Gazze’de açlık ve susuzluk had safhada

Gazze'de açlık ve susuzluk had safhada

Gazze'de açlık ve susuzluk had safhada

Gazze Şeridi’nin kuzeyinde ve Gazze kentinde açlıktan ölen çocukların sayısının 15’e yükselirken, aç ve susuz bırakılan Filistinliler, İsrail saldırıları karşısında var olmaya çalışırken, yaşam mücadelesi de veriyor.

İsrail’in aç ve susuz bırakarak kıtlığa neden olduğu Gazze Şeridi’ndeki açlık seviyesinin çok arttığı ve havadan ulaştırılan gıda yardımlarının “faydasız” olduğu bildirildi.

Gazze’deki hükümetin medya ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail engeli nedeniyle insani yardımların ulaştırılamadığı Gazze Şeridi’nin kuzeyinde ve Gazze kentinde açlıktan ölen çocukların sayısının 15’e yükseldiği hatırlatılarak, 700 bin Filistinlinin de şiddetli açlık tehdidiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Açıklamada, Gazze Şeridi’nde açlık seviyesinin çok arttığı ve 2,4 milyon kişinin büyük gıda sıkıntısı çektiği ifade edilerek, “Bazı ülkeler birkaç uçakla havadan yardım sağlama üzerinde çalıştı. Ancak herkesin bildiği gibi bu, Gazze halkına yardımların ulaştırılması için en iyi yol değil. Havadan ulaştırılan gıda yardımları faydasız.” denildi.

Açıklamada, “kara sınırından yardımların girmesi konusuna çalışılmaması ve havadan yardım gönderilmesinin, işe yaramaz şov ve propaganda yöntemleri izlenerek, sorunun köklü çözümünden kaçılması bağlamında gerçekleştiği” savunuldu.

Açıklamada havadan yardım gönderilmesinin Gazze’deki halk için tehlikeli sonuçlar doğurmaya başladığı, bu yardımların bir kısmının Gazze’nin sınır çitlerine yakın alanlara, bir kısmının ise işgal edilen bölgelere indiği ve dolayısıyla insani yardım almak isteyen Filistinlilerin hayatını tehdit ettiği belirtildi.

Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı’nda susuzluk had safhada

İsrail’in yoğun saldırı ve ablukasını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı’ndaki Filistinliler, bir yudum su bulabilmek için saatlerce kuyrukta bekliyor ancak çoğu zaman su alamadan elleri boş dönüyor.

Gazze’nin kuzeyindeki yaklaşık 700 bin Filistinli, insani yardım, ilaç ve yakıt girişi olmadığı için açlık ve susuzlukla mücadele ediyor.

İsrail saldırılarında zarar gördüğü ya da yakıt olmadığı için kuzeydeki çoğu su kuyusundan su çekilemiyor. Kalan birkaç su kuyusunun suyu ise insani yardımın neredeyse hiç girmediği kuzeydeki halka yetmiyor.

Kuyulardan pompalarla ya da ilkel yollarla çekilen sular tankerlere doldurularak okullara ya da barınma merkezlerindeki Filistinlilere dağıtılıyor ancak bazıları saatlerce beklese de susuz kalıyor.

İsrail’in halkı zorla aç bıraktığı Gazze’de Filistinli çocuklar hayatta kalabilmek için çürük patates yiyor

İsrail’in aylardır saldırılarını sürdürdüğü ve halkı zorla aç bıraktığı abluka altındaki Gazze Şeridi’nde hayatta kalabilen Filistinli çocuklar, yemek için çürük patates ve kabuklarını topluyor.

Tel Aviv’in kısıtlamaları nedeniyle kıtlığın yaşandığı bölgede halk, bulabildiği her şeyi besin kaynağına dönüştürmeye çalışıyor. Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki çocuklar, çöpteki çürük patatesleri ve kabuklarını toplayarak zorla yerlerinden edilen ailelerinin kaldığı sığınma merkezlerine götürüyor.

Bu trajik tablo, Gazze Şeridi sakinlerine yönelik İsrail’in yıkıcı saldırıları, zorla aç ve susuz bırakması ve yerinden etmesi sonucu maruz kalınan feci durumu somutlaştırıyor.

Filistinli çocuklar, bozuk gıdanın, gıda zehirlenmesi ve şiddetli ishal gibi hastalıklara yol açabileceğinden; sağlık açısından ne gibi ciddi etkiler yaratabileceğinden habersiz.

2 çocuk daha açlıktan öldü

İsrail’in yaklaşık 5 aydır saldırılarını sürdürüp yardım girişini engelleyerek büyük bir “insani felakete” neden olduğu Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi’nde 2 çocuğun daha açlıktan öldüğü belirtildi.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde ve Gazze kentinde açlıktan ölen çocukların sayısının 15’e yükseldiğini kaydetti, 6 çocuğun daha her an açlıktan ölebileceği uyarısında bulundu.

Sağlık sistemi tam anlamıyla yetersiz durumda

Uluslararası kuruluşların ısrarına rağmen İsrail’in insani yardım kuruluşlarının yardım ulaştırma çabalarını engellediğini vurgulayan Kudra, “Özellikle Kemal Advan Hastanesi’nin hizmet dışı kalmasının ardından Gazze’nin kuzeyindeki sağlık sistemi tam anlamıyla yetersiz durumda.” ifadesini kullandı.

UNICEF: Gazze’de yetersiz beslenen bebekler dünyanın gözü önünde can veriyor

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Adele Khodr, İsrail’in ablukası altındaki Gazze’de yeterli beslenemeyen bebeklerin ölümlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, yetersiz beslenmenin Gazze Şeridi’ni kırıp geçirdiği ve korkulan çocuk ölümlerinin yaşandığına işaret edilerek, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi’nde son günlerde en az 10 çocuğun yetersiz beslenme ve dehidrasyon (sıvı kaybı) nedeniyle hayatını kaybettiği vurgulandı.

Açıklamada, besleyici gıda, temiz su, sağlık hizmetleri konusunda yaygın eksikliğin yanı sıra insani yardımlara erişimin engellenmesinin, özellikle kuzey kesimi olmak üzere bebekler, çocuklar ve anneleri etkilediğinin altı çizilerek, insanların aç, bitkin ve travma halinde olduğu vurgulandı.

UNICEF ve Dünya Gıda Programı’nın (WFP) Gazze’nin kuzeyinde ocak ayında yaptığı yetersiz beslenme taramasına göre, 2 yaşın altındaki çocuklardan yüzde 16’sının, güneydeki Refah kentinde ise yüzde 5’inin şiddetli yetersiz beslendiğinin ortaya çıktığı aktarıldı.

Açıklamada ayrıca, “Gazze’de yetersiz beslenen bebekler dünyanın gözü önünde yavaş yavaş can veriyor. Daha binlerce bebek ve çocuğun hayatı, şu an alınacak acil önlemlere bağlı.” ifadeleri kullanıldı.

DSÖ: Gazze’nin kuzeyindeki hastanelerde çocukların açlıktan öldüğüne tanık olduk

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, DSÖ’nün Gazze’nin kuzeyindeki Avde Hastanesi ve Kemal Advan Hastanesi’ne yaptığı ziyaretler sonrasında korkunç bulgulara ulaştığını bildirdi.

Burada ciddi derecede yetersiz beslenme, çocukların açlıktan ölmesinin yanı sıra önemli yakıt, gıda ve tıbbi malzeme eksikliğine tanık olduklarını belirten Ghebreyesus, hastane binalarının da yıkılmış olduğuna dikkati çekti.

Ghebreyesus, DSÖ’nün hastane ziyaretlerini hafta sonunda gerçekleştirdiğini belirtirken, daha düzenli erişim sağlamak istedikleri Gazze’nin kuzeyinde Ekim 2023’ten sonra ilk kez hastane ziyaret edebildiklerini bildirdi.

Binalardan birinin yıkılması nedeniyle Avde Hastanesi’ndeki durumun özellikle dehşet verici olduğunu vurgulayan Ghebreyesus, “Kemal Advan Hastanesi, Gazze’nin kuzeyindeki tek pediatri hastanesi ve hastalarla dolup taşıyor. Yiyecek eksikliği nedeniyle 10 çocuk hayatını kaybetti.” ifadelerini kullandı.

Ghebreyesus, iki hastaneye de 9 bin 500 litre yakıt ve bazı temel tıbbi malzemeleri ulaştırmayı başardıklarını belirtti.

İsrail’e, insani yardımın güvenli ve düzenli bir şekilde ulaştırılabilmesini sağlamak için çağrıda bulunan Ghebreyesus, ateşkes çağrısını yineledi.

İsrail ordusu, 2 gün içinde Gazze’de insani yardım almaya çalışan 127 Filistinliyi öldürdü

Uluslararası Adalet Divanının (UAD) 26 Ocak’ta İsrail’e karşı hükmettiği ihtiyati tedbir kararları arasında “Gazze’de insani yardıma erişimin sağlanmasının” yer almasına rağmen İsrail güçleri sadece 2 gün içinde insani yardım almaya çalışan sivilleri hedef aldığı saldırılarda 127’den fazla Filistinliyi öldürdü, 760’ı aşkın Filistinliyi yaraladı.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde yaşayan 2,3 milyon Filistinliden yaklaşık 2 milyonu yerinden edilirken, özellikle Gazze kenti ile kuzey bölgesinde yaşayanlar ciddi gıda, su, ilaç ve yakıt kıtlığı nedeniyle çocukların hayatına mâl olan bir açlığın pençesinde.

Hamas’tan İsrail’in Gazze’deki açlık savaşını kırma çağrısı

Hamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi Usame Hamdan, İsrail’in insani yardımların girişini engellemesi nedeniyle Gazze Şeridi’nde yaşanan “açlık ve kıtlığa” dikkati çekerek, Filistin’i çevreleyen ülkelere, Gazze Şeridi’ne ve özellikle de kuzeyine yönelik yürütülen açlık savaşını kırmaları ve bu duruma seyirci kalmamaları çağrısında bulundu.

İsrail’in 150 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de can kaybı 30 bin 534’e yükseldi

Öte yandan, Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte 124 Filistinliyi öldürdüğü belirtilen açıklamada, toplam can kaybının 30 bin 534’e yükseldiği aktarıldı.

Son saldırılarda 210 Filistinlinin yaralanmasıyla toplam yaralı sayısının ise 71 bin 920’ye çıktığı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca İsrail’in Gazze’de son 24 saatte “13 katliam” gerçekleştirdiği, enkaz altında ve yol kenarlarında hâlâ ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı vurgulandı.

Gazze’de 1 milyon bulaşıcı hastalık vakası tespit edildi

Filistin Sağlık Bakanlığı, yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı İsrail işgali altındaki Gazze Şeridi’nde yaklaşık 1 milyon bulaşıcı hastalık vakası tespit edildiğini belirterek Birleşmiş Milletlere (BM) harekete geçme çağrısında bulundu.

Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Mansur: İsrail halkımızı açlıktan öldürüyor

BM Genel Kurulu’nda, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze’de ateşkes talep edilen son karar tasarısını vetosunu görüşmek için oturum düzenlendi.

Burada konuşan Filistin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, İsrail’in 5 aydır “kontrolsüz ve dengesiz” bir şekilde Filistin halkına yönelik suç işlemeye devam ettiğini, BM Güvenlik Konseyi’nde ise ateşkes çağrısının yapılmasının engellendiğini dile getirdi.

İsrail’in saldırıları ve gerçekleştirdiği soykırımın durdurulması gerektiğini vurgulayan Mansur, “Açlık savaşın talihsiz bir sonucu değil. İsrail açlığı bir savaş taktiği olarak kullanıyor. İsrail halkımızı açlıktan öldürüyor.” açıklamasında bulundu.

Mansur, Gazze’de öldürülen ve açlıktan ölen çocukların fotoğraflarını göstererek, “Lütfen çocuklarımıza bakın. Allah rızası için bunun artık bir son bulması gerekiyor. Bizim halkımız daha az insan değil. Çocuklarımız kıymetsiz değil. Bizi insani özelliklerden ayırma çalışması, halkımızın öldürülmesini daha kabul edilebilir kılınmak için kasıtlı olarak yapılıyor.” diye konuştu.

Dünya genelinde Filistin halkıyla dayanışma içinde olanların farkında olduklarını aktaran Mansur, aynı zamanda Filistinlilerin ölümünü daha kabul edilir bulanların da farkında olduklarını söyledi.

Mansur, “İsrail’in güvenliğinin bizi daha değersiz bir ırk olarak gören bazıları için daha önemli olduğunun da farkındayız.” ifadelerini kullandı.

“İsrail’e yaptırım uygulanması gerekiyor”

İsrail’in suçları için sorumlu tutulmayacağını bildiği için Filistin’de “etnik temizlik, apartheid ve soykırım” işleyebildiğini kaydeden Mansur, “İsrail’e yaptırım uygulanması gerekiyor. BM Şartı’na uymaya zorlamak için ödül değil yaptırım gerekiyor.” vurgusunda bulundu.

Mansur, İsrail’in Filistin halkına üç seçenek sunduğunu, bunların yerinden edilme, boyun eğme ya da ölüm olduğunu belirterek, buna daha fazla müsaade edilmemesi gerektiğini kaydetti.

ABD veto kararını savundu

Diğer taraftan ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood ise ülkesinin Cezayir’in daha önce sunduğu karar tasarısını vetosunu savundu.

Cezayir’in Gazze’de acilen ateşkes talep edilen karar tasarısının “sürdürülebilir barış” sağlamayacağını iddia eden Wood, aynı zamanda ateşkesin de söz konusu karar tasarısıyla sağlanamayacağını düşündüklerini dile getirdi.

Wood, ABD’nin kendi karar tasarısı üzerinde çalıştığını kaydederek, buna destek istedi.

Refah’a sığınan Gazzeliler, “olmayan” güvenli ve sıcak bir yuva arayışındalar

Yerinden edilmiş Filistinli Nasır el-Hatib, “Güvenli ve sıcak bir yuva arıyoruz. Ancak maalesef bu şartlarda bu mümkün görünmüyor. Gazze Şeridi’nde güvenli hiçbir yer kalmadı.” dedi.

Refah'a sığınan Gazzeliler, "olmayan" güvenli ve sıcak bir yuva arayışındalar

İsrail’in yaklaşık beş aydır abluka ve saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde yerinden edilmiş Filistinliler, “olmayan güvenli ve sıcak bir yuva” arayışı içindeler.

İsrail, Gazze Şeridi’ndeki Filistinlileri sözde “güvenli olduğu” iddiasıyla göçe zorladığı güneydeki Refah kentini de hedef almaya başladı.

Refah’a sığınan yüz binlerce Filistinli, uluslararası hukuku ve kararları hiçe sayan İsrail’in saldırılarının yol açtığı felaketin gölgesinde güvenli bir alan bulmaya çalışıyor.

Refah’taki çadır kamplarında yaşayan Filistinliler, bir taraftan her an üzerlerine bir bomba düşecek korkusuyla yaşarken, diğer taraftan da şiddetli soğuk ve kasvetli karanlık içinde acı çekiyor.

İsrail ordusunun daha önce “güvenli” olduğunu iddia ettiği ve yaklaşık 1,5 milyon kişinin sığındığı güneydeki Refah kenti, Gazze Şeridi’ndeki en yoğun nüfuslu bölgelerden biri olarak kabul ediliyor.

Yerinden edilen Gazzeliler, kış ve zorlu hava koşullarıyla başa çıkmak için ihtiyaç duydukları battaniye, kışlık kıyafet ve ısınma araçlarından yoksun. Halk, bitkin ve yorgun bedenlerini ısıtmak için umutsuz bir çabayla boş alanlarda yakılan ateşlerin etrafında toplanarak ısınmaya çalışıyor.

Yakılan ateşlerin etrafında ısınmaya çalışan aileler, bir yandan da birbirlerine manevi ve psikolojik destek sağlamaya çalışıyor.

Gazze’de “olmayan” güvenli ve sıcak bir yuva arayışı içinde olan siviller, gecelerini üzerlerinde uçan İsrail savaş uçaklarından ya da çevrede bekleyen tanklardan her an gelebilecek bir bomba korkusuyla geçiriyor.

İsrail’in tehditlerinin artmasıyla birlikte Refah’a kara saldırısı düzenleme olasılığına ilişkin endişeler artıyor.

“Havalar çok soğuk, kendimizi ve çocuklarımızı ısıtabilmek için ateş yakıyoruz”

AA muhabirine konuşan yerinden edilmiş Filistinli Nasır el-Hatib, Gazze’nin doğusundaki Şucaiye Mahallesinden 8 kişilik ailesiyle birlikte Refah’a geldiklerini belirterek, yanlarında ne kendilerini ne de küçük çocuklarını sıcak tutabilmek için kıyafet getiremediklerini söyledi.

“Koşullar zor ve trajik olduğu için evden hiçbir şey alamadık. Havalar çok soğuk, kendimizi ve çocuklarımızı ısıtabilmek için ateş yakıyoruz.” diyen Hatib, Gazze Şeridi’ndeki yüz binlerce yerinden edilmiş insan gibi kendilerinin de para ve yiyeceklerinin olmadığını ve yaşam mücadelesi verdiklerini belirtti.

Hatib, “Güvenli ve sıcak bir yuva arıyoruz. Ancak maalesef bu şartlarda bu mümkün görünmüyor. Gazze Şeridi’nde güvenli hiçbir yer kalmadı.” dedi.

“Umarız savaş biter ve evlerimize sağ salim döneriz”

Gazzeli Fayiz Hasaneyn de 6 kişilik ailesiyle Refah’a sığındığını belirterek, geldikleri yerde soğuktan korunmak için battaniye ya da kıyafetlerinin olmadığını dile getirdi.

Derme çatma bir çadırda kaldıklarını ve ısınabilmek için odun, karton ve benzeri şeyler yaktıklarını söyleyen Hasaneyn, “Umarız savaş biter ve evlerimize sağ salim döneriz. Savaş günleri bizi yordu ve henüz akıbetimizi bilmiyoruz.” dedi.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 13 bin 230’u çocuk, 8 bin 860’ı kadın olmak üzere 30 bin 534 Filistinli öldürüldü, 71 bin 920 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Kaynak: AA