık etsin diyorum.”
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, FemaÅŸ ankastre fırın üretim tesisinin kente hayırlı uÄŸurlu olmasını temenni ederek, bu tesisi Kayseri’ye kazandıran firma sahiplerini, ülkenin geliÅŸmesi için ter döken fabrika çalışanlarını canı gönülden tebrik etti.
Notlar
KonuÅŸmaların ardından FemaÅŸ Åžirket Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ayçil Mamur, günün anısına CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a, 1920 yılında el dokumasıyla iÅŸlenen seccadeyi takdim etti.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, yapılan duanın ardından beraberindeki protokol üyeleriyle FemaÅŸ Åžirketler Grubu Ferre Ankastre Fırın Fabrikası’nın açılışını kurdele keserek gerçekleÅŸtirdi.
ErdoÄŸan’ın, kurdele kesimi öncesinde işçilere “Hazır mıyız?” diye sorması üzerine, yüksek bir sesle “Hazırız” yanıtı geldi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, bunun üzerine fabrika yöneticilerine dönerek, “Patron bu ne demek biliyor musun? MaaÅŸlara biraz daha zam…” dedi. ErdoÄŸan, daha sonra, “Patron diyor ki, emriniz olur. Ne kadar verirse Allah’ın izniyle bereket o kadar artar.” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, işçilere hitabı öncesinde fabrikada incelemelerde bulundu.
Fabrikada üretilen fırını inceleyen Erdoğan, fırının üzerine imzasını attı.
Programa, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, AK Parti TBMM Grup Başkanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, MHP ve AK Parti milletvekilleri katıldı.
Kaynak: AA
