Fransa’da denetleme yapılan 89 caminin 3’te 1’i kapatıldı

Fransa'da denetleme yapılan 89 caminin 3'te 1'i kapatıldı

Fransa'da denetleme yapılan 89 caminin 3'te 1'i kapatıldı

Fransa’da Kasım 2020’den bu yana 89 camide yapılan denetlemelerin sonucunda 3’te 1’inin kapatıldığı bildirildi.

İçiÅŸleri Bakanı Gerald Darmanin, Le Figaro gazetesine verdiÄŸi demeçte, “ayrılıkçı” yasası yürürlüğe girmeden önce ülkede “aşırıcıların” bulunduÄŸu 650 yerin kapatıldığı ve 24 bin yerin polis tarafından denetlendiÄŸini belirtti.

Kasım 2020’den bu yana “radikalleÅŸtiÄŸi” iddiasıyla 89 camide yapılan denetlemelerin sonucunda 3’te 1’inin kapatıldığını ifade eden Darmanin, Sarthe, Meurthe-et-Moselle, Cote-d’Or, Rhone ve Gard bölgelerinde 6 caminin daha kapatılması için iÅŸlemlerin baÅŸlatıldığını aktardı.

Darmanin, Strazburg’da İslam Toplumu Milli Görüşüne (IGMG) baÄŸlı Eyüp Sultan Camisinin inÅŸasına, belediyenin iznine raÄŸmen karşı çıktıklarını kaydetti.

Bugüne kadar Müslümanlara ait ve “siyasal İslam” çizgisinde olduÄŸu iddiasıyla 5 derneÄŸin kapatıldığı bilgisini paylaÅŸan Darmanin, “ayrılıkçı” yasasının bundan daha fazlasını yapmalarına imkan verdiÄŸini, 4’ü ekimde olmak üzere toplamda 10 derneÄŸin daha kapatılacağını belirtti.

Darmanin, “ayrılıkçı” olduÄŸu iddiasıyla 205 derneÄŸin banka hesabına el konulduÄŸu ve 2 imamın sınır dışı edildiÄŸi bilgisini paylaÅŸtı.

“Bize terörü dayatmak isteyenlere terörü yayıyoruz.” ifadesini kullanan Darmanin, 2023’ten itibaren ülkeye yurt dışından din görevlisinin gelemeyeceÄŸini, burada bulunanların oturum izinlerinin yenilenmemesi için valilere talimat verdiÄŸini kaydetti.

Darmanin, ülkede uyuşturucu kaçakçılığı ve aile içi şiddet gibi nedenlerle ceza alan kişilerin oturum kartlarının yenilenmesini kabul etmediklerini belirtti.

Cezayir, Tunus ve Fas vatandaÅŸlarına verilen vize sayısında ciddi seviyede sınırlama getirdiklerini ifade eden Darmanin, bu ülkelerin Fransa’nın sınır dışı ettiÄŸi kiÅŸileri geri kabul etmelerini saÄŸlamak için bu yola baÅŸvurduklarını dile getirdi.

Fransa, aÄŸustosta yürürlüğe giren “ayrılıkçı” yasasıyla Müslümanların hayatına müdahale ettiÄŸi gerekçesiyle eleÅŸtiriliyor.

Yasa ile ele alınan başlıca konular arasında, kamu hizmetinde tarafsızlık ve cumhuriyet değerleri ile prensiplerine uygunluk, çok eşlilik ve zorla evlendirme, uzaktan eğitimin kısıtlanması, özel okulların durumunun gözden geçirilmesi, derneklerin hem faaliyet hem finansal anlamda denetlenebilir olması yer alıyor.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir