Dikişsiz Boru Nedir Nerede Kullanılır?

Dikişsiz Boru Nedir Nerede Kullanılır

Dikişsiz Boru Nedir Nerede Kullanılır

Pek çok sektörde kullanılan paslanmaz çelik boru, kullanıldığı alana uygun olacak biçimde çeşitli formlarda ve boyutlarda üretilir. Bu borular genel itibariyle sıvı ve gazların iletilmesini sağlamak amacıyla gıda, kimya, petrol, inşaat gibi yaygın kullanım alanı olan sektörlerde karşımıza çıkar. Ancak bu sektörler birbirinden oldukça farklıdır. Örneğin gıda sektöründe üretim yapan bir fabrika ile inşaat sektöründe kullanılacak malzemelerin aynı olmasını bekleyemeyiz. Bu sektörlerin birbirinden farklı olması sebebiyle üretimde kullanılan malzemeleri de birbirinden ayrılır.

 

Dikişsiz Boru

Paslanmaz borular üretim biçimlerine göre dikişli ve dikişsiz boru olmak üzere farklılık gösterir. Boru üretiminde bu şekilde iki boru çeşidinin bulunması, farklı kullanım alanlarında avantaj sağlar. Dikişsiz boru dediğimiz boruların üzerinde herhangi bir dikiş veya kaynak izi bulunmaz. Üretilirken ise ısıtılarak sıvı hale getirilen çelik daha sonra belirli kalıplara dökülerek boru şeklini alır. Bu işlem esnasında soğuk çekme yöntemi uygulanır ve böylelikle üzerinde dikiş bulunmayan boru elde edilmiş olur.

 

Dikişin bulunduğu kısım boru için zayıf sayılabilecek bir nokta olduğundan kaynak işlemi görmüş borularda arıza ve korozyon oluşma riski daha yüksektir. Kaynaksızlarda ise zayıf dikiş olasılığı ortadan kalkmış olur. Ayrıca aynı malzeme ile aynı boyutta yapılmış borulardan dikişsiz boru daha yüksek basınçlara karşı direnç gösterir. Aynı zamanda korozyona karşı üstün direnç özelliği gösterir. Bu farklılıklar sebebiyle dikişsiz yerine dikişli boru kullanılabilir ancak tam tersi olarak kullanılması istenmeyen sonuçlar doğurabileceğinden doğru değildir.

 

Dayanıklılığı sebebiyle dikişsiz boru; kimya, deri, gemi/yat, makine, otomotiv, savunma gibi endüstrilerin yanı sıra nükleer ve termik santrallerde de kullanım alanı bulur. Her ne kadar daha maliyetli görünse de uzun ömürlüdür. Bu sebeple uzun vadede yine tasarruf etmenizi sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir