ECB Başkanı Lagarde: Uluslararası para birimi statüsü hafife alınmamalı
ECB Başkanı Lagarde Uluslararası para birimi statüsü hafife alınmamalı
Avrupa Merkez Bankası (ECB) BaÅŸkanı Christine Lagarde, “Åžimdiye kadar veriler uluslararası para birimlerinin kullanımında önemli deÄŸiÅŸiklikler göstermiyor ancak uluslararası para birimi statüsünün artık hafife alınmaması gerektiÄŸini öne sürüyor” dedi
Lagarde, Amerikan düşünce kuruluÅŸu Dış İliÅŸkiler Konseyi’nde (CFR) yaptığı konuÅŸmada, SoÄŸuk SavaÅŸ sonrası dönemde geliÅŸen uluslararası kurumlar ve ticaretin etkisiyle küresel deÄŸer zincirlerinin derinleÅŸtiÄŸini, küresel arzın iç talepteki deÄŸiÅŸikliklere karşı daha esnek hale geldiÄŸini ve bunun da uzun bir nispeten düşük ve istikrarlı enflasyon dönemine yol açtığını anımsattı.
Böylelikle merkez bankalarının arz yönlü kesintilere fazla dikkat etmek zorunda kalmadan talebi yönlendirerek enflasyon politikaları uyguladığına iÅŸaret eden Lagarde, “Ancak bu göreli istikrar dönemi artık yerini, daha düşük büyüme, yüksek maliyetler ve belirsiz ticari ortaklıklarla sonuçlanan kalıcı bir istikrarsızlığa bırakıyor olabilir. Daha esnek küresel arz yerine, tekrarlanan arz ÅŸokları riskiyle karşı karşıya kalabiliriz. Son olaylar, kritik arzın ne ölçüde istikrarlı küresel koÅŸullara baÄŸlı olduÄŸunu ortaya koydu.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Lagarde, bunun Avrupa enerji krizinde de görüldüğünü dile getirerek, ABD’nin en az 14 kritik mineralde tamamen ithalata bağımlı olduÄŸunu ve Avrupa’nın da nadir toprak elementleri arzının yüzde 98’i için Çin’e bağımlı olduÄŸunu anlattı.
Bu alanlardaki arz kesintilerinin otomobil endüstrisi ve elektrikli araç üretimi gibi kritik sektörleri etkileyebileceğine değinen Lagarde, hükümetlerin buna cevaben adımlar attığını anımsattı.
Lagarde, “stratejik özerklik” kapsamında atılan bu adımların, küresel ekonomideki parçalanmayı hızlandırabileceÄŸini ifade ederek, bunun merkez bankaları için de muhtemel etkilerinin olabileceÄŸini söyledi.
Küresel ekonomide “parçalanma” uyarısı
Jeopolitik risklerin yüksek enflasyona, düşük ekonomik aktiviteye ve uluslararası ticarette azalmaya yol açtığına iÅŸaret eden Lagarde, “Küresel deÄŸer zincirleri jeopolitik çizgiler boyunca parçalanırsa, tüketici fiyatlarının küresel seviyesindeki artış kısa vadede yaklaşık yüzde 5 ve uzun vadede kabaca yüzde 1 arasında deÄŸiÅŸebilir.” diye konuÅŸtu.
Lagarde, çok kutuplu bir dünya görülebileceğini ve yeni ticaret modellerinin ödemeler ve uluslararası döviz rezervleri için sonuçları olabileceğini kaydetti.
Çin’in son yıllarda küresel ekonomide geliÅŸen konumundan bahseden Lagarde, yeni ticaret ittifaklarının rezerv varlıklara etkisine deÄŸindi.
Lagarde, bunların, Batı ödeme sistemlerine ve para birimi çerçevelerine olan bağımlılıklarını azaltmak isteyen belirli ülkeler için bir fırsat yaratabileceğini belirtti.
Bazı ülkelerin ticarette alternatif para birimlerini kullanma niyeti ve SWIFT’e alternatif yaratma gibi giriÅŸimlerine iÅŸaret eden Lagarde, “Bu geliÅŸmeler ABD doları veya avro için yakın zamanda hakimiyet kaybına iÅŸaret etmiyor. Åžimdiye kadar veriler uluslararası para birimlerinin kullanımında önemli deÄŸiÅŸiklikler göstermiyor ancak uluslararası para birimi statüsünün artık hafife alınmaması gerektiÄŸini öne sürüyor.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
