ERÜ Rektörü Çalış: 3. doz olarak yerli aşımız yetişir diye ümit ediyoruz

ERÜ Rektörü Çalış 3. doz olarak yerli aşımız yetişir diye ümit ediyoruz

ERÜ Rektörü Çalış 3. doz olarak yerli aşımız yetişir diye ümit ediyoruz

Prof. Dr. Çalış. “SaÄŸlık Bakanlığımızın izin verdiÄŸi tüm aşılar zaten etkili ve güvenilir aşılardır. Sayın Bakanımız da açıklamıştı ileriki dönemlerde takviye olarak veya 3. doz olarak yerli aşımız yetiÅŸir diye ümit ediyoruz.” dedi.

Erciyes Ãœniversitesi (ERÃœ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Türkiye’nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı TURKOVAC‘ın üniversitelerinde geliÅŸtirilmesi sürecine iliÅŸkin, “Aykut Özdarendeli ve ekibi çok çok etkin ve yetkin bir ekip hem de 2013’ten beri devam eden fiziki altyapımız buna uygundu. Bu bizim hızlı olmamızı gerektirdi. Tecrübe olduÄŸu için neyin ne zaman gerekeceÄŸini bildiÄŸi için Aykut hoca ve ekibi, onunla ilgili önce tedbir aldı, bize sundu, biz de gereklerini yaptık.” dedi.

Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezinde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Rektör Çalış, salgının ortaya çıktığı ilk günden itibaren ekiplerinin büyük bir gayretle çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

Yerli aşı adayının tüm çalışmalarının ERÃœ bünyesinde yapıldığını hatırlatan Çalış, TURKOVAC’ın Türkiye SaÄŸlık Enstitüleri BaÅŸkanlığı tarafından desteklendiÄŸini vurguladı.

“Çok şükür hem preklinik çalışması hem de Faz-1 ve Faz-2 çalışması çok baÅŸarılı geçti.” diyen Çalış, birkaç gün önce de Faz-3 çalışmasına geçildiÄŸini ve aşının uygulamasının yapıldığını ifade etti.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan tarafından aşıya “TURKOVAC” isminin verildiÄŸini hatırlatan Çalış, “Ä°nÅŸallah Faz-3 de baÅŸarılı geçer, bir an önce yerli aşımız hem vatandaÅŸlarımıza hem tüm dünyaya hem de mazlumlara uygulanır.” dedi.

Çalış, Faz-3 aÅŸamasını SaÄŸlık Bakanlığının koordine ettiÄŸini belirterek, “Dolayısıyla SaÄŸlık Bakanımız da açıkladı, 20 bine yakın ve üzerinde gönüllüde uygulanacağını ifade ettiler. Faz-3 aÅŸaması yeni baÅŸladı.” diye konuÅŸtu.

ERÃœ’nün araÅŸtırma üniversitesi olduÄŸunu vurgulayan Çalış, ÅŸunları kaydetti:

“AraÅŸtırma üniversitelerinin, asla eÄŸitim öğretimden taviz vermeden Ar-Ge’ye yoÄŸunlaÅŸması gerekiyor. Biz Erciyes Ãœniversitesi olarak da birçok alanda çok büyük baÅŸarılar elde ediyoruz. Aşı örneÄŸini verecek olursak, belki Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir üniversitede Faz-2’yi baÅŸarılı bir ÅŸekilde bitirmiÅŸ çok az örnek vardır. Biz preklinik çalışmayı burada yaptık ve burada geliÅŸtirdik. Faz-1 ve Faz-2’yi yine Erciyes Ãœniversitemizdeki Ä°yi Klinik AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezinde yaptık. Faz-1 ve Faz-2 de baÅŸarılı bir ÅŸekilde geçti. Bir üniversitede Faz-2’nin sonuna gelip her aÅŸamayı baÅŸarılı geçiren güzel bir örnek, tek örnek diyebiliriz. Bununla gurur duyuyoruz. Erciyes Ãœniversitesi olarak ülke olarak gurur duyuyoruz. Daha birçok çalışmalar devam edecek. Åžunu ifade etmek isterim; yeni aşı uygulama araÅŸtırma merkezimiz yapılıyor. Gelecek yıl inÅŸallah bitecek. Orası bittiÄŸinde bir aşının Faz-1, Faz-2, Faz-3’teki gönüllülere uygulama dozunu da biz orada üreteceÄŸiz, bu çok önemli. Hiç kimseye ihtiyaç kalmadan üniversitemiz Faz-3’ü tamamlayıp aşıyı ticari hale getirip insanlığa sunmuÅŸ olacak. Ä°nÅŸallah 2022’de aşı merkezimiz bittiÄŸinde onu baÅŸaracak düzeye geleceÄŸiz.”

“3. doz olarak yerli aşımız yetiÅŸir diye ümit ediyoruz”

AraÅŸtırma üniversitesi olarak yeni çalışmalarının olduÄŸuna deÄŸinen Çalış, “Tabii sadece Kovid-19 deÄŸil bizim birçok projemiz var, ÅŸu anda çeÅŸitli enfeksiyon hastalıklarına karşı, kanser hastalıklarına karşı aşı geliÅŸtireceÄŸimiz projelerimiz var. Ä°leride birçok aşının Erciyes Ãœniversitesinden çıkacağını söyleyebilirim.” dedi.

Çalış, yerli aşının Türk ismiyle anılmasının gurur verici olduÄŸunu belirterek, bundan dolayı CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a teÅŸekkür etti.

“Yani Türk isminin burada olması Türkiye’de geliÅŸtirilen bir aşının insanlığa, mazlumlara ulaÅŸacağını düşünecek olursak geçekten müthiÅŸ bir isim, hayırlı, uÄŸurlu olsun.” diyen Çalış, bulunan ismin birçok kesim tarafından beÄŸenildiÄŸini de kaydetti.

Yerli aşıya karşı güven olacağını anlatan Çalış, şöyle devam etti:

“SaÄŸlık Bakanlığımızın izin verdiÄŸi tüm aşılar zaten etkili ve güvenilir aşılardır. O soru hep geliyor. Tabii yerli aşımızı bekleyen birçok vatandaşımız oldu. Ä°nÅŸallah yerli aşımız da ticari olarak da kullanılacağını düşünüyorum ama ÅŸu anda hangi aşıya ulaÅŸabiliyorlarsa olmaları gerekiyor çünkü bir pandemi durumu var. Sayın Bakanımız da açıklamıştı ileriki dönemlerde takviye olarak veya 3. doz olarak yerli aşımız yetiÅŸir diye ümit ediyoruz.”

Çalış, yerli aşının antikor düzeyi ile ilgili şunları kaydetti:

“Tüm aşı olan gruptaki gönüllülerimizde yüzde 100 antikor oluÅŸtu. Bu, çok büyük bir veri. Aynı zamanda etkinlik gösteren baÅŸka parametreler de var. Onlar da çok etkin çıktı, sadece antikor deÄŸil, diÄŸer etkinlik parametreleri de çok iyi çıktı. Bunu SaÄŸlık Bakanlığımız da biliyor. Biz onlara gönderdik verileri. Etkinlik çok iyi tabii Faz-2’deki etkinlik deÄŸil Faz-3’teki çalışma bu amaçla yapılacak. Hem güvenlik hem etkinlik Faz-3’te de yapılacak. Ä°nÅŸallah onun sonucu da iyi çıkar diye ümit ediyoruz. Mutant virüslerle ilgili Aykut hocamız ve ekibimiz çalışıyor. Ä°lk Ä°ngiliz varyantı ön plana çıktığında da hemen çalışmalara baÅŸladılar. Onunla ilgili güzel sonuçlar var ama bunu ÅŸimdiden söylemek istemiyoruz, çalışmalar devam ediyor.”

ERÜ olarak her şeyi prosedüre uygun olarak yaptıklarını vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Çalış, şöyle devam etti:

“Aslında aşılar 3-5 belki 10 yılda çıkabilecek ürünler. Bizim aşı uygulama araÅŸtırma merkezimiz 2013 yılında kuruldu ve 2015 yılında resmi olarak faaliyete geçti. Çok etkin bir merkez. Niye bu kadar hızlı sorusuna, gerçekten hem bizim ekibimiz, Aykut Özdarendeli ve ekibi çok çok etkin ve yetkin bir ekip hem de 2013’ten beri devam eden fiziki altyapımız buna uygundu. Bu bizim hızlı olmamızı gerektirdi. Tecrübe olduÄŸu için neyin ne zaman gerekeceÄŸini bildiÄŸi için Aykut hoca ve ekibi, onunla ilgili önce tedbir aldı, bize sundu, biz de gereklerini yaptık. 5 ay sonra gerekecek bir malzemeyi 5 ay önce temin etmeye çalıştık. Bunlar çok etkili oldu. Bazı ülkelerin SARS ve MERS virüsü ile ilgili çalışmaları vardı, dolayısıyla onların en az 6-7-8 ay bizden önce olacağını biz tahmin ediyorduk. Yani sıfırdan baÅŸlayıp 1,5 yıl içerisinde Faz-2’yi de içinde olacak ÅŸekilde tüm aÅŸamaları çok baÅŸarılı bir ÅŸekilde geçmemiz çok büyük bir baÅŸarı, biz bununla gurur duyuyoruz Erciyes Ãœniversitesi olarak.”

“Kaliteden asla taviz vermedik”

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’nin baÅŸarılı çalışmalara imza attığını belirten Çalış, yapılan tüm çalışmaların dünya standartlarında prosedürlere uygun bir ÅŸekilde yapıldığını söyledi.

“Biz kaliteden asla taviz vermedik, prosedürden asla taviz vermedik.” diyen Çalış, Ä°yi Klinik Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezinin dünya çapında kuruluÅŸlarca, Avrupa Ä°laç Ajansı, Kanada, ABD gibi birçok yer tarafından denetlendiÄŸini ve kabul edilen bir merkez olduÄŸunu ifade etti.

Dünya çapında büyük ÅŸirketlerin faz çalışmalarının yapıldığı bir merkezin aşı çalışmalarında kendilerinin hızını artırdığını vurgulayan Çalış, “Onun için araÅŸtırma üniversitelerinin misyonu Ar-Ge çalışması yapmak, ürün geliÅŸtirmek, çıktı ortaya koymak. Özellikle Erciyes Ãœniversitemizin bu alanda çok yetkin olması bizi çok ön plana geçirdi.” dedi.

Çalış, 17-18 merkezde aşı çalışması yapıldığını hatırlatarak, onlarda da çok iyi sonuçlar çıkacağını ümit ettiğini dile getirdi.

Yakın zamanda birden çok yerli aşının olacağına inandığını belirten Çalış, Aşı Uygulama ve Araştırma Merkezinde Aykut Özdarendeli ile beraber 8-10 kişilik çekirdek ekip tarafından aşının geliştirildiğini aktardı.

Çalış, Ä°yi Klinik Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezinde ise 28-30’a yakın ekibin olduÄŸunu, orada da faz çalışmalarının bu ekip tarafından yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir