Estonya CumhurbaÅŸkanı Karis: Türkiye’nin bölgemizin güvenliÄŸine katkısı bizler için çok büyük önem taşıyor

Estonya Cumhurbaşkanı Karis Türkiye'nin bölgemizin güvenliğine katkısı bizler için çok büyük önem taşıyor
Estonya CumhurbaÅŸkanı Alar Karis, Türkiye’nin bölgesel rolüne iliÅŸkin, “Türkiye’nin bölgemizin güvenliÄŸine ve NATO’nun içerisindeki katkısı bizler için çok büyük bir önem taşıyor.” dedi.
Estonya CumhurbaÅŸkanı Karis, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen ortak basın toplantısında konuÅŸtu.
Türkiye ve Estonya’nın iki NATO müttefiki olduÄŸunu hatırlatan Karis, “Türkiye’nin bölgemizin güvenliÄŸine ve NATO’nun içerisindeki katkısı bizler için çok büyük bir önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.
Karis, Türkiye ile ülkesinin hem iyi zamanlarda hem kötü zamanlarda birbirini desteklemeye devam ettiğinin altını çizdi.
Karis, Türkiye ile Estonya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin ve dostluğunun 100. yılını kutladıklarını, iki ülke arasındaki kültürel paylaşımların ilişkileri güçlendirdiğini söyledi.
Estonya’nın 1929’da ilk konsolosluÄŸunu İstanbul’da açtığına, tarihsel açıdan iki ülkenin iyi iliÅŸkilere sahip olduÄŸuna dikkati çeken Karis, Türkiye’nin Estonya’daki Sovyet iÅŸgalini tanımadığını aktardı.
Karis, Türkiye ve Estonya’nın NATO çerçevesinde müttefik olduklarını, iki ülkenin transatlantik güvenlik alanında çalışmalarının ortaklaÅŸa ÅŸekilde devam ettiÄŸini anlattı.
KahramanmaraÅŸ merkezli 6 Åžubat 2023’teki depremlerin ardından Hatay’a arama kurtarma ekibi gönderdiklerini hatırlatan Karis, iki ülkenin hem ulusal hem de bölgesel düzeyde iÅŸbirliklerinin sürdüğünü dile getirdi.
Karis, Afrika ve Orta DoÄŸu’da imar çalışmalarına yönelik katkılarına da dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“İki ülke arasındaki dostluÄŸun ve diplomatik iliÅŸkilerin tesisinin 100. yılını kutluyoruz. Bunun çok önemli bir vesile olduÄŸunu düşünüyorum. Bu vesileyle geleceÄŸe yönelik bakış ortaya koyabileceÄŸiz. Savunma alanındaki iÅŸbirliÄŸimiz ve aynı zamanda savunma sanayi alanındaki ortaklaÅŸa yaptığımız çalışmalar vesilesiyle Estonya’daki savunma güçlerine Türkiye’den zırhlı araçlar saÄŸlanacak ve ilgili iÅŸletmeleri yarın ziyaret edeceÄŸim. Burada ticaret hacmimize baktığımız zaman, bu sayede giderek artıyor. 709 milyon avroluk bir hacme ulaÅŸtık. 2020’ye kıyasla iki katına ulaÅŸmış bulunuyor ve aynı zamanda tabii iki taraflı olarak artmasını bekliyoruz.”
Türkiye’nin AB üyelik süreci
Türkiye’nin AB üyelik süreciyle ilgili konuÅŸan Karis, Türkiye’nin önemli aday ülke olduÄŸunu, Estonya’nın bu üyelik sürecini desteklediÄŸini ve desteklemeye de devam edeceÄŸini söyledi.
Karis, “Türkiye ve AB arasındaki diyalog çok kıymetli. Türkiye’nin stratejik olarak AB komÅŸuluk güvenliÄŸi açısından çok önemli olduÄŸunu biliyoruz. Bunun yanı sıra tabii ki AB, Türkiye ile diyaloÄŸunu devam ettirmeli ve daha da derinleÅŸtirmelidir. Türkiye’nin aynı zamanda dünyadaki en büyük mülteci nüfusa ev sahipliÄŸi yaptığını biliyoruz. Türkiye, Avrupa BirliÄŸi için önemli bir partner göç konusunda.” diye konuÅŸtu.
Rusya-Ukrayna Savaşı’na deÄŸinen Karis, savaşın sadece Avrupa bölgesinde deÄŸil aynı zamanda küresel güvenlik mimarisi açısından son derece derin etkiler ortaya koyduÄŸunu vurguladı.
Ukrayna’nın varlığını sürdürmesinin herkes için çok önemli olduÄŸuna iÅŸaret eden Karis, ÅŸunları söyledi:
“Ukrayna’nın varlığını sürdürmesine yönelik ayakta kalması için Türkiye’nin de desteÄŸi çok önemlidir. Yine gayri safi yurt içi hasılamızın yüzde 0,25 oranında bir katkı saÄŸlıyoruz biz de Ukrayna’ya. Rusya’nın Ukrayna’da durdurulmaması halinde Rusya’nın saldırganlık açısından iÅŸtahı giderek daha da artacaktır. Türkiye’ye çok teÅŸekkür etmek istiyorum. Kırım’ın 2014’te iÅŸgalini, ilhakını kınamıştı ve kabul etmemiÅŸti Türkiye. Karadeniz tahıl giriÅŸimi açısından da Türkiye’nin yaptığı katkılar çok önemliydi, çok kıymetliydi. Küresel gıda güvenliÄŸi açısından da bu tahıl giriÅŸimi çok önemliydi. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik baÅŸlatmış olduÄŸu savaÅŸ aynı zamanda dünya çapında da gıda güvenliÄŸini tehdit etmiÅŸtir.”
Karis, NATO’nun 75. yılını kutladığını hatırlatarak, Washington zirvesinde çok önemli mesajların verilmesi gerektiÄŸini, Ukrayna’ya destek mesajının tekrarlanması gerektiÄŸini, Rusya’yı “askeri bir güçle” yenebileceklerini ifade etti.
İsrail’in Gazze’deki saldırılarına iliÅŸkin konuÅŸan Karis, bölgeye insani yardıma olan ihtiyacın giderek arttığının altını çizdi.
Karis, BirleÅŸmiÅŸ Milletlerde (BM) Filistin’in tam üyeliÄŸini desteklediklerini ve BM Genel Kurulunda Filistin’e daha fazla hakların verilmesi konusunda da desteklerini yinelediklerini belirterek, ÅŸunları kaydetti:
“BM’nin Filistinli mültecilere yönelik, çalışmalarını sürdüren, yardımı destekleyen organizasyonuna yönelik de desteÄŸimizi devam ettiriyoruz. Gerçekten burada yaÅŸanan çatışma daha önce eÅŸi benzeri görülmemiÅŸ bir boyutta devam ediyor ve özellikle de Gazze Åžeridi’nde en çok uluslararası yardıma, insani yardıma ihtiyaç duyan kiÅŸilere bu yardımın bir an evvel ulaÅŸtırılması gerekiyor.”
Kaynak: AA