CumhurbaÅŸkanlığı İletiÅŸim BaÅŸkanı Altun: Gazze’ye sahip çıkmak çok deÄŸerlidir

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun Gazze'ye sahip çıkmak çok değerlidir

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun Gazze'ye sahip çıkmak çok değerlidir

CumhurbaÅŸkanlığı İletiÅŸim BaÅŸkanı Altun, “Gazze söz konusu olduÄŸunda nerede durduÄŸumuz insanlık açısından son derece önemlidir. İnsanlığın geleceÄŸi açısından Gazze’ye sahip çıkmak, Gazze’deki zulme karşı çıkmak çok deÄŸerlidir.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, dünyayı daha adil, daha yaşanabilir, daha istikrarlı bir geleceğe taşıyacak olanın öncelikle hakikat olduğunu belirtti.

“TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri”nin FiÅŸekhane’de düzenlenen ödül töreninin açılışında konuÅŸma yapan Altun, dünyanın önde gelen belgesel film yapımcılarıyla İstanbul’da bir arada bulunmaktan büyük memnuniyet ve mutluluk duyduÄŸunu dile getirdi.

TRT’nin Türkiye’de belgeselcilik alanında pek çok duayen isim yetiÅŸtirdiÄŸini ve belgeselciliÄŸin en büyük okulu olduÄŸunu vurgulayan Altun, “TRT’yi bu deÄŸerli çabasından ötürü dolayı canı gönülden tebrik ediyor, emeÄŸi geçen bütün arkadaÅŸlarıma teÅŸekkür ediyorum.” dedi.

Geleneksel hale gelen etkinliğin, 93 ülkeden 998 başvuruyla küresel bir marka haline geldiğini belirten Altun, şunları kaydetti:

“BaÅŸarılı bir belgesel özgün bir konuyu iÅŸleyebilmesi, seyircide duygusal ve entelektüel etki oluÅŸturabilmesi, etkili anlatım becerisine sahip olabilmesi, yenilikçi bir yaklaşım benimsemesi, görsel ve iÅŸitsel kaliteye sahip olması ve elbette objektifliÄŸiyle kendisini gösterir. BaÅŸarılı bir belgeselci kuÅŸkusuz bu yaklaşımları eserinde baÅŸarıyla sergileyebilen belgeselcidir. Fakat bütün bunların ötesinde belgeselcilik bir gönül iÅŸidir. Belgeselcilerin ortaya koyduÄŸu eserler tam anlamıyla derviÅŸane bir adanmışlıktan sabırdan ve hakikatperverlikten neÅŸet eder. Belgeselci bu anlamda daima yitirilmiÅŸ yahut göz ardı edilmiÅŸ, kenarlara itilmeye çalışılmış hakikatin peÅŸindedir. DiÄŸer bir ifadeyle belgeselcilik, hakikatten kopmadan coÄŸrafyayı, tarihi, doÄŸayı ve bazen de doÄŸrudan doÄŸruya insanı odağına almak suretiyle üzeri örtüleni gizleneni açığa çıkarma sanatıdır. İzleyicinin, hakikatle bağını yeniden inÅŸa etmek ve güçlendirmek bir gaye olarak belgesel filmciliÄŸinin tam da merkezindedir.”

TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri’nin 2009’dan bu yana TRT’nin birçok baÅŸarılı iÅŸi yanında ayrı bir yere sahip olduÄŸuna iÅŸaret eden Altun, “Zira bugün bizler insanlık olarak dünyanın ve zamanının ruhuna dair göz ardı ettiklerimizi ya da gözden kaçırdıklarımızı, biraz da belgeseller aracılığıyla öğreniyoruz. YaÅŸadığımız çaÄŸda, insanlığın kolektif hafızasını oluÅŸturma ve tarihe not düşme noktasında en büyük katkılardan birini belgeselciler veriyorlar. Elbette, bugün burada finale kalan yapımlar için söz konusu olduÄŸu gibi, hazırlık aÅŸamasından yayın aÅŸamasına dek her bir belgeselin ardında çok büyük bir emek çok büyük bir fedakarlık var.” diye konuÅŸtu.

Altun, “Belgeselcilikte kamera, suni olarak üretilmiÅŸ ya da kurgusal bir durumu deÄŸil doÄŸrudan doÄŸruya hakikati, gerçek bir durumu temsil etmeye odaklanmıştır. Bu yönüyle günümüzde medya ve sinema alanındaki diÄŸer türler arasında belgeselciliÄŸi, etik ve estetik kaygıyı mezceden son derece önemli bir alan olarak deÄŸerlendirmek gerekir.” deÄŸerlendirmesini yaptı.

“Dünyamızı geleceÄŸe taşıyacak olan öncelikle hakikattir”

Hakikati anlatmanın ve ona sadık kalmanın büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizen Altun, şöyle devam etti:

“Dünyamızı, daha adil, daha yaÅŸanabilir, daha istikrarlı bir geleceÄŸe taşıyacak olan öncelikle hakikattir, hakikate dayanarak yapacaklarımız ya da ondan kaçarak yapmadıklarımızdır. Bugün dünyaya baktığımızda iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ve bozulan doÄŸal denge bir hakikattir. Bugün yerel ve bölgesel ölçekteki birçok silahlı çatışma, birçok katliam, birçok savaÅŸ bir hakikattir. Bugün, 21. yüzyılda hala ırkçılık, nefret söylemi, İslam karşıtlığı ve yabancı düşmanlığının yükseliÅŸte oluÅŸu yine maalesef bir hakikattir. Gazze’de Müslümanlarla birlikte insanlığın da öldürülüyor oluÅŸu, yalnızca Filistin’in deÄŸil Filistin’le birlikte tüm dünyada barış ve kardeÅŸliÄŸin, huzur ve istikrarın bombalanıyor oluÅŸu en yazık ki bir hakikattir. Neresinden bakarsak bakalım, İsrail’in büyük bir savaÅŸ suçu iÅŸlemekte olduÄŸu, bir soykırım iÅŸliyor olduÄŸu, iki ayı aÅŸkın bir süredir 20 bine yakın masumu hiç ayrım gözetmeksizin bütün dünyanın gözleri önünde katlediyor oluÅŸu bir hakikattir. Tüm bunlara raÄŸmen, birilerinin elindeki medya gücüyle, üretiyor oldukları dezenformasyonlarla hakikati sahte, sahteyi ise hakikat gibi göstermeye çalışarak insanlığı bir felakete sürüklemek istiyor oldukları da bir diÄŸer hakikattir. Bu anlamda hakikatin ve hakikatle insanlık arasındaki bağın tahkim edilmesi, geleceÄŸimiz açısından son derece kritiktir, hayati bir unsurdur.”

BelgeselciliÄŸin bu anlamda çok önemli bir yerde durduÄŸunu, görülmeyeni göstermenin, duyulmayanı duyurmanın çok güçlü bir yolu olduÄŸunu vurgulayan Altun, “BelgeselciliÄŸin emektarları, kasıtlı ya da kasıtsız bir ÅŸekilde marjinalleÅŸtirilmek istenen hakikati, tekrar yörüngesine oturtmaya gayret ederek son derece önemli bir sorumluluÄŸu yerine getirmektedir.” deÄŸerlendirmesini yaptı.

Fahrettin Altun, Türkiye’nin kamu yayıncısı TRT’nin uluslararası alanda belgeselciliÄŸe verdiÄŸi destekle küresel hakikat mücadelesine önemli bir katkı sunduÄŸunu, düzenlenen atölyeler, paneller ve söyleÅŸilerle profesyonelleri ve amatörleri bir araya getirerek sektöre yeni isimler kazandırdığını söyledi.

“Gazze’ye sahip çıkmak çok deÄŸerlidir”

TRT Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacı nezdinde bu festivalde emeÄŸi geçen tüm TRT ekibine teÅŸekkür eden Altun, “Her bir ayrıntısı düşünülmüş, özenle hazırlanmış, gündeme ışık tutan ve hakikatten yana duran yapımların çok deÄŸerli emektarlarını, yönetmenlerini, yapımcılarını, yazarlarını saygıyla selamlıyorum. Ödül alsın almasın her birinin emeÄŸi, bizim için çok deÄŸerlidir.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Etkinlikte Gazze’ye özel bir yer ayrılmış olmasını takdirle karşıladığını ifade eden Altun, sözlerini, “Gazze söz konusu olduÄŸunda nerede durduÄŸumuz insanlık açısından son derece önemlidir. İnsanlığın geleceÄŸi açısından Gazze’ye sahip çıkmak, Gazze’deki zulme karşı çıkmak, Gazze’deki zalimi iÅŸaret etmek ve sanatsal yapımlarla nesilden nesle zalimi de mazlumu da ortaya koymak, göstermek çok deÄŸerlidir. Bu çabalara destek olan, katkı sunan herkese teÅŸekkür ediyorum.” diye tamamladı.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir