İngiltere Başbakanı Johnson istifa çağrılarını reddetti

İngiltere Başbakanı Johnson istifa çağrılarını reddetti
İngiltere Başbakanı Boris Johnson istifa çağrılarına karşı çıktı.
BaÅŸbakanlık Ofisi 10 Numara’dan üst düzey bir kaynak, Sky News’e yaptığı açıklamada, Johnson’ın istifaya niyetli olmadığını ve kesinlikle meydan okuyacağını belirtti.
Johnson’ın, hem partisi hem de muhalefetten gelen istifa çaÄŸrılarına raÄŸmen mücadeleye devam etmek istediÄŸini belirten yetkili, BaÅŸbakan’ın yeni bakan atamaları yapmasının muhtemel olduÄŸunu bildirdi.
Ä°ngiltere’de iktidardaki Muhafazakar Parti hükümeti içerisinde dünden bu yana yaÅŸanan istifa dalgasında ÅŸu ana kadar 2’si bakan 39 hükümet yetkilisi görevinden ayrıldı.
Bakanlar art arda istifa kararı aldı
Ä°ngiltere’de SaÄŸlık Bakanı Sajid Javid ile Maliye Bakanı Rishi Sunak dün art arda istifa ettiklerini açıklamıştı.
Javid, artık vicdanen görevine devam edemeyeceÄŸini ve Johnson’a güven duymadığı için istifa ettiÄŸini belirtmiÅŸti.
SaÄŸlık Bakanı’nın istifa kararından kısa bir süre sonra da Maliye Bakanı Sunak istifa ettiÄŸini duyurmuÅŸtu.
Ä°ki bakanın istifa kararı, Johnson’ın, Muhafazakar Parti milletvekili ve partinin Grup Yöneticisi Chris Pincher’a yönelik taciz suçlamalarından haberdar olmasına raÄŸmen, kendisine verdiÄŸi görevden dolayı “son derece piÅŸman” olduÄŸu açıklamasının ardından gelmiÅŸti.
BaÅŸbakanlık Ofisi 10 Numara’dan daha önce yapılan açıklamada ise Johnson’ın Pincher’la ilgili taciz iddialarından haberdar olmadığı belirtilmiÅŸti. Ancak, daha sonra Johnson’ın, 2019’da dışiÅŸleri bakanı olarak görev yaptığı dönemde Pincher’la ilgili ÅŸikayetler hakkında bilgilendirildiÄŸi ortaya çıkmıştı.
Bakanların istifalarından hemen önce Johnson, Pincher’a verdiÄŸi görev nedeniyle özür dilemiÅŸ, büyük piÅŸmanlık duyduÄŸunu dile getirmiÅŸti.
Johnson’ın siyasi geleceÄŸi sorgulanıyor
Johnson, BaÅŸbakanlık Ofisi 10 Numara’da Kovid-19 salgını sırasında karantina kurallarını ihlal eden partiler düzenlenmesi nedeniyle eleÅŸtiri ve istifa baskısı altındaydı.
Bu partilerden biri nedeniyle para cezası da alan Johnson, kendi partisinin bazı milletvekilleri ve muhalefet tarafından parlamentoya yalan söylemekle suçlanmıştı.
Lideri olduÄŸu Muhafazakar Parti içinde 6 Haziran’da güven oylamasına gidilmiÅŸ ancak Johnson 148’e karşı 211 oyla kazanmıştı.
Parti içindeki güven oylamasını kazansa da Johnson’ın siyasi geleceÄŸinin tehlikede olduÄŸu yorumları yapılmıştı.
Kaynak: AA