DEAÅž’ın Musul’u iÅŸgalinin 8. yılında, örgütten kaçanların zorlu kamp yaÅŸantısı sürüyor
Mülteci kampı sakini Kays Musa, “DEAÅž geldiÄŸinde yanımıza sadece birkaç elbise alabildik. Burada 10 kiÅŸilik aileyiz ve çocuklarımı kendi başıma büyütüyorum, anneleri yok. Bir aydır unumuz yok.” dedi.
Irak​’ın en büyük ikinci kenti Musul’un terör örgütü DEAÅž’ın eline geçmesinin üzerinden 8 yıl, kentin örgütten kurtarılmasının üzerinden ise 5 yıl geçmesine raÄŸmen, 2014’te evlerini terk etmek zorunda kalan birçok Musullu hala kamplarda zorlu yaÅŸantılarına devam ediyor.
Irak ordusunun 10 Haziran 2014’te Musul’dan çekilmesi üzerine kent DEAÅž’ın kontrolüne geçti. Irak ordusu düzenlediÄŸi kurtarma operasyonunun ardından 10 Temmuz 2017’de kenti DEAÅž’ın elinden aldı.
Kentin DEAÅž’tan kurtarılmasına raÄŸmen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) denetimindeki “Hasan Åžam” ve “Hazır” kamplarında kalan Musullu aileler, güvenlik baÅŸta olmak üzere çeÅŸitli nedenlerle evlerine dönemiyor.
“Musul’a saldırı olunca eÅŸim DEAÅž tarafından alıkonuldu”
Hasan Åžam Çadır Kampı’nda kalan sığınmacılardan Edibe Casım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DEAÅž’ın Musul’a saldırısı sonrası önce Suriye tarafına doÄŸru kaçtıklarını ardından Hasan Åžam’a geldiklerini anlattı.
Casım, “Musul’a saldırı olunca eÅŸim DEAÅž tarafından alıkonuldu. Ondan biat istendi ancak eÅŸim biat etmedi. Musul alındıktan sonra da eÅŸim güvenlik güçlerine teslim oldu. Ancak hala akıbeti hakkında haber alamıyoruz.” diye konuÅŸtu.
“Musul’da istikrar ve güvenlik olsa dönmek istiyoruz.” diyen Casım, kamptaki yaÅŸam ÅŸartlarının çok zor olduÄŸundan yakındı.
“Burada 10 kiÅŸilik aileyiz ve çocuklarımı kendi başıma büyütüyorum, anneleri yok”
Kamp sakinlerinden Kays Musa, eÅŸinin DEAÅž’tan kaçarken hastalığı nedeniyle vefat ettiÄŸini söyledi.
Musa, “DEAÅž geldiÄŸinde yanımıza sadece birkaç elbise alabildik. Burada 10 kiÅŸilik aileyiz ve çocuklarımı kendi başıma büyütüyorum, anneleri yok. Åžartlarımız çok zorlaÅŸtı. Bir aydır unumuz yok.” ifadelerini kullandı.
“Evlerimiz yıkıldı, Musul’a dönmemiz için hiçbir güvencemiz yok”
Hacer Muhammed ise DEAŞ saldırısından sonra kenti terk ederek yollara düştüklerini, 7 senedir kamplarda yaşadıklarını dile getirdi.
Muhammed, şöyle konuştu:
“EÅŸimin başına ne geldiÄŸini de bilmiyorum. Evlerimiz yıkıldı. Ne bir gelirim var ne de bir iÅŸim. Musul’a dönmemiz için hiçbir güvencemiz yok. YaÅŸantımız burada iyi deÄŸil. Un alamıyoruz, diÄŸer ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Irak hükümeti de bize hiç yardım etmiyor. Sadece insani yardım kuruluÅŸları yardımları ulaÅŸtırıyor.”
Musul’dan Hasan Åžam Kampı’na kadar yürüyerek geldiklerini anlatan Emel Muhammed Abdullah ise, “Yanımızda çok zaruri bazı eÅŸyalar getirmiÅŸtik. Åžimdi aklımda geldikçe kabus gibi.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA