Hazır giyim ve konfeksiyondan 8 ayda 14,2 milyar dolarlık rekor ihracat

Hazır giyim ve konfeksiyondan 8 ayda 14,2 milyar dolarlık rekor ihracat
Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, yılın 8 ayında 14 milyar 248 milyon dolarlık ihracatla tüm zamanların en yüksek ocak-ağustos ihracatına imza attı.
Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı, aÄŸustosta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 13,1 artarak 21,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleÅŸti. Böylelikle bu zamana kadarki en yüksek aÄŸustos ayı ihracatına ulaşılmış oldu.
Ocak-AÄŸustos 2022’de ihracat, geçen yılın aynı dönemiyle karşılaÅŸtırıldığında yüzde 18,3 artarak 165,7 milyar dolara taşındı. Yıllıklandırılmış ihracat deÄŸeri ise 250,7 milyar doları aÅŸtı.
AÄŸustos 2021’de 1 milyar 736 milyon dolarlık ihracat yapan hazır giyim ve konfeksiyon sektörü de bu yılın aynı döneminde yüzde 6,1 artışla 1 milyar 842 milyon dolarlık ihracata imza attı.
Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, Ocak-AÄŸustos 2022’de ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,9 artışla 14 milyar 248 milyon dolarlık ihracat gerçekleÅŸtirdi. Böylelikle sektör tüm zamanların en yüksek ocak-aÄŸustos ihracatına ulaÅŸtı.
Sektörün geçen ay gerçekleÅŸtirdiÄŸi ihracatın 1,3 milyar dolarlık kısmı Ä°stanbul’dan yapıldı. Ä°stanbul’u, 152 milyon dolarla Bursa ve 123 milyon dolarla Ä°zmir takip etti.
Sektörün bu yılın ocak-aÄŸustos döneminde yaptığı 14,2 milyar dolarlık ihracatın 9,8 milyar doları Ä°stanbul’dan, 1,2 milyar doları Bursa’dan ve 1 milyar doları da Ä°zmir’den gerçekleÅŸtirildi.
Sektör 8 ayda en fazla dış satımı Almanya’ya yaptı
Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe geçen ay en fazla dış satım yapılan ülke, 314 milyon dolarla Almanya oldu. Almanya’yı, 256 milyon dolarla Ä°spanya ve 181 milyon dolarla BirleÅŸik Krallık izledi. Sektör, ocak-aÄŸustos döneminde ise Almanya’ya 2,5 milyar dolar, Ä°spanya’ya 1,8 milyar dolar ve BirleÅŸik Krallık’a 1,4 milyar dolar ihracat yaptı.
Sektörde geçen ay en fazla ihracatın yapıldığı ülke gruplarına bakıldığında, 1,1 milyar dolarla AB ülkeleri birinci, 238 milyon dolarla diğer Avrupa ülkeleri ikinci ve 153,4 milyar dolarla Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri üçüncü sırada yer aldı.
Söz konusu ülke gruplarına 8 ayda yapılan ihracata bakıldığında, AB ülkelerine 8,8 milyar dolar, diğer Avrupa ülkelerine 1,8 milyar dolar ve Orta Doğu ülkelerine 1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
TİM verilerine göre, geçen ay 180 ülke ve bölgeye ihracat yapan hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, aynı dönemde ülkenin toplam ihracatından yüzde 8,6 pay aldı.
Bu yılın 8 ayında ise 212 ülke ve bölgeye ihracat yapan sektör, ülkenin toplam ihracatında yüzde 8,6 paya sahip oldu.
Kaynak: AA