Erdoğan ve Johnson Türkiye-İngiltere ilişkilerini geliştirecek adımları görüştü

Erdoğan ve Johnson Türkiye-İngiltere ilişkilerini geliştirecek adımları görüştü

Erdoğan ve Johnson Türkiye-İngiltere ilişkilerini geliştirecek adımları görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İngiltere Başbakanı Johnson telefonda görüştü. Görüşmede, ticaret, turizm, savunma, tarım, hizmet, yatırım ve Kovid-19’la mücadele başta olmak üzere birçok alanda ilişkileri geliştirecek adımlar, bölgesel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanİngiltere Başbakanı Boris Johnson ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, ticaret, turizm, savunma, tarım, hizmet, yatırım ve koronavirüsle mücadele başta olmak üzere birçok alanda Türkiye-İngiltere ilişkilerini geliştirecek adımlar ve bölgesel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, salgın şartlarının da elvermesiyle Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu’na bu yılın ikinci yarısında ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını belirterek, nisan ayında turizmin engelsiz ve güvenli biçimde başlayacağına inandığını ifade etti.

Erdoğan, 29 Aralık 2020’de Serbest Ticaret Anlaşması’nın imzalanmasının iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası teşkil ettiğini vurgulayarak, bu kapsamda atılacak adımların 20 milyar dolar olarak belirlenen ikili ticaret hacmi hedefine ulaşmayı kolaylaştıracağını söyledi.

Kıbrıs meselesinde İngiltere’nin son dönemde gösterdiği çabaları memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki devletli çözümle yalnızca Ada’daki iki taraf için değil, yeni bölgesel iş birliği fırsatları bakımından herkes için “kazan-kazan” durumu meydana geleceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Kıbrıs’ta olduğu gibi Doğu Akdeniz ve Ege’de de yapıcı tutumuna devam ettiğini, Yunanistan’ın kışkırtıcı eylem ve söylemlerine rağmen soğukkanlı tavrı ve istikşafi görüşmelere devam etme kararlılığını koruduklarını belirtti.

Johnson PKK’yı kınadı

İngiltere’de Başbakanlık Ofisi 10 Numara’dan yapılan açıklamaya göre, Johnson, İngiltere’nin uluslararası kabul görmüş iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon modeli temelinde Kıbrıs sorununun kapsamlı, adil ve kalıcı çözümünün güçlü destekçisi olmaya devam ettiğini belirtti.

Liderler, Libya’daki durumu da ele aldı. Johnson, Libya’da ateşkes anlaşmasının uygulanmasının ve gerginliğin azaltılmasının önemine değindi.

Johnson, Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesinde şehit edilen 13 Türk vatandaşı için taziyelerini iletirken, katliam nedeniyle terör örgütü PKK’yı kınadı.

İki lider, Türkiye’den Suriye’nin kuzeybatısına sınır ötesi insani erişimi kolaylaştıran BM Güvenlik Konseyi kararının yenilenmesinin önemi üzerinde de durdu.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir