DışiÅŸleri Bakanlığı, Yunanistan’ın İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’ye verdiÄŸi hapis cezasını kınadı

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'ın İskeçe Müftüsü Ahmet Mete'ye verdiği hapis cezasını kınadı

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'ın İskeçe Müftüsü Ahmet Mete'ye verdiği hapis cezasını kınadı

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Söz konusu karar, Yunanistan’ın Batı Trakya Türk azınlığının kendi iradesiyle seçtiÄŸi müftülere yönelik hukuki baskı ve yıldırma politikalarının bir baÅŸka tezahürüdür.” deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.

DışiÅŸleri Bakanlığı, Yunanistan’da “kamu düzenini bozmakla” suçlanan İskeçe seçilmiÅŸ Müftüsü Ahmet Mete’ye verilen hapis cezasına iliÅŸkin, “Söz konusu karar, Yunanistan’ın Batı Trakya Türk azınlığının kendi iradesiyle seçtiÄŸi müftülere yönelik hukuki baskı ve yıldırma politikalarının bir baÅŸka tezahürüdür.” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’ye verilen 3 yıl ertelemeli 15 ay hapis cezası kınandı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM), Yunanistan hakkında çok sayıda ihlal kararı verdiÄŸi hatırlatılan açıklamada, “GeçmiÅŸte müftülerin faaliyetleri baÄŸlamında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından aleyhinde birçok ihlal kararı verilen Yunanistan, müftülere yönelik temelsiz suçlamalarla yürüttüğü hukuki süreçlerle, adı geçenlerin serbest bir ÅŸekilde dini ve toplumsal vazifelerini sürdürmelerini engelleme amacını gütmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bu haksız kararın, hukuki sürecin bundan sonraki safhalarında düzeltileceÄŸini umuyoruz. Yunanistan’ı Batı Trakya Türk azınlığı ve seçtiÄŸi müftülerin temel hak ve özgürlüklerini ihlal eden baskıcı uygulamalarına son vermeye bir kez daha davet ediyoruz. Batı Trakya Türk azınlığının uluslararası anlaÅŸma ve sözleÅŸmelerle güvence altına alınmış haklarının takipçisi olmaya devam edeceÄŸiz.”

Selanik Tek Hakimli Ceza Mahkemesi, 2016’da Dostluk EÅŸitlik Barış Partisinin (DEB) kongresinde yaptığı konuÅŸmada, dönemin DEB BaÅŸkanı Mustafa ÇavuÅŸoÄŸlu’nu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu CumhurbaÅŸkanı Rauf Denktaş’a benzettiÄŸi için “halk arasına nifak sokma suretiyle kamu düzenini bozma suçlamasıyla” yargılanan Mete’yi 3 yıl tecilli olmak üzere 15 ay hapis cezasına mahkum etmiÅŸti.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir