G20 DışiÅŸleri Bakanları Toplantısı’nda Türkiye’nin tutumu net olacak

G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Türkiye'nin tutumu net olacak

G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Türkiye'nin tutumu net olacak

DışiÅŸleri Bakanı Hakan Fidan, 21-22 Åžubat’ta Brezilya’da yapılacak G20 DışiÅŸleri Bakanları Toplantısı’nda, Gazze’de yaÅŸanan insanlık dramına dikkati çekecek ve uluslararası topluma bir kez daha acil ateÅŸkes ve insani yardım çaÄŸrısında bulunacak.

Dünyanın en büyük ekonomilerinin yer aldığı G20 kapsamında Türkiye’nin, Ä°srail’in Gazze’ye saldırıları, Rusya’nın Ukrayna’yı iÅŸgali ve küresel yönetiÅŸim mekanizmalarının yetersizliÄŸi gibi konularda vereceÄŸi mesajlar son derece önem taşıyor.

Brezilya, G20 Dönem BaÅŸkanlığı kapsamında Bakan düzeyindeki ilk G20 toplantısını DışiÅŸleri Bakanları düzeyinde gerçekleÅŸtirecek. Brezilya’nın bu seçimini son dönemde yaÅŸanan jeopolitik gerilimlerin ÅŸekillendirdiÄŸi tahmin ediliyor.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bakan Fidan, Rio de Janeiro’da, Brezilya’nın “Adil Bir Dünya Ä°nÅŸa Etmek ve Sürdürülebilir Dünya” temasıyla sürdürdüğü dönem baÅŸkanlığı kapsamında düzenlenecek G20 DışiÅŸleri Bakanları Toplantısı’na katılacak.

Söz konusu toplantı, “devam eden uluslararası gerilimlerle mücadelede G20’nin rolü” ve “küresel yönetiÅŸim reformu” olarak iki ana gündemden oluÅŸacak.

G20’de yükselen ekonomilerin sesi daha çok duyulmaya baÅŸlandı

G20 gündeminin belirlenmesinde dönem baÅŸkanı ülkenin belirleyici olması ve dönem baÅŸkanlığını son yıllarda yükselen ekonomilerin üstlenmesi dikkati çekiyor. 2022’de Endonezya, 2023 yılında Hindistan’ın dönem baÅŸkanlığını yürüttüğü G20’de bu yıl Brezilya dönem baÅŸkanlığı yapacak. Gelecek yıl ise Güney Afrika G20 dönem baÅŸkanı olacak.

Yükselen ekonomilerin G20 dönem baÅŸkanlığını üstlenmesiyle “Küresel Güneyin” sesinin G20 kapsamında daha çok duyulduÄŸu görülüyor.

Brezilya da bu bağlamda, açlık, yoksulluk ve eşitsizlikle mücadele, enerji, küresel yönetişim kurumlarının reformu gibi gelişmekte olan ülkelerin ağırlık verdiği konulara odaklanacağını açıkladı.

Öte yandan, G20 tarihinde ilk kez G20 Troykası (Hindistan, Brezilya, Güney Afrika) yükselen ekonomilerden oluşuyor.

Bakan Fidan’ın yoÄŸun diplomasi trafiÄŸi

DışiÅŸleri Bakanı Fidan yapılacak görüşmelerde, küresel yönetiÅŸim reformunun Türkiye için önemine deÄŸinerek, çok taraflılığın güçlendirilmesine iÅŸaret edecek. Bakan Fidan ayrıca Ä°srail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında BM Güvenlik Konseyinin yetersiz kalmasına dikkati çekecek.

Batılı ülkelerin yanı sıra Rusya, Çin, Latin Amerika ve Afrika’dan ülkeler, Avrupa BirliÄŸi ve Afrika BirliÄŸi’nin üyesi olduÄŸu G20’de, bahse konu toplantı vesilesiyle Türkiye’nin, Ä°srail-Filistin meselesindeki görüşleri bir kez daha dile getirilecek ve uluslararası topluma çaÄŸrıda bulunulacak.

Toplantıda Bakan Fidan, adil, kapsayıcı ve etkin bir uluslararası sistemin, çifte standartlardan uzak şekilde, uluslararası çatışmalara diplomasi yoluyla çözüm arayarak oluşabileceği mesajını verecek.

G20 toplantısında, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından krize yol açan “gıda güvenliÄŸi ve enerji”nin de gündeme gelmesi bekleniyor.

Türkiye’nin de 2015’te ev sahipliÄŸi yaptığı G20’de, gıda güvenliÄŸi ilk kez gündeme getirilmiÅŸ, terörle mücadele ve göç konusu ön plana çıkmıştı.

“Küresel yönetiÅŸim reformu” oturumunda, baÅŸta BM olmak üzere, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), uluslararası kalkınma bankaları ile uluslararası finans kuruluÅŸlarının reformu ele alınacak. Bu oturumda Bakan Fidan CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın “Dünya beÅŸten büyüktür” ÅŸiarı çerçevesinde Türkiye’nin görüşlerini aktaracak.

Bakan Fidan, Türkiye’nin, uluslararası sisteminin güncel ihtiyaçlara yanıt verecek ÅŸekilde reforma tabi tutulmasına iliÅŸkin görüşlerini bir kez daha kayda geçirecek.

DışiÅŸleri Bakanı Hakan Fidan’ın, toplantı marjında bazı G20 ülkelerinin DışiÅŸleri Bakanlarıyla ikili görüşmelerde bulunması ve MIKTA (Meksika, Endonezya, Kore, Türkiye, Avustralya) 25. DışiÅŸleri Bakanları Toplantısı’na katılması öngörülüyor.

G20

Ekonomik Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Kalkınma Örgütünün (OECD) verilerine göre, G20, dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 85’inin, ticaretinin yüzde 75’inin, nüfusun da üçte ikisinin temsil edildiÄŸi bir platform.

G20, dünyada yaşanan krizlerin çözüm yollarının ele alınması ve bölgeye ilişkin görüşlerin paylaşılması açısından önemli bir fırsat olarak değerlendiriliyor.

Geçen yıl Yeni Delhi’de gerçekleÅŸtirilen G20 Zirvesi’nde alınan kararla Afrika BirliÄŸi de G20 daimi üyesi olmuÅŸtu.

Brezilya’nın ardından, G20 dönem baÅŸkanlığı 2025’te Güney Afrika’ya devredilecek. 2026 yılında G20 dönem baÅŸkanlığını ABD’nin üstleneceÄŸi öngörülüyor.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir