CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın İsrail-Filistin çatışmasına iliÅŸkin diplomasi trafiÄŸi devam ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin diplomasi trafiği devam ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin diplomasi trafiği devam ediyor

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının sona ermesi, çatışmanın barışçıl yöntemlerle çözüme ulaÅŸması için diplomasi trafiÄŸini sürdürüyor.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının sona ermesi, çatışmanın barışçıl yöntemlerle çözüme ulaÅŸması, insani yardımların Gazze’ye ulaÅŸması ve sükunetin saÄŸlanması için atılabilecek adımları ele aldığı telefon görüşmeleriyle diplomasi trafiÄŸi yürütüyor.

Bu kapsamda dün Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah es-Sisi ile telefon görüşmesi gerçekleÅŸtiren ErdoÄŸan, Filistin topraklarına yönelen vahÅŸetin giderek derinleÅŸtiÄŸini, hastanelerin, okulların ve ibadet yerlerinin bombalanmasına Batılı ülkelerin sessizliÄŸinin Gazze’deki ateÅŸi büyüttüğünü, Gazze’deki Filistinlilerin yurtlarından göç etmeye zorlanmasının kabul edilemez olduÄŸunu belirtti.

“Çatışmalı süreçlerin barışçıl yöntemlerle çözümü mümkün”

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, bugün Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Volodimir Zelenskiy ile gerçekleÅŸtirdiÄŸi görüşmede ise İsrail-Filistin ihtilafı baÅŸta olmak üzere, bölgedeki çatışmalı süreçlerin barışçıl yöntemlerle çözümünün mümkün olduÄŸunu, Türkiye’nin bunun saÄŸlanması için her türlü çabayı sarf etmeye devam edeceÄŸini vurguladı.

Uganda CumhurbaÅŸkanı Yoweri Museveni ile de İsrail-Filistin çatışması çerçevesinde yaÅŸananlar ile bölgede sükunetin saÄŸlanması için atılabilecek adımları telefonda görüşen ErdoÄŸan, tüm devletlerin bir an önce Gazze’de ateÅŸkesin saÄŸlanması için seslerini yükseltmesi gerektiÄŸini, çatışmaların dünya barışını tehdit eder hale geldiÄŸini kaydetti.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, insan hakları ihlallerinin önlenmesi için yapılması gerekenler ve masum sivillere kesintisiz insani yardımların ulaÅŸtırılması konusunu görüştüğü NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e ise İsrail’i durdurmak için ülkelerin çaba sarf etmemesinin telafisi imkansız sonuçlar doÄŸuracağını, Batı’nın ve dünya kamuoyunun, gözler önünde gerçekleÅŸen ve görmezden gelinen insani dramları sona erdirmek için bir an önce harekete geçmesi gerektiÄŸini söyledi.

“Türkiye insani yardımların Gazze’ye ulaÅŸması için çabalıyor”

Maldivler CumhurbaÅŸkanı Muhammed Muizzu’ya, Türkiye’nin hem bölgede sükunetin saÄŸlanması hem de insani yardımlar konusunda elinden geleni yaptığını, sürekli yeni formüller geliÅŸtirildiÄŸini ve buna devam edileceÄŸini aktaran ErdoÄŸan, Muizzu’yu ülkesindeki CumhurbaÅŸkanlığı seçimini kazanması nedeniyle tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile yaptığı görüşmede ise Türkiye’nin insani yardımların Gazze’ye ulaşması ve yaralıların gerekli hallerde Türkiye’de tedavi edilebilmeleri için gayret sarf ettiğini ve bölgede bir an önce ateşkesin sağlanması için çabaladığını söyledi.

Görüşmede, İsrail-Filistin meselesinde kalıcı çözümün 1967 sınırlarında, başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulmadan sağlanamayacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin kalıcı barış için uluslararası alanda mücadele vermeye devam edeceğini de dile getirdi.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir