Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Biden yönetimiyle yeni bir sayfa açacağımıza inanıyoruz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın Biden yönetimiyle yeni bir sayfa açacağımıza inanıyoruz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın Biden yönetimiyle yeni bir sayfa açacağımıza inanıyoruz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD Başkanı Biden’ın Türkiye’yi yakından tanıdığına işaret ederek, “Biden yönetimiyle yeni bir sayfa açacağımıza inanıyoruz. Kendisi Türkiye’yi ve Cumhurbaşkanımızı tanıyor.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN International’da Becky Anderson’a Türk-Amerikan ilişkileri beklentilerini değerlendirdi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın, Türkiye ile ilgili son dönemde kamuoyuna yansıyan bazı olumsuz açıklamalarının seçim kampanya dönemine ait olduğuna dikkati çeken Kalın, “Kendisi Türkiye’yi ve Türk siyasetini tanıyor. Söz konusu (önceki) açıklamaları uygunsuzdu, bunları reddettik, (Türkiye ile ilgili) söyleminin tonunu ve akışı değiştirecektir.” değerlendirmesini yaptı.

Sözcü Kalın, Biden’ın ekibinin tecrübeli profesyonellerden oluştuğuna ve bu kişilerin Türkiye’yi tanıdığına işaret ederek şunları söyledi:

“Özellikle Suriye’den Irak’a, Libya’dan Kafkasya’ya ve Körfez ülkelerine kadar bugünkü meydan okumaları göz önüne aldığınızda onların (Biden’ın ekibi) Türkiye’nin stratejik önemini ve değerini ilişkinin merkezine koyacaklarına inanıyorum. İnanıyorum ki onlar Türkiye ile çok olumlu bir ilişkiye hazırlar.”

“Joe Biden yönetimi ile Donald Trump yönetiminden daha iyi bir ilişki bekliyor musunuz?” şeklindeki soruya da yanıt veren Kalın, Trump’ın Türkiye’nin dostu olduğunu ve Türkiye’yi dost olarak gördüğünü her zaman açıkça dile getirdiğini hatırlattı.

“İlişkimiz karşılıklı egemenliklerimizin tanınmasına dayandığı sürece iyi bir ilişkimizin olacağına inanıyoruz”

Kalın, “Biden yönetimine gelince, ilişkimiz saygı, ortak çıkar ve karşılıklı egemenliklerimizin tanınmasına dayandığı sürece iyi bir ilişkimizin olacağına inanıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Biden’ın daha önce başkan yardımcısı olarak 4 kez Türkiye’ye geldiğini ve bu tecrübeyi başkan olarak değerlendireceğine inandığını kaydeden Kalın, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Sayın Cumhurbaşkanımız, Patriot ya da bir başka NATO müttefikinden başka bir savunma sisteminin satın alınması konusunda Türkiye’nin görüşmelere hazır olduğunu belirtti. Bunu yapmaya hazırız, tam iş birliğine hazırız. Biden yönetimiyle yeni bir sayfa açacağımıza inanıyoruz. Kendisi Türkiye’yi ve Cumhurbaşkanımızı tanıyor.”,

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price: Türkiye ile ortak menfaatlerimiz var

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, “Türkiye ile Suriye’deki savaşı sonlandırmak, terörle mücadele ve bölgedeki kötü niyetlileri caydırma dahil, ortak menfaatlerimiz var.” dedi.ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price: Türkiye ile ortak menfaatlerimiz var

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD ile Türkiye’nin ortak menfaatlerine dikkati çekerek, “Ortak önceliklerimiz konusunda iş birliği arayışındayız ve her müttefikimizle olduğu gibi anlaşmazlıklarımız konusunda da diyalog halindeyiz.” ifadelerini kullandı.

Price, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’deki protestolara ilişkin bir soruya yanıt veren Price, Türkiye’nin uzun dönemli ve değerli bir NATO ortağı olduğuna dikkati çekti.

“Türkiye ile Suriye’deki savaşı sonlandırmak, terörle mücadele etmek ve bölgedeki kötü niyetlileri caydırmak dahil birçok ortak menfaatimiz var.” diyen Price, “Ortak önceliklerimiz konusunda iş birliği arayışındayız ve her müttefikimizle olduğu gibi anlaşmazlıklarımız konusunda da diyalog halindeyiz. Daha önce de dediğim gibi kritik konularda Ankara’nın transatlantik ittifakının takip ettiği trende bağlı kaldığını temin ederken ve Türkiye ile menfaatlerimizi korurken, insan hakları ve hukukun üstünlüğü dahil değerlerimize de bağlı kalabiliriz.” şeklinde konuştu.

Türkiye ile S-400 konusunda “Girit modeli” gibi bir durumun söz konusu olup olmayacağına ilişkin bir soruya ise Price, “S-400 konusunda pozisyonumuz değişmedi.” yanıtını verdi.

Price, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın önümüzdeki günlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefon görüşmesi yapacağını da kaydetti.

Suudi Arabistan saldırısını kınadı

Sözcü ayrıca, Suudi Arabistan’ın güneybatısındaki Uluslararası Abha Havalimanı’na düzenlenen saldırıyı kınadı ve ABD’nin, Suudi Arabistan’ı savunma vaadine bağlı olduğunu yineledi.

Yemen’de Husiler, Uluslararası Abha Havalimanı’na düzenlenen saldırıyı üstlenmişti.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir