İletişim Başkanı Altun: TRT Balkan, insan odaklı yayın çizgisiyle bölgesel ve küresel barışa katkı sağlayacak

İletişim Başkanı Altun TRT Balkan, insan odaklı yayın çizgisiyle bölgesel ve küresel barışa katkı sağlayacak

İletişim Başkanı Altun TRT Balkan, insan odaklı yayın çizgisiyle bölgesel ve küresel barışa katkı sağlayacak

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “TRT Balkan, insan odaklı yayın çizgisiyle bölgesel ve küresel barışa ve istikrara katkı sağlayacak.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Grand Ankara Oteli’nde TRT Balkan Dijital Haber Platformu Tanıtım Programı’ndaki konuşmasında, projenin Türkiye’ye, bölgesine, tüm dünyaya iyilikler, güzellikler getirmesini temenni etti, TRT Balkan’a uzun soluklu ve başarılı bir yayın hayatı diledi.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun (TRT), yayın hayatını sürdürürken üç temel prensiple hareket ettiğini belirten Altun, “Her şeyden önce TRT’nin sürekli yenilik prensibini esas aldığını, ikinci olarak güçlü kurumsallaşma yaklaşımını ilke edindiğini ve üçüncü olarak da vizyoner büyümeyi esas aldığını görüyoruz. Bu proje, bu üç temel ilkenin somutlaşmış bir halidir. TRT bu yaklaşımı, sürekli yenilik, güçlü kurumsallaşma ve vizyoner büyüme yaklaşımını sadece ulusal alanda değil uluslararası alanda da hayata geçirmeye gayret ediyor.” diye konuştu.

Altun, TRT’nin uluslararası kanalları ve dijital platformlarının günden güne daha da güçlendiğini ve etki alanını daha da artırdığını vurgulayarak, bugün hep birlikte tarihi bir ana şahitlik ettiklerini dile getirdi.

TRT Arapça, TRT World, dijital platformlar, TRT Rusça, TRT Almanca ve TRT Fransızca’nın yayın hayatına sırasıyla başladığını bugün de bu aileye TRT Balkan’ın katıldığını söyleyen Altun, “41 dil ve lehçede TRT’nin yayın performansını sürdürdüğünü görüyoruz, bununla gurur duyuyoruz.” dedi.

“Balkan halklarının gönüllerinde müstesna yer edinecek”

Altun, TRT Balkan’ın daha önce TRT Avaz üzerinden Arnavutça ve Boşnakça yayınlarla Balkan coğrafyasına hitap ettiğini, artık müstakil bir platform halini alarak Arnavutça, Boşnakça ve Makedonca dillerinde içerikler üreteceğini belirterek, “İnanıyorum ki bu içerikler, Balkan coğrafyasında, Balkan halklarının gönüllerinde müstesna yer edinecek.” ifadelerini kullandı.

TRT Balkan’ın, sosyal ağlarda da geniş bir şekilde yayın hayatını sürdüreceğine dikkati çeken Altun, “Bunu da iki açıdan önemsiyorum; birincisi çok daha geniş kitlelere ulaşmak açısından sosyal ağlarda yayın yapmak önemli, ikincisi sosyal ağlarda bir dizi sosyal medya şirketinin tahakküm alanı oluşturmaya çalıştığı tek tip yayıncılık alanı içerisinde bir alternatif medya iklimi ve ortamı yaratacak. Bu açıdan da sosyal ağlarda TRT Balkan’ın yayın yapacak olmasını önemli buluyorum.” diye konuştu.

Altun, şöyle devam etti:

“Türkiye güçlendikçe, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemiz bölgesel ve küresel bir güç halini aldıkça elbette TRT de bu yeni duruma, bu yeni role, bu yeni iddiaya uygun olarak kendisini uluslararasılaştırdı, uluslararasılaştırıyor ve küresel bir markaya dönüştürüyor, bu uluslararasılaşma süreciyle birlikte. Sayın Cumhurbaşkanımız, nasıl ‘Dünya beşten büyüktür’ diyorsa, uluslararası platformlarda nasıl ‘Daha adil bir dünya mümkün’ çağrısını yapıyorsa bu çerçevede TRT de uluslararası alanda daha adil bir dünyanın oluşması için, hakikatin sesi olmak için susturulmaya mahkum edilenlerin sesi olmak için gayret sarf ediyor ve uluslararası alanda güçlü bir yayıncılık performansı ortaya koyuyor, adil ve hakkaniyetli bir yayın performansı ortaya koyuyor.”

Balkan coğrafyasının modern dönemde çok büyük acılara ve büyük yıkımlara sahne olduğunu anımsatan Altun, Avrupa’nın ortasında insanlık tarihinde eşine az rastlanır ölçüde soykırımlara, katliamlara şahitlik ettiğini aktardı.

Bu acıların, bir daha yaşanmamasını, bölgenin barış, refah, huzur ve istikrar içerisinde yaşamasını temenni ettiklerini dile getiren Altun, bunun için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde büyük bir gayret ortaya koyduklarına dikkati çekti.

Balkan coğrafyasının kültürel, dini ve etnik çeşitliliğini zenginlik olarak gördüklerine işaret eden Altun, “Sayın Cumhurbaşkanımızın çok önemli bir sözü var, diyor ki Cumhurbaşkanımız, ‘Türkiye tarihi, beşeri ve kültürel özellikleriyle, kökleriyle aynı zamanda bir Balkan ülkesidir’, Balkan coğrafyasına bakışımız bu cümlede çok net bir şekilde özetlenmektedir. Biz, Balkanların refahını, huzurunu, istikrarını ülkemizin refahından, istikrarından, huzurundan farklı görmüyoruz.” diye konuştu.

Merhum Aliya İzzetbegoviç’in “Tarihe Tanıklığım” adlı eserinin Türkçe’ye kazandırılmasında merhum Akif Emre’nin yönlendirmesiyle kendisinin de katkısı olduğunu söyleyen Altun, İzzetbegoviç’in bu eserinde bir hatırasına yer verdiğini anımsattı.

İzzetbegoviç ve Emre’ye Allah’tan rahmet dileyen Altun, İzzetbegoviç’in eserde naklettiği hatıratında bir askerin kendisine, “Yarın barış gelince adalet de gelecek mi, adaletsizlik ortadan kalkacak mı?” diye sorduğunu söylediğini aktardı.

“TRT Balkan, Balkan coğrafyasının uluslararası alandaki güçlü sesi olacak”

İzzetbegoviç’in bu soruya, “Hayır, ne yazık ki barış gelince de adaletsizlik ortadan kalkmayacak, barış gelince de adalet gelmeyecek, sen nasıl ki bugün düşmanla savaşıyorsan yarın da adalet için savaşman gerekecek.” yanıtını verdiğini söyleyen Altun, şunları kaydetti:

“Adalet, bu bağlamda bu denli kıymetli, bu denli üst bir değer, insanlığın kendi namına savaşması gereken bir üst değer. Ben inanıyorum ki TRT Balkan da yine Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemizin uluslararası alanda yürüttüğü bu adalet mücadelesinde önemli bir rol üstlenecek ve bu adalet mücadelesinin Balkan coğrafyasında taşıyıcı unsurlarından biri olacak ve yine inanıyorum ki TRT Balkan, Balkan coğrafyasının uluslararası alandaki güçlü sesi olacak. TRT Balkan, bölge gerçeklerini dış güçlerin değil bölge aktörlerinin ağzından, gözünden bütün dünyaya anlatacak, aktaracak. TRT Balkan, bölgenin etnik, dini, kültürel zenginliğini yansıtacak. TRT Balkan, insan odaklı yayın çizgisiyle bölgesel ve küresel barışa ve istikrara katkı sağlayacak. Elbette TRT Balkan, ülkemizin tezlerini, ülkemizin mücadelesini, hakikat arayışını Balkan coğrafyasına en doğru şekilde, en yetkin şekilde anlatacak, aktaracak.”

Kendilerinin de bu gayretin içerisinde olanların her daim arkalarında olacaklarını vurgulayan Altun, kanalın Türkiye’ye, Balkanlara ve dünyaya hayırlar getirmesini temenni ederek, projede emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

Programa, Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz ile bazı büyükelçiler de iştirak etti.

TBMM Başkanı Şentop: Balkanlarla müşterek mirasımızı, medya ve eğitimle geleceğe taşımak, ideallerin en ulvisidir

TRT Balkan Dijital Haber Platformu Tanıtım Programı’nda konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Derinliğini ortak mazimizden alan Balkanlarla müşterek mirasımızı, medya ve eğitimle geleceğe taşımak, bizim için ülkülerin, ideallerin en ulvisidir.” dedi.TBMM Başkanı Şentop: Balkanlarla müşterek mirasımızı, medya ve eğitimle geleceğe taşımak, ideallerin en ulvisidir

Şentop, Grand Ankara Oteli’nde TRT Balkan Dijital Haber Platformu Tanıtım Programı’ndaki konuşmasında, Balkanlardaki 7 ülkeye, 5 dilde ulaşacak TRT Balkan’ın yayınlarının hayırlı olmasını diledi.

Yayınların, Türkiye ve Balkanlar arasındaki kardeşliğin artarak devamına ve sonraki nesillere aktarılmasına vesile olmasını temenni eden Şentop, “Yüzyıllar öncesine dayalı akrabalığımızın, sarsılmaz kardeşliğimizin TRT Balkan vesilesiyle çok daha güçlü, birbirimizden haberdar olmak suretiyle çok daha sıkı hale geleceğine canıgönülden inanıyorum.” diye konuştu.

Şentop, bugünden itibaren Arnavutluk, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya ve Sırbistan’a haberlerin Türkiye’den aracısız olarak ulaşacağını belirterek “TRT’nin doğru, yansız ve titiz haber anlayışı, 5 ayrı dilde yayınla Balkan coğrafyasının her köşesine ulaşacaktır.” dedi.

Dijital teknolojilerin gelişmesiyle dünyadaki olayların cep telefonlarından anında takip edilebildiğine vurgu yapan Şentop, “Bu hız, bir yandan bilgi ve habere ulaşmayı kolaylaştırırken diğer yandan da bilgi kirliliğinin oluşmasına sebep olmaktadır. Daha önce hiçbir dönemde bilgi kirliliği ve dezenformasyon dediğimiz bir bilgiyi çarpıtarak yanlış aksettirme ve kasıtlı olarak yanlış yayma girişimlerine bu kadar maruz kalmamıştık.” değerlendirmesinde bulundu.

Şentop, bilgi kirliliği içinde doğru habere ulaşmanın öneminin arttığını söyleyerek TRT’nin dijital yayın yapan yeni kanalları sayesinde mümkün olduğunca bilgi kirliliğine geçit verilmediğini ifade etti.

Türkiye ve Balkanların ortak tarihine işaret eden Şentop, Balkan dillerinin içinde güncel olarak kullanılan en az 3 bin Türkçe kökenli kelime olduğunu söyledi.

Şentop, TRT Balkan’ın yayın hayatına başlamasından dolayı çok heyecanlı ve mutlu olduğunu dile getirerek kendisinin de aslen Rumeli kökenli olduğunu anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye ve Balkanlar arasındaki dostluğu güçlendirecek adımlar attığına işaret eden Şentop şöyle devam etti:

“Oralardaki ortak kültürümüzün unsurlarını köprülerden çeşmelere kadar, ibadethanelere, yollara kadar somut olarak canlandırmak, yeniden ihya etmek, bir kültür unsuru olarak ayakta tutmaya çalışmak da son 20 yılda Cumhurbaşkanı’mızın talimatları ve öncülüğü ile gerçekleştirilmiştir. Balkanları sadece hayal dünyasında yaşamanın ötesinde Balkanlarda yaşayan insanlarla Türkiye’deki insanları birleştirmek, bu kültürü yeniden canlandırmak Cumhurbaşkanı’mızın öncülüğünde gerçekleşmiştir. Onun için buraya slogan düzeyinde değil, somut eserlerle katkı vermek çok önemli.”

“Balkanlarla müşterek mirasımızı, geleceğe taşımak bizim için ülkülerin en ulvisidir”

Mustafa Şentop, Balkan ülkeleriyle 1934’te imzalanan Balkan Antantı’nın devletler hukuku ve ebedi kardeşliğin resmiyete dökülmüş hali olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

“Bütün bu sebeplerle derinliğini ortak mazimizden alan Balkanlar ile müşterek mirasımızı medya ve eğitimle geleceğe taşımak bizim için ülkülerin, ideallerin en ulvisidir. Balkanlardaki Türk ve Müslüman kardeşlerimizle eğitim kurumlarımız ve TRT Balkan sayesinde, bütün bağlarımızı daha da pekiştireceğiz inşallah. Çağın gerektirdiği teknolojiyle, kaliteli medya ağıyla doğru ve ilkeli duruşuyla yayın hayatına devam eden, başta sayın Genel Müdür Zahid Sobacı olmak üzere TRT Balkan’ı yayın hayatına hazırlayan bütün TRT mensuplarına, yöneticilerine, yönetim kurulu üyelerine şükranlarımı sunuyorum. Dünyada ve ülkemizde meydana gelen olayları doğru, hızlı ve tarafsız olarak ulaştıran TRT camiasını tebrik ediyor, çalışmalarının aynı minval üzere devam etmesini diliyorum. Yapılması planlanan bütün programların Anadolu ve Rumeli coğrafyasının güzel insanlarını bahtiyar edeceğine inanıyorum. TRT Balkan’a uzun, hayırlı, verimli ve kesintisiz bir ömür diliyorum.”

TRT Genel Müdürü Sobacı: TRT Balkan, birbirinden farklı kimlik ve kültürlerin buluşmasına vesile olacak

TRT Genel Müdürü Mehmet Sobacı, “TRT Balkan, insanlığın vicdanıyla bütünleşen söylemleri kamuoyuyla paylaşarak, birbirinden farklı kimlik ve kültürlerin, ortak ahlaki ve vicdani değerlerde buluşmasına vesile olacak.” dedi.TRT Genel Müdürü Sobacı: TRT Balkan, birbirinden farklı kimlik ve kültürlerin buluşmasına vesile olacak

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, Grand Ankara Oteli’nde TRT Balkan Dijital Haber Platformu Tanıtım Programı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin kamu yayıncısı olarak uluslararası yayın ağlarını genişletme çalışmalarını büyük gayretle sürdürdüklerini vurguladı.

Uluslararası medya ve yayıncılık alanında, tez ve antitezin yıllarca aynı kaynaktan beslendiğine işaret eden Sobacı, dünyanın çok seslilik, farklı bakış açıları ve özgün hikayelere ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Sobacı, TRT ailesi olarak, dünyadaki tek merkezli, tek kutuplu yayıncılık ve medya sistemine karşı çıktıklarını ifade ederek, “Yayınlarımızda perspektif, derinlik ve bağlam denklemini gerçek haberciliğin zeminine oturtuyoruz. Bu, doğal olarak görmezden gelinenlerin yanında olmayı, kimsenin gidemeyeceği yerlere gitmeyi, özgünlüğü, orijinalliği ve kapsayıcı bir yayın anlayışını beraberinde getiriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“Dezavantajlı coğrafya, toplum ve bireylerin sesi olmak için gayret gösteriyoruz”

Türkiye’nin özellikle son 20 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde sergilediği güçlü diplomasiyle tüm dünyada mazlumların sesi ve sığınağı olarak kabul edildiğini söyleyen Sobacı, “Bizler de yayıncılık anlayışımızda insanı merkeze alarak, özellikle dezavantajlı coğrafyaların, toplumların ve bireylerin sesi olmak için gayret gösteriyoruz. Dünyanın farklı yerlerinden mümkün olduğunca fazla hikayeyi çok boyutlu şekilde izleyicilerimizle buluşturuyoruz.” dedi.

Sobacı, kitle iletişimin yöntemi, çehresi, içeriği ve kapsamının teknolojik gelişmelerle eş güdüm içerisinde sürekli değiştiğine işaret ederek, “Özellikle uluslararası medyada kendinize alan açabilmek, yeni teknolojik gelişmelerin ve dijital alışkanlıkların yakından takibini gerektiriyor. Dijital medyanın geleneksel haber alışkanlıklarının yerini aldığı, izleyicilerin bütün haber kaynaklarına tek bir telefondan ulaşabildiği bir dünyada, farklı dijital platformlarda var olmak bütün medya kuruluşları için bir zorunluluk arz ediyor.” diye konuştu.

TRT’nin yayınlarının, televizyon ve radyo kanalları ile dijital haber platformları üzerinden dünyanın 7 kıtasına 41 yabancı dil ve lehçede ulaştığını söyleyen Sobacı, “Artık bölgede ve dünyada çok ciddi izleyici kitlesi ve tanınırlığı olan TRT World ve TRT Arabi’nin yanı sıra dijital haber platformlarımız TRT Almanca, TRT Rusça, TRT Fransızca ve bugün itibarıyla yayın hayatına başlayan TRT Balkan, milyonlarca kişiye kendi ana dillerinde adil, tarafsız ve farklı bakış açılarını ulaştırmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

“TRT Balkan dezenformasyonla mücadele edecek”

Sobacı, dünyanın pek çok bölgesinde farklı dillerde gerçekleştirdikleri platformlara, TRT Balkan’ı da eklemenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

“Balkanlar’da, medya rekabeti oldukça çetrefilli bir yapıda. Üstelik kara propaganda faaliyetlerinin belirgin şekilde hissedildiği, kanlı terör örgütü FETÖ gibi yapıların etki alanı oluşturmaya çalıştığı bir zemin söz konusu. Belli başlı medya kuruluşlarının yanlı haber ve içerik ürettiği, bölge halkını dezenformasyonla etki altında tutmaya çalıştığı bölgede, çok dilli bir dijital haber platformunu kurarak bu düzene itiraz ediyoruz.

Hitap ettiğimiz bütün coğrafyalarda olduğu gibi TRT Balkan, Balkanlar’da da dezenformasyonla mücadele edecek, Türkiye’nin stratejik önceliklerini merkezine alan habercilik anlayışıyla bölge halkına doğru bilgilerin ulaştırılması için gayret gösterecek. Katılımcı, tarafsız ve çok sesli haberciliğin kaynağı olarak Balkan medyasına yeni ve güçlü bir ses getirecek. TRT Balkan, insanlığın vicdanıyla bütünleşen söylemleri kamuoyuyla paylaşarak, birbirinden farklı kimlik ve kültürlerin, ortak ahlaki ve vicdani değerlerde buluşmasına vesile olacak. Kanlı savaşların ve çatışmaların yaşandığı Balkanlarda, uluslararası ve yerel topluma, vicdanları harekete geçiren bir ses olma yolunda ilerleyecek.”

Sobacı, TRT Balkan’ın içeriklerinin her geçen gün artan bir zenginlikle devam edeceğine inandığını söyleyerek, platformun kurulmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir