Dışişleri: AB’nin Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’ne ilişkin tezleri meşrulaştırmaya çalışması kabul edilemez

Dışişleri AB’nin Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’ne ilişkin tezleri meşrulaştırmaya çalışması kabul edilemez
Dışişleri Bakanlığı, AB’nin, Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’ne ilişkin uluslararası hukuka aykırı ve maksimalist tezleri meşrulaştırmaya çalışmasının kabul edilemez olduğunu bildirdi.
DışiÅŸleri Bakanlığı, Avrupa BirliÄŸi’nin (AB) Devlet ve Hükümet BaÅŸkanları Zirvesi’nde kabul edilen kararlarda Türkiye ilgili önyargılı, vizyonsuz ve gerçeklerden kopuk bir tutum sergilenmesinin esef verici olduÄŸunu ve AB’nin, DoÄŸu Akdeniz ve Ege Denizi’ne iliÅŸkin uluslararası hukuka aykırı ve maksimalist tezleri meÅŸrulaÅŸtırmaya çalışmasının kabul edilemez olduÄŸunu bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 23-24 Haziran’da Brüksel’de gerçekleÅŸtirilen AB Devlet ve Hükümet BaÅŸkanları Zirvesi’nde kabul edilen Türkiye ile ilgili kararlara iliÅŸkin, “AB Devlet ve Hükümet BaÅŸkanları Zirvesi’nde kabul edilen kararlarda ülkemizle ilgili önyargılı, vizyonsuz ve gerçeklerden kopuk bir tutum sergilenmesi esef vericidir. Bu, AB’nin bir kez daha Türkiye baÄŸlamında kısır döngüden çıkamadığının ispatıdır.” ifadelerine yer verildi.
AB’nin Yunanistan’ın 10 mil hava sahası iddiası, adaları silahlandırması, geri itme uygulamaları baÅŸta olmak üzere uluslararası hukuka aykırı eylemlerine sessiz kalmasının tam bir garabet olduÄŸu vurgulanan açıklamada, “AB’nin, DoÄŸu Akdeniz ve Ege Denizi’ne iliÅŸkin uluslararası hukuka aykırı ve maksimalist tezleri meÅŸrulaÅŸtırmaya çalışması kabul edilemez. Bu kararlar, meselelerin çözümüne katkı saÄŸlamadığı gibi, bölgesel istikrara da zarar vermektedir.” deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.
Açıklamada, “Türkiye her zaman uluslararası hukuktan ve iyi komÅŸuluk iliÅŸkilerinden yana tutumunu sürdürmesine raÄŸmen, ülkemizin bu yaklaşımına kasıtlı gerginlik ve tırmandırma stratejisiyle yanıt verilmesi tam bir samimiyetsizlik örneÄŸidir.” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:
“AB artık, Türkiye’nin üyelik süreci ve ülkemizle iÅŸbirliÄŸinden saÄŸlanacak yararları, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin dar görüşlü, hukuksuz ve maksimalist iddialarına rehin ve feda etmemesi gerektiÄŸini idrak etmelidir. AB’nin kendi genel çıkarları da esasen bunu gerektirmektedir.”
Zirvede, Ukrayna ve Moldova’ya aday ülke statüsü tanınmasından ve Gürcistan’a da AB üyeliği perspektifi verilmesinden memnuniyet duyulduğu ifade edilen açıklamada, halihazırda aday ülke statüsünde bulunan Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile katılım müzakerelerinin halen başlatılmamasının yadırgandığı dile getirildi.
Bosna-Hersek’e de bir an evvel adaylık statüsü verilmesinin Balkanlar dahil geniÅŸ Avrupa coÄŸrafyasının yararına olacağı düşünüldüğüne iÅŸaret edilen açıklamada, “Türkiye, AB’nin tüm aday ülkelerle samimi angajmana girmesi ve katılım süreçlerinin liyakat temelinde ilerletilmesi gerektiÄŸine inanmaktadır.” deÄŸerlendirmesi yapıldı.
Kaynak: AA