CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Yılmaz: Meclisimize teklif edilen paket Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na destek amaçlı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Meclisimize teklif edilen paket Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na destek amaçlı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Meclisimize teklif edilen paket Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na destek amaçlı

CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Meclis’imize bir paket teklif edilmiÅŸ durumda. Özellikle Savunma Sanayii Fonu’na destek amaçlı bir paket. Burada tek bir kuruÅŸ bile bütçeye gitmeyecek.” dedi.

CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Meclis’imize bir paket teklif edilmiÅŸ durumda. Özellikle Savunma Sanayii Fonu’na destek amaçlı bir paket. Burada tek bir kuruÅŸ bile bütçeye gitmeyecek. Bu son pakette ortaya konan tüm unsurlar savunma sanayiini güçlendirmeye dönük olarak bu alandaki çalışmalarımıza tahsis edilecek.” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisince (TİM) Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen İnovaLİG Åžampiyonları Ödül Töreni’nde konuÅŸan Yılmaz, ihracatı geliÅŸtirmek, Türkiye’nin gurur kaynağı olan ÅŸirketleri teÅŸvik etmek amacıyla baÅŸlatılan İnovaLİG programının bu sene 11’incisini gerçekleÅŸtirdiklerini söyledi.

Yılmaz, programın 2014 yılında 460 başvuruyla başladığını, her sene bir önceki yıldan daha fazla teveccüh olduğunu, geçen yıl ilk kez 2 bin sınırının aşılmasının sevinicini yaşadıklarını, bu yıl ise 67 farklı ilden 2 bin 302 firmanın başvuru yaptığını belirtti.

Firmalarda, inovasyon ve ona dayalı ihracat bilincinin her yıl bir önceki seneye kıyasla daha fazla yaygınlaÅŸtığını aktaran Yılmaz, geçen yılın İnovasyon Åžampiyonu 30 firmanın 2023’te toplamda 6,8 milyar dolar ihracat gerçekleÅŸtirdiÄŸini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, bugün ödüllerini takdim ettikleriyle bugüne kadar 124 farklı firmaya ödül verdiklerine dikkati çekerek, gelecek yıl 2 bin 500 başvuruyu geçeceklerine inandığını dile getirdi.

“Türk ekonomisinin akıncıları” olarak gördükleri ihracatçıları her zaman desteklediklerinin ve sıkıntılarında yanlarında olduklarını vurgulayan Yılmaz, “Sayın CumhurbaÅŸkanımızın yurt dışı seyahatlerinde, ülkemize gelen devlet-hükümet baÅŸkanlarıyla olan resmi görüşmelerinde ve tüm temaslarımızda ihracatçılarımızın meseleleri, gündemimizin her zaman en üst sıralarında yer aldı. Åžu ana kadar birçok ülke lideriyle ihracat konusunda önümüzdeki yıllar için net hedefler belirlemiÅŸ durumdayız. Belirlenen bu hedeflere ulaÅŸmak için de pürüzleri tek tek ortadan kaldırıyoruz, iÅŸ dünyamızın önündeki yolları olabildiÄŸince açmaya gayret ediyoruz. Türkiye’nin üretimine, istihdamına, refahına, kalkınmasına omuz veren her iÅŸ insanımıza, her firmamıza samimiyetle sahip çıkıyoruz.” diye konuÅŸtu.

Yıl sonu ihracat hedefi 264 milyar dolar

Yılmaz, verdikleri mücadelenin neticelerini her alanda görmenin haklı sevincini yaÅŸadıklarını belirterek, “Son 22 yılda dolar bazında ülkemiz ekonomisi hacim olarak yaklaşık 5 kat büyüme sergiledi. KiÅŸi başına gelirimiz 3 bin 600 dolardan, geçen sene sonu itibarıyla 13 bin 243 dolara çıktı. Bu yılın rakamları henüz çıkmış deÄŸil ancak Orta Vadeli Program’ımızda bu yıl sonu itibarıyla çok ciddi bir büyüklüğe ulaÅŸacağız. 1,3 trilyon doları aÅŸan bir milli gelir, 15 bin dolar kiÅŸi başı gelir bekliyoruz.” bilgisini verdi.

Türkiye ekonomisi yıllar içerisinde hedeflerine tek tek ulaşırken ülkenin uluslararası çevrelerdeki görünümü ve algısının da olumlu yönde deÄŸiÅŸtiÄŸinin altını çizen Yılmaz, “Son 22 yılda ihracatımız 36 milyar dolardan bu yılın eylül ayı itibarıyla yaklaşık 262 milyar dolara ulaÅŸtı. Burada da hedefimiz yıl sonu itibarıyla 264 milyar dolara ulaÅŸtırmak.” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, 22 yıl önce 33 bin 500 firma ihracat yaparken 2023 yılında 140 bine yakın firmanın bunu gerçekleştirdiğini, bu yılın 9 ayında ise bu sayının 160 bini geçtiğini aktaran Yılmaz, ihracatçıların yurt dışı ziyaretlerini daha da kolaylaştırmak için 40 bin kişiyi hususi damgalı pasaport imkanından faydalandırdıklarını anlattı.

“Vize kolaylaÅŸtırması konusunda iÅŸ dünyası odaklı bazı somut adımlar atmamız mümkündür”

CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Yılmaz, Gümrük BirliÄŸinin mutlaka güncellenmesi gerektiÄŸini, bunun hem Avrupa hem de Türkiye’nin menfaatlerine olduÄŸunu dile getirerek, şöyle devam etti:

“Birtakım ülkelerin siyasi yaklaşımları nedeniyle bunu maalesef bugüne kadar yapamadık. Ancak son dönemlerde Ticaret Bakanlığımızın Avrupa Komisyonu’yla çok olumlu bir diyalog geliÅŸtirdiÄŸini biliyorum. Önümüzdeki dönemde mutlaka farklı sektörel yapıları da kapsayan güncellenmiÅŸ bir Gümrük BirliÄŸini baÅŸarmamız gerekiyor. İş dünyasına Avrupa BirliÄŸinin bakış açısının farklılaÅŸması gerekiyor. Özellikle vize konularında diÄŸer birtakım bürokratik süreçlerde iÅŸ dünyamıza gösterecekleri kolaylıklar Avrupa’nın da bizim de lehimizedir. İnanıyorum ki önümüzdeki günlerde vize muafiyeti tartışmaları ve vize kolaylaÅŸtırması konularında iÅŸ dünyası odaklı olarak bazı somut adımlar atmamız mümkündür. Bu yönde de çalışmaları sürdürüyoruz.”

Finansmana eriÅŸimin önemli bir baÅŸlık olduÄŸunu, Türk Eximbank’ın ödenmiÅŸ sermayesini 35,7 milyar liraya çıkardıklarını vurgulayan Yılmaz, “Günlük reeskont kredi limitini 300 milyon liradan 4 milyar liraya yükselttik. Yani kredi limitlerinde son 1,5 yılda 13 katın üzerinde bir artış gerçekleÅŸti. Bu sene ihracatçılarımıza 410 milyar lira reeskont kredisi açıldı. Bu kredilerin toplam finansman maliyetine üst sınır getirmek suretiyle ihracatçılarımızı ilave 66 milyar liralık bir maliyetten kurtarmış olduk. Eximbank geçen sene ihracatçılarımıza 19,6 milyar dolar kredi ve 22,4 milyar dolar sigorta ve garanti olmak üzere toplam 42 milyar dolar destek saÄŸladı. Bu yıl, bu desteÄŸi toplamda 50 milyar dolara yükseltmiÅŸ bulunuyoruz. Bu ay başı itibarıyla mal ihracatçısı firmalarımıza verilen destek tutarı 10 milyar 770 milyon lirayı geçti.” dedi.

Yılmaz, tüm bu süreçte sadece ihracat değerleri ve ihracatçıların sayısının artmadığını, ihracatın kompozisyonunun da değişmeye başladığını aktararak, yüksek teknoloji ürünlerinin ihracatlarındaki payının yıldan yıla yükseldiğini, 2002 yılında 2 milyar dolar olan yüksek teknoloji ihracatının 2023 yılında 10 milyar dolar seviyesi ulaştığını bildirdi.

“İnsansız hava araçlarında dünyanın ilk 3-4 ülkesi arasındayız”

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın kararlı liderliÄŸinde yürütülen “Milli Teknoloji Hamlesi” yaklaşımıyla bugün ileri teknolojileri kendi imkan ve kabiliyetiyle geliÅŸtirip üretebilen bir noktaya ulaÅŸtıklarını anlatan Yılmaz, Türkiye’nin Küresel Yenilik Endeksi sıralamasında son 11 yılda 31 basamak yükseldiÄŸini, üst orta gelir grubunda en yenilikçi üçüncü ülke olduÄŸunu, 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı’ndaki hedeflerden birinin de Küresel Yenilik Endeksi’nde ilk 10 ülke arasında yer almak olduÄŸunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, savunma sanayisinde karşılaştıkları tüm engellere, gizli-açık pek çok ambargoya rağmen nereden nereye gelindiğini ihracatçıların çok iyi bildiğine dikkati çekerek, şunları belirtti:

“Yüzde 80’leri bulan dışa bağımlılığımızı yüzde 20’lere kadar düşürdük. İnsansız hava araçlarında dünyanın ilk 3-4 ülkesi arasındayız. İHA ve SİHA satış sayısında ise zirvede en fazla satış, ihracat yapan ülke olarak Türkiye olarak biz yer alıyoruz. Geçen yıl bu alanda dünya genelinde satışların yüzde 65’ini ülkemiz tek başına gerçekleÅŸtirdi. İnsansız hava sistemlerindeki baÅŸarımızı, sektörün diÄŸer alanlarına teÅŸmil etmek için yoÄŸun çaba harcıyoruz. İnÅŸallah füze, roket, hava savunma sistemleri, elektronik harp sistemleri, gemi ve denizaltı teknolojisi ile savaÅŸ uçaklarında da benzer gurur verici baÅŸarılara imza atacağız.”

Bölgede yaÅŸanan geliÅŸmelere deÄŸinen Yılmaz, uluslararası kurumlara, hukuka ve ahlaki deÄŸerlere güvenin çok zayıfladığını, Gazze’de yaÅŸananların Türkiye’nin kendi ayakları üzerinde çok güçlü bir ÅŸekilde durması gerektiÄŸini gösterdiÄŸini anlattı.

“Burada tek bir kuruÅŸ bile bütçeye gitmeyecek”

Yılmaz, ekonomi ile teknolojiyle, her alandaki baÅŸarılarla ülkeyi geleceÄŸe hem daha müreffeh hem daha güvenli taşımak durumunda olduklarının altını çizerek, Savunma Sanayii Destekleme Fonu için katılma payı alınmasına iliÅŸkin düzenlemeyi içeren teklifin TBMM’ye sunulmasıyla ilgili ÅŸu deÄŸerlendirmeyi yaptı:

“Bu kapsamda Meclis’imize bir paket teklif edilmiÅŸ durumda. Özellikle Savunma Sanayii Fonu’na destek amaçlı bir paket. Burada tek bir kuruÅŸ bile bütçeye gitmeyecek. Bu son pakette ortaya konan tüm unsurlar savunma sanayiini güçlendirmeye dönük olarak bu alandaki çalışmalarımıza tahsis edilecek. Çelik Kubbe projemizden diÄŸer kritik teknolojilere kadar bu alandaki varlığımızı daha da güçlendireceÄŸiz. Bölgemizde yaÅŸananlar son 20 yılda bu alanda yaptıklarımızın ne kadar kıymetli olduÄŸunu, ne kadar doÄŸru kararlar verildiÄŸini göstermektedir. Burada bir CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı olarak deÄŸil Türkiye Cumhuriyeti’nin bir vatandaşı olarak ortaya koyduÄŸu saÄŸlam irade, savunma sanayiinde bizi taşıdığı bu nokta için Sayın CumhurbaÅŸkanımıza şükranlarımı sunuyorum.”

Yılmaz, haksız eleÅŸtirilere ve örtülü sabotaj giriÅŸimlerine raÄŸmen attıkları bu adımların ne kadar mühim, ülke açısından ne kadar stratejik hamleler olduÄŸunu etraflarına baktıklarında daha iyi anladıklarını ifade ederek, “Birileri ısrarla kabul etmek istemese de caydırıcılığını artırmak, Türkiye için bir tercih deÄŸil mecburiyettir. Åžayet 85 milyon olarak vatanımızda gönül huzuruyla yaÅŸamak istiyorsak ekonomide, ticarette, savunmada, teknolojide, inovasyonda güçlü olmak dışında bir seçeneÄŸimiz bulunmuyor.” dedi.

Koronavirüs salgınıyla baÅŸlayan, bölgesel çatışmalarla iyice bozulan küresel ekonomik görünümde belirgin bir iyileÅŸmenin henüz yaÅŸanmadığını, en büyük ihracat pazarı olan Avrupa BirliÄŸi’nde sıkıntıların halen devam ettiÄŸini ifade eden Yılmaz, “ÖrneÄŸin son 5 yılda dünya ekonomisi ortalama yüzde 2,7 büyürken, Avrupa BirliÄŸi’nde bu oran sadece yüzde 1,4 oldu. Bunun özellikle siz ihracatçılarımızı zorladığının farkındayız. İhracatçılarımızdan yükselen taleplere kulaklarımızı tıkamıyoruz. Tam aksine ihracatı en önemli performans göstergesi olarak görüyoruz. Ekonomi programımızda bozulmaya yol açmadan beklentilerinizi imkanlar dahlinde karşılıyoruz, imkanlarımızı sonuna kadar zorlayarak karşılamaya da gayret edeceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.

Dış talebin azaldığı bir yerde ihracatta verimlilik ve inovasyonın daha fazla önem kazandığına, ekonomi programını uygularken meselenin bu yönüne özellikle dikkat ettiklerine işaret eden Yılmaz, sadece para ve maliye politikalarından oluşan bir program olmadığını, çeşitli sektörlerde yapısal dönüşümü öngören bir programı hayata geçirdiklerini söyledi.

​​​​​​​HIT-30, yatırım taahhütlü avans kredisi ve hamle programları

CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Yılmaz, ​​​​​​​Türkiye’yi katma deÄŸer zincirlerinde daha üst basamaklara taşıyacak, çok daha rekabetçi ve yenilikçi hale getireceklerine, bu doÄŸrultuda da pek çok uygulamayı hayata geçirdiklerine iÅŸaret ederek, ÅŸunları belirtti:

“HIT-30, yatırım taahhütlü avans kredisi ve hamle programları, orta yüksek ve yüksek teknolojili ihracatın payını artırmak, Türkiye’yi inovasyonla büyütmek için tasarladığımız programların en önde gelenleridir. Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi kapsamında yıllık 100 milyar olmak üzere 3 yılda 300 milyar ayırmış durumdayız. HIT-30 programıyla 30 farklı alandaki yüksek teknoloji yatırımlarına 30 milyar dolar tutarında destek saÄŸlamayı hedefliyoruz. Pazara giriÅŸten ürün çeÅŸitlendirmeye ve ticarileÅŸmeye kadar pek çok alanda farklı desteklerimiz var. Mimarlık, mühendislik, tasarım ve yazılım gibi çeÅŸitli hizmet ihracatlarından elde edilen gelirlerden saÄŸlanan kazanç istisnasını yüzde 50’den yüzde 80’e çıkardık.”

Dünya genelinde yükselen trend olan e-ihracatın geliştirilmesine yönelik çalışmalara da hızla devam ettiklerini belirten Yılmaz, bu yıl yürürlüğe koydukları uygulamalardan bir diğeri de Avrupa Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği paketi olduğunu kaydetti.

Yılmaz, böylece yeşil dönüşüm konusunda farkındalığı artırmayı, mevcut durumu iyileştirmeyi ve ihracatçıların fonlara daha kolay erişimini hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA