Fransa gıda krizini aÅŸmak için Afrika’daki arazilere göz dikti

Fransa, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın tetiklediÄŸi ve tüm dünyayı etkileyen gıda krizini aÅŸmak için Senegal baÅŸta olmak üzere Afrika kıtasındaki tarıma uygun arazileri kullanmak için harekete geçti.

Rusya’nın savaÅŸ açmasıyla, Avrupa’nın tahıl ambarı olarak bilinen Ukrayna’daki 40 milyon tonluk tahıl stokunun ihracının önlenerek buÄŸday fiyatlarının 14 yılın en yüksek seviyesine çıkması, yoksul ülkeler kadar bu büyük ekonomilerin de gıda kriziyle karşı karşıya kalmasına yol açtı.

Rusya ve Ukrayna’nın Avrupa’nın tahıl ithalatının yüzde 40’ını oluÅŸturması, Avrupa ülkelerini krizin en çok etkilenen muhatapları durumuna getirdi.

Dünyanın en büyük tahıl ürünü üreticilerinden Hindistan’ın da ülkede artan sıcaklığın kuraklığı tetikleyebileceÄŸi gerekçesiyle tarım ürünlerine ambargo koyması, gıda krizi ve güvenliÄŸi konusunda Avrupa’yı alarma geçirdi.

Avrupa’da krizin en çok etkilenenlerinden Fransa

Tahıl ihracatında komÅŸuları arasında ilk sırada yer alan ve gıda krizinden en çok etkilenenlerden biri olan Fransa, krizi aÅŸmak için Afrika’daki geniÅŸ ve tarıma elveriÅŸli arazilere göz dikti.

Halihazırda kıtada Fransızca konuşan ülkelerin önemli tarımsal ürünlerinin en büyük alıcısı konumundaki Fransa, buralarda buğday başta temel tarım ürünlerinin ekilmesi için de ek projeler gerçekleştirmek için harekete geçti.

Senegal ve Moritanya, Fransa’nın bu projeler için belirlediÄŸi ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Paris yönetiminin bu iki ülkeyi ilk aÅŸamada hedefe koymasının nedeni olarak Sahel bölgesinde halihazırda süren terör tehdidi ve Mali ile yaÅŸadığı diplomatik krizden söz edilirken, Senegal ve Moritanya’da ayrıca diÄŸerlerine nazaran Rusya’nın etkisinin daha az hissedilmesi de nedenlerden biri olarak sıralanıyor.

Bir diÄŸer sebep de Fransa’nın, Senegal, FildiÅŸi Sahili, Nijer ve Moritanya ile yüksek askeri ve ekonomik iÅŸ birliÄŸi olarak gösteriliyor.

Ülkede özellikle ayçiçeÄŸi yağı ve patates gibi temel gıda ürünlerinde stokların hızla erimesi ve tedarik zincirinin sıkıntıya girmesi de Fransa’yı “acil çözüme” iten bir diÄŸer etken olduÄŸu belirtiliyor.

Bölgenin istenmeyeni Fransa’nın yeni atılımına halkın nasıl tepki vereceÄŸi merak ediliyor

Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron’un kısa süre önce duyurduÄŸu, Senegal ve Moritanya ile yeni tarım projeleri üzerinde mutabakata varılmasının ardından bu ülkelerdeki Fransız temsilciler, gıda krizi üzerine açık oturum ve forumların düzenlenmesine ön ayak olmaya baÅŸladı.

Nitekim Senegal’deki Fransa Büyükelçisi Philippe Lalliot, önemli kentlerinden Thies’te düzenlenen tarım konulu açık konferansın ana katılımcıları arasında yer aldı.

Sömürge geçmiÅŸi nedeniyle kıtada “istenmeyen ülke” durumuna düşen Fransa, bir yandan Rusya’nın Afrika’daki faaliyetlerini artırmasıyla bölgedeki nüfuzunu kaybederken, yeni projelere soyunmasının, kıta halkında nasıl bir tepkiye yol açacağı merak ediliyor.

Rusya-Ukrayna Savaşı gıda krizinin en büyük etkeni

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın etkisiyle enerji fiyatlarındaki yükseliÅŸ, gübre fiyatlarındaki artışla birlikte gıda fiyatları da fahiÅŸ derecede artışa geçti.

Çatışmaların etkisiyle tahrip edilen yollar başta olmak üzere ulaşımda yaşanan zorluklar ve azalan üretimin, özellikle en temel tarımsal ihtiyaçlardan biri olan buğdayda kıtlık endişesini de beraberinde getiriyor.

Uzmanlar, küresel buÄŸday arzının yüzde 35’inin hayvan yemi için kullanıldığına iÅŸaret ederken, bu durumdan et ve diÄŸer hayvansal ürünlerin fiyatlarının da zarar görebileceÄŸine dikkati çekiyor.

Halihazırda enerji kriziyle mücadele eden Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde, savaşın devam etmesiyle birlikte gıda fiyatlarındaki artışın da sürmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir