Güven endeksi şubatta hizmet ve inşaat sektörlerinde düşerken, perakende ticarette yükseldi
![Güven endeksi şubatta hizmet ve inşaat sektörlerinde düşerken, perakende ticarette yükseldi](https://haberegider.com/wp-content/uploads/Guven-endeksi-subatta-hizmet-ve-insaat-sektorlerinde-duserken-perakende-ticarette-yukseldi.jpg)
Güven endeksi şubatta hizmet ve inşaat sektörlerinde düşerken, perakende ticarette yükseldi
Güven endeksi şubatta geçen aya göre, hizmet sektöründe yüzde 1,4 ve inşaat sektöründe yüzde 1,3 azalırken, perakende ticaret sektöründe yüzde 0,4 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu, şubat ayına ilişkin sektörel güven endekslerini açıkladı.
Buna göre, mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi ocakta 101,9 iken, bu ay yüzde 1,4 azalarak 100,4’e geriledi.
Hizmet sektöründe bir önceki aya göre, son 3 aylık dönemde iş durumu alt endeksi yüzde 1,1 azalarak 101,8 oldu.
Son 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep alt endeksi aynı düzeyde kalarak 98 deÄŸerini aldı. Gelecek 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi alt endeksi ise yüzde 3,1 azalarak 101,4’e düştü.
Perakende ticaret sektörü
Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi şubatta yüzde 0,4 artarak 108,9 değerini aldı.
Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre, son 3 aylık dönemde iş hacmi satışlar alt endeksi yüzde 2,8 artarak 122,2 oldu.
Mevcut mal stok seviyesi alt endeksi yüzde 2,8 artarak 92,6’ya yükseldi. Gelecek 3 aylık dönemde iÅŸ hacmi-satışlar beklentisi alt endeksi ise yüzde 4 azalarak 112 olarak hesaplandı.
İnşaat sektörü
Mevsim etkilerinden arındırılmış inÅŸaat sektörü güven endeksi geçen ay 84,2 iken, ÅŸubatta yüzde 1,3 azalarak 83,1’e düştü.
İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi yüzde 1,6 artışla 76,9 değerine ulaştı. Gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi ise yüzde 3,6 azalarak 89,3 değerini aldı.
Ä°nÅŸaat sektöründe ÅŸubat ayında giriÅŸimlerin yüzde 48,9’u faaliyetleri kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını, yüzde 51,1’i ise faaliyetlerini kısıtlayan en az bir temel faktör bulunduÄŸunu bildirdi.
Ä°nÅŸaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan temel faktörlerden “finansman sorunları” ocakta ayında yüzde 26,3 iken ÅŸubatta aynı oranda kaldı, “talep yetersizliÄŸi” geçen ay yüzde 22,4 iken ÅŸubatta yüzde 25,7 ve “diÄŸer faktörler” ocakta yüzde 30 iken ÅŸubatta yüzde 27,2 oldu.
Reel Kesim Güven Endeksi şubatta yükseldi
Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), ÅŸubatta bir önceki aya göre 2,3 puan artarak 109,3’e yükseldi.![Reel Kesim Güven Endeksi ÅŸubatta yükseldi](https://cdnuploads.aa.com.tr/uploads/Contents/2021/02/22/thumbs_b_c_76d3ac22b11897ff67e094b1e988cc24.jpg)
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından şubat ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı.
Buna göre, RKGE ÅŸubatta bir önceki aya kıyasla 2,3 puan artarak 109,3 seviyesinde gerçekleÅŸti. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) ise 0,3 puan azalarak 108,7’ye geriledi.
Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aya yönelik ihracat sipariş miktarı, üretim hacmi ve toplam istihdam beklentileri ile sabit sermaye yatırım harcaması ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmelerin endeksi artış yönünde etkilediği görüldü.
Son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku ve genel gidişata ilişkin değerlendirmeler ise endeksi azalış yönünde etkiledi.
Son üç aya yönelik değerlendirmelere bakıldığında, üretim hacminde ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin şubatta bir önceki aya kıyasla zayıfladığı gözlendi. Bu dönemde, iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyir ise azalış bekleyenler lehine döndü. Mevcut toplam siparişler ve mamul mal stokları seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler ise zayıfladı.
ÃœFE beklentisi yüzde 16,4’e geriledi
Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde, ihracat sipariş miktarında ve iç piyasa sipariş miktarında şubatta bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyir güçlendi. Gelecek üç aydaki istihdama ve gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentilerin de güçlendiği gözlendi.
Ortalama birim maliyetlerde son üç ayda artış kaydedildiğini bildirenler lehine olan seyir güçlenirken, gelecek üç ayda artış yaşanacağını bekleyenler lehine olan seyir zayıfladı. Gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentilerin de zayıfladığı görüldü.
Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi şubatta bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 16,4 seviyesinde gerçekleşti.
İçinde bulunduÄŸu sanayi dalındaki genel gidiÅŸat konusunda, ÅŸubatta önceki aya göre daha iyimser olduÄŸunu belirtenlerin oranı yüzde 14’e, daha kötümser olduÄŸunu bildirenlerin oranı yüzde 10,9’a geriledi. Söz konusu gidiÅŸat konusunda fikrinin aynı olduÄŸunu belirtenlerin oranı ise yüzde 75,1’e yükseldi.
Kaynak: AA