Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye gibi bir ülkenin (AB) katılım sürecinin yıllardır engellenmesinin makul bir izahı yoktur

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye gibi bir ülkenin (AB) katılım sürecinin yıllardır engellenmesinin makul bir izahı yoktur

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye gibi bir ülkenin (AB) katılım sürecinin yıllardır engellenmesinin makul bir izahı yoktur

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Türkiye gibi kıtanın refahı ve güvenliÄŸine önemli katkılar sunan bir aday ülkenin katılım sürecinin yıllardır engellenmesinin makul bir izahı yoktur.” dedi.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Macaristan’ın baÅŸkenti BudapeÅŸte’de, Avrupa Siyasi TopluluÄŸu BeÅŸinci Zirvesi Genel Oturumu’nda hitap etti.

MisafirperverliÄŸi ve nazik daveti için Macaristan BaÅŸbakanı Viktor Orban’a teÅŸekkür eden ErdoÄŸan, “Bugün burada Avrupa’nın yüzleÅŸtiÄŸi çok boyutlu güvenlik sınamalarını ele almak üzere toplanmış bulunuyoruz.” ifadesini kullandı.

Güvenlik sınamalarının yalnızca askeri tehditler, terörist saldırılar ve hibrit savaş taktiklerinden ibaret olmaktan çıktığını belirten Erdoğan, enerji arzından siber saldırılara, göç hareketlerinden salgınlara, uluslararası hukukun sistematik ihlallerinden savaşlara kadar geniş bir yelpazeye yayılan meydan okumaların herkesi etkilediğini bildirdi.

“Huzurumuza, istikrarımıza ve refahımıza kasteden tehditlerin önemli bir kısmı tek başımıza üstesinden gelemeyeceÄŸimiz boyutlara varmıştır.” diyen CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Avrupa Siyasi TopluluÄŸu’nu, kıtamıza yönelik ortak tehditleri samimi bir ortamda ele aldığımız bir platform olarak görüyoruz. Türkiye, civar bölgelerle yakın kültürel baÄŸları, güçlü ordusu, köklü devlet tecrübesi, ilkeli dış politikası ve yetiÅŸmiÅŸ insan kaynağıyla bir istikrar adası vazifesi görmeye devam edecektir. Avrupa coÄŸrafyasında maalesef savaşın üçüncü yılını geride bırakıyoruz. Ukrayna’daki savaşın yol açtığı olumsuzluklar her geçen gün daha da derinleÅŸiyor. Savaşın uzaması diplomasiye giderek daha az alan bırakıyor. Biz, en başından beri her iki tarafın da masada olduÄŸu bir müzakere sürecini ve devamında kalıcı, adil bir barışa ulaşılmasını savunduk.”

“Gazze’de bir yıldır süren soykırım insanlığın ortak utancıdır”

Gecen hafta Kazan’da Rusya Federasyonu Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü belirten ErdoÄŸan, bu görüşmeden önce de Ukrayna DışiÅŸleri Bakanı Andrii Sybiha’yı Ankara’da kabul ettiÄŸini hatırlattı.

Erdoğan, her iki görüşmede de diplomasiye alan açılması yönündeki mesajlarını bir kez daha taraflara ilettiğini, barışın tesisi için üzerlerine düşen ne varsa yapmaya hazır olduklarını ve çözüme yönelik çabalara desteklerinin süreceğini ifade ettiklerini bildirdi.

DiÄŸer yandan, yol açtığı yıkım ve sivil zayiat bakımından Ukrayna’daki savaÅŸtan çok daha büyük bir insanlık trajedisinin Orta DoÄŸu’da yaÅŸandığını belirten ErdoÄŸan, ÅŸunları söyledi:

“Gazze’de bir yıldır süren soykırım tüm insanlığın ortak utancıdır. Buna son dönemde Batı Åžeria ve Lübnan’a gerçekleÅŸtirilen gayriahlaki ve gayrihukuki saldırılar da eklenmiÅŸtir. Åžunu vicdan sahibi herkes görüyor, kabul ve ikrar ediyor, 50 bine yaklaÅŸan can kaybı dikkate alındığında ateÅŸkesin ivedilikle saÄŸlanması, kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardımın bölgeye ulaÅŸması için İsrail’e her boyutta baskı yapılması elzemdir. İsrail’in saldırganlığına kayıtsız ÅŸartsız destek verenler, iÅŸlenen suçların da ortağı haline geldiklerini bilmelidirler.”

“BirleÅŸmiÅŸ Milletler’de giriÅŸim baÅŸlattık”

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, İsrail’e silah ve mühimmat transferinin durdurulmasını saÄŸlamaya yönelik BirleÅŸmiÅŸ Milletler’de bir giriÅŸim baÅŸlattıklarını, 50’yi aÅŸkın ülke ve uluslararası kuruluÅŸun imzasını taşıyan mektubu BM Genel Sekreteri’ne, BM Güvenlik Konseyi Kasım Ayı Dönem BaÅŸkanı BirleÅŸik Krallık’a ve BM Genel Kurul BaÅŸkanı’na ilettiklerini belirtti.

Bir diÄŸer önemli hususun da Filistin’in devlet olarak tanınması olduÄŸunu vurgulayan ErdoÄŸan, “İrlanda, Norveç, İspanya ve Slovenya’nın bu yönde attıkları adımları takdirle karşılıyor, kendilerini ülkem ve milletim adına tebrik ediyorum. Bu tanıma kararlarının, bölgede barış isteyen Avrupalı devletler için de bir emsal teÅŸkil ettiÄŸine inanıyorum. Küresel adalete ve barışa katkı vermeleri için Filistin’i henüz tanımayan tüm ülkelere bunu yapmaları çaÄŸrısında bulunuyorum.” ifadesini kullandı.

Terörizme karşı işbirliği ve dayanışma halinde, terör örgütleri arasında fark gözetmeksizin mücadelenin herkesin sorumluluğu olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

“PKK terör örgütüyle mücadelede Avrupalı ortaklarımızdan somut iÅŸbirliÄŸi görmek istiyoruz. FETÖ’nün etkin varlık gösterdiÄŸi Avrupa ülkelerinden adli ve idari iÅŸbirliÄŸi taleplerimizin karşılanmasını bekliyoruz.

DEAÅž, ülkemizin de önemli katkılarıyla Suriye ve Irak’ta toprak hakimiyetini kaybetmiÅŸ olsa da küresel ölçekte güvenliÄŸi tehdit ediyor. Örgütün odağının kaymaya baÅŸladığı Batı Afrika ve Orta Asya’daki yabancı terörist savaşçı hareketliliÄŸinin dikkatle takip edilmesini ve bu alanda iÅŸbirliÄŸini önemsiyoruz.”

“Ortaklarımızla istiÅŸareleri ve iÅŸbirliÄŸimizi sürdürüyoruz”

ErdoÄŸan, Türkiye’nin, Avrupa-Atlantik bölgesinde barış, refah ve istikrar için bugüne kadar en çok katkı veren ülkeler arasında yer aldığına iÅŸaret ederek, “NATO’nun en önde gelen müttefiklerinden biri olarak, Asya-Pasifik’ten Kuzey Afrika’ya uzanan geniÅŸ coÄŸrafyadaki ortaklarımızla istiÅŸareleri ve iÅŸbirliÄŸimizi sürdürüyoruz.” diye konuÅŸtu.

“AB’nin savunma alanındaki gayretlerine Türkiye’nin tam olarak dahil edilmesi Avrupa’nın barış ve güvenliÄŸi için olmazsa olmazdır.” diyen ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:

“Avrupa Savunma Ajansına ve Avrupa Daimi Yapılandırılmış İşbirliÄŸi kapsamındaki projelere katılımımızın gecikmeksizin önünün açılmasını bekliyoruz. Avrupa’yı ve ötesini etkileyen geniÅŸ çaplı sorunlara çözüm bulunabilmesi için Türkiye’nin desteÄŸi ÅŸarttır. Avrupa’da nefret, İslam karşıtlığı ve ırkçılık, sosyal uyumu ve istikrarı zedeliyor. Müslümanlar baÅŸta olmak üzere göçmenlere karşı artan ötekileÅŸtirme, ırkçılığın yeni bir yüzü olarak karşımıza çıkıyor. Yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığının yalnızca Müslümanları ve göçmenleri deÄŸil, toplumun tamamının huzur ve güvenliÄŸini tehdit eden bir temel insan hakları sorunu olduÄŸu artık kabullenilmelidir. Küresel dengelerin yeniden kurulduÄŸu böylesine belirsiz bir dönemde, hemen her alanda yeni ve etkin politikalar geliÅŸtirmemiz elzemdir. Daha derin iÅŸbirliÄŸi tesis etmemizin önündeki siyasi engellerin, ön yargılı birtakım tutumların artık geride bırakılması gerekiyor. Aksi takdirde, Avrupa’nın ihtiyaç duyduÄŸu fikri ve ekonomik dönüşümleri yakalaması mümkün olamayacaktır.”

“Makul bir izahı yok”

Bu vesileyle Avrupa kıtasının güvenlik ve istikrarı için AB’nin geniÅŸleme politikasının önemine de dikkati çekmek istediÄŸini belirten CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Hakkaniyetli bir geniÅŸleme politikasının BirliÄŸin en önemli jeopolitik aracı olduÄŸu açıktır.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

ErdoÄŸan, “Türkiye gibi kıtanın refahı ve güvenliÄŸine önemli katkılar sunan bir aday ülkenin katılım sürecinin yıllardır engellenmesinin makul bir izahı yoktur. Mevcut jeopolitik konjonktürde üyelik perspektifimizin güçlendirilmesinin, hem Avrupa’nın hem yakın coÄŸrafyamızın yararına olacağı açıktır. Türkiye olarak, AB ile iliÅŸkilerimizin saÄŸlıklı bir zeminde ilerletilmesi için diyalog ve iÅŸbirliÄŸine hazırız.” dedi.

Kaynak: AA