F-16’lar için millileÅŸtirilen podun seri üretimi baÅŸlıyor

F-16'lar için millileştirilen podun seri üretimi başlıyor

F-16'lar için millileştirilen podun seri üretimi başlıyor

Pilotlarının eğitimlerinde kullanılan F-16 mühimmat eğitim podunu millileştirerek önemli bir başarıya imza atan SDT, Türk Hava Kuvvetleri için 60 adetlik seri üretim siparişi aldı, ihracat için de görüşmeler yapıyor.

Türk savunma sanayisi bünyesinde millileştirilen F-16 mühimmat eğitim podunun seri üretimi başlıyor, dost ve müttefik ülkelerle ihracata yönelik görüşmeler yürütülüyor.

Türk savunma sanayisi bünyesinde 2005 yılında elektronik alt sistemlerin üreticisi olarak göreve baÅŸlayan SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri AÅž, geçen sürede “uzaktan algılama”, “elektronik harp ve haberleÅŸme”, “simülasyon ve eÄŸitim” ile “görev sistemleri” alanlarında birçok sorumluluk üstlendi. SDT’nin geliÅŸtirdiÄŸi farklı çözümler baÅŸta insansız hava aracı Anka, Atak helikopteri, Göktürk Uydu Programı olmak üzere Türk savunma sanayisinin son dönemde öne çıkan projelerinde kullanılıyor.

Pilotların eğitimlerinde önem taşıyan F-16 mühimmat eğitim podunu millileştirerek önemli bir başarıya imza atan SDT, bu ürünün seri üretimine hazırlanıyor.

SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri AŞ Genel Müdürü Ömer Korkut, AA muhabirine, F-16 mühimmat eğitim poduna yönelik çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Korkut, canlı sanal simüle eÄŸitim poduna yönelik çalışmalara 2014 yılında Milli Savunma Bakanlığı Ar-Ge projesi kapsamında TUSAÅž iÅŸ ortaklığıyla beraber baÅŸladıklarını ve 2018’de bunu tamamladıklarını söyledi.

Proje kapsamında 4 prototip podu Hava Kuvvetlerine teslim ettiklerini dile getiren Korkut, 2019’dan itibaren Anadolu Kartalı baÅŸta olmak üzere eÄŸitimlerin önemli bir kısmının bunlarla yapıldığını ifade etti. Korkut, Türk Hava Kuvvetlerinin yanı sıra Ürdün Hava Kuvvetlerinin de F-16’larında bu podu baÅŸarıyla test ettiÄŸini belirtti.

Aynı anda 200 uçakla eğitim imkanı

Podun seri üretimine yönelik yakın zamanda olumlu geliÅŸmeler yaÅŸandığını aktaran Korkut, “Bir süredir garantisi de tamamlanmak üzere olan bu projenin seri üretimini bekliyorduk ki bu karar yakın zamanda çıktı. 60 podu, artık ismi F-16 Mühimmat EÄŸitim Podu (F-16 MEP) olarak isimlendirdiÄŸimiz proje kapsamında Silahlı Kuvvetlerimize teslim edeceÄŸiz. Burada model, SDT ana yükleniciliÄŸi ve TUSAÅž alt yükleniciliÄŸi ÅŸeklinde gerçekleÅŸecek.” dedi.

F-16’lara entegre edilen podun havadan havaya menzilinin yaklaşık 180, hava-yer menzilinin ise 360 kilometrenin üstünde olduÄŸunu ifade eden Korkut, bu podlar kullanılarak 200 uçağın dahil olabildiÄŸi bir veri bağı oluÅŸturulduÄŸunu bildirdi. Korkut, bu podlar kullanılarak saÄŸlanan eÄŸitim olanaklarına iliÅŸkin ÅŸunları kaydetti:

“Bu uçaklar havaya kalktıklarında birbirlerini görebiliyorlar. Bu kol içi bir veri bağı ama yer istasyonu da eÅŸ zamanlı olarak uçakların bütün manevralarını izleyebiliyor. Sadece manevralarını deÄŸil, uçakların tanziri silah angajmanlarını da izliyor ve bu angajmanların olumlu veya olumsuz vurdu/vurmadı ÅŸeklinde neticelerini de sistem doÄŸrudan otomatik olarak belirliyor. Dolayısıyla bu pod Hava Kuvvetlerimizin pilotlarının eÄŸitimlerinde çok ciddi bir rol üstleniyor. Sadece pilot eÄŸitiminde deÄŸil, yeni silahların doktrinlerinin geliÅŸtirilmesi konusunda da ciddi bir yardımcı. Havada bütün bunlar olurken uçaÄŸa da bir göbek bağıyla baÄŸlı yani uçağın seyrüsefer sistemlerinden de bilgi alabiliyor, kendi üzerinde INS veya GPS olduÄŸu için kendi konum bilgisini de yaratıp bunu da kullanabiliyor. Bu tamamen isteÄŸe baÄŸlı. Aynı zamanda komuta merkezinde bütün bu eÄŸitim, tatbikat izlenirken yapılması, yapılmaması gerekenler ayrılırken bunlar aynı zamanda kaydediliyor ve eÄŸitim sonrasında bir deÄŸerlendirme yapma imkanı Hava Kuvvetlerimize saÄŸlanmış oluyor.”

Ömer Korkut, bu podlar sayesinde pilotların manevra kabiliyetleri ve angajman yeteneklerinin geliştirilmesinin ve yeni silahların etkin şekilde kullanılmasının sağlanacağını dile getirdi.

Farklı uçaklar ve yeni ülkeler gündemde

Podların farklı uçaklara entegrasyonunun da mümkün olduğunu vurgulayan Korkut, özellikle ihracat konusunda bir ürünün üretildiği ülkenin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılmasının önemli bir kriter olduğuna işaret etti.

Korkut, F-16 MEP’in ihracatına yönelik çalışmalara iliÅŸkin de ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

“Bu seri üretim projesi, F-16 MEP’in önünü açan bir proje oldu. Bu sayede yurt dışından var olan ilgi daha da arttı. Kabiliyetleri dünyaca bilinen Türk Hava Kuvvetlerinin kullandığı ürünlerin Türkiye’yi örnek alan dost, müttefik ülkeler tarafından çok ciddi takip edildiÄŸini biliyoruz. Bu proje, ilgiyi ve ürüne merakı artırdı, ihracat potansiyellerini görüşme fırsatı yarattı. Dost ve müttefik ülkelerin bir kısmı F-16’lar gibi farklı menÅŸeli uçakları da kullanıyor. Bu uçaklara entegrasyonu dahil olmak üzere ÅŸu anda ismini veremeyeceÄŸim ülkelerle görüşüyoruz. İlerleyen safhalarda gerçekleÅŸtiÄŸi takdirde duyurusunu yaparız.”

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir