Dünya SaÄŸlık Örgütü’nden ‘Kovid-19 kontrol önlemleri kademeli kaldırılmalı’ uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü'nden 'Kovid-19 kontrol önlemleri kademeli kaldırılmalı' uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü'nden 'Kovid-19 kontrol önlemleri kademeli kaldırılmalı' uyarısı

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, “Kovid-19 çok hızlı yayılırken, buna karşılık oldukça yavaÅŸ düşüyor. Bu durum, kontrol önlemlerinin yavaşça ve denetim ile kaldırılması gerektiÄŸi anlamına geliyor. Hepsini aynı anda kaldırmak olmaz.” dedi.

Dünya SaÄŸlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ’nün İsviçre’nin Cenevre kentindeki merkezinde, video konferans sistemiyle basın toplantısı düzenledi.

Kovid-19’a iliÅŸkin bazı ülkelerden gelen yeni kanıtların “virüsün nasıl hareket ettiÄŸi, durdurulabileceÄŸi ve tedavi edileceÄŸine” dair kendilerine net bir resim çıkardığını aktaran Ghebreyesus, “Kovid-19’un hızla yayıldığını ve bunun ölümcül olduÄŸunu biliyoruz. 2009 grip salgınından 10 kat daha ölümcül.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Virüsün çok hızlı yayıldığını dile getiren Ghebreyesus, buna karşın vaka sayılarındaki düşüşün “oldukça yavaÅŸ” olduÄŸuna dikkati çekerek, şöyle konuÅŸtu:

“Bu durum, kontrol önlemlerinin (kısıtlamaların) yavaşça ve denetim ile kaldırılması gerektiÄŸi anlamına geliyor. Kontrol önlemleri, ancak halk saÄŸlığı konusunda doÄŸru önlemler alındığında kaldırılabilir. Buna, temasların izlenmesi için yeterli kapasitenin olması da dahil. Bununla beraber, bazı ülkeler kısıtlamaların nasıl hafifletileceÄŸini düşünürken, özelikle Afrika, Asya ve Latin Amerika’daki birçok düşük ve orta gelirli ülke, kısıtlama getirilip getirilmemesini tartışıyor.”

“Yoksul ülkelerde ‘evde kalın’ çaÄŸrısı uygulanamayabilir”

Ghebreyesus, yüksek gelirli ülkelerdeki “evde kalın” çaÄŸrıları ve “diÄŸer kısıtlamaların” nüfusu kalabalık ve yoksul ülkelerde uygulanmasının mümkün olamayabileceÄŸinin altını çizdi.

Yoksul ülkelerde insanların günübirlik işlerle hayatta kaldığını belirten Ghebreyesus, sokağa çıkma yasağı getirilmesi durumunda bu insanların gıdaya ulaşamayacağını vurguladı.

ABD’nin DSÖ’ye saÄŸladığı fonların süreceÄŸini umuyorum”

ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın, Kovid-19 salgınında “Çin yanlısı davranmakla” suçladığı DSÖ’ye verdikleri fonları askıya alacaklarını duyurmasına iliÅŸkin bir soruya ise Ghebreyesus, “BildiÄŸim ÅŸey, onun destekleyici olması. DSÖ’ye (saÄŸlanan) fonların süreceÄŸini umuyorum. (Trump ile) İliÅŸkimiz çok iyi ve bunun devam edeceÄŸini umuyoruz.” karşılığını verdi.

Ghebreyesus, İngiltere’nin, DSÖ’nün Kovid-19 pandemisine karşı verdiÄŸi küresel mücadeleye destek için 200 milyon sterlin katkıda bulunmasına ise teÅŸekkür etti.

Kovid-19’un dünyada en olumsuz etkilediÄŸi Avrupa kıtasında bazı ülkeler, ekonomik kaygılardan dolayı salgına karşı getirilen kısıtlamaların kaldırılmasını tartışıyor.

İsviçre Federal Hükümeti, ülkedeki kısıtlamaların nisan ayı sonundan itibaren kademeli olarak gevşetilebileceğini duyurmuştu.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir