Gama ışınlarıyla ameliyatsız beyin tümörü tedavisi, Gazi Tıp’ta 10 bin hastaya çare oldu

Gama ışınlarıyla ameliyatsız beyin tümörü tedavisi, Gazi Tıp'ta 10 bin hastaya çare oldu

Gama ışınlarıyla ameliyatsız beyin tümörü tedavisi, Gazi Tıp'ta 10 bin hastaya çare oldu

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde beyin tümörlerine ameliyatsız çözüm sağlayan hatta bazı psikolojik hastalıkların tedavisinde de kullanılan Gamma Knife ünitesi sayesinde bugüne kadar 10 binin üzerinde hasta tedavi olanağı yakaladı.

Türkiye’nin tamamen kamu kaynaklarıyla kurulan tek Gamma Knife ünitesi 2004’ten bugüne Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde hizmet veriyor. Beyin tümörlerinin ameliyatsız bir ÅŸekilde kontrol altına alınmasını saÄŸlayan teknoloji, halihazırda sayılı kamu hastanesinde bulunuyor.

Hastanenin Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Emmez, AA ekibinin görüntülediği Gamma Knife ünitesinde yürütülen çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, bunun gama ışınlarının kullanıldığı bir radyo cerrahi yöntemi olduğunu anlattı.

Özellikle son 20-30 yılda tedavi baÅŸarısı ve güvenliÄŸi üst düzeye çıkan ve dünya genelinde de kabul gören Gamma Knife’ın radyasyonu tümöre odaklama imkanını verdiÄŸini aktaran Emmez, “Gamma Knife konusunda Türkiye’de ikinci, hali hazırda kamu kaynaklarıyla kurulmuÅŸ da tek merkeziz. Yaklaşık 19 yıldır 10 binin üzerinde hastayı bu yöntemle tedavi ettik. Åžu anda en son nesil Gamma Knife cihazıyla tamamen kamu kaynaklarıyla halkımıza hizmet veriyoruz.” ifadesini kullandı.

Emmez, yöntemin beyin tümörleri, kanamalara sebep olan beyin damar yumakları, derin yerleşimli ve cerrahinin uygun olmadığı tümörler, bazı psikiyatrik hastalıklar ve bazı ağrı türlerinin tedavisinde başarılı olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri paylaştı:

“Gamma Knife ile tedavi ettiÄŸimiz hastalarımızın ağırlıklı grubunu iyi veya kötü huylu tümörler ve damar bozuklukları bulunan kiÅŸiler oluÅŸturuyor. Ayrıca Obsesif Kompülsif bozukluk dediÄŸimiz, giderek artan bazı psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisinde de bu yöntemi kullanabiliyoruz. Bu durumlarda mutlaka psikiyatri bölümünün bize onay vermesi gerekiyor. Yöntemi yüz aÄŸrılarının tedavisinde de tercih edebiliyoruz.”

“İyi huylu tümörlerde yüzde 90-95 oranında baÅŸarı saÄŸlıyor”

Cerrahiye yardımcı bir yöntem olarak da fayda saÄŸlayan Gamma Knife’ın bazı tümör tiplerinde ise uygulanamadığının altını çizen Emmez, yöntemin özellikle küçük ve orta boyutlu tümörlerde etkili olduÄŸunu söyledi.

Emmez, “Gamma Knife, çoÄŸunlukla tümörleri kontrol altına almamızı saÄŸlıyor. Tümörü yok etme her zaman söz konusu deÄŸil ama zaten tümörün büyümesi engellenerek hastaları riskli durumlardan koruması çok önemli. Yöntem, iyi huylu tümörlerde yüzde 90-95 oranında baÅŸarı saÄŸlarken, kötü huylu tümörlerde bu oran yüzde 80-yüzde 75 düzeyine düşebiliyor.” diye konuÅŸtu.

“En önemli avantajı, uzun süre yoÄŸun bakımda, serviste yatmaktan koruması”

Prof. Dr. Emmez, tedavinin açık cerrahiye göre ciddi avantajlar sağladığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gamma Knife’ın en önemli avantajı, birçok hastamızı ameliyattan, açık cerrahiden, kanamadan, enfeksiyondan, uzun süre yoÄŸun bakımda, serviste yatmaktan koruması. Bu günübirlik bir tedavi. Yani bu yönteme uygun olan hastamız sabah randevusuna göre ünitemize geliyor. Başına lokal anesteziyle bir çerçeve takıyoruz, bu çerçeveyle MR, anjiyo gibi tetkikleri yapılıyor.

Bu iÅŸlemlerin ardından planlama bilgisayarında beynindeki hangi lezyonları tedavi edeceÄŸimizi saptayıp, kaydediyoruz. Ardından da Gamma Knife cihazına aldığımız hastamız, 45 dakika ile 1 saat arasında tedavilerini alıyor ve akÅŸam olduÄŸunda da evine gidebiliyor. 1-2 gün içinde de tamamen normal yaÅŸamlarına dönebiliyorlar.”

“Hastalar doktorlarına bu yöntemi danışmalı”

Gamma Knife uygulanan hastalarda çoğunlukla ağır, kalıcı bir yan etki beklemediklerinin altını çizen Emmez, bazen 3-5 gün süren baş ağrısı, baş dönmesi gibi küçük yan etkilerle karşılaştıklarını anlattı.

GerektiÄŸinde her yaÅŸ grubundan hastaya uygulanabilen yöntemin 1 günlük, 3 günlük veya en fazla 5 günlük dozlarda verildiÄŸini belirten Emmez, “Hastalarımıza en önemli tavsiyemiz, bir hastalıkları saptandığı takdirde mutlaka beyin cerrahlarına hastalıklarının Gamma Knife’tan, radyo cerrahiden fayda görüp göremeyeceÄŸini sormaları. Birçok meslektaşımız bu yöntemi çok iyi biliyor, eÄŸer fayda görecekleri düşünülüyorsa hastanemize doÄŸrudan baÅŸvurabilirler.” diye konuÅŸtu.

Hakan Emmez, Türkiye’nin radyo cerrahi konusunda Avrupa ve Orta DoÄŸu’nun önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir