Gürcistan Başbakanı Garibaşvili: Türkiye, küresel ölçekte ana siyasi ve ekonomik aktörlerden biri oldu

Gürcistan Başbakanı Garibaşvili Türkiye, küresel ölçekte ana siyasi ve ekonomik aktörlerden biri oldu

Gürcistan Başbakanı Garibaşvili Türkiye, küresel ölçekte ana siyasi ve ekonomik aktörlerden biri oldu

Gürcistan BaÅŸbakanı İrakli GaribaÅŸvili, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluÅŸunun 100. yılını kutlayarak, “Son 100 yıl içerisinde Türkiye, hem bölgesel hem de küresel ölçekte ana siyasi ve ekonomik aktörlerden biri haline geldi.” ifadesini kullandı.

Gürcistan BaÅŸbakanı İrakli GaribaÅŸvili, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluÅŸunun 100. yılını kutlayarak, “Son 100 yıl içerisinde Türkiye, hem bölgesel hem de küresel ölçekte ana siyasi ve ekonomik aktörlerinden biri haline geldi.” ifadesini kullandı.

Gürcistan BaÅŸbakanlığından yapılan açıklamaya göre GaribaÅŸvili, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluÅŸunun 100. yıl dönümü dolayısıyla Türkiye’nin Tiflis BüyükelçiliÄŸince düzenlenen resepsiyona iÅŸtirak etti.

Resepsiyona, Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Ali Kaan Orbay, Gürcü bakanlar, milletvekillileri, diplomatlar, Gürcistan’daki Türk kurumların temsilcileri, din adamları, Türk iÅŸ adamları ve diÄŸer davetliler katıldı.

BaÅŸbakan GaribaÅŸvili, burada yaptığı konuÅŸmada, Türkiye’nin modern bir ülke olduÄŸunu belirterek, “KuruluÅŸundan bu yana bu büyük ülke ve millet, modern, sanayileÅŸmiÅŸ ve kalkınmış bir devlet olma yolunda birçok zorlukla karşı karşıya kalmıştır.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin bölgesel ve küresel alanda en önemli ülkelerden biri olduÄŸuna dikkati çeken GaribaÅŸvili, “Son 100 yıl içerisinde Türkiye, hem bölgesel hem de küresel ölçekte ana siyasi ve ekonomik aktörlerden biri haline geldi.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

GaribaÅŸvili, bölgesel ve küresel alanda istikrarın ve kalkınmanın güçlendirilmesine saÄŸladığı katkılarından dolayı Türkiye’ye büyük önem verdiklerini kaydetti.

İki ülke arasındaki iliÅŸkileri de deÄŸerlendiren GaribaÅŸvili, “Bağımsızlığın yeniden kazanılmasından bu yana Gürcistan ve Türkiye’nin eÅŸsiz bir dostluk ve kardeÅŸlik bağına sahip olduÄŸunu memnuniyetle belirtmek isterim. Ülkelerimiz giderek saÄŸlam bir stratejik ortaklığa dönüşen iÅŸbirliÄŸini sürdürdü.” açıklamasında bulundu.

GaribaÅŸvili, Türkiye’nin Gürcistan için en büyük ticaret ortağı olduÄŸunu hatırlatarak, ülkeler arasındaki yıllık ticaret hacminin yıl sonunda 3 milyar dolara ulaÅŸmasını beklediklerini aktardı.

10 binden fazla Türk ÅŸirketinin Gürcistan’da faaliyet gösterdiÄŸini dile getiren GaribaÅŸvili, sadece 3 yıl içerisinde Gürcistan’a doÄŸrudan yapılan Türk yatırımının 370 milyon dolara ulaÅŸtığını bildirdi.

GaribaÅŸvili, Türkiye ile Gürcistan’ın, Asya ile Avrupa’yı baÄŸlayan enerji ve altyapı projelerinin gerçekleÅŸmesinde yakın iÅŸbirliÄŸi içinde olduÄŸunu vurgulayarak, ÅŸu ifadeleri kullandı:

“Özellikle hem bölgesel hem de küresel olarak mevcut endiÅŸe verici güvenlik ortamı göz önüne alındığında iÅŸbirliÄŸimizin, sadece karşılıklı ekonomik kazanımlar açısından deÄŸil, aynı zamanda bölgemizde barış, istikrar ve refahın saÄŸlanması açısından da paha biçilmez olduÄŸunu belirtmek de çok önemlidir.”

GaribaÅŸvili, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluÅŸunun 100. yılını kutladı.

Resepsiyonda, davetlilere Türk mutfağından lezzetler de ikram edildi.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir