DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu: Milli davamız Kıbrıs’ı birlikte sonuna kadar savunmaya devam edeceÄŸiz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Milli davamız Kıbrıs'ı birlikte sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Milli davamız Kıbrıs'ı birlikte sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz

DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, ”Milli davamız Kıbrıs’ı birlikte sonuna kadar savunmaya devam edeceÄŸiz.” dedi.

New York’taki yeni Türkevi’nde Türk toplumunun temsilcileriyle bir araya gelen ÇavuÅŸoÄŸlu, eski Türkevi ile ilgili anılarına deÄŸindikten sonra, Türkiye’nin ve vizyonun geliÅŸmesi ve ilerlemesiyle daha büyük bir Türkevi’ne ihtiyaç duyulduÄŸunu anlattı.

4 yıl önce temeli atılan Türkevi’ni Kovid-19 salgını ve tüm zorluklara raÄŸmen tamamladıklarını ve 20 Eylül’de farklı ülkelerin liderlerinin, büyükelçilerinin, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ve uluslararası toplum temsilcilerinin katılımıyla açılışının yapıldığını belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, açılışa Kovid-19 kısıtlamaları nedeniyle herkesi davet edemediklerini bu nedenle de bugün açılışa katılamayan Türk vatandaÅŸlarıyla bir araya gelmek istediklerini ifade etti.

35 katlı herkesin gıpta ettiÄŸi Türkevi’ni devletin ve milletin hizmetine sunduklarını söyleyen ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye’nin BirleÅŸmiÅŸ Milletler Daimi TemsilciliÄŸi ve New York BaÅŸkonsolosluÄŸunun yanı sıra, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin temsilciliÄŸinin de Türkevi binasında yer alacağını kaydetti.

”Türkevini insanlık için çalışan herkes kullanabilir”

Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

”Burada sadece biz çalışmayacağız, sadece vatandaÅŸlarımızla beraber olmayacağız. Åžimdiden buraya gelen birçok konuk, ‘biz de burayı kullanabilir miyiz’ diye tekliflerde bulundular. Sayın CumhurbaÅŸkanımız da ben de muhataplarımıza ‘elbette burayı insanlık için çalışan herkes kullanabilir’ dedik. İnÅŸallah birçok uluslararası örgüt ve onların temsilcileri de burayı kullanacak. Sivil toplum örgütlerimiz kullanacak, derneklerimiz kullanacak. Burada toplumumuzu temsil eden kurumlarımız kullanacak. Burası Türk’ün evi, herkesin evi, hepimizin evi ve tüm vatandaÅŸlarımız da burayı kullanacak.”

Türkevi’ndeki Türk toplumuyla buluÅŸmaya katılan KKTC CumhurbaÅŸkanı Ersin Tatar’a teÅŸekkür eden ÇavuÅŸoÄŸlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Milli davamız Kıbrıs’ı birlikte sonuna kadar savunmaya devam edeceÄŸiz. Kıbrıs sürecinde 54 yıl federasyon için müzakere ettik. Biz hep iyi niyetle yaklaÅŸtık ve hep ılımlı yaklaÅŸtık, süreçleri destekledik ama Kıbrıs Türkünü azınlık gören ve Kıbrıs Türkü ile hiçbir ÅŸeyi paylaÅŸmak istemeyen Rum kesimi tüm planları, tüm çabaları elinin tersiyle itti ve biz en son Crans Montana’da demiÅŸtik ki artık bir daha federasyon için müzakere etmeyeceÄŸiz, artık iki devlet için müzakere edeceÄŸiz. Bugün sizinle birlikte, sizin liderliÄŸinizde, CumhurbaÅŸkanımızın liderliÄŸinde ve ortaya koyduÄŸumuz vizyon çerçevesinde Kıbrıs Türkünün hakkının yenmemesi için bizler de sizin mahiyetinizde çalışıyoruz ve Kıbrıs Türkü’nün hakkını inÅŸallah sonuna kadar birlikte savunacağız. Herkes KKTC’nin egemenliÄŸini ve 1960 anayasasıyla da verilen haklarını tanımak zorundadır. Bu doÄŸrultuda sizlerin çabalarına biz Türkiye olarak elimizden gelen desteÄŸi vermeye devam edeceÄŸiz. Bu süreci birlikte yürüteceÄŸiz.”

”Uluslararası ve bölgesel istikrar için AB’nin Türkiye ile iÅŸ birliÄŸi yapması ÅŸart”

DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Avrupa BirliÄŸi (AB) Dış İliÅŸkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile görüşmesinin ardından, ”Uluslararası ve bölgesel istikrar için AB’nin Türkiye’yle iÅŸ birliÄŸi yapması ÅŸart.” mesajı verdi.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) 76. Genel Kurul görüşmeleri için New York’ta bulunan ÇavuÅŸoÄŸlu, Borrell ile bir araya geldi.

Görüşme sonrası Twitter’dan açıklama yapan ÇavuÅŸoÄŸlu, ”Afganistan, DoÄŸu Akdeniz ve Türkiye-AB iliÅŸkilerini ele aldık. Uluslararası ve bölgesel istikrar için AB’nin Türkiye ile iÅŸ birliÄŸi yapması ÅŸart.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

ÇavuÅŸoÄŸlu, New York’taki temasları kapsamında, Angola DışiÅŸleri Bakanı Tete Antonio ve Nijer DışiÅŸleri Bakanı Hassoumi Massaoudou ile de bir araya geldi.

İslam İşbirliÄŸi TeÅŸkilatı (İİT) Cammu-KeÅŸmir Temas Grubu Toplantısı’nda ise Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, KeÅŸmir halkıyla dayanışmanın sürdürüleceÄŸi mesajı verdi.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir