Haksız rekabet oluştuğu gerekçesiyle Uber faaliyetlerinin durdurulması kararı kesinleşti

Haksız rekabet oluştuğu gerekçesiyle Uber faaliyetlerinin durdurulması kararı kesinleşti

Haksız rekabet oluştuğu gerekçesiyle Uber faaliyetlerinin durdurulması kararı kesinleşti

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, internet üzerinden özel ulaşım hizmeti veren Uber’e eriÅŸimin engellenmesi ve firmanın Türkiye’den men edilmesine yönelik verilen kararın onanmasına hükmetti.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, asıl ve birleşen davada, davalıların avukatları tarafından temyiz dilekçelerinde ileri sürülen nedenlerin, kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte olmadığını belirterek, yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.

Taksici eylemleri ve dava süreci

İstanbul’da 2014’te kullanılmaya baÅŸlanan ve Türkiye’de 5 milyon kullanıcı tarafından hizmet alınan Uber’le ilgili İstanbul’daki taksiciler adına BirleÅŸik Taksiciler DerneÄŸi ve İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası yetkililerince, İstanbul 10 ve 11. Asliye Ticaret Mahkemelerine, Uber’e eriÅŸimin engellenmesi ve firmanın Türkiye’den men edilmesi talepli “haksız rekabet” davaları açılmıştı.

Davacılar ayrıca ABD’deki ÅŸirket Uber Technologies Inc’in faaliyetlerinin durdurulmasını da talep etmiÅŸti. Taksicilerin dava dilekçelerinde, Türkiye’de herhangi bir vergi kaydı bulunmayan ABD merkezli firmanın internet üzerinden yasal olmayan taşımacılık yaptığı iddia edilerek, taksicilerin telafisi güç zararlara uÄŸramasının önüne geçilmesi, rekabet ve ticaretin korunması, ülkedeki vergi kayıplarının önlenmesi ve ticari hayatın yeniden düzene girmesi için Uber’in tüm faaliyetlerinin durdurulması istenmiÅŸti.

Davaların daha sonra birleÅŸtirildiÄŸi İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi, bilirkiÅŸi raporlarının alındığı ve tartışmaların yaÅŸandığı yargılama süreci sonunda 16 Ekim 2019’da nihai kararını vermiÅŸ ve Uber’e eriÅŸimin engellenmesi ve firmanın Türkiye’den men edilmesi talebini kabul etmiÅŸti.

Mahkeme heyeti, Uber’in hizmetlerinin haksız rekabet oluÅŸturduÄŸunun tespitine, haksız rekabetin men edilmesine, Uber hizmetlerinin sunulduÄŸu “www.uber.com” ve Uber mobil uygulamaları ile Uber XL isimli hizmete eriÅŸimin engellenmesine hükmetmiÅŸti.

Kararla Türkiye’de Uber’in faaliyetleri durdurulmuÅŸtu. Verilen kararın bozulması için ise temyiz yoluna baÅŸvurulmuÅŸtu.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir