Finlandiya CumhurbaÅŸkanı Stubb: Çok kutuplu bir dünyada Türkiye’nin rolü, her zamankinden çok daha önemli

Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb Çok kutuplu bir dünyada Türkiye'nin rolü, her zamankinden çok daha önemli
Finlandiya CumhurbaÅŸkanı Stubb, “Türkiye gerçekten Batı’yla DoÄŸu arasında bir köprü ve çok kutuplu bir dünyada Türkiye’nin rolü, her zamankinden çok daha önemli diye düşünüyorum.” dedi.
Finlandiya CumhurbaÅŸkanı Alexander Stubb, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile görüşmesinin ardından CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen ortak basın toplantısında konuÅŸtu.
CumhurbaÅŸkanı Stubb, Ukrayna, Filistin, Lübnan ve Sudan dahil olmak üzere dünyanın her yerinde çatışmaların olduÄŸu bir dönemde CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’la görüştüklerini belirterek, ülkesinin Türkiye’nin bugünün dünyasındaki en önemli ülkelerden biri olduÄŸunu düşünmesinin sebebini anlamak için bu bölgenin etrafındaki çatışmalara bakmanın yeterli olduÄŸunu ifade etti.
Türkiye ve Finlandiya iliÅŸkilerinin her zamankinden daha yakın olduÄŸunu aktaran Stubb, “Bu yıl aslında dostluÄŸumuzun 100. yılını kutluyoruz. Finlandiya’da yaÅŸayan Türk ve Tatarlardan da çok memnunuz, çok mutluyuz. Yıllar içerisinde Barış Dostları çalışmalarında, BirleÅŸmiÅŸ Milletler’de (BM), Sayın CumhurbaÅŸkanı BaÅŸbakan iken yaptığımız çalışmalarda birçok konuda bir araya geldik ve çalıştık.” dedi.
Stubb, ülkesi ve Türkiye’nin birçok benzerliÄŸi olduÄŸuna iÅŸaret ederek, “Her iki ülkenin de karşı karşıya kaldığı coÄŸrafi sınamalar bu benzerliklerden bir tanesi. Åžimdi NATO’da da müttefik durumdayız. Her iki ülkenin de çok büyük bir askeri gücü var. Her iki ülkede güvenlik tüketicisi olmaktan ziyade güvenlik saÄŸlayıcısı ülkeler. Her iki ülkede barış arabulucuları. Dolayısıyla Sayın CumhurbaÅŸkanı sizinle ve ekibinizle DışiÅŸleri Bakanları da dahil olmak üzere çok faydalı iÅŸbirliÄŸi yapacağımıza inanıyorum ve sabırsızlıkla bekliyorum.” diye konuÅŸtu.
Cumhurbaşkanı Stubb, iki ülkenin ticari ilişkileri konusunda daha fazla çalışılması ve ticaret hacminin artırılması gerektiğine değindi.
“Çok kutuplu bir dünyada Türkiye’nin rolü her zamankinden çok daha önemli”
Görüşme esnasında Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ve egemenliÄŸinin önemli olduÄŸu konusunda mutabık kalındığını belirten Stubb, “Biz Ukrayna’nın kendini koruma hakkı olduÄŸunu, Rusya’nın saldırıları karşısında korunma hakkı olduÄŸunu düşünüyoruz. Ben Zelenskiy’nin (Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Volodimir Zelenskiy) on noktadan oluÅŸan barış planını da destekliyorum. Barış müzakereleri için iyi bir baÅŸlangıç, temel olduÄŸunu düşünüyorum.” dedi.
Stubb, Türkiye’nin her iki tarafla da konuÅŸabilen, bugünün dünyasında nadir birkaç ülkeden bir tanesi olduÄŸunu ifade ederek, bu durumun önemine dikkati çekti.
Görüşmede Orta DoÄŸu’da devam etmekte olan çatışmalar konusunun da ele alındığını belirten Stubb, şöyle devam etti:
“İsrail’in kendisini savunma ve koruma hakkı olduÄŸunu kabul ederken, kendi güvenliÄŸini saÄŸlama hakkı olduÄŸunu kabul ederken, aynı zamanda İsrail’in uluslararası hukuka uyması gerektiÄŸini de düşünüyoruz. Çünkü yaÅŸanan insanlık trajedisi Gazze’de çok fazla. Åžimdi de Lübnan’da aynı ÅŸeyi görmeye baÅŸladık. Dolayısıyla biz de Finlandiya olarak acil bir ateÅŸkes çaÄŸrısında bulunduk Lübnan’da. Saldırıların durması çaÄŸrısında bulunduk. Biz de iki devletli bir çözümden yanayız. Bunu saÄŸlayacak siyasi süreci destekliyoruz. Åžu anda devam etmekte olan bu iki savaÅŸ yani hem Filistin’de hem Lübnan’da yaÅŸananlar belki de barışla sonuçlanacak, barışçıl bir çözüme ulaşılacak ama henüz bu noktadan çok uzaktayız diyebilirim.”
Stubb, Finlandiya’nın “her tür terörizmi kınadığını ve lanetlediÄŸini” vurgulayarak, “Bugün ülkenizde tam günlük bir program yaptık. Anıtkabir’e çelenk bıraktık. Bütün gün çeÅŸitli faaliyetlerle geçirdik. MisafirperverliÄŸiniz için çok teÅŸekkür ederim. Türkiye gerçekten Batı’yla DoÄŸu arasında bir köprü ve çok kutuplu bir dünyada Türkiye’nin rolü, her zamankinden çok daha önemli diye düşünüyorum.” dedi.
“NATO’ya en hızlı üye olan ülke olduk”
Ülkesinin NATO üyeliÄŸi sürecine iliÅŸkin Stubb, her defa verdiÄŸi mesajın “sabırlı olmaları gerektiÄŸi” olduÄŸunu kaydederek, “Zaten her zaman tam NATO üyeliÄŸi yolunda ilerliyorduk ama, yeni bir müttefik olarak o zamanki; daha eski müttefiklerin birtakım isteklerini, sorunlarını ve dikkatlerini almak gerekiyordu. Benden önceki CumhurbaÅŸkanı ve siyasetçiler oturdular, müzakereleri yaptılar ve çok da baÅŸarılı oldu tarih yazıldı. NATO’nun tarihinde, NATO’ya en hızlı üye olan ülke olduk.” ifadelerini kullandı.
Stubb, Türkiye ile Finlandiya tarafından baÅŸlatılan “Barış İçin Arabuluculuk GiriÅŸimi” ve “Arabuluculuk Dostları Grubu”na yönelik soruya ve Filistin’deki duruma iliÅŸkin, söz konusu giriÅŸimlerin 2010’da baÅŸladığını hatırlatarak, o dönem BM’nin burada olmadığını ve arabuluculuk yetkisine sahip olmadığını söyledi.
Günümüzde ise durumun “daha pratik bir hal” aldığını kaydeden Stubb, ÅŸu an bir orta yolun bulunma ihtimaline iÅŸaret etti.
Stubb, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın da dediÄŸi gibi “her iki tarafında arabuluculuk” durumunu kabul etmesi gerektiÄŸini vurgulayarak, ÅŸunları kaydetti:
“Çünkü düşmanlar arasında arabuluculuk yaparsınız, dostlar arasında deÄŸil. O yüzden bu arabuluculuktan önce bir ateÅŸkes olması lazım; sonra insani yardımın götürüleceÄŸi koridorun açılması gerekiyor. Sonra uluslararası barış güçlerinin gitmesi. Sonra da gerçek anlamda bir siyasi sürecin baÅŸlatılması gerekiyor ki sonuçta barış ve nihayetinde de iki devletli çözüm saÄŸlansın.”
Kaynak: AA