Finlandiya DışiÅŸleri Bakanı: Türkiye’nin dile getirdiÄŸi sorunların çözülebileceÄŸini düşünüyoruz
Finlandiya Dışişleri Bakanı Türkiye'nin dile getirdiği sorunların çözülebileceğini düşünüyoruz
Finlandiya DışiÅŸleri Bakanı Haavisto, ülkesinin NATO’ya baÅŸvuru sürecine iliÅŸkin, “Türkiye ile müzakereler olumlu seyrediyor, müzakereler sürecek. Türkiye’nin dile getirdiÄŸi (PKK ve terörle ilgili) sorunların çözülebileceÄŸini düşünüyoruz.” dedi.
Washington’da bir araya gelen ABD DışiÅŸleri Bakanı Antony Blinken ile Finlandiya DışiÅŸleri Bakanı Pekka Haavisto, görüşmenin ardından basın mensuplarına Finlandiya ile İsveç’in NATO sürecini deÄŸerlendirdi.
Haavisto, kendisinin de son dönemde iki kez Türkiye’yi ziyaret ettiÄŸini hatırlatarak, “Biz Türkiye dahil tüm NATO üyelerinin endiÅŸelerini ciddiye alıyoruz. Åžu anda Türkiye ile açık, doÄŸrudan ve yapıcı bir diyalog halinde bu konuları netleÅŸtirmeye çalışıyoruz.” dedi.
Fin Bakan, İsveç ve Finlandiya’dan giden delegasyonların Türkiye’de görüşmeler gerçekleÅŸtirdiÄŸini kaydederek, “Türkiye ile müzakereler olumlu seyrediyor ve bu müzakereler sürecek. Biz, Türkiye’nin de desteklediÄŸi NATO’nun açık kapı politikasına güveniyoruz. Türkiye’nin dile getirdiÄŸi (PKK ve terörle ilgili) sorunların çözülebileceÄŸini düşünüyoruz.” deÄŸerlendirmesini yaptı.
Haavisto, Madrid’de haziranda yapılacak NATO Zirvesi’ne kadar Türkiye ile görüşmelerde mesafe kat etmelerinin önemli olacağını kaydetti.
Fin Bakan, “Türkiye PKK ve terör meselesiyle ilgili endiÅŸelerini dile getirdi. PKK Finlandiya’da bir terör örgütüdür. İsveç’te de aynı ÅŸekilde. Biz elbette bu hususları Türkiye’ye de aktarıyoruz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Blinken, sürecin olumlu sonuçlanacağına inanıyor
ABD DışiÅŸleri Bakanı Blinken de Türkiye ile Finlandiya ve İsveç arasındaki görüşmelerin aktif ve yapıcı ÅŸekilde sürdüğünü, ABD’nin de Ankara ile temas halinde süreci yakından izlediÄŸini söyledi.
Blinken, DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu ile New York’ta görüştüğünü, bu görüşmede bu konuların da kapsamlı ÅŸekilde ele alındığını ve sürecin sonunda iki ülkenin de NATO’ya katılacağına inandıklarını belirtti.
Ankara ile doÄŸrudan görüşmeler de gerçekleÅŸtirdiklerini hatırlatan Blinken, haziranda Madrid’de yapılacak NATO Zirvesi’ne kadar İsveç ve Finlandiya’nın üyelik sürecinin nasıl bir mesafe kat edebileceÄŸine iliÅŸkin bir soruya yanıt verirken, “Zirveye giderken beklentimiz bu sürecin ilerlemesi yönünde. Detaylarına girmeyeceÄŸim fakat ÅŸu anda Finlandiya, İsveç ve Türkiye arasında çok aktif bir görüşme süreci devam ediyor, biz de bu süreci destekliyoruz.” ifadesini kullandı.
Kaynak: AA
