Güney Afrika: Türkiye’nin, İsrail’e karşı UAD’deki soykırım davasına desteÄŸi çok net

Güney Afrika Türkiye'nin, İsrail'e karşı UAD'deki soykırım davasına desteği çok net

Güney Afrika Türkiye'nin, İsrail'e karşı UAD'deki soykırım davasına desteği çok net

Güney Afrika Uluslararası İliÅŸkiler ve İşbirliÄŸi Bakanı Ronald Lamola, Türkiye’nin, İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanında (UAD) açılan soykırım davasına desteÄŸinin “çok net” olduÄŸunu belirtti.

Lamola, Kruger Ulusal Parkı’nda düzenlenen Güney Afrika Kalkınma TopluluÄŸu (SADC) DışiÅŸleri Bakanları Toplantısı’nda, AA muhabirine, İsrail’e karşı açılan soykırım davasının gidiÅŸatına iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Güney Afrika’nın, uluslararası hukukun aşınmasını engellemeyi amaçlayan ve “Lahey Grubu” olarak adlandırılan yapının baÅŸkanlığını yürüttüğünü belirterek, “Türkiye dahil birçok ülke, davada Güney Afrika’ya katılmış durumda.” dedi.

Lamola, dava konusunda Türkiye ile koordineli ÅŸekilde hareket ettiklerine deÄŸinerek, “Türkiye ile yakın çalışmayı sürdürüyoruz. Türkiye, davaya desteÄŸini çok net biçimde ortaya koydu.” ifadelerini kullandı.

Güney Afrika’nın, İsrail’in mart ayında Mahkemeye sunduÄŸu cevap dilekçesini incelemeyi sürdürdüğünü aktaran Lamola, “Dolayısıyla davanın mahkeme süreçleri içerisinde kendi dinamiÄŸini kazanmasını bekliyoruz ve biz de süreci takip etmeyi sürdüreceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.

Güney Afrika’nın İsrail’e karşı UAD’de açtığı soykırım davası

Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık 2023’te, 1948 tarihli BirleÅŸmiÅŸ Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması SözleÅŸmesi’ni ihlal ettiÄŸi gerekçesiyle İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanında (UAD) dava açmıştı.

Güney Afrika, Gazze’deki insani durumun aciliyet teÅŸkil etmesi nedeniyle UAD’den ihtiyati tedbirlere hükmetmesini talep etmiÅŸti.

Divan, 26 Ocak, 28 Mart ve 24 Mayıs 2024 tarihlerinde üç ayrı tedbir kararı almıştı.

Bu kararlarda İsrail’in, Soykırım SözleÅŸmesi’nin 2. maddesinde tanımlanan fiillerin iÅŸlenmemesi için gerekli tüm önlemleri alması, İsrail ordusunun soykırım fiillerini engelleyecek tedbirleri ivedilikle uygulaması, özellikle Refah’taki soykırım tehlikesi yaratabilecek askeri operasyonları sonlandırması ve aldığı tedbirleri düzenli olarak Divan’a raporlaması istenmiÅŸti.

İsrail, iki kez süre uzatımı talep ettikten sonra 12 Mart’ta yanıt dilekçesini divana sunmuÅŸtu.

Türkiye, İspanya, Hollanda, İrlanda, Kolombiya, Meksika, Şili, Bolivya, Küba, Belize, Brezilya, Komorlar ve Namibya ile davaya müdahil olan ülkeler arasında yer alıyor.

Davanın yazılı aşaması sürerken, nihai kararın birkaç yıl içerisinde çıkması bekleniyor.

Öte yandan UAD’nin kararları baÄŸlayıcı olsa da doÄŸrudan yaptırım mekanizması bulunmuyor.

Kaynak: AA