Game Management ya da oyun yönetimi bir oyun inşa ederken, temelden çatıya kadar birçok unsuru ilgilendirir. Seviye tasarlama, “gameplay”, oyun mekanikleri, oyun elementleri, senaryo, öykü anlatımı vb. birçok noktada oyun yönetimi sürece dahil olur.

Bununla birlikte, kavramı biraz daha genişlettiğimiz zaman, video oyunlarının pazarlanması kısmıyla da ilgili olduğunu görebiliriz. Zira aslında bir oyunun tasarlanması ve yönetilmesinde nihai amaç oyuncuya hitap etmek. Yani önemli olan nokta en çok oyuncuyu çekebilecek dizaynı ortaya koymak.

Oyuın yönetimi, gerçek anlamda bilgisayar veya konsol platformlarında oynanan oyunlar dışında, farklı bir yerde daha karşımıza çıkar.

Gerçek hayat ile oyunların kesiştiği “oyunlaştırma” süreçlerinde, oyun yönetimini iyi yürütmek gerekir. Zira oyunlaştırma doğrudan hayatları etkileyen sonuç ve etkilere sahip bir tekniktir. İş, eğitim, spor vb. birçok alanda oyunlaştırma teknikleriyle, performans arttırmak mümkün. Bununla birlikte, yanlış yönetilen oyunlaştırma ile aksi yönde etkiler ortaya çıkabilir. Buna engel olmak için en iyi çözüm, bir oyunlaştırma ajansı ile bu işi profesyonel ölçekte yürütmek.

Oyunlaştırma Nedir

Oyunlaştırma (gamification), zaten var olan bir – web sitesi, kurumsal faaliyet veya topluluğa –  oyun mekaniklerini entegre etme sürecidir. Oyunlaştırma, oyun tasarımcılarının oyunculara motivasyon sağlamak için kullandığı veri odaklı teknikleri kullanır. Bunları işinize değer katan eylemleri motive etmek için oyun dışı deneyimlere dönüştürürler. Yani oyunlaştırma (gamification) konusunda uzman kişiler, gerçek hayatta yer alan bir işlemde verimliliği arttırır. Bunu yaparken, sokak, masa, spor, bilgisayar oyunlarının hepsinde gördüğümüz belli başlı oyun ögelerinden yararlanılır.

Bu nedenle oyunlaştırma süreçleri, kurumsal bir şirkette öğle aralarında “dart” oynamakla karıştırılmamalıdır. Zira oyunlaştırma faaliyetleri profesyonel olarak yürütülür. Kurumsal işlerinizi kapsar ve işleyişle ilgili değişikliklere sebep olur. Yani oyunlaştırmada asıl amaç oyun oynamak değil, verimliliği yükseltmek olmalıdır.

Detaylı bilgi için: https://www.purplepan.com/oyunlastirma-gamification/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir