İngiliz monarşisinin en uzun süre taht bekleyen yeni hükümdarı: Kral 3. Charles

İngiliz monarşisinin en uzun süre taht bekleyen yeni hükümdarı Kral 3. Charles
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in 70 yıl süren tahtta kalma rekoru, büyük oÄŸlu Charles’ın da “İngiltere’de en uzun süre taht bekleyen varis” olmasına neden oldu.
Prens Charles, annesi Kraliçesi Elizabeth’in ölümünün ardından 73 yaşında tahta geçerek “İngiltere Kralı” oldu.
Kraliçe 2. Elizabeth ve eÅŸi Prens Philip’in 4 çocuÄŸundan en büyüğü olan İngiltere’nin yeni kralı,14 Kasım 1948’de Buckingham Sarayı’nda dünyaya geldi.
Kral 6. George’un 1952’de vefat etmesinin ardından Kraliçe Elizabeth’in tahta çıkmasıyla tam adı Charles Philip Arthur George olan, Kraliçe’nin en büyük oÄŸlu, daha 3 yaşındayken tahtın ilk sıradaki varisi oldu.
Annesi Kraliçe Elizabeth ve babası Prens Philip, özel öğretmenler tarafından eğitilen tahtın önceki varislerinin aksine, oğullarının okula gitmesi gerektiğine karar verdi. Böylece Kraliyet ailesi üyelerinin uzun yıllar boyunca örgün öğretim dışındaki tutulması uygulamasına da son verildi.
Charles, ilk olarak baÅŸkent Londra’nın batısındaki Hill House School’da eÄŸitim gördü.
Daha sonra Charles, babası Philip’in de okuduÄŸu, İskoçya’da zorlu ve katı disipliniyle bilinen yatılı okul Gordonstoun’a gönderildi. Sonraki yıllarda bu okulda zorbalığa uÄŸradığını söyleyen ve burada geçirdiÄŸi zamanı “cehennem” olarak nitelendiren Charles, bir süre de Avustralya’da eÄŸitim aldı. 1970’de Cambridge’deki Trinity College’da üniversite eÄŸitimini tamamlayan Prens, tahtın ilk üniversite diploması alan varisi oldu.
Galler Prensi olmaya hazırlanırken Charles, 1969’da Wales University College’da Galler tarihi ve dili konusunda bir yıl eÄŸitim aldı. Charles, mezuniyetinin ardından hem Kraliyet Hava Kuvvetleri hem de Kraliyet Donanması’nda olmak üzere İngiliz ordusunda 7 yıl görev yaptı.
Diana ile düğününü milyonca insan canlı yayından izledi
Prens Charles, 1977 yılının kasım ayında tahtın sıradaki varisleri olan Prens William ve Prens Harry’yi dünyaya getirecek olan Leydi Diana ile tanıştı.
Diana, babasının “Kont” unvanına sahip olması nedeniyle 1975 yılında “Leydi” unvanını alan ve esasında Kraliyet Ailesi ile bağı olan bir isim olmasına raÄŸmen ilerleyen yıllarda ailenin katı ve kontrolcü yapısına karşı belki de ilk ciddi sert duruÅŸu sergiledi ve halktan da büyük destek gördü.
Prens Charles, Diana ile 29 Temmuz 1981’de Aziz Paul Katedrali’nde evlendi. Çiftin düğününü dünya çapında milyonlarca insan canlı yayından izledi. Diana, kalabalıkları etkileyen cazibesi, hayırsever ve aktivist kimliÄŸiyle dünyanın dört bir yanında çok sevildi.
Charles ve Diana’nın evliliÄŸinden, 21 Haziran 1982’de Prens William ve 15 Eylül 1984’te Prens Harry dünyaya geldi.
Çalkantılı ilk evliliği
Çiftin evliliğindeki sorunların medyaya da yansımasıyla Prenses Diana oldukça zor günler geçirdi.
Dönemin İngiliz medyasında ezici güç sahibi olan tabloid gazetelerinin paparazzi muhabirlerinin, yıllarca köşe kapmaca oynayarak neredeyse nefes aldırmadığı Diana’nın ölümü de yine paparazzilerin amansız kovalamacası nedeniyle olacaktı.
Diana, 1994’te BBC’ye verdiÄŸi bir röportajda, Charles’ın daha sonra iliÅŸkisi olduÄŸunu kabul ettiÄŸi Camilla Parker Bowles’a gönderme yaparak “Biz, bu evlilikte üç kiÅŸiydik.” ifadesini kullandı. Araları zaman içerisinde iyice açılan çift, 1996’de resmen boÅŸandı.
Prenses Diana, boÅŸandıktan yaklaşık bir yıl sonra 31 AÄŸustos 1997’de Paris’te paparazzilerden kaçarken geçirdiÄŸi trafik kazasında hayatını kaybetti.
Charles, uzun süredir iliÅŸkisi bulunan Camilla ile 9 Nisan 2005’te evlendi.
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, tahttaki 70’inci yıl dönümüne iliÅŸkin paylaÅŸtığı mesajında, oÄŸlu Charles kral olduÄŸunda, eÅŸi Camilla’nın “kraliçe” olmasını istediÄŸini belirtti.
İklim değişikliğinin önüne geçmek için çalışmalar yaptı
Charles, görüşlerini kamuoyu önünde tartışmayı reddeden annesinin aksine, iklim değişikliği, yeşil enerji ve alternatif tıp gibi konularda makaleler yazdı ve konuşmalar yaptı.
Tropikal ormanların korunması amacıyla internette kampanya başlatan Charles, acil eylem çağrısında bulundu.
“MySpace” adlı sitede yayınlanan 90 saniyelik klipte, Charles, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle mücadele edilmesi ve ormanların yok edilmesinin önüne geçilmesi için Tibetlilerin ruhani lideri Dalay Lama, ünlü futbolcu Pele ve Amerikalı aktör Harrison Ford’la birlikte yer aldı.
Modern Britanya’yı daha iyi temsil etmeyi amaçlıyor
Charles, Kraliyet çalışanlarının sayısını azaltmayı, masrafları kısmayı ve “modern Britanya’yı daha iyi temsil etmeyi” amaçladığını söylemiÅŸti. Ancak diÅŸ fırçasına macun sıkmak için bir yardımcısı olduÄŸu iddiaları, eleÅŸtiri oklarını kendisine çevirmiÅŸti.
İngiltere’nin çok kültürlü ve din çeÅŸitliliÄŸine sahip olmasından dolayı Charles, tahta çıkarsa “çok inançlı” bir taç töreni düzenleneceÄŸinin sözünü vermiÅŸti.
2018’de yayınlanan “Prens, OÄŸul ve Varis” (Prince, Son and Heir: Charles at 70) isimli belgeselde Charles, Galler Prensi olmanın kral olmaktan farklı olduÄŸunu belirterek kral olarak siyasete müdahale edemeyeceÄŸini ve bu konuda konuÅŸamayacağını dile getirmiÅŸti.
Hayırseverlik iÅŸlerinin yanı sıra suluboya resim yapan Charles, aralarında çocuk öykülerinin de bulunduÄŸu, “The Old Man of Lochnagar”, “Harmony: A New Way of Looking at Our World” ve “The Prince’s Speech: On the Future of Food” kitaplarının da yazarı.
Kaynak: AA