Fransa’da ÅŸiÅŸelenmiÅŸ suların yüzde 78’inde mikro plastik bulunuyor

Fransa'da şişelenmiş suların yüzde 78'inde mikro plastik bulunuyor
Fransa’da yapılan bir araÅŸtırma, ÅŸiÅŸelenmiÅŸ suların yüzde 78’inin mikroplastik içerdiÄŸini ortaya koydu.
Çevre İçin Harekete Geç (Agir pour l’environnement) DerneÄŸi tarafından Labocea laboratuvarına yaptırılan araÅŸtırmada, Badoit, Carrefour, Cristaline, Evian, Perrier, Vittel ve Volvic marka suların hijyen durumu incelendi.
Agir tarafından yayımlanan araÅŸtırma raporunda, ÅŸiÅŸelenmiÅŸ suların yüzde 78’inde mikroplastik partiküller bulunduÄŸu, litrede 121 ile en fazla mikro partikülün çocuklara yönelik satış yapan Vittel Kids markasına ait sularda tespit edildiÄŸi belirtildi.
Ülkede yılda her bir çocuğun ortalama 131 litre su tükettiği aktarılan araştırmada, verilerin bu sulardan içen bir çocuğun yıllık ortalama 16 bin mikroplastik yuttuğunu gösterdiği kaydedildi.
Vittel’den sonra litrede 8 partikül ile en fazla mikroplastik parçacığı, ülkede en çok tüketilen Cristaline markasında belirlendi.
Sonuçlar endişe verici
Araştırmayı yürüten bilim insanları, sonuçların endişe verici olduğunu, araştırmanın hiç kullanılmamış ve sıcağa maruz kalmamış şişelerle yapıldığını, bunun da mikroplastiklerin ortaya çıkma oranını düşürdüğünü, gerçek kullanım koşullarında daha fazla mikroplastik görüleceğini kaydetti.
Dernek, şişelenmiş suların mikroplastik denetiminden geçirilmesini ve 2027 yılından itibaren plastik şişelerin yasaklanması çağrısında bulundu.
Kaynak: AA