Dışişleri Bakanlığı: Avrupa Parlamentosunun 17 Eylül 2020 tarihli tavsiye kararı birçok yönüyle kabul edilemez

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Parlamentosunun 17 Eylül 2020 tarihli tavsiye kararı birçok yönüyle kabul edilemez

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Parlamentosunun 17 Eylül 2020 tarihli tavsiye kararı birçok yönüyle kabul edilemez

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda kabul edilen gerçeklerden uzak 17 Eylül 2020 tarihli tavsiye kararının birçok yönüyle kabul edilemez olduğunu bildirdi.

DışiÅŸleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosunun (AP) Türkiye’ye yönelik aldığı tavsiye kararlarıyla ilgili, “AP Genel Kurulu’nda, sırf AB üyelik dayanışması adına ve bazı üye ülkelerin bencil çıkar arayışlarına hizmet amacıyla kabul edilen, gerçeklerden uzak 17 Eylül 2020 tarihli tavsiye kararı birçok yönüyle kabul edilemezdir.” açıklamasında bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada AP’nin bugün Türkiye’yle ilgili aldığı tavsiye kararlarına deÄŸinilerek, “Üye ülkeler ve AP dahil tüm AB kurumlarına her seviyede yaptığımız giriÅŸimlere raÄŸmen böyle yanlı bir tavsiye kararının kabul edilmiÅŸ olması, iyi niyet ve saÄŸduyu ile baÄŸdaÅŸmamaktadır.” deÄŸerlendirmesi yapıldı.

Kararların gerçeklerden uzak ve AB üyeleri arasındaki dayanışma gereÄŸi alındığına iÅŸaret edilen açıklamada, “AP Genel Kurulu’nda ülkemiz ve DoÄŸu Akdeniz’deki geliÅŸmeler hakkında, sırf AB üyelik dayanışması adına ve bazı üye ülkelerin bencil çıkar arayışlarına hizmet amacıyla kabul edilen gerçeklerden uzak 17 Eylül 2020 tarihli tavsiye kararı birçok yönüyle kabul edilemezdir.” ifadeleri kullanıldı.

AP’nin tutumu “taraflı ve haksız” olarak eleÅŸtirilen açıklamada, “AP, bu taraflı ve haksız tutumuyla ve yetkisi olmadığı deniz hukukundaki geçersiz ve tek yanlı yorumlarıyla saygınlığını yitirmektedir.” ifadelerine yer verildi.

AB kurumları ve AP’ye ülkeler arasındaki tartışmalı konularda hakkaniyetli olma çaÄŸrısı yapılan açıklamada, “Ne AP’nin ne AB’nin ne de AB üyesi devletlerin, üçüncü ülkelerin sınırlarını ve yetki alanlarını belirleme yetkisi bulunmaktadır. AP ve diÄŸer AB kurumları çözüm ve Avrupa uzlaÅŸması konusunda samimiyseler, sadece kolaylaÅŸtırıcı ve uzlaÅŸtırıcı tavır sergilemeli, aday ülke Türkiye’ye önyargısız yaklaÅŸmalı, ülkeler arasındaki tartışmalı konularda hakkaniyetten yana durmalı ve taraf tutmamalıdırlar.” deÄŸerlendirmesi yapıldı.

Türkiye’nin kendisine karşı gösterilen hak tanımayan tutumlar karşısında iyi niyet gösterdiÄŸi, kışkırtıcı eylemlere karşı ise saÄŸduyulu bir yaklaşım sergilediÄŸi ifadelerine yer verilen açıklamada, Türkiye’nin kendisinin ve KKTC’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan çıkarlarını da savunmaya devam edeceÄŸi belirtildi.

AB üyeliÄŸi perspektifiyle Türkiye’nin iÅŸbirliÄŸi ve diyalogdan yana olduÄŸuna da iÅŸaret edilen açıklamada, “Sayın Bakanımızın AP Dış İliÅŸkiler Komitesi toplantısına hitabında ve AP üyelerine gönderdiÄŸi mektupta vurguladığı üzere, anlaÅŸmazlıkların çözümünde her zaman diyalog ve müzakereyi tercih etmektedir. Öte yandan, AP’nin AB Konseyi ve Komisyonunu ülkemizle geniÅŸ ve kapsamlı diyalog yürütmeye davet eden ve DoÄŸu Akdeniz’de kapsamlı ve stratejik güvenlik mimarisi ile enerji iÅŸbirliÄŸine atıf yapan bu tavsiye kararının 9. maddesi tarafımızdan not edilmiÅŸtir.” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir