Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: İsrail, Doğu Kudüs’te yasa dışı yerleşim yerleri açma yönündeki adımlarından vazgeçmeli

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu İsrail, Doğu Kudüs'te yasa dışı yerleşim yerleri açma yönündeki adımlarından vazgeçmeli

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu İsrail, Doğu Kudüs'te yasa dışı yerleşim yerleri açma yönündeki adımlarından vazgeçmeli

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu, İsrail‘in Doğu Kudüs ve Batı Şeria’yı işgal etme politikasının hız kesmeden devam ettiğine dikkati çekti.

Doğu Kudüs’teki yasa dışı yerleşimlerin genişletilmesi ve Şeyh Cerrah‘taki Filistinlilerin evlerinin yasa dışı yerleşimcilere devri için yeni adımlar atıldığını dile getiren Çavuşoğlu, bu evlerin Ürdün tarafından yapılıp Filistinlilere teslim edildiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, sahte belgelerle bu evlerin İsraillilere ait olduğunu iddia etme arsızlığının da gösterildiğini belirterek, “Gelecekte daha büyük istikrarsızlıklara yol açmamak için İsrail’in tüm bu adımlardan vazgeçmesini bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

Harem-i Şerif’e yönelik kısıtlamaların da bir an önce son bulmasını gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Filistinlerin ibadet özgürlüğüne saygı beklediklerini dile getirdi.

“Filistin’de seçimlerin uluslararası standartlarda gerçekleşmesi için her türlü desteği vermeye hazırız”

Çavuşoğlu, Filistinliler arasında birlik ve beraberliğe önem atfettiklerini belirterek “Seçim tarihi açıklandığı zaman Türkiye olarak bu seçimin uluslararası standartlarda gerçekleşmesi için Filistin’in ne ihtiyacı varsa onu sağlamaya hazırız.” dedi.

Gerek siyasi gerekse mali olarak ve lojistik destek bakımından seçimle ilgili ihtiyaç duyulacak cihazların karşılanması dahil her türlü desteğin verileceğini yineleyen Çavuşoğlu, yapılacak seçimi uluslararası kuruluşların gözlemesi durumunda Türkiye’nin 2006’da olduğu gibi gözlemci gönderebileceğini aktardı.

“(Mısır’la) Dışişleri Bakanları düzeyinde bir görüşmeyi gerçekleştirebiliriz”

Türkiye ve Mısır heyetlerinin Kahire’de gerçekleştirdiği istikşafi nitelikli görüşmelere ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, bu konuda 2 ülkenin ortak açıklama yaptığını hatırlatarak, heyetlerin ikili meselelerin yanı sıra bölgesel konuları da ele aldığını belirtti.

Çavuşoğlu, “Karşılıklı herhangi bir belge ya da şart koşma gibi bir şey olmadı. Herkes kendi düşüncelerini söyledi, samimi bir ortamda.” diye konuştu.

Bu görüşmeden sonra 2 tarafın da karşılıklı hangi adımları atabileceğini değerlendireceğini söyleyen Çavuşoğlu, “Ona göre, gelecekte Sayın Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi bu süreci genişleterek ve derinleterek devam ettirme arzusundayız. Elbette bu süreçte önce istihbaratlarımız görüştü, sonra bakanlıklar devreye girdi, bakan yardımcısı düzeyinde temas oldu. Samih Şukri ile de, yani dışişleri bakanı düzeyinde de böyle bir görüşmeyi gerçekleştirebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Mısırlı mevkidaşıyla daha önce çeşitli uluslararası platformlarda defalarca görüştüğünü anımsatan Çavuşoğlu, “İlişkilerimizin en az düzeyde olduğu dönemde bile Mısır’ın, özellikle tabii ki Arap dünyası için, İslam dünyası için, Orta Doğu için, Afrika için önemi ortada ama, Filistin için önemini her zaman vurguladık. Dolayısıyla Mısır’la ilişkilerimizin normalleşmesi demek Fiilistin’e verebileceğimiz desteğin de daha iyi koordine edilebilmesi demektir, daha etkili destek verebiliriz. Önümüzdeki süreçte bu çalışmaları sürdüreceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Görüşmenin önemli bir dönemde gerçekleştiğini belirten Çavuşoğlu, “Filistin’de 15 yıl sonra seçimler gerçekleşecekti fakat maalesef İsrail’in Doğu Kudüs’te seçimleri engellemesi sebebiyle bu seçimler ertelenmek durumunda kaldı.” dedi.

Seçimlerin bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, “2006 yılında olduğu gibi Filistin’de gerçekleştirilecek seçimlerin demokratik ve şeffaf bir şekilde gerçekleşeceğinden de şüphemiz yok. O gün tüm seçimi gözlemleyen uluslararası kurumların değerlendirmesi de bu yöndeydi. Özellikle İsrail’in Oslo Anlaşmasına da bu şekilde riayet etmesi gerektiğini bir kere daha hatırlatmak isteriz.” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Filistin’de taraflar arası uzlaşıya da her zaman destek verdiğine işaret ederek, “Bu uzlaşı neticesinde bir seçim kararı alınmıştı. Seçim tarihinin ertelenmesinden sonra da bu uzlaşı sürecinin devam edeceğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin iki devletli çözüm vizyonundan vazgeçmeyeceğini anlatan Çavuşoğlu, “Bunu aşındıracak adımlardan gerek İsrail’in gerekse İsrail’le Filistin davası pahasına ilişkileri normalleştirecek ülkelerin vazgeçmesi gerektiğini hatırlatmak isteriz.” değerlendirmesini yaptı.

İslam İşbirliği Teşkilatı İcra Komitesi’nin de bu gelişmeler ışığında toplanması gerektiğine inandığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Aynı şekilde Doğu Kudüs Komitesi’nin de toplanmasında fayda var.” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Kudüs’te büyükelçilik açma kararlarının uluslararası hukuka aykırı olduğunun altını çizerek, “Kosova başta olmak üzere bu yönde karar alan ülkelerin bu kararlarını gözden geçirmesini istiyoruz. Buradan bir kere daha çağrıda bulunmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Uluslararası Filistin Konferansı teklifinin bulunduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, “Seçimden sonra bu konferansın gerçekleştirileceğini görüyoruz. Türkiye olarak bu konferansa güçlü bir şekilde destek veriyoruz.” ifadesini kullandı.

El-Maliki ile görüşmede ikili ilişkilerin de ele alındığını söyleyen Çavuşoğlu, 2018 yılında gerçekleştirilen Türkiye-Filistin ortak komitesi toplantısının ilkine işaret ederek, “İkincisini de inşallah bu sene içerisinde gerçekleştirmek istiyoruz ve ikinci ortak komite toplantısını Ramallah’ta gerçekleştirmek istiyoruz. Bu konuda bugün birlikte karar aldık.” dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Filistin ekonomisine katkısının süreceğine de vurgu yaparak, “Bu zorlu Kovid sürecinde elimizden geldiği kadar Filistinli kardeşlerimize gerek tıbbi malzeme gerekse ayni ve nakdi yardım olmak üzere desteğimizi verdik. Hiçbir zaman Filistinli kardeşlerimizi ve Filistin davasını yalnız bırakmadık. Bundan sonraki süreçte de yalnız bırakmayacağız. Dayanışmamız sürecek.” değerlendirmesinde bulundu.

2006 yılındaki seçimin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Avrupa Parlamentosu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve AGİT Parlamenterler Asamblesi gibi uluslararası kurumlar tarafından gözlemlendiğini hatırlatan Çavuşoğlu, bu misyonların içinde Türk milletvekillerinin de bulunduğunu ve seçimin düzenlenmesi halinde yeniden bir heyetin gönderilebileceğini ifade etti.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir