İdlib’deki sığınmacı kamplarında şark çıbanı hastalığı yayılıyor

İdlib’deki sığınmacı kamplarında şark çıbanı hastalığı yayılıyor

İdlib’deki sığınmacı kamplarında şark çıbanı hastalığı yayılıyor

Ailesinden 7 kiÅŸiye ÅŸark çıbanı bulaÅŸan Muhammed El İbrahim, “Hastalığın yayılmasından endiÅŸeliyiz, kontrol edemiyoruz. SaÄŸlık hizmetine, tedaviye ve ilaca ihtiyacımız var.” dedi.

Suriye’nin İdlib ilindeki sığınmacı kamplarında, uygun olmayan yaşam şartları ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği şark çıbanı hastalığının yayılmasına neden oluyor.

Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin saldırılarından kaçan sivillerin kaldığı kamplarda açıkta kalan foseptik çukurları ve zarar gören kanalizasyon başta olmak üzere altyapı sorunları nedeniyle şark çıbanı tehlikesi baş gösterdi.

Saldırılardan kaçarak ailesiyle Şam el Hayır kampına sığınan Muhammed el İbrahim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesinden 7 kişiye şark çıbanı bulaştığını söyledi.

İbrahim, “YaÅŸadığımız kampın durumu içler acısı. Kampta kirli su birikintisi ve kötü koku var. Ailemden 7 kiÅŸiye hastalık bulaÅŸtı ve çocuklar iyileÅŸmiyor.” dedi.

Kampta saÄŸlık merkezinin bulunmadığını belirten İbrahim, “Alternatif tıp yöntemlerine baÅŸvurduk fakat faydasını görmedik. Bu hastalığın yayılmasından endiÅŸeliyiz. Kontrol edemiyoruz. SaÄŸlık hizmetine, tedaviye ve ilaca ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

Kampın sorumlusu Adnan Kaddur da “Kampta 425 aile yaşıyor. 120 aileye hastalık bulaÅŸmış durumda. İlacın bölgede bulunmaması, kanalizasyon sularının yollarda birikmesi nedeniyle hastalık bulaşıyor. Sayı her gün artmaya devam ediyor.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

İdlibli doktor İbrahim Mekki de kentte ilaç eksikliğinin şark çıbanının yayılmasına neden olduğunu söyledi.

Åžark çıbanının bulaşıcı bir deri hastalığı olduÄŸunu belirten Mekki “Hastalık tatarcık sineÄŸinin ısırması ile bulaşır. TeÅŸhis edildikten sonra tedavi süreci baÅŸlar. Yara sayısına, bölgesine ve vücudun direncine göre tedavi edilir. Bölge olarak ilaç eksikliÄŸinden ÅŸikayetçiyiz. Hastalıktan korunmak için böcek öldürücü ilaçların kullanılması, yatarken cibinlik kullanılması ve açık kanalizasyon çukurlarının kapatılması gerekir.” ifadelerini kullandı.

Şark çıbanı

Dünyada daha çok Akdeniz ile Orta DoÄŸu’da görülen hastalığa “Leishmania tropica” adlı parazit neden oluyor.

Tatarcık ve yakarca gibi sineklerin bulaştırdığı mikrop, hijyen ve temizlik bakımından sıkıntılı bölgelerde hızla yayılma imkanı buluyor. Virüsün zamanla vücuda yayılmasıyla çıbana sebep olan parazit, sineğin ısırdığı yerde pembe bir leke oluşturuyor. Zamanla leke daha belirgin hale gelerek yara halini alıyor.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir