“Hiçbir zaman ayrım yapmadan kadınlarımızı gerçek anlamda haklarına kavuÅŸturmak için çalışıyoruz”

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Birileri, kadınların ismini ve fırsat bulduklarında kendini istismar etmenin peÅŸindeyken biz hiçbir zaman ayrım yapmadan kadınlarımızı gerçek anlamda haklarına, özgürlüklerine kavuÅŸturmak için çalışıyoruz.” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 87. yıl dönümü dolayısıyla video mesaj yayımladı.
Türkiye’nin İstiklal Harbi’nde destan yazan kadınlara seçme ve seçilme hakkını birçok Avrupa ülkesinden önce verdiÄŸini hatırlatan ErdoÄŸan, şöyle devam etti:
“Kadınlarımızın bu imkana Avrupa’daki hemcinslerin çok daha evvel kavuÅŸması milletimizin kadınlara bakışını yansıtan önemli bir göstergedir. Üstelik bunun bir zorlama veya icbar yoluyla deÄŸil de siyasetin kendi olaÄŸan mecrası içinde gerçekleÅŸmesini son derece anlamlı buluyoruz. Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal’in ortaya koyduÄŸu bu vizyonun maalesef ondan sonra gelen vesayetçi zihniyet tarafından devam ettirilmediÄŸini görüyoruz. Ekonomiden eÄŸitime kadar her alanda Gazi’nin emanetine ihanet edenler, kadınlarla ilgili atılan adımları da sabote ettiler. Kılık kıyafetine göre kadınlarımızı ayıranlar, seçilme hakkı baÅŸta olmak üzere kadınlarımızın anayasal haklarını kullanmalarını engellediler. Lafa gelince demokrasiyi, eÅŸitliÄŸi kimseye bırakmayanlar, kamusal alanda olduÄŸu gibi siyasette de kadınlarımızın varlığına tahammül edemedi. Gazi’nin vefatından sonra yaklaşık 60 yıl boyunca kadınlarımızın parlamentodaki temsil oranları hiçbir zaman yüzde 4’ü aÅŸmamıştır. Ülkemize, milletimize ve kadınlarımızın KurtuluÅŸ Savaşı’nda verdiÄŸi ÅŸanlı mücadeleye asla yakışmayan bu vahim tablo ancak 2002 yılında AK Parti’nin iktidara gelmesiyle deÄŸiÅŸmiÅŸtir.”
ErdoÄŸan, 2002 Genel Seçimleri’nde kadın milletvekili sayısı 24, kadın temsil oranı yüzde 4,4 iken 2007’de bu sayının 50’ye, temsil oranının da yüzde 9,1’e yükseldiÄŸini kaydederek, “12 Haziran 2011 Genel Seçimleri’nde aynı sayı 79’a çıkmış, oran da yüzde 14,4’ü bulmuÅŸtur. 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri’nde kadın milletvekili sayısı 98 iken parlamentodaki kadın temsil oranı ise yüzde 17,82’ye ulaÅŸmıştır. 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan son seçimlerde ise parlamentodaki 600 milletvekilinden 104’ünü kadın milletvekilleri oluÅŸturmuÅŸtur.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajını şöyle tamamladı:
“Her ne kadar kadınlarımız seçme ve seçilme hakkını 1934 yılında elde etmiÅŸlerse de haklarını özgürce kullanmaya AK Parti ile baÅŸlamışlardır. Kadınların siyasete ve sosyal hayata katılım mücadelesinde elde ettikleri kazanımlarının çoÄŸunun altında AK Parti’nin imzası vardır. Kadın hakları konusunda yaptığımız çalışmaları teker teker saymaya kalksak saatlerce bitiremeyiz. Birileri, kadınların ismini ve fırsat bulduklarında kendini istismar etmenin peÅŸindeyken biz hiçbir zaman ayrım yapmadan kadınlarımızı gerçek anlamda haklarına, özgürlüklerine kavuÅŸturmak için çalışıyoruz. İnÅŸallah önümüzdeki dönemde baÅŸta kadına yönelik ÅŸiddet olmak üzere kadınlarımızın sorunlarına çözümler geliÅŸtirmeye devam edeceÄŸiz. AK Parti Genel BaÅŸkanı ve Türkiye CumhurbaÅŸkanı olarak hak ve adalet mücadelesinde kadınlarımızın yanında olmayı sürdüreceÄŸiz. AK Parti Kadın Kolları BaÅŸkanlığımızı, kadınlarımızın siyaseti etkin ve yaygın katılımını temin için yaptığı çalışmalar sebebiyle tebrik ediyorum. Bu düşüncelerle Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 87. yıl dönümünü tekrar kutluyor, tüm kadınlarımıza sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum.”
Kaynak: AA