Erdoğan: Yeni bir şahlanış döneminin kapılarını açıyoruz

Erdoğan Yeni bir şahlanış döneminin kapılarını açıyoruz
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Ekonomimize kurulan tuzakları bozarak yeniden hedeflerimize odaklandık. Åžimdi de hem büyümeyi, üretimi, ihracatı, istihdamı güçlendirerek yeni bir ÅŸahlanış döneminin kapılarını açıyoruz.” dedi.
Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, BeÅŸtepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde “2019 Yılı DeÄŸerlendirme Toplantısı“nda konuÅŸtu.
CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçtikten sonra yürütmenin faaliyetlerini 100 günlük periyotlar halinde takip etmeye baÅŸladıklarını belirten ErdoÄŸan, birinci ve ikinci 100 günlük icraat programlarını milletle paylaÅŸtıklarını söyledi.
Bakanlıkların ve kurumların icraatlarının takibini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay vasıtasıyla çeyrek dilimler halinde sürdürdüklerini aktaran Erdoğan, yılda iki defa da bu değerlendirmeyi şahsen milletle paylaşacağını kamuoyuna açıkladığını hatırlattı.
Bugün 2019 yılının toplu değerlendirmesini yapmak ve 2020 çalışmalarını paylaşmak için bir araya geldiklerini ifade eden Erdoğan, yetkiyi doğrudan milletten alan bir hükümet olarak yaptıklarının hesabını millete vermenin en başta gelen görevleri olduğunu bildirdi.
Yeni yönetim sisteminin en büyük özelliÄŸinin eskiden çok ciddi zaman ve enerji kaybına yol açan düzenlemelerin hızlı ve etkin ÅŸekilde yapılabilmesine imkan saÄŸlaması olduÄŸunu dile getiren ErdoÄŸan, “Ä°timadın takip ve kontrole mani olmadığı anlayışıyla bakanlıklarımızın ve kurumlarımızın faaliyetlerini yakından izliyoruz. Böylece aksaklıkları ve eksiklikleri vakitlice belirleyerek çözüm yolları bulma ve hızlıca hayata geçirme imkanı elde ediyoruz. Önümüzdeki dönemde de çeyrek dilimler halinde takibi, her 6 ayda bir de sonuçları milletimizle paylaÅŸmayı sürdüreceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.
Bundan yaklaşık 9 yıl önce, 2011 yılında, 2023 hedeflerini milletin takdirine sunduklarını anımsatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“2023 hedefleri, o günden bugüne tüm çalışmalarımızda bizim için bir yol haritası, bir pusula görevi görmüştür. Türkiye’nin 2023 yürüyüşü, içeride ve dışarıda pek çok kesimi rahatsız etmiÅŸtir. Dikkat ederseniz ülkemize yönelik saldırılar, bu süreçte tarihte eÅŸi benzeri görülmemiÅŸ bir ÅŸekilde artmış ve çeÅŸitlenmiÅŸtir. YaÅŸadığımız bu kesintisiz saldırı döneminin amacının ülkemizi 2023 hedeflerine ulaÅŸmaktan alıkoymak olduÄŸu açıkça ortadadır. Hamdolsun, Allah’ın yardımı ve milletimizin desteÄŸiyle, bu saldırıların hepsini de boÅŸa çıkardık. Sokaklarımızı kaosa teslim etmedik. Terör örgütlerine boyun eÄŸmedik. Meydanı darbecilere bırakmadık. Ãœlkemizin güney sınırları boyunca kuÅŸatılmasına rıza göstermedik. Ekonomik tetikçilere de teslim olmadık. Evet, çok büyük bedeller ödedik, çok acı kayıplar verdik, çok sinsi tuzaklarla karşılaÅŸtık ama hepsinin de üstesinden gelmeyi baÅŸardık. 2019 yılı, iÅŸte bu sıkıntıları tüm ağırlığıyla hissettiÄŸimiz bir yıl oldu.”
“Milli birlik ve beraberliÄŸimizi daha da güçlendirdik”
Türkiye için yazılan senaryolarda 2019’un bir yıkılış ve teslim oluÅŸ yılı olarak öngörüldüğünü belirten ErdoÄŸan, şöyle devam etti:
“Rabbimize binlerce şükürler olsun ki, biz 2019 yılını yeniden yükseliÅŸ yılı haline dönüştürdük. Milli birlik ve beraberliÄŸimizi daha da güçlendirdik. Terör örgütlerini sınırlarımızdan uzaklaÅŸtırdık. Darbecilere dünyayı zindan ettik. Sınırlarımız boyunca kurulmaya çalışılan terör koridorunu parçaladık. Ekonomimize kurulan tuzakları bozarak yeniden hedeflerimize odaklandık. Åžimdi de hem büyümeyi, üretimi, ihracatı, istihdamı güçlendirerek hem Akdeniz baÅŸta olmak üzere uluslararası alandaki haklarımıza sahip çıkarak, yeni bir ÅŸahlanış döneminin kapılarını açıyoruz. Bu bakımdan 2019 yılı icraat sonuçları, Türkiye’nin en zor ÅŸartlarda bile neler yapabileceÄŸini gösteren bir baÅŸarı hikayesidir. Ä°nÅŸallah 2020 yılında her alanda çok daha fazlasını gerçekleÅŸtirerek milletimize bize verdiÄŸi hasbi destek ve yaptığı fedakarlıklar için borcumuzu ödemeye çalışacağız. Bu büyük milletin, ÅŸartlar ne olursa olsun istiklali ve istikbali için destan yazmaya devam edeceÄŸini, içeride ve dışarıda herkese göstereceÄŸimiz bir yıla giriyoruz. Dört gözle Türkiye’nin tökezlemesini ve yere kapaklanmasını bekleyenleri hüsrana uÄŸratmayı sürdüreceÄŸiz. Bunu yaparken kendimizi sürekli muhasebeye çekmeyi ihmal etmiyoruz.”
Bu anlayışla CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi’nin birinci yılı vesilesiyle, yeni yönetim sistemiyle ilgili kapsamlı bir deÄŸerlendirme yaptıklarına iÅŸaret eden ErdoÄŸan, “Sonuçta ifade edilen sorunların yüzde 98’inin yeni yönetim sisteminden deÄŸil, eski sistemin alışkanlıklarıyla iÅŸ yapma eÄŸiliminden kaynaklandığını gördük.” dedi.
Bu tespit ışığında tıkanıklık noktalarını çözecek bir dizi tedbir geliÅŸtirerek adım adım hayata geçirmeye baÅŸladıklarını ifade eden ErdoÄŸan, aynı ÅŸekilde gelecek dönemle ilgili orta ve uzun vadeli planları hazırladıklarını, Meclis tarafından da kabul edilen 11’inci Kalkınma Planının, 2019-2023 dönemini kapsayan orta vadeli yol haritası olduÄŸunu söyledi. ErdoÄŸan, “Daha fazla deÄŸer üreten, daha adil paylaÅŸan, daha güçlü ve müreffeh Türkiye” ÅŸiarıyla hazırladıkları bu planı, yıllık programlar ve çeyrek dönemlik izlemeler vasıtasıyla adım adım uygulayacaklarını bildirdi.
“Yaklaşık 68 milyar lira bütçe kullandık”
Geçen yılı zor ama bir o kadar da verimli çalışmalarla kapattıklarını belirten ErdoÄŸan, genel tabloya bakıldığında, 2019 yılı icraat programlarında yer alan 1451 eylemin 1161’ini tamamlandıklarının görüldüğünü söyledi. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Bütçe konusundaki tüm sıkıntılara raÄŸmen, 2019’un birinci yarısındaki eylemlerde yüzde 98, ikinci yarısındaki eylemlerde ise yüzde 89 gerçekleÅŸme oranı yakaladık. Bu eylemlerin hayata geçmesi için yaklaşık 68 milyar lira bütçe kullandık.” bilgisini paylaÅŸtı.
Hükümete ilk geldiklerinde Türkiye’yi 4 sütun üzerinde yükselteceklerinin sözünü verdiklerini, bunları da eÄŸitim, saÄŸlık, adalet ve emniyet olarak belirttiklerini anımsatan ErdoÄŸan, gerek Türkiye genelinde gerekse illerde hayata geçirdikleri icraatları da hep bu önceliklere göre anlatmayı tercih ettiklerini söyledi.
Şimdi de 2019 yılı değerlendirmesini aynı şekilde yapacaklarını, bunun için eğitimle başladıklarını ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:
“GeçtiÄŸimiz 17 yılda eÄŸitim-öğretimde, öncelikle altyapıyla ilgili eksikleri gidermenin gayreti içinde olduk. Çocuklarımızı 70-80 kiÅŸilik sınıflardan kurtarmak ve üniversite kapılarında yaÅŸanan yığılmaları önlemek için kolları sıvadık. Öğretmen sayısını 652 bin ilaveyle 947 bine çıkardık. Derslik sayısını 316 bin ilaveyle 589 bine yükselttik. Ãœniversite sayısını 131 ilaveyle 207’ye, akademik personel sayısını 98 bin ilaveyle 169 bine ulaÅŸtırdık. Ãœniversitelerimizdeki öğrenci sayısı ise 1,6 milyondan 8 milyona tırmandı. Ãœniversitelerimizle alakalı olarak birileri ÅŸunu söyleyebilir, ‘Bu rakamlar iyi de kalite…’ Onların tespiti de doÄŸru olabilir. Bizim üniversite öğrenci adaylığımızda 10 öğrenciden 1 kiÅŸi üniversiteye girerken hamdolsun ÅŸimdi neredeyse 10’da 10 üniversiteye girer duruma geldik. Bu nedir? Bu ÅŸu anda keyfiyet itibariyle sıkıntımız olabilir ama inÅŸallah bu adımlarla beraber keyfiyeti de yakalayacağız ve keyfiyeti de yakalamak suretiyle bu öğrencilerimiz batıyla kesinlikle yarışır hale gelecektir.”
“Bu yılın ilk yarısında 21 yurdu daha hizmete açıyoruz”
Gençlere, ailelerine yük olmadan üniversite eğitimlerini tamamlayabilmeleri için her türlü desteği verdiklerini belirten Erdoğan, yıllarca protestolara konu olan üniversite harçlarını kaldırdıklarını söyledi.
ErdoÄŸan, “Gençlerimiz bu harçlarla ilgili hep protestolar yapıyorlardı. Åžimdi harç diye bir ÅŸey kaldı mı? Bunu kaldıran AK Parti iktidarıdır.” diye konuÅŸtu.
Lisans öğrencilerinin kredi-burs desteğini yılbaşı itibarıyla 550 liraya, yüksek lisansta 1100 liraya, doktorada ise 1650 liraya yükselttiklerini bildiren Erdoğan, yurtlarda kalan öğrencilere aylık 420 lira da beslenme yardımı yaptıklarına değindi.
Yurtlarda kalan öğrencilerin barınma sorununu çözmek için yatak sayısını 182 binden 677 bine ulaÅŸtırdıklarını anlatan ErdoÄŸan, ekrana yansıtılan yurt görüntülerini iÅŸaret ederek, “Odalarımız gayet güzel görüyorsunuz.” ifadesini kullandı.
“Bu yılın ilk yarısında 13 bin 750 yatak kapasiteli 21 yurdu daha hizmete açıyoruz.” diyen ErdoÄŸan, bu tür lüks yurtlarla birlikte öğrencilerin artık barınma sorununu da büyük oranda çözeceklerini belirtti.
Ä°lk ve ortaöğretimde hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm öğrencilere ders kitaplarını ücretsiz verdiklerini hatırlatan ErdoÄŸan, “Ne çileler çektik ya biz, kırtasiyeci dükkanına giderdik bir hafta sonraya gün verirlerdi. O da ÅŸu anda bizim dağıttığımız kitaplar gibi kitaplar deÄŸil, ne yazık ki baskılarıyla, kaliteleriyle ele alınacak gibi olmayan, hatta biz teksir kağıdından yapılmış notlarla okurduk, üst sınıflardaki abilerimiz bize o teksir notlarını bile satmazlardı, bunları yaÅŸadık.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Ekrana yansıtılan kitapları gösteren ErdoÄŸan, “Ä°ÅŸte bunları ÅŸimdi sıralarının üzerinde yavrularımız görüyor ve öz güveniyle de geleceÄŸe yürüyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
“Mesleki eÄŸitim-öğretim merkezlerini güçlendiriyoruz”
Okulların hangi alanda desteklenmesi gerektiÄŸini gösterecek Okul Profili DeÄŸerlendirme Sistemini 2019’da oluÅŸturduklarını ve üç ay içinde hayata geçireceklerini anlatan ErdoÄŸan, şöyle devam etti:
“2019 yılında, ezberlemeyi deÄŸil, tasarlamayı, analitik düşünmeyi ve üretkenliÄŸi teÅŸvik eden 5 binden fazla Tasarım Beceri Atölyesini okullarımızda hizmete açtık. Ä°lkokul, ortaokul ve lise düzeyinde, bu yılın ilk altı ayında 2 bin ve izleyen dönemde 10 bin daha Beceri Atölyesi kurmayı planlıyoruz. Mesleki eÄŸitim-öğretim merkezlerini güçlendiriyoruz. Bu okullarda çıraklık, kalfalık ve ustalık eÄŸitim-öğretimi alan gençlerimizin, fark derslerini yine aynı yerlerde vererek lise diplomasına sahip olabilmelerinin önünü açıyoruz.”
