Golan Tepeleri’ndeki Suriyeliler, Ä°srail iÅŸgalinin sona ermesini ve barışın saÄŸlanmasını istiyor

Golan Tepeleri'ndeki Suriyeliler, İsrail işgalinin sona ermesini ve barışın sağlanmasını istiyor

Golan Tepeleri'ndeki Suriyeliler, İsrail işgalinin sona ermesini ve barışın sağlanmasını istiyor

Ä°srail ordusunun, Suriye’nin Kuneytra vilayetine baÄŸlı, eski adıyla “Beas Beldesi” yeni ismiyle “Barış Åžehri”nde iÅŸgal ettiÄŸi bölgelerde yaÅŸayan halk, Ä°srail’in saldırganlığına son verilmesini ve bölgede barışın saÄŸlanmasını istiyor.

Ä°srail, Suriye’de Baas rejiminin devrilmesinin ardından ülke genelinde hava saldırılarını artırırken karadan iÅŸgalini de geniÅŸletti.

Ä°srail ordusu, Golan Tepeleri’ndeki Kuneytra vilayetine baÄŸlı, eski adıyla “Beas Beldesi” yeni ismiyle “Barış Åžehri”ndeki valilik binasını iÅŸgal ederek askeri üs olarak kullanmaya baÅŸladı.

Çevreye çok sayıda toprak duvar ören ve gözlem takip cihazları yerleştiren İsrail güçleri, buraya yaklaşan sivil halkı zaman zaman havaya ateş açarak uzaklaştırıyor.

Ä°ÅŸgal edilen köylerde saat 15.00’den sonra sokaÄŸa çıkma yasağı uygulanıyor.

Bu bölgelerde kazı çalışması yürütülen yolların asfalt görünümünü kaybettiği ve arazi halini aldığı görüntülenirken, insansız hava araçları da zaman zaman bölgede uçuyor.

Ä°srail ordusuna ait bir tankın iÅŸgal ettiÄŸi alanda konuÅŸlandığı dikkati çekiyor. Bunun yanı sıra BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin (BM) Golan Tepeleri’ndeki AteÅŸkes Gözlem Gücü, Ä°srail tarafından Barış Åžehri’ne doÄŸru ilerlediÄŸi görülüyor.

Suriye’nin 1973’te Mısır ile ortak biçimde Ä°srail’e karşı baÅŸlattığı Yom Kippur Savaşı’nın ardından Ä°srail’den geri aldığı bu bölgeye bir proje yerleÅŸimi olarak o dönem “Beas Beldesi”ni kurduÄŸu ifade ediliyor.

Bölgedeki halkın önemli bir çoğunluğunun, tarım, çevre, inşaat mühendislerinin yanı sıra asker, polis ve devlet memurlarının oluşturduğu aktarılıyor.

Bölge halkı, Ä°srail’in uluslararası anlaÅŸmalara uygun biçimde çekilmesini istiyor

Kuneytra vilayetine baÄŸlı Barış Åžehri’ndeki Ä°srail iÅŸgaline tepki gösteren bölge sakinleri, AA muhabirine konuÅŸtu.

Kuneytra’da 1990’da yaÅŸamaya baÅŸladığını belirten Ä°ngilizce öğretmeni Çerkes asıllı Neruda Abaza, BeÅŸÅŸar Esed rejiminin devrildiÄŸi 8 Aralık’tan bu yana bölgenin Ä°srail iÅŸgali altında olduÄŸunu ve sürekli halkın silahlı olup olmadığının kontrol edildiÄŸini ifade etti.

Abaza, iÅŸgalcilerin barış istediklerini öne sürdükleri halde binaları, sokakları ve aÄŸaçları yok ettiklerine dikkati çekerek, BM’ye ve diÄŸer kuruluÅŸlara “bu duruma müdahale etmeleri” çaÄŸrısı yaptı.

Suriye halkının rejimin düşüşünü kutladığını ancak Kuneytra halkının daha farklı bir deneyim yaÅŸadığını söyleyen Abaza, “BeÅŸÅŸar ve destekçileri bu ülkeyi terk ettiler. Hepimiz mutluyuz ancak Kuneytra halkı olarak bazen korkuyoruz çünkü bu iÅŸgalcilerin ne istediÄŸini bilmiyoruz.” diye konuÅŸtu.

Abaza, “Sadece barış istiyoruz. Artık iÅŸgal veya savaÅŸ istemiyoruz.” dedi.

“Ä°srail kendi istediÄŸi gibi davranıyor”

Bölge sakinlerinden Türkmen Rabia Mecli de Ä°srail iÅŸgaline tepkisini dile getirerek “Bizim topraklarımızı iÅŸgal ediyorlar, gelip bizi korkutuyorlar.” dedi.

Rejimin devrilmesiyle eÅŸ zamanlı olarak Ä°srail ordusunun Suriye’ye yönelik saldırılarının arttığını belirten Mecli, Ä°srail’in iÅŸgalinin ardından halkta bir korkunun hakim olduÄŸunu vurguladı.

Mecli, “Ä°srail kendi istediÄŸi gibi davranıyor. Yaptıkları hiçbir ÅŸey engellenmiyor, kimse onları durdurmaya çalışmıyor.” ifadelerini kullandı.

Ä°srail’in Suriye’ye saldırıları ve iÅŸgaline yönelik uluslararası toplumdan yeterli tepki gelmediÄŸini kaydeden Mecli, uzun zamandır korkuyla yaÅŸadıklarını fakat yeterince dikkate alınmadıklarını söyledi.

Mecli, uluslararası toplumu acilen çözüm bulmaya çağırdı.

“Halk, özgürlük, güvenlik ve istikrar içinde yaÅŸamak istiyor”

Golan Tepeleri’ndeki Kafr el-Maa köyünden geldiÄŸini ve Kuneytra UlaÅŸtırma Müdürlüğünde çalıştığını ifade eden Rıfat Abdullatif El-Hüyseyin de bölgedeki mevcut duruma iliÅŸkin konuÅŸtu.

Rejimin devrilmesinin ardından Ä°srail iÅŸgal ordusunun Hamidiye, Hurriye ve Kud bölgelerini iÅŸgal ettiÄŸini aktaran Hüseyin, “Hükümet kompleksine kadar ilerlediler, siperler inÅŸa edip tanklarıyla girdiler. Gece geç saatlerde ya da sabahın erken saatlerinde dozer, palet ve tank seslerini duyuyorduk.” dedi.

Hüseyin, “Allah’tan ve askeri operasyonları yöneten makamlardan bu duruma köklü bir çözüm bulmalarını, Ä°srail iÅŸgal ordusunun kendi yerlerine geri çekilmelerini ve bu ilde güvenlik ve huzurunun tesis edilmesini” dilediklerini kaydederek, bölge halkının “özgürlük, güvenlik ve istikrar içinde yaÅŸamak istediÄŸini” vurguladı.

Ä°srail ordusunun 1974 anlaÅŸması kapsamında, 1973 savaşı sonrası belirlenen ateÅŸkes hattını geçmelerinin yasak olduÄŸunu hatırlatan Hüseyin, “Tüm ülkelere, BM’ye ve BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sesleniyoruz: Ä°srail iÅŸgal ordusu 1974 anlaÅŸmasına geri dönmelidir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA