Hollanda Başbakanı Rutte: Türkiye (NATO’da) ittifak için çok büyük siyasi ve askeri öneme sahiptir

Hollanda Başbakanı Rutte Türkiye (NATO'da) ittifak için çok büyük siyasi ve askeri öneme sahiptir

Hollanda Başbakanı Rutte Türkiye (NATO'da) ittifak için çok büyük siyasi ve askeri öneme sahiptir

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, “Türkiye (NATO’da) ittifak için çok büyük siyasi ve askeri öneme sahiptir.” dedi.

Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Hollanda Başbakanı Mark Rutte,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki baş başa görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Rutte, Hollanda ve Türkiye’nin 400 yılı aşkın bir geçmişi olan ikili ilişkiye sahip olduğunu belirterek, “Kilit ekonomik ortaklarız. Sizin de zikrettiğiniz gibi 8 milyar dolardan 11 milyara artan bir ticaret hacmi gördük ara hedef olarak 15 milyar nihai hedef olarak da 20 milyarı koyduk. Hollanda Türkiye’deki en büyük doğrudan yabancı yatırımcı dolayısıyla çalışacak çok alan var. 3 bin Hollandalı şirket faal halihazırda.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la sadece ekonomik ilişkileri konuşmadıklarını kaydeden Rutte, “Çok taraflı düzeyde de birlikte çalışıyoruz. Elbette ikimiz de NATO üyesiyiz, perşembe günü gerçekleştirilecek olağanüstü NATO Zirvesini de sabırsızlıkla bekliyoruz. Burada şunu söyleyebilirim ve söylemek istiyorum ki Türkiye ittifak için çok büyük bir siyasi ve askeri öneme haizdir ve tabii ki bu ülke aynı zamanda Avrupa Birliği için de önemli bir ortaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Rutte, Türkiye’nin Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin diplomatik çabalarına değinerek, “Türkiye bu ihtilafta (Rusya-Ukrayna müzakereleri) kilit rol oynuyor. Sayın Erdoğan’ın bu rolü üstlenmiş olmasından dolayı büyük memnuniyet duyuyor ve size bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Aynı zamanda kabine üyelerinize de bu ihtilafın çözümünde gösterdiğiniz diplomatik çabalardan dolayı teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

Türkiye’nin Ukrayna-Rusya savaşında çok kritik bir rol oynadığını vurgulayan Rutte, şunları kaydetti:

“İki ülkeye (Rusya-Ukrayna) açık hattı olan nadir ülkelerden Türkiye’yi (arabuluculukta) desteklediğimizi söylemek isterim. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu vesilesiyle de hem Ukrayna hem Rusya’yla müzakereleri sürdürüyorlar. Bunun nereye varacağını görmemiz gerekiyor ama onlar çabalıyor ve biz de çabalarını destekliyoruz.”

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir