“Hem Rusya’ya hem Ukrayna’ya çaÄŸrımız bir an önce ateÅŸler kesilsin”
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, “ÇaÄŸrımız hem Rusya’ya hem Ukrayna’ya bir an önce ateÅŸler kesilsin ve gerek Rusya, gerek Ukrayna burada dünya barışına güzel bir katkıda bulunsun.” dedi.
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve Kosova CumhurbaÅŸkanı Vjosa Osmani, CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde yaptıkları baÅŸ baÅŸa ve heyetler arası görüşmeler ile anlaÅŸmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
CumhurbaÅŸkanı Osmani’yi, Türkiye’ye ilk resmi ziyareti vesilesiyle misafir etmekten büyük memnuniyet duyduÄŸunu ifade eden ErdoÄŸan, Osmani ve heyetine, “Ankara’ya hoÅŸ geldiniz.” dedi.
Osmani’nin Türkiye ziyaretinin, köklü tarihi, kültürel ve beÅŸeri baÄŸlara sahip iki ülke arasındaki kardeÅŸlik ve dayanışmanın daha da güçlendirilmesine hizmet edeceÄŸine inandığını belirten ErdoÄŸan, Osmani ile ikili ve heyetler arası görüşmelerinde Türkiye-Kosova arasındaki süreci etraflıca deÄŸerlendirme imkanı bulduklarını dile getirdi.
Balkanlar ve Ukrayna başta olmak üzere bölgede yaşanan gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduklarını anlatan Erdoğan, siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomi, ticaret, enerji, savunma sanayi, kültür, eğitim, sağlık ve terörle mücadele alanlarında iş birliğini ilerletmek amacıyla neler yapılabileceğini istişare ettiklerini söyledi.
“Her alanda Kosovalı kardeÅŸlerimize destek verdik”
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Kosova’nın egemenliÄŸine, toprak bütünlüğüne ve siyasi birliÄŸine atfettikleri deÄŸerin malum olduÄŸuna iÅŸaret ederek, şöyle konuÅŸtu:
“Kosova’yı tanıyan ilk ülkelerden biri olarak, ilk günden itibaren her alanda Kosovalı kardeÅŸlerimize destek verdik. Kosova’nın kalkınmasına, uluslararası alanda hak ettiÄŸi yeri almasına büyük önem veriyoruz. Ãœlkemizin de katkılarıyla Kosova halkının refahının artmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz. 2004 yılından bu yana Kosova’da faaliyet gösteren TÄ°KA, 700’e yakın projeyi baÅŸarıyla gerçekleÅŸtirdi. Türk firmaları da bugüne kadar Kosova’ya 400 milyon avroya varan yatırım yaptı. Firmalarımız, enerji sektörü baÅŸta olmak üzere birçok alanda Kosova’daki yatırımlarını artırmaya hazırdır.”
ErdoÄŸan, 2019 yılında yürürlüğe giren serbest ticaret anlaÅŸmasıyla ticaret hacminde olumlu bir seyir yakalandığını belirterek, “Kosova’nın da Türkiye’ye ihracatı artmaya baÅŸlamıştır. Ticaret hacmimiz, salgına raÄŸmen geçtiÄŸimiz sene yüzde 52’nin üzerinde artarak 600 milyon dolar seviyesine ulaÅŸmıştır. Dünyamızın salgının etkisinden kurtulmasıyla birlikte bu rakamın daha da yükseleceÄŸine inanıyorum.” dedi.
Kosova Türk toplumunun, Kosova ile iliÅŸkilerinin beÅŸeri boyutunu teÅŸkil ettiÄŸini dile getiren CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, soydaÅŸların, hayatın her alanında Kosova’nın geliÅŸimine yaptıkları katkıyı iftiharla takip ettiklerini söyledi.
“Türkiye, PriÅŸtine-Belgrad diyalog sürecini desteklemektedir”
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Bölgemizdeki ve ötesindeki tüm aktörlerin, bölgesel barış ve istikrarı öne çıkarması elzemdir. Türkiye, Kosova’nın tüm komÅŸularıyla iyi iliÅŸkiler geliÅŸtirmesini istemekte, PriÅŸtine-Belgrad diyalog sürecini desteklemektedir. Sürecin bölgede kalıcı barış ve istikrarı saÄŸlayacak ÅŸekilde kapsamlı bir anlaÅŸmayla en kısa zamanda nihayete ulaÅŸması samimi arzumuzdur. Bu anlayışla bölgesel barış ve istikrar için elimizden gelen gayreti göstermeye hazır olduÄŸumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum.” diye konuÅŸtu.
Görüşmede, FETÖ ile müşterek mücadeleyi de ele aldıklarını kaydeden CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Demokrasimize kasteden ve 251 vatandaşımızı alçakça ÅŸehit eden bu terör örgütünün varlığının sonlandırılması büyük önem arz ediyor. DeÄŸerli mevkidaşıma, dostluk ve kardeÅŸlik hukukumuz temelinde atılmasını arzu ettiÄŸimiz adımlara dair haklı beklentilerimizi ifade ettim.” dedi.
Aldıkları kararların ve imzalanan anlaşmaların hayırlara vesile olmasını temenni eden Erdoğan, konuk Cumhurbaşkanı ve heyetine ziyaretleri için teşekkür etti, kardeş Kosova halkına, şahsı ve milleti adına selamlarını iletti.
“Ä°kinci tanıyan ülke Türkiye olarak biz olduk”
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Kosovalı bir basın mensubunun, “Bir dünya lideri olarak gücünüzü bilerek, Sayın Osmani de biraz önce Kosova’nın NATO’ya üye olmasını talep etti. Siz de Kosova’nın NATO’ya üye olması için yardımcı olabilir misiniz? Ayrıca Kosova devlet olarak tanınması konusunda ilerleyememiÅŸti, bu konuda da yardımınız olabilir mi?” sorusuna, ÅŸu yanıtı verdi:
“BildiÄŸiniz gibi Kosova’nın tanınması noktasında ilk adım Amerika tarafından atılmıştı, ilk tanıyan ülke Amerika olmuÅŸtur. O zamanlar ben BaÅŸbakandım ve kabine toplantısındaydık. Haberi aldık ve ikinci tanıyan ülke Türkiye olarak biz olduk. Ondan sonraki süreçte de Kosova’yı, dünya genelinde tanınmasına yönelik her türlü adımları attık. Ben baÅŸbakan dostlarımla, dışiÅŸleri bakanlarım o dönemlerde aynı ÅŸekilde muhataplarıyla çalışmaları yaparak, Kosova’nın tanınması sürecini hızlandırdık, hala da buna devam ediyoruz. Åžimdi de yine aynı ÅŸekilde tanınmasını saÄŸlayacağımız bazı ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor.
Yine ikili görüşmede, deÄŸerli kardeÅŸim Osmani, bazı ülkelerin adlarını verdi, onlarla görüşmeler yapıp, onların da tanımasını, yani bu konuda Kosova’yı tanımak suretiyle dünyada Kosova’yı tanıyan ülke sayısının hızla artmasını saÄŸlayalım, bu çalışmayı devam ettirelim diye. NATO konusuna gelince, NATO’nun tabii önemli bir üyesi olarak, Türkiye’nin bu konuda bir sorunu yok. Kosova’yı tanımakta bir yerlerden izin almamıza da gerek yok. Biz Kosova’yı tanıma noktasında adımlarımızı atarız ve NATO’nun bir üyesi olarak da biz Kosova’yı tanırız.”
Türkiye’nin Avrupa BirliÄŸi’ne üyeliÄŸi
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı devam ederken, Ukrayna’nın Avrupa BirliÄŸi’ne üyeliÄŸi gündeme geldi. Bu süreçte Türkiye’nin Avrupa BirliÄŸi’ne tam üyeliÄŸi konusunda olumlu bir beklentiniz var mı? Ayrıca, bazı NATO ülkelerinin Türkiye’ye savunma sanayi alanında yaptırımlarının sürdüğünü görüyoruz. Bu yaptırımları nasıl deÄŸerlendirirsiniz?” sorusuna karşılık, ÅŸunları kaydetti:
“1959-1963, Türkiye’nin maalesef Avrupa BirliÄŸi’ne üyelik sürecindeki oyalama taktiklerinin olduÄŸu dönemlerdir. O günden bugüne maalesef Türkiye, Avrupa BirliÄŸi’ne kabul edilmedi. Åžu anda Ukrayna ile ilgili bir gündem oluÅŸtu ve Ukrayna’yı Avrupa BirliÄŸi’ne alma süreci. Biz kimseyi, ‘Avrupa BirliÄŸi’ne alın, almayın’ böyle bir gayretin içerisine girmeyiz. Biz kendimizden sorumluyuz. Fakat ÅŸu anda Ukrayna’yı Avrupa BirliÄŸi’ne alma gayretlerini de doÄŸrusu takdirle karşılıyoruz. Bu güzel bir geliÅŸme ama Avrupa BirliÄŸi üyelerine de diyorum ki ‘Acaba Türkiye’yi niçin Avrupa BirliÄŸi’ne hala almakta endiÅŸe ediyorsunuz, tereddüt ediyorsunuz veya almıyorsunuz?”
“NATO üyeleri de sadece laf üretiyor. Avrupa BirliÄŸi üyeleri de laf üretiyor”
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, NATO konusunda duruÅŸu belli olan Türkiye’nin, NATO’nun geniÅŸlemesine engel teÅŸkil eden bir ülke olmadığını da vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Tam aksine biz NATO’da da geniÅŸlemenin faydalı olacağını bugüne kadar hep savunduk, bugün de savunuyoruz. Bu adımları atarken bunu dünya barışı için istiyoruz. ‘Dünya barışına ne denli katkıda bulunabiliriz?’ Bunun için istiyoruz ama Avrupa BirliÄŸi konusunda ben tekrar Avrupa BirliÄŸi üyesi ülkelere diyorum ki ÅŸu anda Ukrayna ile ilgili gösterdiÄŸiniz hassasiyeti lütfen Türkiye için de gösterin. Yoksa Türkiye’ye de birileri savaÅŸ açıp saldırdığı zaman mı Türkiye’yi gündeme alacaksınız? Åžu anda Avrupa BirliÄŸi üyesi ülkeler içerisinde savunma sanayinde iÅŸ birliÄŸi yapmamız gereken ülkeler var ve bu ülkelerin birçoÄŸu aynı zamanda NATO üyesi. NATO üyesi oldukları halde, Türkiye de bir NATO üyesi, Türkiye’ye savunma sanayi iÅŸ birliÄŸinde yaklaÅŸmayan, uzak duran… Biz beraberiz, müttefikiz. Türkiye’ye vermeniz gereken bu tür araç, gereç, mühimmat, neyse bunları niye vermiyorsunuz? Bu dayanışmamızın da gereÄŸi ama vermiyorlar. Yine bir savaÅŸ mı çıksın, bunu mu bekliyorlar? Bunlar samimi deÄŸiller, NATO üyeleri de sadece laf üretiyor. Avrupa BirliÄŸi üyeleri de laf üretiyor.
Åžu anda Zelenskiy konuÅŸmasını yapıyor ve Avrupa BirliÄŸi’nde, parlamentoda ayakta alkışlıyorlar. Güzel bir geliÅŸme. Demek ki ‘bir musibet bin nasihatten evladır’ diye güzel bir sözümüz var, hep bunları bekliyorlar ama Türkiye bunları beklemiyor. Türkiye her zaman duruÅŸunu koruyan bir ülke ve her zaman mazlumun, maÄŸdurun yanında olan bir ülke. ÇaÄŸrımız hem Rusya’ya hem Ukrayna’ya, bir an önce ateÅŸler kesilsin ve gerek Rusya, gerek Ukrayna burada dünya barışına güzel bir katkıda bulunsun.”
Türkiye ile Kosova arasında 3 anlaşma imzalandı
ErdoÄŸan ve Osmani’nin, CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’nde baÅŸ baÅŸa ve heyetler arası yaptıkları görüşmelerin ardından anlaÅŸmaların imza törenine geçildi.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve Kosova CumhurbaÅŸkanı Osmani’nin huzurunda iki ülke arasında 3 anlaÅŸma imzalandı.
Buna göre, iki ülke hükümetleri arasındaki “Ormancılık Alanında Ä°ÅŸbirliÄŸine Dair Mutabakat Zaptı”na, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Kosova BaÅŸbakan Ä°kinci Yardımcısı ve DışiÅŸleri ve Diaspora Bakanı Donika Gervalla-Schwarz imza attı.
Ä°ki ülke hükümetleri arasındaki “Gençlik ve Spor Alanında Ä°ÅŸbirliÄŸi AnlaÅŸması” ise Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem KasapoÄŸlu ile Kosova BaÅŸbakan Ä°kinci Yardımcısı ve DışiÅŸleri ve Diaspora Bakanı Donika Gervalla-Schwarz tarafından imza altına alındı.
“Türkiye Cumhuriyeti DışiÅŸleri Bakanlığı Ä°le Kosova Cumhuriyeti DışiÅŸleri ve Diaspora Bakanlığı Arasında Protokol Alanında Ä°ÅŸbirliÄŸine Ä°liÅŸkin Mutabakat Zaptı”, DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu ve Kosova BaÅŸbakan Ä°kinci Yardımcısı ve DışiÅŸleri ve Diaspora Bakanı Donika Gervalla-Schwarz tarafından imzalandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova Cumhurbaşkanı Osmani onuruna yemek verdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha sonra Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani onuruna resmi akşam yemeği verdi.
CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi’ndeki yemek, basına kapalı gerçekleÅŸtirildi.
Kaynak: AA