Savunma sanayi, otomotiv, biyoteknoloji ve uzay-havacılık gibi alanlarda teknik iÅŸ gücü yetiÅŸtirilmesine 2019 yılında daha çok öncelik verdiklerine dikkati çeken CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “GeleceÄŸin mesleklerini ÅŸekillendirecek olan öğretmenlerimizin hizmet içi eÄŸitimlerini de ihmal etmiyoruz. Özel eÄŸitime ihtiyacı olan çocuklarımızın giderlerini, sosyal güvencesi olup olmadığına bakmaksızın karşılıyoruz. Zihinsel ya da bedensel engelli, konuÅŸma bozukluÄŸu ya da öğrenme güçlüğü olan öğrencilerimiz için geçtiÄŸimiz yıl 143 bin nitelikli eÄŸitim materyali geliÅŸtirerek, 6 bin özel eÄŸitim sınıfını kullanıma sunduk. Dijital içerikli özel eÄŸitim materyallerinin oluÅŸturulmasına yönelik çalışmaları 2019 yılında baÅŸlattık, bu yıl eriÅŸime açıyoruz. Önümüzdeki dönemde kaynaÅŸtırma eÄŸitimi, özel eÄŸitim sınıfları, evde veya hastanede eÄŸitim hizmetlerimizi artırarak, engelleri eÄŸitimle aÅŸmaya devam edeceÄŸiz.” bilgisini paylaÅŸtı.
“SaÄŸlık hizmetleri kalitesi, tüm dünyaya örnek olacak düzeyde”
Sağlığın en büyük reformları gerçekleştirdikleri alanların başında geldiğine işaret eden Erdoğan, vatandaşları hastane kapılarında eziyet çekmekten kurtaracak ve herkese insanca hizmet verecek bir sistem kurmaya çalıştıklarını söyledi.
“Ãœlkemizde uygulanan genel saÄŸlık sigortası ve saÄŸlık hizmetleri kalitesi, tüm dünyaya örnek olacak düzeye geldi.” ifadesini kullanan ErdoÄŸan, 17 yılda hastane ve diÄŸer yataklı tedavi kurumlarının sayısını 2 bin 600’den 5 bin 500’e yükselttiklerini belirtti.
Ekrana yansıtılan görüntüye iÅŸaret eden ErdoÄŸan, “Yatak kalitesinden odaların kalitelerine varıncaya kadar… Buralarda da neler çektik, adeta koÄŸuÅŸ sistemiyle maalesef içerideki tuvaleti vesairesine baktığınızda her türlü pisliÄŸin olduÄŸu dönemlerden geliyoruz. Ben birilerini ÅŸu anda eleÅŸtirecek deÄŸilim, onu zaten milletimiz gayet iyi biliyor. Fakat biz Kanuni’nin ‘halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi’ diyerek yatırımları hiç esirgemeden bu alana yaptık.” dedi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Hastanelerimizin toplam yatak sayısını 240 bine, nitelikli yatak sayısını 145 bine çıkarttık. Doktor sayımızı 92 binden 161 bine, toplam saÄŸlık çalışanı sayımızı ise 378 binden 1 milyon 25 bine çıkardık. Ãœlkemizde kiÅŸi başına yapılan saÄŸlık harcamasını, bakınız ekranları başında bizi izleyen milletime de sesleniyorum, kiÅŸi başına saÄŸlık harcamasını 19 liradan 140 liraya çıkartırken, vatandaÅŸlarımızın ceplerinden yaptıkları harcama oranını yüzde 20’den yüzde 17’ye gerilettik.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Adana, Isparta, Mersin, Yozgat, Kayseri, Elazığ, Eskişehir, Manisa, Bursa ve Ankara Bilkent Şehir Hastanelerini milletin hizmetine sunduklarını aktaran ErdoÄŸan, “Bu yıl Konya Karatay, Ä°stanbul Ä°kitelli, TekirdaÄŸ, Kocaeli ve Ä°zmir Bayraklı Åžehir Hastanelerinin açılışlarını da yapacağız.” ifadesini kullandı.
Ä°nÅŸaatı devam eden 64 saÄŸlık tesisini tamamlayarak hizmete açacaklarını ve 19 saÄŸlık tesisinin daha inÅŸaatına baÅŸlayacaklarını kaydeden ErdoÄŸan, “Tüp bebekten irsi hastalıkların tedavisine, psikososyal ve ruhsal problemlere kadar pek çok hizmeti sosyal güvenlik kapsamına aldık. Kanser tedavisinde oldukça yüksek bedeli olan iÅŸlemlerden ilave ücret alınmasının önüne geçtik. 2019 yılı itibarıyla antiserum üretimine baÅŸladık.” dedi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “SaÄŸlık turizmi yoluyla ülkemize gelen hasta sayısı 2019 Kasım sonu itibarıyla yıllık 470 bine ulaÅŸtı. Bu sayıyı önce 750 bine, ardından 1,5 milyona yükseltmeyi hedefliyoruz. Ayrıca bu kapsamda tedavi öncesinde ve tedavi sonrasında hastaları takip etmek üzere, yurt dışında 20 teÅŸhis merkezi kuracağız.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“Sigaraları ayaklarınızın altına alın”
Sigara baÅŸta olmak üzere tütün mamülleriyle mücadele kapsamında, 2019 yılında baÅŸlattıkları tek tip sigara paketi uygulaması ile bu alanda 7’nci ülke olduklarını dile getiren ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:
“Åžimdi buradan tüm milletime sesleniyorum; gelin kendi kendinizin düşmanı olmayın, artık bu sigaraları ayaklarınızın altına alın, içmeyin daha dinamik, daha saÄŸlıklı olarak geleceÄŸe yürüyün. SaÄŸlık, spor ve eÄŸitim hizmeti veren yerlerde sigara satışını tümüyle yasakladık. Ä°nternet dahil her yerde, sigarayı özendirecek görüntülerin kullanılmasının önüne geçtik. Dumansız hava sahası uygulamasında mevzuattaki boÅŸlukları ortadan kaldırarak, daha etkin bir mücadele yürüteceÄŸiz. Ben milletimi seviyorum, milletimin düşmanı deÄŸilim, onun için biz sigarayı yasaklıyoruz. Onun için de kimde sigara paketi yakalarsam almaya çalışıyorum, zira onları bu beladan kurtaralım istiyorum.”
Türkiye’de madde bağımlılığı nedeniyle 1 milyon kiÅŸi başına düşen ölüm ortalamasının 11,4 düzeyinde iken 2019 yılında 3,3’e gerilediÄŸini anlatan ErdoÄŸan, şöyle konuÅŸtu:
“Doktorlarımızın, hemÅŸirelerimizin ve diÄŸer saÄŸlık personelimizin güvenliÄŸini en üst seviyede tutmaya devam edeceÄŸiz. Bunun için kapsamlı bir SaÄŸlıkta Åžiddeti Önleme Eylem Planı hazırladık. Yerli ilaç üretimi ve yerli plazmadan kan ürünleri üretimi 2020’de de gündemimizin ilk sıralarında yer alacak. Yerli ilaç ve plazma üretimi ile yerli cihaz geliÅŸtirilmesi konusunda engel çıkartanların yaptıkları vatana ihanetle eÅŸdeÄŸerdir. Bu konuda kimseye müsamaha göstermeyeceÄŸiz.”
“Adaletli bir infaz rejimi üzerinde çalışıyoruz”
Erdoğan, konuşmasında, adalet ve güvenlik alanlarında yapılan çalışmalara ilişkin de bilgi verdi.
Adalet hizmetlerinde, mevzuattan alt yapıya, ceza infaz kurumlarından yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına kadar önemli geliÅŸmeler katedildiÄŸini belirten ErdoÄŸan, hakim savcı sayısını 9 bin 349’dan 2019 yılı sonu itibarıyla 20 bin 629’a, yardımcı personel sayısını 51 binden 138 bine çıkardıklarını bildirdi.
Mahkeme sayılarını yüzde 82 artırdıklarını ve 256 adalet sarayı inşa ederek yargının işleyişini kolaylaştırdıklarını dile getiren Erdoğan, istinaftan ihtisaslaşmaya, ombudsmanlıktan Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK) yeniden yapılandırılmasına ve askeri mahkemelerin kaldırılmasına kadar pek çok tarihi reform yaptıklarını söyledi.
Erdoğan, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının güçlendirilmesini, hukukun üstünlüğünün temel şartı olarak gördüklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yargı Reformu Strateji Belgemizi, 2019 Mayıs’ında milletimizle paylaÅŸmıştık. Belgedeki hedeflerin gerçekleÅŸtirilmesi amacıyla hazırlanan birinci yargı paketi, yine geçtiÄŸimiz yıl Mecliste kabul edilerek kanunlaÅŸtı. Bu düzenlemeyle ceza adaleti sistemine ‘seri muhakeme usulü’ ve ‘basit yargılama’ adı altında iki yeni uygulama da kazandırdık.
Kamu vicdanını rahatsız etmeyecek, suçluların cezalarını çektiÄŸi, ceza adaleti sisteminin amacına uygun, ölçülü ve adaletli bir infaz rejimi üzerinde çalışıyoruz. Aynı ÅŸekilde, önemli bir çalışma olan insan hakları eylem planını da birkaç ay içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Ä°nfaz düzenlemesini de içeren ikinci yargı paketinin hazırlıklarını tamamladık, birkaç hafta içinde Meclis gündemine getiriyoruz.”
Arabuluculuk benzeri idari sulh sistemi düzenlemesi yakında Meclis’te
Erdoğan, vatandaşların devletle olan hukuki ihtilaflarının yargıya gitmeden, arabuluculuk benzeri bir idari sulh sistemiyle çözümünü içeren düzenlemenin bir başka önemli reform olduğunu söyledi.
Bu uygulamayla, vatandaÅŸların idareyle ya da kamu kurumlarının kendi aralarındaki uyuÅŸmazlıklarının zahmetsiz ve hızlı ÅŸekilde çözülmesini amaçladıklarını kaydeden ErdoÄŸan, bu konudaki hazırlıkları 2019’da tamamladıklarını, yakında konunun Meclis gündemine geleceÄŸini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, nöbetçi noterlik uygulamasına geçmenin yanında, dijital bağlantıyla bir noterde yapılan işleme ait belgenin diğer noterlikten alınabilmesini sağladıklarını hatırlatarak, noterliğe girişte sınav usulünün getirilmesi ve noter yardımcılığı müessesesinin kurulmasının bir başka yenilik olacağını bildirdi.
Veraset ilamlarında olduÄŸu gibi, bazı çekiÅŸmesiz yargı iÅŸleriyle henüz dava açılmamış aÅŸamadaki delil tespitlerinin noterlikler tarafından yapılmasının, yargının iÅŸ yükünü azaltacağını vurgulayan ErdoÄŸan, “Elektronik tebligat sistemiyle, yargı sürecinde bu sebeple oluÅŸan hataların ve gecikmelerin önüne geçtik. Bu sistemle ÅŸu ana kadar 17 milyondan fazla e-tebligat gönderimi yapılarak, 210 milyon liranın üzerinde tasarruf saÄŸlandı.” diye konuÅŸtu.
ErdoÄŸan, 2019’da yeni adli yıla girerken 4 yeni bölge adliye mahkemesi kurarak sayıyı 11’den 15’e çıkardıklarını söyledi.
“270 bin dosyadan 231 bini uzlaÅŸmayla sonuçlanmıştır”
“Geç gelen adalet, adalet deÄŸildir” yaklaşımıyla, geçen yıl yargılamada hedef süre uygulamasını baÅŸlattıklarını dile getiren ErdoÄŸan, soruÅŸturmalarda yüzde 74, yargılamada ise yüzde 80’in üzerinde hedef sürelere uyulduÄŸunu dile getirdi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Ticari davalarda zorunlu arabuluculuk uygulamasıyla arabulucu atanan yaklaşık 150 bin dosyanın yarıdan fazlası çözüldü. 2019 yılında uzlaÅŸtırma bürolarında görüşülen 270 bin dosyadan 231 bini uzlaÅŸmayla sonuçlanmıştır.” dedi.
Yargı sistemine kazandırılacak önemli yeniliklerden birinin de hakim ve savcı yardımcılığı olduÄŸuna iÅŸaret eden ErdoÄŸan, “Yargı Reformu Stratejisi’nde geniÅŸ bir hukuk eÄŸitimi reformu yapacağımızı belirtmiÅŸtik. Bu konuda Adalet Bakanlığının ve YÖK’ün çalışmaları devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
“Bir teröristin yazdığı kitabın sahnelendiÄŸi tiyatroda tiyatro izliyorlar”
Terör örgütleriyle ve asayişi bozmaya yönelik her türlü eylemle mücadelede, tarihin en başarılı neticelerinin kendi dönemlerinde alındığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
“PKK/YPG’den DEAÅž’a ve FETÖ’ye kadar, ülkemize saldırması için beslenip büyütülen ne kadar örgüt varsa hepsinin başını ezdik, eziyoruz. Aynı ÅŸekilde organize suç örgütlerine de göz açtırmıyoruz. GeçtiÄŸimiz yıl PKK’ya karşı gerçekleÅŸtirilen operasyonlarda 1250 terörist etkisiz hale getirilerek, pek çok eylem engellendi. Terör örgütünün ülkemiz içindeki silahlı unsurlarının sayısı, 2019 yılı sonu itibarıyla kuruluÅŸ döneminin dahi altına inmiÅŸtir.”
ErdoÄŸan, Diyarbakır annelerinin kararlı duruÅŸunun örgüt içindeki çözülmeyi artırdığını vurgulayarak, “Fakat enteresan olan bir ÅŸey var. Diyarbakır anneleri malum siyasi partinin önünde aylardır dururken, daÄŸa kaçırılan evlatlarının resimleriyle orada o dik duruÅŸlarını sürdürürken, bir de bakıyorsunuz ki ana muhalefetin başı ve heyeti yanında yine o partiyle birlikte bir teröristin yazmış olduÄŸu kitabın sahnelendiÄŸi tiyatroda tiyatro izliyorlar. Ãœlkemizin nereden nereye, kimler vasıtasıyla, nasıl geldiÄŸini göstermesi bakımından bu çok enteresandır. Ä°nanıyorum ki benim aziz milletim vakti saati geldiÄŸinde bunlara da gereken dersi verecektir.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
“Güvenlik bürokrasimiz tek vücut”
Terör örgütüne katılımların neredeyse tamamen durma noktasına geldiÄŸine iÅŸaret eden ErdoÄŸan, “Bölgemizdeki huzur ve güven iklimi kökleÅŸtikçe, turizm baÅŸta olmak üzere, her alanda gözle görülür bir olumlu hareketlenme yaÅŸanıyor.” dedi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, 15 Temmuz’da millete kurÅŸun sıkan FETÖ’yü devlet kurumlarından ve ülkeden tamamen temizleyene kadar mücadelenin süreceÄŸini vurgulayarak, ÅŸunları kaydetti:
“DEAÅž, El Kaide ve diÄŸer terör örgütlerine yönelik operasyonlarda da 388 terörist etkisiz hale getirilmiÅŸtir. Amacımız, 780 bin kilometrekare vatan toprağının her karışında insanlarımızın güvenli, huzurlu, geleceÄŸinden emin bir ÅŸekilde yaÅŸamasını saÄŸlamaktır. Nitekim, hırsızlık olayları son üç yılda Ä°stanbul’da günde 78’den 34’de, Ankara’da 4’e, Ä°zmir’de ise 6’ya düştü.
Özellikle FETÖ’nün kurumlarımızdan temizlenmesiyle birlikte, güvenlik alanındaki baÅŸarılarımız arka arkaya gelmeye baÅŸladı. Güvenlik bürokrasimiz tek vücut halinde hareket ederek ülkemize yönelik tehditlerle mücadele edebilme imkanına kavuÅŸmuÅŸtur. Åžu anda polisimiz, jandarmamız, korucularımız hiçbir ayrım yok, el ele, omuz omuza terörle mücadelelerini sürdürmektedirler.”
“Yakında Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatımızın Ä°stanbul ÅŸubesinin açılışını da yapacağız”
Yeni hizmet binası “KALE”nin açılışı geçen günlerde yapılan Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı BaÅŸkanlığının, görev alanındaki baÅŸarılarıyla ülkenin gururu haline geldiÄŸini anlatan ErdoÄŸan, “Milli Savunma, İçiÅŸleri ve DışiÅŸleri bakanlıkları ile Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatımızın başını çektiÄŸi güvenlik kurumlarımız arasındaki koordinasyonu daha da geliÅŸtiriyoruz. Ä°nÅŸallah yakında Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatımızın Ä°stanbul ÅŸubesinin de açılışını yapacağız. O da istihbarat teÅŸkilatımızın her yönüyle muhkem ve bütün istihbari noktadaki teçhizatlarıyla güçlü bir ayağı olacak.” diye konuÅŸtu.
Erdoğan, Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulunu da yakında faaliyete geçireceklerini bildirdi.
Sınır Fiziki Güvenlik Sistemleri projesi kapsamında 911 kilometrelik Suriye sınırı boyunca 825 kilometre güvenlik duvarı inÅŸa ettiklerini anlatan ErdoÄŸan, “Güvenlik duvarının tüm elektronik aksamla nasıl güçlendirildiÄŸini görüyorsunuz. Bu imkanlar yoktu ama bunların hepsini yaptık. Bütün dert, terör örgütlerinin buradan topraklarımıza sızmasını önleyelim.” ifadelerini kullandı.
ErdoÄŸan, ayrıca 211 elektro optik kulenin kurulum çalışmalarına da baÅŸladıklarını, bu yıl doÄŸu sınırında 117, batı sınırında 42 elektro optik kuleyi faaliyete geçireceklerin, böylece, Türkiye’nin 1182 kilometrelik doÄŸu sınırının 740 kilometrelik kısmını, 472 kilometrelik batı sınırının ise 350 kilometrelik kısmını gözetleme imkanı bulunacağını bildirdi.
“17 yılda 750 milyar liranın üzerinde ulaşım yatırımı yaptık”
UlaÅŸtırma ve altyapı hizmetlerine iliÅŸkin bilgi veren ErdoÄŸan, bu konuların hükümetlerinin en baÅŸarılı hizmet alanlarından biri olduÄŸunu söyledi. Türkiye’nin her noktasına hızlı, konforlu ve güvenli ÅŸekilde eriÅŸilebilmesini saÄŸlamak için 17 yılda 750 milyar liranın üzerinde ulaşım yatırımı yaptıklarını belirten ErdoÄŸan, “Bölünmüş yol uzunluÄŸumuzu 21 bin 64 kilometre ilaveyle 27 bin 165 kilometreye, otoyol uzunluÄŸumuzu 1346 kilometre ilaveyle 3060 kilometreye çıkardık.” diye konuÅŸtu.
GeçmiÅŸteki yolların durumunu anımsatan ErdoÄŸan, Cumhuriyet tarihi boyunca 6 bin kilometre bölünmüş yol yapıldığını, sonrasında yapılanların tamamının kendilerine ait olduÄŸunu anlattı. ErdoÄŸan, yolları sadece duble yapmadıklarını, bazı yerlerde üç gidiÅŸ üç geliÅŸ, bazı yerlerde de dört gidiÅŸ dört geliÅŸ yaptıklarını, otoyollarla da yolların bir kısmını çok daha güçlendireceklerini aktardı. Bazı yerleri de özellikle viyadük ve geçiÅŸlerini çevre düzenlemesi yaparak çok daha güzel hale getireceklerini ifade eden ErdoÄŸan, “Çünkü Türkiye baÅŸka bir ülke, yollarımız bambaÅŸka yollar, bunu dünyaya göstereceÄŸiz.” dedi.
Bu yolların Türkiye’deki trafiÄŸin 2019 sonu itibarıyla yüzde 82’sine hizmet verdiÄŸini aktaran ErdoÄŸan, “Yol, unutmayalım medeniyettir. Su, medeniyettir. EÄŸer medeniyseniz yolunuz, suyunuz olacak. EÄŸer bunlar yoksa medenilikten kimse bahsetmesin.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
“Trafik kazalarında hayatını kaybeden kiÅŸi sayısı yüzde 71 azaldı”
Araç sayısındaki ve trafik hareketliliğindeki yüksek artışa rağmen, bölünmüş yollar sayesinde trafik kazalarında hayatını kaybeden kişi sayısının yüzde 71 azaldığını vurgulayan Erdoğan, bu sayıyı daha da azaltmak için her türlü tedbiri aldıklarını dile getirdi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, yol projeleri kapsamında dikimi yapılan aÄŸaç sayısının 68 milyonu aÅŸtığına dikkati çekerek bu kapsamda geçen aylarda Tarım ve Orman Bakanlığı ile 11 milyon fidan dikimi yaptıklarını ve bizzat dikim törenine katıldığını anımsattı. Türkiye’nin ticaret ve turizm merkezlerini birbirine baÄŸlayan 426 kilometrelik Ä°stanbul-Ä°zmir Otoyolu’nu da geçtiÄŸimiz yıl hizmete açtıklarını hatırlatan ErdoÄŸan, bu sayede Ä°stanbul-Ä°zmir arasının 8 saatten 3,5 saate, Bursa’nın 1 saate, EskiÅŸehir’in de 2-2,5 saate düştüğünü söyledi. Burada da viyadüklerdeki çevre düzenlemesini yaparak yol güzergahını çok daha farklı hale getireceklerini anlatan ErdoÄŸan, şöyle devam etti:
“Ä°zmir’i Çandarlı limanına baÄŸlayan yaklaşık 96 kilometre uzunluÄŸundaki otoyolun 90,5 kilometrelik bölümünü geçtiÄŸimiz ekim ayında hizmete sunmuÅŸtuk. Kalan kısmı da önümüzdeki günlerde trafiÄŸe açıyoruz. Kuzey Marmara Otoyolu’nun Kınalı-Odayeri ve Kurtköy-Akyazı kesimlerindeki kalan kısımları da yine önümüzdeki aylarda hizmete sunuyoruz. Karayollarımızın üzerindeki tünellerin sayısını 298 ilaveyle 381’e, tünel uzunluÄŸunu ise 50 kilometreden 500 kilometreye yükselttik. Hep diyorum ya biz aynen bu daÄŸları delerek yolumuza devam edeceÄŸiz. Bunları yapmadan zaten maksudumuza ulaÅŸamayız.”
“Kanal Ä°stanbul Projesi’ni çok yakında baÅŸlatıyoruz”
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, 2019’da toplamda 23 kilometre uzunluÄŸunda 92 köprü, viyadük ve kavÅŸağı bitirmeyi hedeflediklerini, verdikleri talimatla bunu çok daha farklı bir hale getireceklerini anlattı. Bu hedeflerin de ötesine geçerek 40 kilometre uzunluÄŸa sahip 171 köprü, viyadük ve kavÅŸağı tamamlayıp hizmete açtıklarına iÅŸaret eden ErdoÄŸan, Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Nissibi Köprüsü, Ovit Tüneli ve Karadeniz Sahil Yolu gibi mega projelere yenilerini eklediklerini vurguladı.
Bu çerçevede Türkiye’nin ekonomik ve stratejik gücüne güç katacak Kanal Ä°stanbul Projesi’ni de çok yakında baÅŸlatacaklarına dikkati çeken ErdoÄŸan, ÅŸunları söyledi:
“Yarım asır önce, ‘BoÄŸaziçi Köprüsü, Ä°stanbul’un başına gelen en büyük felakettir.’ diyen zihniyet, ÅŸimdi de ‘Kanal Ä°stanbul en büyük felaket’ kampanyası yürütüyor. Aynı zihniyet. DeÄŸiÅŸen bir ÅŸey yok. Ãœstelik Kanal Ä°stanbul’a karşı çıkanların hiçbirinin bu projenin aslında ne olduÄŸu konusunda inanın en küçük bir bilgileri de yok. Ne açıkladıkları rakam doÄŸru ne gösterdikleri yerler doÄŸru ne de buranın geçmiÅŸte yaÅŸadıkları.”
Bu kapsamda boğazlarda yaşanan kazaları anımsatan Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Ä°stanbul BoÄŸazı, yılda ortalama 45 bin geminin geçtiÄŸi, günde 500 bin kiÅŸinin iki yaka arasında taşındığı, üzerindeki yük ve insan trafiÄŸi baskısının sürekli arttığı bir yere dönüştü. BoÄŸazdaki deniz trafiÄŸini engellemek, hukuki, ekonomik ve sosyal olarak mümkün deÄŸildir. Tek çare, alternatif bir su yolu inÅŸa etmektir. Ãœstelik bu proje bir anda ortaya çıkmış da deÄŸildir. Bu kanal, BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanlığımızdan beri savunduÄŸumuz, 2011 yılında da milletimize sunduÄŸumuz, taahhüt ettiÄŸimiz bir projedir.”
Projenin jeolojik, jeoteknik, hidrolojik araÅŸtırmalarının, dalga ve deprem analizleri, trafik etütleri, proje hazırlığı, altyapı deplase ihtiyaçları, çevresel etki çalışmaları gibi aÅŸamalarının bu süreç içerisinde tamamladıklarını ifade eden ErdoÄŸan, “Ä°ÅŸte bunlar, Marmaray için de aynı ÅŸekilde bu kampanyaları yapmadılar mı? Bakın o günden bu güne Marmaray’dan geçen yolcu sayısı ne oldu biliyor musunuz, 440 milyon. Her ÅŸey açık, net bu kadar ortada.” dedi.
Bu çalışmalarda, 11 farklı üniversiteden ve çeÅŸitli kamu kurumlarından 34 ayrı bilim dalına sahip 200’ün üzerinde bilim insanının görev aldığını dile getiren ErdoÄŸan, “Ä°nÅŸa maliyeti 75 milyar lira olarak hesaplanan Kanal Ä°stanbul bünyesinde 2 liman, 1 yat limanı, 1 lojistik merkezi, 7 köprü, 2 demir yolu hattı, 2 hafif raylı sistem hattı ve 500 bin kiÅŸilik konut alanları burada yer alacak. Projenin finansmanında ve inÅŸasında herhangi bir sorun yaÅŸanmayacaktır.” diye konuÅŸtu.
“Demir yollarımızda 2019 yılında 245 milyona yakın yolcu taşıdık”
Demir yolu alanında Türkiye’yi daha önce örneÄŸi olmayan yüksek hızlı ve hızlı tren hatlarıyla donatıp mevcut hatları modernize ettikleri bilgisini de veren ErdoÄŸan, şöyle konuÅŸtu:
“Ankara, Ä°stanbul, Konya, EskiÅŸehir yüksek hızlı tren hatları halihazırda hizmet veriyor. Ankara-EskiÅŸehir-Ä°stanbul ile Ankara-Konya-Ä°stanbul güzergahlarında bugüne kadar toplamda 53 milyonu aÅŸkın vatandaşımız seyahat etti. Tüm demir yollarımızda 2019 yılında 245 milyona yakın yolcu taşıdık. Yüksek hızlı tren iÅŸletmesinde dünyada 8’inci, Avrupa’da 6’ncı ülke konumundayız. Halen Ankara-Ä°zmir ve Ankara-Sivas arasında toplam 1889 kilometre uzunluÄŸunda yüksek hızlı tren hattı yapımında sona yaklaşıyoruz. Ankara-Sivas hattının Balışeyh-Yerköy-AkdaÄŸmadeni kısmında mart ayı sonunda test sürüşlerine baÅŸlıyoruz.”
ErdoÄŸan, yüksek hızlı tren hatlarının yanı sıra, yük ve yolcu taşımacılığının birlikte yapılabileceÄŸi hızlı tren hatlarını da inÅŸa ettiklerine iÅŸaret ederek “Bursa-Bilecik, Konya-Karaman, NiÄŸde-Mersin, Adana-Osmaniye-Gaziantep-Çerkezköy-Kapıkule ve Sivas-Zara olmak üzere 1626 kilometre hızlı demir yolu hattının inÅŸası sürüyor.” dedi.
Demir yolu araçlarının Türkiye’de üretilmesi amacıyla yerli sanayiyi de geliÅŸtirdiklerini anlatan ErdoÄŸan, Sakarya’da hızlı tren ve metro araçları, Çankırı’da hızlı tren makasları, Sivas, Sakarya, Afyon, Konya ve Ankara’da hızlı tren traversleri ile Erzincan’da yerli ray baÄŸlantı malzemeleri üreten tesisler kurduklarını söyledi. Türkiye’nin dizel ve akülü olarak çalışabilen hibrit lokomotifi prototip olarak üretebilen dünyadaki 4’üncü ülke olduÄŸuna dikkati çeken ErdoÄŸan, konuÅŸmasına ÅŸu sözlerle devam etti:
“Bugüne kadar 150 adet yeni nesil milli yük vagonunu hizmete verdik. Bu yılın ilk yarısından baÅŸlayarak 100 adet daha yerli milli yük vagonu üretiyoruz. 2017’de açtığımız Bakü-Tiflis-Kars demir yolunda, bugüne kadar 326 bin ton yük taşındı. GeçtiÄŸimiz kasım ayında Çin’den gelen ilk tren, Marmaray baÄŸlantısını kullanarak 18 günde Çekya’nın baÅŸkenti Prag’a ulaÅŸtı. Bu hatta yük taşımacılığının yanına yolcu taşımacılığını da ekleyerek baÄŸları daha da kuvvetlendiriyoruz.”
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, havalimanlarının sayısını 30 ilaveyle 56’ya, yolcu kapasitesini de 317 milyona çıkardıklarını vurgulayarak “Türkiye’nin zafer anıtı Ä°stanbul Havalimanı birinci fazını 2019 yılında tümüyle hizmete açtık. Havalimanımız 2019’da, iç hatta 12,5 milyona yakın, dış hatta ise 39,5 milyona yakın olmak üzere toplamda 51 milyonu aÅŸkın yolcu trafiÄŸine ulaÅŸtı. Ä°stanbul Havalimanının ilk etabının ikinci fazını da Haziran ayında hizmete açmayı planlıyoruz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
GeçtiÄŸimiz yıl KahramanmaraÅŸ ve Balıkesir havalimanlarının yeni terminal binalarının yapımını tamamladıkları bilgisini de veren ErdoÄŸan, denize inÅŸa edilmiÅŸ havalimanı olarak dünyada benzerine az rastlanan Ordu-Giresun Havalimanı’ndan sonra ÅŸimdi de Rize-Artvin Havalimanı’nı yapacaklarını anlattı. ErdoÄŸan, Gümüşhane-Bayburt, Yozgat ve Tokat havalimanlarının yapımlarının da sürdüğünü belirterek “Yurt dışı uçuÅŸ noktalarımızın sayısını 60’dan 2019 yılı sonu itibarıyla 326’ya, büyük gövdeli uçak sayımızı 162’den 540’a, sektörün cirosunu ise 2,2 milyar dolardan 25 milyar dolara yükselttik.” dedi.
“Türkiye haberleÅŸme uydusu üretebilen 10 ülkeden biri olacak”
Türkiye’nin uydu haberleÅŸme kapasitesini özellikle artırmaya ve yörünge haklarını korumaya yönelik yeni uydu projeleri “TÃœRKSAT 5A ve 5B” uydularının üretimine baÅŸladıklarını da ifade eden ErdoÄŸan, “TÃœRKSAT 5A uydusunu, 2020 yılının üçüncü çeyreÄŸinde fırlatıyoruz. Ä°lk yerli haberleÅŸme uydumuz TÃœRKSAT 6A’yı da bu yıl tamamlayacak ve 2021 yılında uzaya fırlatacağız. Bu proje ile Türkiye haberleÅŸme uydusu üretebilen 10 ülkeden biri olacak.” diye konuÅŸtu.
ErdoÄŸan, vatandaÅŸların Dijital Türkiye Platformu üzerinden her geçen gün daha fazla sayıda hizmete “tek tıkla” ulaÅŸtırıldığını belirterek bugün 45 milyon kullanıcının 641 kurumun sunduÄŸu 5 bin 181 kamu hizmetine e-Devlet sayesinde hızlı ve güvenli eriÅŸim saÄŸladığını bildirdi.
GeçtiÄŸimiz yıl 1015 adet kamu hizmetinin daha dijital ortama taşındığını kaydeden ErdoÄŸan, “Yerel yönetim hizmetleri baÅŸta olmak üzere tüm kamu hizmetlerinin Dijital Türkiye Platformu’na entegre edilmesi çalışmalarına devam ediyoruz. Dijital ortamda sunulan hizmetleri kamu kurumundan almayı tercih eden vatandaÅŸlarımız için de ‘Tek Durak Hizmet Noktaları’ illerimizde faaliyete geçecektir.” diye konuÅŸtu.
“Amacımız her yıl 300 bin konutun dönüşümünü saÄŸlamak”
Yerleşim yerlerinin tamamını, insanların ihtiyaçlarına uygun ve modern bir şehirleşme anlayışıyla dönüştürmeyi hedeflediklerini belirten Erdoğan, geçen yıl kentsel dönüşüm ve sosyal konutlar dahil olmak üzere, tüm bayındırlık projeleri için yaklaşık 16 milyar liralık yatırım yaptıklarını söyledi.
Ãœlkenin tamamında, 1 milyon 330 bin konutu dönüştürerek, 5 milyondan fazla vatandaşı can ve mal güvenliÄŸine kavuÅŸturduklarını aktaran ErdoÄŸan, “Halen 53 ilde 240 riskli alanda çalışmalar sürüyor. En fazla 5 yıl içinde acilen dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon konutumuz var. Amacımız, 100 bini Ä°stanbul’da olmak üzere, her yıl 300 bin konutun dönüşümünü saÄŸlamaktır. Ãœlkemizde ilk defa, sistematik ve yaygın bir depreme dayanaklı yapı stoku oluÅŸturmaya baÅŸladık. TOKÄ° vasıtasıyla, 4 milyona yakın vatandaşımızın yaÅŸadığı 725 bin güvenli konutu tamamlayıp, sahiplerine teslim ettik.” ifadelerini kullandı.
“38 ilde daha millet bahçelerimizi hizmete sunuyoruz”
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, geçen yıl 50 bin sosyal konutun inÅŸasını baÅŸlattıklarını, 2020 yılı için de “100 bin Sosyal Konut” kampanyası çerçevesinde baÅŸvuruların tamamlandığını vurguladı.
Bu kampanyaya 1 milyonun üzerinde talep geldiÄŸini aktaran ErdoÄŸan, “Ne diyorlar? ‘konut satışları durdu’ Buyrun ben talebi söylüyorum. 1 milyonun üzerinde talep geldi. Güven, güven… EÄŸer halkımız güvenirse, kimse endiÅŸe etmesin. Ãœlkemizde ev sahibi olmayan dar ve orta gelirli hiçbir vatandaşımız kalmayıncaya kadar saÄŸlıklı ve kimlikli sosyal konut üretimini sürdüreceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.
Millet bahçelerinin son dönemdeki en önemli projelerden biri olduğuna işaret eden Erdoğan, 81 ilde 81 milyon metrekare millet bahçesi inşası için yer ve proje çalışması yürüttüklerini dile getirdi.
Bugüne kadar 6 ilde yaklaşık 5 milyon metrekare alana sahip 13 millet bahçesinin açılışını gerçekleÅŸtirdiklerini anlatan ErdoÄŸan, “Bu yıl 38 ilde daha millet bahçelerimizi vatandaÅŸlarımızın hizmetine sunuyoruz.” dedi.
Ä°lk defa CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde hayata geçirilen Sıfır Atık Projesi’nin bugün 25 bin kurum binasında uygulandığına dikkati çeken ErdoÄŸan, böyle bir kampanyayı baÅŸlattığı için eÅŸi Emine ErdoÄŸan’a teÅŸekkür etti.
Proje sayesinde 4 milyon tonun üzerinde değerlendirilebilir atığı topladıklarını ve geri dönüşüme kazandırdıklarını ifade eden Erdoğan, Sıfır Atık Projesi kapsamında geçen yılın başında başlattıkları uygulamayla plastik poşet kullanımında yüzde 78 azalma olduğuna değindi.
Zorunlu depozito uygulamasına bu yıl başlanacağını bildiren Erdoğan, deniz temizliği seferberliğini de Sıfır Atık Mavi Hareketi kapsamında başlattıklarını ve 163 bin metreküp deniz çöpü topladıklarını aktardı.
İller Bankası tarafından geçen yıl sonu itibarıyla içme suyu, atıksu, yol, katı atık alanlarında 465 projenin tamamlandığı bilgisini veren Erdoğan, bu yılın ilk altı ayında 37 atıksu ve 15 içme suyu yapım işinin daha tamamlanacağını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, katılımcılara, bugün yaptığı konuşmanın kitabını dağıtacaklarını anlattı.
“Bor ürünleri satışından 820 milyon dolara yakın gelir hedefliyoruz”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kalkınmanın temel unsuru olan enerji konusunda da geçen 17 yılda Cumhuriyet tarihinde tüm yapılanları kat be kat aşan başarılar yakaladıklarına dikkati çekti.
Kurulu gücü, 56 bin 421 megavat ilaveyle 2019 sonu itibarıyla 91 bin 267 megavata yükselttiklerinin altını çizen ErdoÄŸan, son 2 yılda kullanıma aldıkları kurulu gücün yüzde 73’ünün yenilenebilir enerjiye dayalı olduÄŸunu ifade etti.
Yerli kaynaklara dayalı elektrik üretiminde kurulu gücü 56 bin megavatın üzerine çıkardıklarını, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminin geçen yıl yüzde 62’ye ulaÅŸtığını dile getiren ErdoÄŸan, şöyle devam etti:
“Bizden önce ülkemizde hiç olmayan güneÅŸ enerji santrali kurulu gücümüz, 5 bin 894 megavatı buldu. Rüzgar enerjisindeki kurulu gücümüzü 19 megavattan, 7 bin 591 megavata yükselttik. Küresel elektrik üretiminin sadece yüzde 25’i yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ediliyor. Ãœlkemizin bu alanda ulaÅŸtığı yüzde 44’lük yenilenebilir elektrik üretimi, önemli bir baÅŸarının ifadesidir. 2002 yılında sadece 5 ilimizde doÄŸal gaz varken, 2019 yılı itibarıyla ÅŸu anda 81 ilimizin tamamına doÄŸal gaz arzı saÄŸlamış durumdayız. Ä°lçeler itibarıyla da Türkiye’nin tamamında, yarıdan fazlasına ilçelerimizin ulaÅŸtık ama hedef tamamına ulaÅŸmak. DoÄŸal gaz depolama kapasitemizi yaklaşık 4 milyar metreküpe ulaÅŸtırdık, ÅŸimdi de bunu 2023 yılında 11 milyar metreküpe çıkartıyoruz.”
ErdoÄŸan, Rusya’dan gelen doÄŸal gazı Karadeniz’in altından Türkiye topraklarına getiren ve oradan da Avrupa’ya ulaÅŸtıracak TürkAkım projesinin vanalarını geçen hafta açtıklarını anımsatan ErdoÄŸan, “Tabii ÅŸunu da söylemek görevimdir diye düşünüyorum, TürkAkım isminin de patent hakkı Sayın Vladimir Putin’e aittir.” dedi.
Bir baÅŸka önemli doÄŸal gaz projesinin de Trans Anadolu DoÄŸalgaz Boru Hattı (TANAP) olduÄŸunu aktaran ErdoÄŸan, TANAP ile Türkiye’yi üç kıtanın enerji ticaret merkezine dönüştürme yolunda önemli bir adım attıklarını vurguladı.
Bölgesel gerilimlere ve atlatılan onca badireye raÄŸmen, TANAP’ı planlanan ÅŸekilde tamamladıklarını ve 2019’da hizmete sunduklarını hatırlatan ErdoÄŸan, Akkuyu Nükleer Güç Santralinin inÅŸasının da hızla ilerlediÄŸini söyledi.
Nükleer mühendislik alanında uzmanlık eÄŸitimine gönderdikleri 244 Türk öğrenciden 88’inin geçen yıl eÄŸitimini tamamlayarak iÅŸbaşı yaptığını belirten ErdoÄŸan, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘Rezerv bakımından dünyada birinci sırada yer aldığımız bor madenini ileri teknolojiyle iÅŸlemeye ve deÄŸerlendirmeye önem veriyoruz. 2002 yılında 813 bin ton bor ürünü karşılığında 201 milyon dolar gelir saÄŸlanırken, bu yıl bor ürünleri satışından 820 milyon dolara yakın gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Tabii bunu da yeterli bulmuyoruz. Artık bunda milyarlarca doları yakalamak durumundayız. Onun için de bor madeninden iÅŸlenmiÅŸ olan çeÅŸitlendirmeyi yapmak suretiyle gelirimizi daha da fazlasıyla artıracağımıza inanıyorum. Geçen yıl boru yüksek teknolojiyle iÅŸleyecek bor karbür tesisimizin temelini Balıkesir Bandırma’da attık. Bor karbür, yüksek sertlik ve mukavemet oranının kritik olduÄŸu taktik araçlar, helikopterler, uçaklar, top namlusu ve personel koruyucu yeleklerin zırhlanması gibi malzemelerde yoÄŸunlukla kullanılabilecek.”
“Kuzey Kıbrıs’taki soydaÅŸlarımızın haklarını korumakta kararlıyız”
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, DoÄŸu Akdeniz’deki hidrokarbon arama faaliyetlerini hem barışa hem de refaha katkı saÄŸlayacak bir diplomasiyle takip ettiklerine iÅŸaret etti.
Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni bölgedeki enerji denkleminden dışlama giriÅŸimlerine izin vermediklerini ifade eden ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:
“Hem kendi kıta sahanlığımızdaki çıkarlarımızı hem de Kuzey Kıbrıs’taki soydaÅŸlarımızın haklarını korumakta kararlıyız. Son teknolojiye sahip sondaj gemilerimiz Fatih ve Yavuz, 2019 yılında ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin sahalarında faaliyetlerini sürdürdü. Ä°ÅŸte Yavuz. Gemilerimizin ve mürettebatımızın güvenliÄŸi Deniz Kuvvetlerimiz tarafından en üst düzeyde saÄŸlanıyor. Ä°nÅŸallah yakında bu çalışmalardan müjdeli haberler alacağımıza inanıyorum. Tabii iki sondaj gemimiz olduÄŸu gibi iki de sismik araÅŸtırma gemimiz var. Bunlar bizim kendi malımız. Daha önce kiralamayla dahi bu tür gemileri bulamıyordunuz, ÅŸimdi inÅŸallah, birileri duymasın, üçüncüsünü almanın gayreti içerisindeyiz.”
ErdoÄŸan, katılımcıların “Türkiye seninle gurur duyuyor” sloganlarına, “Biz sizlerle gurur duyuyoruz. Siz dik durdukça hiç endiÅŸe etmeyin, biz bu yola devam edeceÄŸiz.” karşılığını verdi.
“Tarımsal ürün ihracatımızı 17,7 milyar dolara yükselttik”
Son 17 yılda ekonomide, turizmde, saÄŸlıkta ve savunmada olduÄŸu gibi tarım, orman ve hayvancılıkta da ülkeyi ilklerle tanıştırdıklarını ifade eden ErdoÄŸan, tarım ve orman sektörünün 2019’un ilk çeyreÄŸinde yüzde 3,6 büyüyüp diÄŸer sektörlerin önüne geçtiÄŸini vurguladı.
Çiftçilere toplamda 138 milyar lira tutarında tarımsal destek verdiklerini belirten Erdoğan, şu bilgileri verdi:
“Ziraat Bankası, geri ödemede sıkıntı yaÅŸayan çiftçilerimiz için borçları uygun ÅŸartlarda 5 yıla kadar vadelendiriyor. Tarımsal ürün ihracatımızı 3,7 milyar dolardan 17,7 milyar dolara yükselttik. Dünyanın 195 farklı ülkesine 1690 tarım ürünü ihraç ediyoruz. Tarımda dış ticaret fazlamız 4,8 milyar dolar gibi ciddi bir rakama ulaÅŸtı. Topraksız tarım yapılan teknolojik sera sayımız 2019 sonu itibarıyla 1532’yi buldu. Stratejik bir ürün olan tohum üretimimiz 145 bin tondan 1 milyon tonu geçti. Bugün artık tohum ihtiyacımızın yüzde 96’sını yerli olarak karşılıyoruz.”
“2019’da 280 milyon adet fidanı toprakla buluÅŸturduk”
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, tarımın yanında ormanları da asla ihmal etmediklerini, dünyada orman varlığı azalırken Türkiye’de orman varlığının 1,8 milyon hektar artırıldığına iÅŸaret etti.
Bu sayede erozyonla kaybedilen toprak miktarının yıllık 500 milyon tondan 154 milyon tona kadar düşürüldüğüne dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu:
“Cumhuriyet döneminin tamamındaki aÄŸaçlandırmanın 1,5 katını 17 yılda gerçekleÅŸtirdik. Sadece 2019’da 280 milyon adet fidanı toprakla buluÅŸturduk. Yeni bir adım daha atarak, 11 Kasım’ı ‘Milli AÄŸaçlandırma Günü’ ilan ettik. ‘GeleceÄŸe Nefes Kampanyası’na destek veren 1,2 milyon vatandaşımızla birlikte 13,8 milyon fidanı toprakla buluÅŸturduk. Orman varlığımızı 2020 yılı sonunda 22,9 milyon hektara ulaÅŸtıracağız. Barajlarımızın sayısını 276’dan 861’e, hidroelektrik santrallerimizin sayısını 105’ten 681’e, içmesuyu tesislerimizin sayısını 84’ten 331’e çıkardık. Bitkisel üretimimizi önümüzdeki yıl yüzde 5 artırarak 123 milyon tona yükseltiyoruz. Sertifikalı tohum üretimimizi yine yüzde 5 artırarak 1,2 milyon tona, tohum sektörümüzün pazar büyüklüğünü 1,4 milyar dolara çıkarmayı planlıyoruz.”
Erdoğan, son 17 yılda hayvancılık desteklerinin 60 kat artışla 33 milyar lirayı bulduğuna işaret ederek, şu hedefleri dile getirdi:
“Bu yıl 6,6 milyar lira hayvancılık desteÄŸi vereceÄŸiz. KüçükbaÅŸ sürü büyütme projesi kapsamında sürüye katılan hayvan başına ilave 100 lira destek saÄŸlıyoruz. Bu yıl et ithalatını daha da azaltacak ve 2022’de tamamen sıfırlayacağız. KüçükbaÅŸ hayvan varlığını artırarak, 56 milyon rakamını yakalamak istiyoruz. Ãœlkemizin tavukçuluk üretimini garanti altına alacak bir sistemle, yılda 220 bin yerli et ve yumurta amaçlı damızlık civciv üretimi yapılmasını saÄŸlıyoruz. Bu damızlıklar kullanılarak yılda 30 milyon tavuk üretilebilecek. Kırsal Kalkınma Destekleme Programı kapsamında toplam 4,1 milyar lira destek verecek ve 16 bin ilave istihdam saÄŸlayacağız.”
“Aktif Ä°ÅŸgücü Programları’yla 261 bin kadına ulaÅŸacağız”
Sosyal yardımları, devlet geleneği ve medeniyetin en önemli değeri olarak gördüklerini ifade eden Erdoğan, bugüne kadar ihtiyaç sahibi vatandaşlara yaklaşık 339 milyar lira sosyal yardım yaptıklarını bildirdi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, sadece geçen yıl 55 milyar lira sosyal yardım ödemesi gerçekleÅŸtirdiklerini, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°nsani GeliÅŸmiÅŸlik Raporu’na göre Türkiye’nin 2019 itibarıyla “çok yüksek insani geliÅŸme” kategorisindeki ülkeler arasına girdiÄŸini söyledi.
Aile Sosyal Destek Programı kapsamda 2,1 milyon hanedeki 4,7 milyon vatandaşa ulaşıldığına dikkati çeken Erdoğan, şu bilgileri verdi:
“Vefa Projesi’yle 21 bin yaÅŸlı vatandaşımızın günlük bakımlarını ve temel ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kadının, ÅŸiddete maruz kalma dahil, her alanda korunarak güçlendirilmesi için çalışıyoruz. Aktif Ä°ÅŸgücü Programları kapsamındaki kurs ve programlarla bu yıl en az 261 bin kadınımıza ulaÅŸacağız. Koruyucu aile modeli ile 6 bine yakın aile yanında 7 binin üzerinde çocuÄŸumuzu sıcak aile ortamına kavuÅŸturduk. Sokakta işçi olarak çocukların çalıştırılmasıyla mücadele ettik ve 18 bin 516 çocuÄŸumuza ulaÅŸtık. Engellilere yönelik gündüz yaÅŸam merkezi sayımızı 7’den 69’a çıkardık. GeçtiÄŸimiz yıl yapılan 2 bin 845 kiÅŸilik atamalarla birlikte toplam 26 bin 684 ÅŸehit yakını, gazi ve gazi yakınımızın kamu kurum ve kuruluÅŸlarında istihdamını saÄŸladık.”
“38,5 milyar lira tutarında istihdam desteÄŸi saÄŸladık”
Bu yılın ilk yarısında 600 kişinin daha istihdamının sağlanacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:
“Ãœlkemizdeki engelli memur sayısı bizden önceki döneme göre yaklaşık 10 kat artışla 56 bin 500 kiÅŸiye ulaÅŸtı. Devlet korumasında yetiÅŸen gençlerimizden 2002’den bugüne kadar, kamuya yerleÅŸtirdiklerimizin sayısı 29 bini buldu. GeçtiÄŸimiz hafta her eÄŸitim seviyesinden 1304 engelli vatandaşımız ile 1561 devlet korumasında yetiÅŸen gencimizin daha atamasını gerçekleÅŸtirdik. Çalışma hayatımızda da önemli iyileÅŸmeler saÄŸladık. 2005’te 21,7 milyon olan iÅŸ gücümüz bugün 33 milyonu aÅŸmış durumda. Türkiye, OECD ülkeleri arasında son 12 yılda iÅŸgücüne katılım oranı en fazla artan ülkedir. 2002’de 24 bin kiÅŸi Ä°ÅžKUR aracılığıyla iÅŸe yerleÅŸmiÅŸken, 2019 yılında bu rakam 1 milyon 325 bine ulaÅŸtı. GeçtiÄŸimiz yıl özellikle genç, kadın ve engelli kardeÅŸlerimiz için Ä°ÅžKUR kanalıyla yapılan kurs ve eÄŸitim programlarından toplam 568 bin kiÅŸi faydalandı. 2020’nin ilk yarısında 125 bin vatandaşımızın daha Ä°ÅžKUR’un kurs ve programlarından yararlanmasını hedefliyoruz. GeçtiÄŸimiz yılın ilk 8 ayında 1,6 milyon iÅŸ yerimize ve 11 milyon sigortalımıza toplam 38,5 milyar lira tutarında istihdam desteÄŸi saÄŸladık.”
ErdoÄŸan, iÅŸverenlerimizin yükünü hafifletmek için 2016’dan beri uygulanan asgari ücret desteÄŸinin bu yıl da sürdüreceÄŸini anımsatarak, konuÅŸmasına şöyle devam etti:
“Kadın, genç ve engelli istihdamında teÅŸvik süresini 2019’da 18 aya çıkardık. Ä°malat ve biliÅŸim sektöründe çalışanlara kiÅŸi başı 2 bin 558 lira, diÄŸer sektörlerde çalışanlara 959 lira prim desteÄŸi saÄŸladık. Yeni Ekonomi Programına göre önümüzdeki üç yılda istihdamı 3,2 milyon kiÅŸi artırarak, 2022’de iÅŸsizliÄŸi yüzde 9,8’e indirmeyi hedefliyoruz. Asgari ücreti, 2002’den bu yana reel olarak yüzde 154, nominal olarak 10 kat artırdık. Emekli maaÅŸlarını insani düzeyde hayat sürdürebilecek seviyelere çıkarttık. Prim ödemesine ve yılına bakmaksızın hiçbir emekli maaşının bin liranın altında kalmamasını saÄŸladık. Emeklilik sonrası çalışmaya devam eden emeklilerin aylıklarındaki kesinti oranını önce düşürdük, sonra da tamamen kaldırdık.”
“Gençlik merkezi sayısını 321’e, spor tesisi sayısını 3 bin 708’e çıkardık”
İstikbalin teminatı gençlerin her alanda kişisel gelişimlerinin desteklenmesine önem verildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençleri daha fazla kütüphane, daha fazla spor tesisi, daha fazla kültür merkeziyle buluşturmak için tüm imkanların seferber edildiğini ifade etti.
ErdoÄŸan, 2002 yılında 9 olan gençlik merkezi sayısının 321’e ve 1575 olan spor tesisi sayısının da 2019 sonu itibarıyla 3 bin 708’e çıkarıldığını söyledi.
“Bu yılın ilk yarısında 15 yeni spor tesisini daha hizmete açıyoruz. Ayrıca, 330 gençlik ve spor tesisini de yeniliyoruz.” diyen Recep Tayyip ErdoÄŸan, mevcutlara ilave 10 gençlik merkezi ve 1 gençlik külliyesini de hizmete sunacaklarını aktardı.
Türkiye’deki 39 gençlik kampından geçen yıl 125 bin gencin yararlandığını aktaran ErdoÄŸan, 2020’de bu sayının, kamplara ulaşım imkanları da desteklenerek en az iki katına çıkarılacağını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta spor okullarında okuyanlar olmak üzere antrenörlük yapmak isteyen tüm gençlerin önünü açan düzenlemelerin geçen ay yapıldığını hatırlattı.
ErdoÄŸan, sporcuları güçlendiren çalışmalarla, uluslararası müsabakalarda alınan madalya sayısının 1481’den 6 bin 256’ya yükseltildiÄŸini bildirdi.
Siyasette, bürokraside gençlere daha fazla görev vererek gençlere olan güvenin sadece sözde olmadığının gösterildiÄŸini dile getiren Recep Tayyip ErdoÄŸan, TBMM’de, AK Parti’de, kabinede, yakın çalışma arkadaÅŸları arasında gençlerin çok önemli sorumluluklar üstlendiÄŸini anlattı.
ErdoÄŸan, 2019 yılının “Gönüllülük Yılı” ilan edildiÄŸini ve tüm illerden gençlerin sivil toplum faaliyetlerine teÅŸvik edildiÄŸini anımsattı.
“CumhurbaÅŸkanlığı Külliyemizdeki kütüphaneyi yakında hizmetinize sunuyoruz”
Kültür ve turizm alanında 2019’un rekorlarla kapatıldığını ifade eden CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “2019’da ülkemize gelen ziyaretçi sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 51,5 milyonu buldu.” diye konuÅŸtu.
Bakanlık yatırım ve iÅŸletme belgeli tesis sayısının 3 bin 262’den 4 bin 761’e, turizm bölgesi sayısının ise 143’den 237’ye ulaÅŸtırıldığına iÅŸaret eden ErdoÄŸan, belediyelere yapacakları çevre düzenlemesi ve altyapı çalışmaları için geçen yıl yaklaşık 2 milyar liralık destek verildiÄŸini vurguladı.
Recep Tayyip ErdoÄŸan, mavi bayrak sıralamasında 463 plaj, 22 marina, 15 deniz turizmi aracıyla dünya sıralamasında Türkiye’nin 3’üncü olduÄŸuna deÄŸindi.
Türkiye Turizm Tanıtım ve GeliÅŸtirme Ajansının kurulduÄŸunu, tanıtımın devlet desteÄŸiyle özel sektör tarafından yapılacağı bir yapı oluÅŸturulduÄŸunu anlatan ErdoÄŸan, “Kültür ve turizm faaliyetlerini ülkemizin tüm bölgelerine ve sezonu 12 aya yayarak, 75 milyon turist ve 65 milyar dolar gelir hedefine ulaşılacağımıza inanıyoruz.” ifadesini kullandı.
Geçen yıl 30 kütüphanenin millet kıraathanesine dönüştürüldüğünü ve vatandaÅŸların kullanımına sunulduÄŸunu aktaran CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, 24 saat hizmet verecek prestijli bir eser olan CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’ndeki kütüphanenin yakında hizmete sunulacağını bildirdi.
ErdoÄŸan, daha sonra CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’ndeki kütüphanenin videosunu izletti, millete ve ülkeye hayırlı olması temennisinde bulundu.
Recep Tayyip Erdoğan, 2020 sonuna kadar 10 kütüphanenin daha millet kıraathanesi formatında hizmet vereceğini dile getirdi.
Ä°nsanlık tarihini kökten deÄŸiÅŸtiren Åžanlıurfa’daki Göbeklitepe ören yerinin ziyarete açıldığını ve 2019’un turizmde “Göbeklitepe Yılı” ilan edildiÄŸini hatırlatan ErdoÄŸan, burada emeÄŸi geçenlere teÅŸekkür etti.
“Yeni Atatürk Kültür Merkezi’ni 2020 sonuna kadar tamamlıyoruz”
Geleneksel Türk OkçuluÄŸu’nun da eklenmesiyle UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’ne kayıtlı unsur sayısının 18’e ulaÅŸtığına dikkati çeken CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, bu listede kayıtlı deÄŸerlerle Türkiye’nin 178 ülke arasında ilk 5’te yer aldığını kaydetti.
Erdoğan, geçen 17 yılda 154 müzenin yenilendiğini, uluslararası ölçekte ses getiren 57 müzenin hizmete açıldığını bildirdi.
Ankara’nın Kahramankazan ilçesindeki 15 Temmuz Åžehitleri ve Demokrasi Müzesi ile Sivas Muhsin YazıcıoÄŸlu Kültür Merkezi’nin hizmete sunulduÄŸu dile getiren Recep Tayyip ErdoÄŸan, Ä°stanbul’da inÅŸaatı devam eden yeni Atatürk Kültür Merkezi’nin 2020 sonuna kadar tamamlanacağını söyledi.
ErdoÄŸan, Ankara’daki Atatürk Kültür Merkezi’nin inÅŸaatının da hızla devam ettiÄŸi bilgisini verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl 18 vakıf kültür varlığının yenilendiğini, yurt dışında da 6 caminin yapım ve onarımının tamamlandığına işaret etti.
Dizi sektörünün 2019’daki 350 milyon dolarlık ihracat hacmiyle ABD’nin ardından dünyada 2’nci sırada yer aldığına dikkati çeken ErdoÄŸan, 156 ülkede 500 milyon kiÅŸinin Türk dizi ve filmlerini seyrettiÄŸini anlattı.
Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Sinema Kanunu ile bu sektöre sağlanan destekleri çeşitlendirdiklerini de sözlerine ekledi.
“Ekonomideki hedeflerimizden asla vazgeçmedik”
ErdoÄŸan, ekonominin daima önceliklerin başında yer aldığını vurgulayarak, Türkiye’yi geliÅŸmekte olan ülke grubunda bir üst kategoriye yükselttiklerini söyledi.
Milli geliri 236 milyar dolardan 950 milyar dolarlara kadar çıkartarak 4 kat artırdıklarını ifade eden ErdoÄŸan, “Son yıllarda maruz kaldığımız küresel çaplı saldırıların sebep olduÄŸu kur etkisiyle göstergeler bir parça gerilemiÅŸ olmakla birlikte, ekonomideki hedeflerimizden asla vazgeçmedik. Küresel düzeydeki belirsizlikler ve spekülatif saldırılar karşısında kararlı ve güçlü bir duruÅŸ sergileyerek, 2019’da ülkemizi yeniden yükseliÅŸe geçirdik.” diye konuÅŸtu.
Öncelikle, saldırı dalgasının ilk ayağı olan döviz kurunu, nispeten istikrarlı bir çizgiye oturttuklarını belirten Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
“Faizin kademeli olarak aÅŸağıya inmesi için adımları attık. ‘Ä°nmesi gerekir’ dedik ve indi, iniyor. Bugün de yine bir açıklama yapılacak. GeçtiÄŸimiz Eylül ayında 2020-2022 dönemini kapsayan Yeni Ekonomi Programımız yürürlüğe girdi. Programın temel hedefleri, fiyat istikrarı, finansal istikrar ve cari iÅŸlemler dengesinde elde edilen kazanımların korunup geliÅŸtirilmesidir. Esasen, geçtiÄŸimiz 17 yılın genel görüntüsü, ekonomide hedeflerimizin çok da gerisine düşmediÄŸimize iÅŸaret ediyor.
Mesela, 2003 yılından önceki 16 yılda, yıllık enflasyon ortalaması yüzde 68,7 seviyesindeyken, 2003’ten bu yana yıllık enflasyon ortalaması yüzde 10,3 olarak gerçekleÅŸti. Tüm sıkıntılara raÄŸmen 2019 enflasyonu da yüzde 11,8 oranı ile bu genel görünümün çok dışında kalmadı. Para ve maliye politikalarını, güçlü eÅŸ güdüm ve yapısal reformlarla tahkim ediyoruz.
Yeni Ekonomi Programı’nda enflasyonun bu yıl yüzde 8,5’e, program dönemi sonunda da yüzde 4,9’a düşmesini hedefliyoruz. Ä°VME finansman paketi kapsamında 2019’da firmalara yaklaşık 48 milyar liralık kredi imkanı sunduk. Bu kapsamda 56 binin üzerinde kredi adedine ulaşılarak, 29 milyar liradan fazla kredi tahsisi gerçekleÅŸtirildi. 2019’un üçüncü çeyreÄŸindeki yüzde 0,9’luk pozitif büyümeyle ülkemiz yeniden büyüme dönemine girdi. Bu yıl yüzde 5 büyüme oranına ulaÅŸarak yüzde 3,4 oranındaki küresel büyüme beklentisinin üstüne çıkmayı hedefliyoruz.”
“Cari iÅŸlemler dengesinde, Eylül itibarıyla 5,4 milyar dolar artıya geçtik”
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Merkez Bankası’nın altın dahil toplam rezervlerinin 105 milyar doların üzerine çıktığını aktararak, Borsa Ä°stanbul’un 2003 yılında 10 bin 600 olan kapanış endeksinin, dün 121 bini bularak tarihinin en yüksek seviyesine ulaÅŸtığının altını çizdi. ErdoÄŸan, “Birileri konuÅŸuyor, aÄŸzı olan konuÅŸur. Biz de iÅŸimize bakarız. Her ÅŸey ortada.” ifadelerini kullandı.
Ekonomik göstergelerin hemen tamamının, önümüzdeki dönem için olumlu yönde geliÅŸmelerin yaÅŸanacağına iÅŸaret ettiÄŸini belirten ErdoÄŸan, “Ekonomimizin en büyük zaafı olarak gösterilen cari iÅŸlemler dengesinde, tarihimizde ilk defa Eylül ayı itibarıyla 5,4 milyar dolar artıya geçtik. Mali disiplinden asla taviz vermiyoruz.” dedi.
Hem gösterge faizlerinde hem piyasa faizlerinde ardı ardına indirimler yapıldığını dile getiren Erdoğan, faizlerin bir önceki yıl sonuna göre bugün, ticari kredilerde 15 puan, konut kredilerinde 15 puan, ihtiyaç kredilerinde 18 puan gerilediğine dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:
“Kasım ayında 91,3 olan ekonomik güven endeksi Aralık ayında 93,8’e yükseldi ve yılı zirvede kapattı. 2019 yılı Kasım ayında bankacılık sektöründe sermaye yeterlilik oranı yüzde 18,6 seviyesindedir. Bu da nereden nereye geldiÄŸimizi gösteriyor. Bu seviye, yüzde 8 olan uluslararası standartların öngördüğü asgari düzeyin oldukça üzerindedir.
GeliÅŸmekte olan ekonomilerden pozitif yönde ayrılan Türkiye’nin kredi risk puanı iyileÅŸmeye baÅŸladı. Borsa Ä°stanbul Pay Piyasası’nda yeni pazar yapısı oluÅŸturarak, faizsiz finansman araçları geliÅŸtirdik. Uluslararası yatırımlar dünyada azalırken, ülkemiz bu konuda oldukça iyi bir konumda yer almayı sürdürüyor. 2003-2019 arası dönemde ülkemize gelen doÄŸrudan yatırımların toplamı 217 milyar doları aÅŸtı. GeçtiÄŸimiz Nisan ayında yeniden yapılandırdığımız ‘Yatırım Ortamını Ä°yileÅŸtirme Yüksek Kurulumuz’, eylem planlarını etkin ÅŸekilde hayata geçiriyor.”
CumhurbaÅŸkanlı bünyesinde faaliyet gösteren Yatırım Ofisi’nin, giriÅŸimcilere yatırımları öncesinde, yatırımları esnasında ve sonrasında gereken her türlü desteÄŸi verdiÄŸini aktaran ErdoÄŸan, Dünya Bankası tarafından hazırlanan Ä°ÅŸ Yapma Kolaylığı Endeksinde 43’üncü basamakta yer alan Türkiye’nin, bu yıl 10 basamak birden yükselerek 33’üncü sıraya geldiÄŸine deÄŸindi.
ErdoÄŸan, “Önümüzdeki dönem atacağımız adımlarla ülkemizi yatırım yapılabilir en iyi ülkeler arasına yükseltmeyi hedefliyoruz.” açıklamasında bulundu.
“Ä°hracatcılarımıza 3,2 milyar lira ile Cumhuriyet tarihindeki en yüksek desteÄŸi verdik”
Ticaret alanına ilişkin de bilgi veren Erdoğan, geçen yıl ihracatın yüzde 2 artışla 180,5 milyar dolara yükseldiğini söyledi.
ErdoÄŸan, 2018 yılında 54 milyar 323 milyon dolar olan dış ticaret açığının ise 2019 yılı sonunda 29 milyar 926 milyon dolara gerilediÄŸini vurgulayarak, “Bir baÅŸka ifadeyle dış ticaret açığımız yüzde 44,9 oranında azaldı. Dünya Ticaret Örgütü tarafından açıklanan 2019 yılı listesinde, en fazla ihracat yapan ilk 50 ülke içerisinde, ihracat artış oranında en 7’nci, mutlak ihracat deÄŸer artışında ise 5’inci sıradayız.” diye konuÅŸtu.
2019 yılı ilk üç çeyreğinde sağlanan büyümeye ihracatın katkısının 4,7 puan olduğuna değinen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu, 18 yılda ticaretin ekonomik büyümeye saÄŸladığı en yüksek katkıdır. 2020 yılında da iÅŸ insanlarımızı dünyanın her köşesine bayrağımızı taşımaları için destekleyecek, dış ticaret fazlası veren bir Türkiye için gayret edeceÄŸiz. Geçen yıl ihracatçılarımıza 3,2 milyar lira ile Cumhuriyet tarihindeki en yüksek desteÄŸi verdik.
Eximbank ÅŸube sayısını 20’ye, irtibat ofisini 12’ye yükselterek ihracatçımıza daha da yakınlaÅŸtık. Bankacılık sektörünün ihracata yönelik kredilerinin yüzde 53’ünü Eximbank eliyle karşıladık. Kredi ve sigorta programları vasıtasıyla 12 bin 500 firmaya toplam 44 milyar dolarlık ihracat finansmanı saÄŸladık. Eximbank kaynakları ile 2020 yılında 50 milyar dolarlık ihracatın finanse edilmesini hedefliyoruz.
Yurt dışı pazarlara çok daha rahat açılmalarını saÄŸlamak için 14 bin 315 ihracatçımıza yeÅŸil pasaport verdik. Kağıtsız ihracat projesiyle, tüm ihracat beyannameleri ve diÄŸer belgeleri elektronik ortama taşıyarak, Dijital Gümrük uygulamasını devreye aldık. 56 ilde 67 adet ihracat destek ofisi kurduk. Karekodlu çek sayısı 115 milyonu aÅŸtı. Önümüzdeki günlerde karekodlu bono ve elektronik çek uygulamasını da baÅŸlatıyoruz. Sınır kapılarındaki araç trafiÄŸini azaltmak için randevulu sanal sıra sistemini önümüzdeki günlerde hizmete alıyoruz.”
Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi aracılığıyla kullandırılan düşük faizli finansman desteğinin 40 milyar lirayı aştığını anlatan Erdoğan, sadece geçen yıl 25,2 milyar lira tutarında faiz indirimli kredi kullandırdıklarını, toplu alım ve tedarik yöntemiyle esnaf ve sanatkarların girdi maliyetlerini düşürerek rekabet güçlerini artırdıklarını bildirdi.
“Milli Teknoloji Hamlesi’ne hız verildi”
ErdoÄŸan, geçen yıl eylül ayında 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’ni kamuoyuyla paylaÅŸarak, “Milli Teknoloji Hamlesi”ne hız verildiÄŸini aktardı.
2022’de seri üretime geçecek Türkiye’nin ilk yerli ve milli otomobil prototipini 2019’un son günlerinde milletin takdirine sunduklarını anımsatan ErdoÄŸan, Türkiye’nin 60 yıllık hayalinin gerçeÄŸe dönüşmesine bir adım daha yaklaÅŸtıklarını vurguladı.
Tanıtımı yapılan prototiplerin hem dizaynı hem teknik özellikleri bakımından millet ve sektör tarafından beÄŸeniyle karşılandığına iÅŸaret eden ErdoÄŸan, “Ä°nÅŸallah bu süreci yakından takip etmeyi ve desteklemeyi sürdürecek, Türkiye’nin Otomobilini milletimizin hizmetine mutlaka sunacağız. Gemlik ilçemizde ilk etapta 1milyon metrekarelik alana kurulacak fabrikayla üretim orada yapılacak. Zira yan sanayinin çok güçlü olduÄŸu Bursa ilimizde silahlı kuvvetlerimize ait olan bu arazide fabrikayı kuralım istedik.” diye konuÅŸtu.
“212 binin üzerinde ilave istihdam oluÅŸturacağız”
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, katma deÄŸeri yüksek ürünlerin yerlileÅŸmesi için Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nı baÅŸlattıklarına iÅŸaret ederek, “Nisan ayında makine sektöründe desteÄŸi hak edenleri açıklıyoruz. GeçtiÄŸimiz yıl yaklaşık 136 milyar liralık sabit yatırım için 5 bin 691 teÅŸvik belgesi düzenledik. Yatırım teÅŸvikleri sayesinde toplamda 212 binin üzerinde ilave istihdam oluÅŸturacağız.” ifadelerini kullandı.
KOBÄ°’lere KOSGEB aracılığıyla 2019’da 2,3 milyar liralık destek saÄŸladıklarını, kalkınma ajansları ve kalkınma idareleri aracılığıyla bir yıllık dönemde 2 bin 87 projeye 1 milyar 49 milyon lira kaynak aktardıklarını anlatan ErdoÄŸan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Proje Bazlı Destek kapsamına aldığımız ve yatırım tutarı 36,5 milyar lira olan 7 proje, saÄŸlayacağı 7 binin üzerinde ek istihdam yanında, cari açığı azaltmada da önemli katkılar özellikle sunacak. Son 17 yılda organize sanayi bölgelerinin sayısını 122 ilaveyle 315’e, buralardaki iÅŸletme sayısını 42 bin ilaveyle 53 bine, istihdamı da 1,5 milyona yakın ilaveyle 1,9 milyona yükselttik. Bu yıl 7 yeni organize sanayi bölgesi ve 5 sanayi sitesini daha hizmete açarak 25 bin kiÅŸiye istihdam imkanı oluÅŸturacağız.
2019 yılında ülkemizin çeÅŸitli bölgelerinde 7 ayrı organize sanayi bölgesinin altyapılarını tamamladık. Ä°stanbul, Balıkesir, Ä°zmir, Bursa, Mardin, Çanakkale, Trabzon, Adana ve Ankara illerinde ilan ettiÄŸimiz 12 endüstri bölgesinde yaklaşık 45 milyar lira yeni yatırımla 62 bin ilave istihdam hedefliyoruz. 2020 yılının ilk yarısında Adana-Ceyhan Enerji Ä°htisas Endüstri Bölgesi’nde ilk özel sektör yatırımlarını baÅŸlatıyoruz.”
“Milli Uzay Programı’nı bu yılın ilk yarısında ilan ediyoruz”
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Uluslararası Lider AraÅŸtırmacılar Programı ile ilk etapta 98’i Türk, 29’u yabancı 127 üst düzey araÅŸtırmacıyı Türkiye’ye getirdiklerini belirterek, “20 yıllık hayalimiz olan Türkiye Uzay Ajansını 2018’in Aralık ayında kurduk. Milli Uzay Programı’nı ise bu yılın ilk yarısında ilan ediyoruz.” dedi.
17 yılda 1.229 ARGE merkezi ile 361 tasarım merkezini hayata geçirdiklerini, Teknopark sayısını 5’ten 85’e çıkardıklarını dile getiren ErdoÄŸan, MuÄŸla Teknokent ve SaÄŸlık Bilimleri Teknokent’i bu yılın ilk yarısında faaliyete geçireceklerini bildirdi.
ErdoÄŸan, geçen yıl TÃœBÄ°TAK aracılığıyla, özel sektörün 3 bin 427 Ar-Ge projesine 700 milyon liraya yakın hibe desteÄŸi saÄŸlandığını, ikincisi düzenlenen TEKNOFEST’in 1 milyon 720 bin ziyaretçiyle dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olduÄŸunu söyledi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Tüm milletimizi saran teknoloji ve yenilikçilik coÅŸkusu TEKNOFEST’i, bu yıl inÅŸallah Gaziantep’te yapacağız. Gaziantep Belediye BaÅŸkanımız çok heyecanlı, ‘Biz Ä°stanbul’u geçeceÄŸiz, 2 milyonu bulacağız’ diyor. Tamam dedik, bulman halinde biz de hediyeyi yaparız.” ifadelerini kullandı.
“Ulusal Antarktika Bilim Seferini bu yılın ilk yarısında gerçekleÅŸtireceÄŸiz”
Sahip olunan büyük verinin iÅŸlenmesi, bilgiye ve ekonomik deÄŸere dönüştürülmesi amacıyla TÃœBÄ°TAK bünyesinde Yapay Zeka Enstitüsü’nün kurulduÄŸuna iÅŸaret eden ErdoÄŸan, şöyle konuÅŸtu:
“Bu yıl Türkiye’nin ilk yapay zeka destekli sinyal istihbarat platformunun sistem kabul testlerini baÅŸlatıyoruz. 2019’da üçüncü bilim seferimizi gerçekleÅŸtirerek geçici bilim üssümüzü Antarktika’ya kurduk ve Kutup AraÅŸtırmaları Enstitümüzü hayata geçirdik. Dördüncü Ulusal Antarktika Bilim Seferini bu yılın ilk yarısında gerçekleÅŸtireceÄŸiz.”
Savunma sanayi
Savunma sanayi alanındaki çalışmalara yönelik bilgileri paylaÅŸan ErdoÄŸan, bu alanda Türkiye’yi dışa bağımlılıktan kurtarmak amacıyla 17 yılda yerlilik oranını yüzde 20’lerden yüzde 70’ler seviyesine çıkardıklarını söyledi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, 2002’de sadece 62 savunma sanayi projesi yürütülürken, bugün proje sayısının 700’e ulaÅŸtığına dikkati çekerek, ” Yıllık savunma sanayii ve havacılık cirosu 9 milyar dolara yaklaşırken, ihracatımız da 2,7 milyar dolara yükseldi.” bilgisini paylaÅŸtı.
Geçen yıl çeÅŸitli özelliklerde 800’ün üzerinde zırhlı aracın güvenlik güçlerine teslim edildiÄŸini, yeni zırhlı araç VURAN’ı envantere aldıklarını, milli torpido AKYA’nın atış testlerini baÅŸarıyla tamamladıklarını anlatan ErdoÄŸan, ATAK helikopterlerinin operasyonlardaki baÅŸarısını gururla izlediklerini vurguladı.
ErdoÄŸan, geçen yıl 14 ATAK helikopterinin daha teslimatını tamamladıklarını belirterek, “Bunları Ä°talyanlarla ortaklaÅŸa üretiyoruz, devam ediyoruz. Ä°talya BaÅŸbakanı buradaydı. Tekrar konuÅŸtuk, bunu daha ileri nasıl götürürüz, bunun görüşmesini de yaptık.” dedi.
“HAVASOJ projesiyle dünyada sayılı ülkenin sahip olduÄŸu kabiliyete ulaÅŸacağız”
Milli tasarım GÖKBEY helikopterinin de test uçuÅŸlarını sürdürdüklerini, MÄ°LGEM Projesi’nin dördüncü gemisi Kınalıada’yı Deniz Kuvvetlerine teslim ettiklerini anlatan ErdoÄŸan, şöyle devam etti:
“Åžimdi bir ÅŸey daha var, milli gemisavar füzemiz ATMACA’yı da Kınalıada korvetimize yerleÅŸtirdik. Sadece uçaksavar yok, bir de gemisavarlar var. Olur ya onlar da saldırı olduÄŸu zaman gemilerimiz kendilerini savunacak. Havadan Bağımsız Tahrik Sistemi ile donatılmış denizaltılarımızdan ilki olan Pirireis’i geçtiÄŸimiz günlerde havuza çıkardık. Denize indirdiÄŸimiz Anadolu çıkarma gemimizi, inÅŸallah bu yıl Deniz Kuvvetlerimizin envanterine alıyoruz.
Savaş gemilerimizi ihraç etmenin gururunu da yaşıyoruz. Elektronik harp ve radar sistemlerinde ileri teknoloji seviyesine ulaşmaya başladık. KORAL projesiyle düşman hatlarındaki elektronik haberleşme hatlarını ve radar sistemlerini köreltmede önemli kabiliyetler kazandık. Çok önemli bu.
HAVASOJ projesiyle ise bu alanda dünyada sayılı ülkenin sahip olduÄŸu kabiliyete ulaÅŸacağız.”
“Dünyada bu sınıfta en iyi aracı üreten üç ülkeden biri olduk”
Ä°nsansız kara-deniz araçları, lazer silah sistemleri, elektromanyetik fırlatma sistemleri, sürü Ä°HA teknolojisi, otonom sistemler ve roket projelerinin süratle ilerlediÄŸinin altını çizen ErdoÄŸan, “Bu çalışmaları, dünyada az sayıda ülke ile eÅŸ zamanlı sürdürüyoruz. Onlar yapar da biz yapmaz mıyız, biz de yapıyoruz, yapacağız. Eninde sonunda baÅŸardık.” bilgisini verdi.
ErdoÄŸan, Türkiye’nin Ä°HA’ya da SÄ°HA’ya da sahip olduÄŸunu, ÅŸimdi de AKINCI’nın geldiÄŸini vurgulayarak, “AKINCI bambaÅŸka, donanımlarıyla çok farklı. O da bir silahlı insansız hava aracı. Ä°rtifa, uçuÅŸ, mühimmat hepsi çok güçlü olan bizim havadaki zenginliÄŸimiz olacak. Dünyada bu sınıfta en iyi aracı üreten üç ülkeden biri olduk.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
BAYRAKTAR SÄ°HA’nın ihracatına baÅŸladıklarını, bir diÄŸer SÄ°HA ANKA-S’nin yeni yerli motoru ile göklerdeki yerini saÄŸlamlaÅŸtırdığını belirten ErdoÄŸan, şöyle konuÅŸtu:
“KORKUT hava savunma sistemimizin güvenlik güçlerimize teslimatına baÅŸlandı. HÄ°SAR-A Alçak Ä°rtifa Hava Savunma Sistemi’nde seri üretim aÅŸamasına geldik, bu yıl onu da envantere alacağız. Havadan Taşınabilir 105 Milimetrelik Hafif Çekili Obüs BORAN’ın testlerini bu yıl tamamlayarak envantere alıyoruz.
Uzun menzilli hava savunma füze sistemimiz SÄ°PER’in çalışmalarında önemli ilerleme saÄŸladık. 2020 yılının ilk yarısında Yüksek Güçlü Milli Lazer’in Kirpi aracına entegrasyonunu da tamamlayacağız. SavaÅŸ uçağından her türden motorumuza kadar tüm savunma sanayi ihtiyaçlarımızı kendi imkanlarımızla üretebilir hale gelmeye giderek daha çok yaklaşıyoruz.”
Büyükelçilik sayısı 93’ten 142’ye çıkarıldı
Dış politika konusuna iliÅŸkinde açıklama yapan ErdoÄŸan, giriÅŸimci ve insani dış politika yaklaşımları sayesinde Türkiye’nin dünyanın en geniÅŸ temsil ağına sahip 5’inci ülkesi konumuna ulaÅŸtığını söyledi.
Yurt dışı temsilcilikleri sayısını 163’ten 246’ya, büyükelçiliklerin sayısını 93’ten 142’ye çıkardıklarını anımsatan ErdoÄŸan, “Bu yıl ilan ettiÄŸimiz ‘Yeniden Asya’ giriÅŸimi ile Asya-Pasifik bölgesiyle iliÅŸkilerimizi daha da güçlendiriyoruz.” dedi.
Özbekistan’ın katılımıyla Türk Konseyi çatısı altında Türk dünyasının birlikteliÄŸinin saÄŸlanması yolunda tarihi bir adım atıldığını dile getiren ErdoÄŸan, ÅŸunları söyledi:
“Afrika kıtasıyla da köklü tarihi ve kültürel iliÅŸkilerimizi canlandırma yolunda büyük mesafe kaydettik. 2008 yılında ‘Stratejik Ortaklık’ iliÅŸkisi tesis etmiÅŸ olduÄŸumuz Afrika BirliÄŸi ile Üçüncü Ortaklık Zirvesi’ni 2020 yılının ilk yarısında ülkemizde düzenleyeceÄŸiz. Ä°srail yönetiminin hukuk tanımaz tacizleri karşısında Kudüs’ün ve Filistin’in onurunu korumak için mücadele etmeyi sürdürüyoruz. Türkiye-Avrupa BirliÄŸi iliÅŸkilerinin en üst düzeyde karar alma organı olan Ortaklık Konseyi’nin 54’üncü toplantısı, 4 senelik bir aranın ardından 15 Mart 2019 tarihinde Brüksel’de düzenlendi. Reform Ä°zleme Grubu’nun son toplantısını da 9 Mayıs Avrupa Günü’nde Ankara’da yaptık. Önümüzdeki dönemde Avrupa BirliÄŸi ile iliÅŸkilerimizde yeni bir ivme yakalamayı umut ediyoruz.”
“Ä°dlip’de sükunetin yeniden tesisi için çabalarımızı artırdık”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye meselesinin en hayati dış politika başlığı olarak gündemdeki yerini koruduğunu belirterek, Suriye ve Irak krizlerinde hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm mazlumlara ve mağdurlara ülkenin kapısını açtıklarına dikkati çekti.
Türkiye’nin ev sahipliÄŸinde Rusya, Fransa ve Almanya’nın katılımıyla Suriye konulu dörtlü zirve düzenleyerek çözüm arayışlarına katkı sunduklarını vurgulayan ErdoÄŸan, ÅŸu bilgileri verdi:
“Yine NATO Liderler Zirvesi kapsamında Londra’da, Fransa, Almanya ve Ä°ngiltere ile Suriye konulu bir baÅŸka Dörtlü Zirve daha gerçekleÅŸtirdik. Suriye krizinin sınırlarımıza dayanan terör örgütleri üzerinden ülkemize ihracı gayretleri, bizi sahada fiilen var olmaya yöneltmiÅŸtir. Fırat’ın batısında yürüttüğümüz Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatlarıyla DEAÅž balonunu söndürdük ve PYD üzerinden kurulan oyunları bozduk. Barış Pınarı Harekatıyla, Fırat’ın doÄŸusunda oluÅŸturulmaya çalışılan terör koridorunu da parçaladık. 9 Ekim’de baÅŸlattığımız Barış Pınarı Harekatı ile Suriye sınırımızda 145 kilometre geniÅŸliÄŸinde ve 30 kilometre derinliÄŸinde bir alanı terör unsurlarından arındırdık. Soçi Mutabakatıyla Ä°dlib’de yaklaşık dört milyon insanı etkileyecek büyük bir insani trajedinin önüne geçtik. Ä°dlip’de sükunetin yeniden tesisi için çabalarımızı artırdık. Suriye’deki soruna kalıcı çözüm getireceÄŸine inandığımız Anayasa Komisyonu, uzun uÄŸraÅŸlar sonunda nihayet kuruldu. Rasulayn ve Tel Abyad arasında ilk etapta yüz binlerce kiÅŸiyi, sınır hattındaki diÄŸer yerlerle birlikte bir milyon kiÅŸiyi iskan edebileceÄŸimiz yerleÅŸim yerlerinin inÅŸasıyla ilgili çalışmalara baÅŸladık.”
Türkiye’nin güvenli hale getirdiÄŸi bölgelere ÅŸimdiye kadar 373 bin Suriyelinin gönüllü olarak geri döndüğünü söyleyen ErdoÄŸan, “BirleÅŸmiÅŸ Milletler tarafından ilk kez düzenlenen Küresel Mülteci Forumu, Türkiye’nin bu alandaki öncü konumunun teyidi olmuÅŸtur.” deÄŸerlendirmesini yaptı.
“Tüm imkanlarımızı, güneyimizdeki coÄŸrafyanın istikrarı için seferber etmeyi sürdüreceÄŸiz”
Irak’ın da toprak bütünlüğüne önem verdiklerini ve bu ülkedeki Türkmenlerin hak ve çıkarlarını gözettiklerini belirten ErdoÄŸan, konuÅŸmasını şöyle sürdürdü:
“Bu yılın ilk 6 ayında Basra ve Musul BaÅŸkonsolosluklarımızı yeniden faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz. Necef ve Kerkük’te de yeni BaÅŸkonsolosluklar açmayı planlıyoruz. Akdeniz’de ülkemizi kendi sahillerine hapsetmeye yönelik bir senaryoyu hayata geçirmeye çalıştılar. Önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ardından da Libya ile yaptığımız anlaÅŸmalarla bu oyunu da bozduk. Libya ile deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına iliÅŸkin mutabakatı imzaladık. Türkiye ve Libya deniz kıyıları arasında kalan bölgede her iki ülkenin onayı olmadan arama ve sondaj faaliyeti yapılması ya da boru hattının geçirilmesi hukuken artık mümkün deÄŸil. 2020’de bu alanları ruhsatlandırıp en hızlı ÅŸekilde arama ve sondaj faaliyetlerine baÅŸlıyoruz. Ruhsatlandırma çalışmalarının ardından ilk olarak Oruç Reis Sismik AraÅŸtırma Gemisi bölgede sismik çalışmalar yürütecek. Libya’daki meÅŸru hükümetin ayakta kalmasını ve istikrarı saÄŸlamak için bu ülkeye askerimizi gönderiyoruz. Türkiye’nin güvenliÄŸinin sınırları dışında baÅŸladığının bilinciyle, siyasi, ticari, insani, diplomatik ve askeri tüm imkanlarımızı güneyimizdeki coÄŸrafyanın istikrarı için seferber etmeyi sürdüreceÄŸiz. Parlamentomuza bunu getirmek suretiyle parlamentomuzdan da geçirdik.”
Resmi kalkınma yardım kuruluÅŸu TÄ°KA’nın 5 kıtada 170 ülkeyi kapsayan bir faaliyet geniÅŸliÄŸine ulaÅŸtığını aktaran ErdoÄŸan, Türkiye’de burslarıyla eÄŸitim gören öğrenci sayısının 17 bini bulduÄŸunu dile getirdi. ErdoÄŸan, şöyle konuÅŸtu:
“Dünyanın 100’e yakın ülkesinde kendilerine hayat kuran 6,5 milyon vatandaşımızla 81 vilayetimizde yaÅŸayan 82 milyon insanımız arasında saÄŸlam köprüler oluÅŸturduk. Yunus Emre Enstitümüz, dünya genelinde faaliyet gösteren 58 merkeziyle, dilimizi, medeniyetimizi, tarihimizi ve kültürümüzü tüm dünyada tanıtıyor. Türkiye Maarif Vakfımız ise dünyanın 42 ülkesindeki 324 eÄŸitim kurumuyla istikbalimizin teminatı olan gençlere yatırım yapıyor. Uluslararası insani yardım faaliyetleri kapsamında 5 kıtada 60’tan fazla ülkede faaliyette bulunduk. Dış politikada, bayrağımızın onurunu, pasaportumuzun ve paramızın deÄŸerini, ülkemizin itibarını hak ettiÄŸi yere yükseltmeye devam edeceÄŸiz.”
KonuÅŸmasında hem geçen 17 yılın genel bir deÄŸerlendirmesini hem 2019 yılında yapılanları hem de 2020’de yapılacakları özetle anlattığını bildiren ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:
“Bunlar tabii yaptıklarımızın, yapacaklarımızın bütünü deÄŸil, o zaman saatler sürer. Ãœlke ve millet olarak içinden geçtiÄŸimiz tarihi sürecin farkında bir ÅŸekilde, 2020 yılında da mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceÄŸiz. 2020 yılının ilk 6 ayını kapsayan, 537 eylem içeren ve bütçesi 34 milyar lira olan 180 günlük icraat programımızı da 1 Ocak itibarıyla uygulamaya aldık. Ä°nandığımız yolda yürümeye devam edeceÄŸiz. Rabbimizin yardımının ve milletimizin desteÄŸinin hep yanımızda olacağına yürekten inanıyoruz.”
Notlar
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın konuÅŸması sırasında CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve CumhurbaÅŸkanlığı Kabinesi üyeleri de sahnede yer aldı.
Programa, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Genel Başkan yardımcıları, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeleri de katıldı.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın konuÅŸmasının ardından aile fotoÄŸrafı çektirildi.
Kaynak: AA