Ä°ngiltere’de Brexit yasa tasarısı kabul edildi

İngiltere'de Brexit yasa tasarısı kabul edildi

İngiltere'de Brexit yasa tasarısı kabul edildi

Ä°ngiltere’nin Avrupa BirliÄŸi’nden ayrılmasını düzenleyen Brexit yasa tasarısı Ä°ngiltere parlamentosunda kabul edildi.

BaÅŸbakan Boris Johnson‘ın AB’yle vardığı Brexit anlaÅŸmasını yasalaÅŸtıracak tasarının parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası‘ndaki görüşmeleri tamamlandı.

Görüşmeler sırasında sunulan, AB vatandaşlarına süresiz oturum izni verilmesi ile oturum izni başvurusu reddedilen AB vatandaşlarına itiraz hakkı tanınmasını öngören değişiklik önergeleri reddedildi.

Ayrıca yanlarında yetişkin olmayan çocuk mültecilerin aile birleşimi hakkının korunmasına dair önerge de kabul görmedi.

Daha sonra metnin tümü üzerinde yapılan oylamada Brexit yasa tasarısı, 231’e karşı 330 oyla kabul edildi.

Bundan sonraki süreçte tasarı, Lordlar Kamarası‘nda görüşülecek. Herhangi bir deÄŸiÅŸiklik önergesi verilmesini istemeyen hükümet, buradaki sürecin 22 Ocak’a kadar tamamlanmasını ve böylece 31 Ocak öncesi tasarının Kraliçe 2. Elizabeth’in onayını almasını bekliyor.

Yeni ilişki için müzakereler başlayacak

Sürecin planlandığı gibi tamamlanması durumunda Ä°ngiltere, 1973’te katıldığı AB’den 31 Ocak’ta ayrılacak. Böylece ilk kez bir ülke Birlikten çıkmış olacak.

Bu tarihin ardından taraflar 2020 sonuna kadar, gelecekteki ilişkilerini düzenleyecek kapsamlı bir anlaşmaya ilişkin müzakere yürütecek.

Müzakerelerde ticaretin yanı sıra balıkçılık, havacılık, ilaç ve güvenliÄŸe kadar her konu ele alınacak. AB, tüm bu konularda bir yıldan az bir sürede anlaÅŸmaya varmanın imkansız olduÄŸunu savunarak sürenin 2022’ye kadar uzatılmasını istiyor.

Ancak İngiliz yetkililer, müzakerelerin 2020 sonuna kadar tamamlanmasında ısrar ediyor. Eğer, bir anlaşmaya varılamazsa iki taraf arasındaki ticari ilişkiler, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına göre yapılacak.

Öte yandan geçiş süreci boyunca İngiltere, AB kurallarına bağlı olmayı sürdürecek.

Brexit süreci

Ä°ngiltere, Galler, Kuzey Ä°rlanda ve Ä°skoçya’dan oluÅŸan BirleÅŸik Krallık’ta, Haziran 2016’da yapılan AB referandumunda yüzde 48’e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı.

Eski BaÅŸbakan Theresa May liderliÄŸindeki azınlık hükümeti, AB ile varılan Brexit anlaÅŸmasını parlamentodan geçirmeyi baÅŸaramamıştı. 29 Mart’ta gerçekleÅŸmesi gereken Brexit önce 31 Ekim’e, ardından da 31 Ocak 2020’ye ertelenmiÅŸti.

Brexit anlaÅŸmasını geçirmekte zorlanan Boris Johnson liderliÄŸindeki Muhafazakar Parti, 12 Aralık’ta yapılan erken genel seçimde yüzde 43,6 oy alarak 365 milletvekili çıkarmış ve tek başına iktidara gelmiÅŸti.

Elde ettiÄŸi zaferle Brexit karşıtları karşısında eli güçlenen Johnson, seçim sonrası tasarıyı parlamentoya getirmiÅŸ ve ilk oylamada metin 234’ye karşı 358 oyla kabul edilmiÅŸti.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir