D-8 Genel Sekreteri Shaari’den ‘Ä°stanbul Finans Merkezi ile Türkiye’ye yatırımların artacağı’ vurgusu

D-8 Genel Sekreteri Shaari'den 'İstanbul Finans Merkezi ile Türkiye'ye yatırımların artacağı' vurgusu

D-8 Genel Sekreteri Shaari'den 'İstanbul Finans Merkezi ile Türkiye'ye yatırımların artacağı' vurgusu

D-8 Genel Sekreteri Büyükelçi Dato Ku Jaafar Ku Shaari, “Türkiye, potansiyeliyle hem finansal sistem baÄŸlamında hem de ülkeye yatırım çekmede rekabetçi kalmaya devam edecek.” dedi.

GeliÅŸen 8 Ãœlke Ekonomik Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü’nün (D-8) Genel Sekreteri Büyükelçi Dato Ku Jaafar Ku Shaari, Ä°stanbul Finans Merkezi (Ä°FM) ve yapılan reformlarla Türkiye’nin daha fazla yatırım çekeceÄŸini belirterek, Türkiye’nin, potansiyeliyle hem finansal sistem baÄŸlamında hem de ülkeye yatırım çekmede rekabetçi kalmaya devam edeceÄŸini söyledi.

Shaari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ä°FM gibi bir giriÅŸimin bugünkü finansal sistemde ülkenin kalkınmasını destekleme açısından gerekli olduÄŸunu ifade ederek, Ä°FM’nin, Ä°stanbul’u küresel bir finans merkezi haline getirebileceÄŸini aktardı.

Faizsiz finans alanında Türkiye’nin attığı adımların Ä°slam dünyası için önemine iÅŸaret eden Shaari, Ä°FM’nin Türkiye’yi Ä°slami finans merkezi haline getirebileceÄŸini söyledi.

Shaari, “Ä°FM, kesinlikle Türkiye’yi yeniden canlandıracak ve dünya çapında finansal operasyonlar için üs haline getirecek. Dünyanın farklı ülke ve bölgelerinde ilgi çekeceÄŸini düşünüyorum. Türkiye, bu proje ile birçok uluslararası bankanın yatırımlarını da çekebilir. Bir gün New York, Londra veya Dubai gibi dünyanın diÄŸer yerlerinde de bulabileceÄŸimiz gibi aktif bir merkez olacağını umuyorum.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Ä°FM’nin, Türkiye’nin Ä°slami finans alanındaki bazı faaliyetlere öncülük etmesine olanak tanıyacağını aktaran Shaari, “Türkiye, burada güçlü Ä°slami finans ve Ä°slami bankacılık sistemi kurmada kararlı. Türkiye’nin toplam bankacılığında Ä°slami finans ve katılım payı ÅŸu anda yüzde 5-6 civarında. 2025 yılı başında yüzde 15’e çıkarmayı planlıyor. Bunu dört gözle bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Reform Paketi, ülke ile yatırımcılar arasında sıkı bir kontrol mekanizması yaratacak”

Dato Ku Jaafar Ku Shaari, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan tarafından açıklanan Ekonomi Reform Paketi’yle yerli ve yabancı yatırımcılara fayda saÄŸlayacak ekonomik ve sosyal teÅŸvikler saÄŸlandığını söyledi.

Reform Paketi’nin ülke ile yatırımcılar arasında uygun ve istikrarlı bir ekonomik sistem saÄŸlamak için sıkı bir kontrol mekanizması yaratacağını belirten Shaari, ÅŸunları kaydetti:

“Bence Türkiye, son yıllarda etkileyici bir büyüme performansı, ekonomide ve finansmanda yapısal reformlar gösterebildi. Bu da Türkiye’nin yabancı yatırım çekmesine yardımcı oldu. Türkiye, 2019’da Avrupa’nın en popüler 7 doÄŸrudan yabancı yatırım destinasyonlarından biri haline geldi. Bu trendi kesinlikle sürdürecek.

Ä°stanbul Finans Merkezi ve yapılan reformlarla Türkiye kesinlikle daha fazla yatırım çekecek. Türkiye, potansiyeliyle hem finansal sistem baÄŸlamında hem de ülkeye yatırım çekmede rekabetçi kalmaya devam edecek. Reform Paketi, Türkiye’nin daha fazla yabancı yatırımcı çekmesine, ticaret hacmini artırmasına, fiyat istikrarını saÄŸlamasına ve makroekonomik ihtiyaçlarını saÄŸlamasına fayda saÄŸlayacaktır.”

“Son 20 yılda D-8 iç ticareti 6 kattan fazla arttı”

D-8 Genel Sekreteri Büyükelçi Shaari, D-8 olarak, hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de Türkiye tarafından desteklendiklerini ifade etti.

D-8’in, üye devletlerin küresel ekonomideki konumunu güçlendirmeyi amaçlayan ekonomik iÅŸ birliÄŸine dayalı hükümetler arası bir kuruluÅŸ olduÄŸunu vurgulayan Shaari, ticaretin sektörel iÅŸ birliÄŸinin en önemli bileÅŸeni olduÄŸunu söyledi.

Shaari, küresel ticareti teÅŸvik ettiklerini belirterek, “D-8, dünya ticareti için önemli bir ekonomik anlam ifade eder. D-8 üye devletlerinin toplam ticaret hacmi 1,6 trilyon dolar olup oldukça büyüktür. Bu büyüklük, tüm dünya toplam ticaret hacminin yüzde 4,5’ini oluÅŸturmakta. Son 20 yılda D-8 iç ticareti ise 6 kattan fazla arttı. 2030 sonuna kadar üye devletler, D-8 tercihli ticaret anlaÅŸmaları aracılığıyla iç ticaretini toplam ticaretin en az yüzde 30’una çıkarmayı öngörüyor.” diye konuÅŸtu.

Kaynak: AA

D-8 Ãœlkeleri

D-8’in kurulmasına yönelik olarak atılan ilk adımı, Türkiye’nin daveti üzerine Ä°ran, Pakistan, BangladeÅŸ, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya’nın katılımıyla 22 Ekim 1996 tarihinde Ä°stanbul’da düzenlenen “Kalkınmada Ä°ÅŸbirliÄŸi Konferansı” oluÅŸturmuÅŸtur.

D–8 ya da Gelişen Sekiz Ülke; Türkiye, Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya ve Pakistan arasında kalkınma işbirliğine dayalı bir organizasyondur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir