Ä°ngiltere’de mahkeme Assange’ın ABD’ye iade edilmesine karar verdi

İngiltere'de mahkeme Assange'ın ABD'ye iade edilmesine karar verdi

İngiltere'de mahkeme Assange'ın ABD'ye iade edilmesine karar verdi

Westminster Sulh Ceza Mahkemesi, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iade edilmesine karar verdi.

BaÅŸkent Londra’da bulunan Westminster Sulh Ceza Mahkemesinin iadeye hükmetmesiyle dosya, siyasi karar için İçiÅŸleri Bakanı Priti Patel’e gidecek.

Patel’in de iadeye onay vermesi durumunda Assange’ın avukatlarının itiraz etmesi bekleniyor.

DuruÅŸma devam ederken Assange’ın destekçileri mahkeme önünde gösteri düzenledi. Burada bir konuÅŸma yapan eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, mahkemeye Assange’ı serbest bırakması çaÄŸrısı yaptı.

Karar sonrası konuÅŸan WikiLeaks Genel Yayın Yönetmeni Kristinn Hrafnsson, hükmün ölüm cezasına eÅŸ olduÄŸunu belirterek “Åžimdi Julian’ın hayatı Priti Patel ve Boris Johnson’ın (BaÅŸbakan) ellerinde. DoÄŸru olanı yapmaları gerekiyor. DoÄŸru ÅŸeyi yaptıklarından emin olmalısınız. Bir insanın hayatını kurtarma, bunu (iade) durdurma ve basın özgürlüğüne yapılan bu saldırıyı durdurma yetkileri var.” dedi.

“Bu siyasi bir dava”

Assange’ın geçen ay evlendiÄŸi eÅŸi Stella Moris de bugünkü kararın formalite de olsa kendisini rahatsız ettiÄŸinin altını çizerek “Ä°ngiltere’nin Julian Assange’ı ABD’ye iade etme yükümlülüğü yok. Esasen uluslararası yükümlülükleri gereÄŸi bu iadeyi durdurması gerekiyor. Boris Johnson ve Priti Patel, Julian’ı onu öldürmeyi planlayan ülkeye iade etmeyin. Boris Johnson ve Priti Patel bunu (iade) her an durdurabilir. Bugün bile durdurabilirler.” diye konuÅŸtu.

Johnson ve Patel’den “doÄŸru olanı” yapmasını isteyen Moris, “Siyasi suçlar nedeniyle iadeleri yasaklayan ABD-Ä°ngiltere iade anlaÅŸmasının dördüncü maddesini uygulayabilirler. Åžu anda kendi anlaÅŸmalarını ihlal ediyorlar. Bu siyasi bir dava. Sulh mahkemesinin kararıyla doÄŸrudan siyasi alana geçti.” ifadesini kullandı.

– 175 yılla yargılanabilir

Nisan 2019’dan bu yana Ä°ngiltere’de tutuklu bulunan Avustralya doÄŸumlu Assange’ın ABD’ye iade edilmesi durumunda 175 yıl hapisle yargılanabileceÄŸi belirtiliyor.

Özellikle Amerikan ordusunun Irak ve Afganistan’da “savaÅŸ suçu” olabilecek eylemlerine iliÅŸkin binlerce gizli belge yayımlamakla suçlanan Assange’ı Washington casusluktan yargılamak istiyor.

Assange destekçileri ise davanın basın özgürlüğüne ciddi bir saldırı olduğunu belirtiyor.

– Assange’ın dava süreci

Assange’ın kurduÄŸu WikiLeaks, 2010’da, aralarında ABD’nin Irak ve Afganistan’da iÅŸlediÄŸi suçları da delillendiren çok sayıda gizli belgeyi yayımlamıştı.

ABD’nin casuslukla suçladığı ve iadesini istediÄŸi Assange, hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla açılan davalar için Ä°sveç’e iadesi gündemdeyken, Haziran 2012’de Ekvador’un Londra BüyükelçiliÄŸine sığınmıştı.

Assange, Ekvador’un Londra BüyükelçiliÄŸinden 11 Nisan 2019’da çıkarılarak gözaltına alınmış ve “kefaletle serbest bırakılma ÅŸartlarını ihlal etmekten” tutuklanarak Londra’daki Belmarsh Hapishanesi’ne konulmuÅŸtu.

Mahkeme, Assange’ı bu suçtan 50 hafta hapse mahkum etmiÅŸti. 50 haftalık cezasını dolduran Assange’ın iade talebi çerçevesinde tutuklu kalmasına karar verilmiÅŸti.

DuruÅŸmaların ardından 4 Ocak 2021’de Assange’ın intihar riskinin yüksek olduÄŸu ve ABD hapishanesinde özel idari önlemlere tabi tutulacağı, özellikle de istihbarat topluluÄŸunun kendisine düşman olması nedeniyle “gerçek bir risk altında” olduÄŸu gerekçesiyle ABD’nin iade talebi reddedilmiÅŸti. ABD ise karara itiraz etmiÅŸti.

ABD, temyizi kazanabilmek için WikiLeaks kurucusunun yüksek güvenlikli hapishanelerde tutulmayacağı ve hapis cezasını ülkesi Avustralya’da çekebileceÄŸi taahhüdünde bulunmuÅŸtu.

Savunma ekibi ise CIA’in, Assange’ı Ekvador’un Londra BüyükelçiliÄŸinde saklandığı sırada kaçırma ve öldürme planı yaptığına iliÅŸkin haberleri dayanak göstererek can güvenliÄŸine vurgu yapmıştı.

10 Aralık 2021’de Yüksek Mahkeme, verilen teminatları yeterli bularak alt mahkemenin kararını bozmuÅŸ ve Assange’ın ABD’ye iade edilebileceÄŸine hükmetmiÅŸti.​​​​​​​

Bunun üzerine Assange’ın savunma ekibi, davayı Yargıtaya taşımak için Yüksek Mahkemeye izin baÅŸvurusunda bulunmuÅŸtu.​​​​​​​

Yargıtay da 14 Mart’ta verdiÄŸi kararla Assange’ın ABD’ye iade edilebileceÄŸi yönündeki karara itirazını reddetmiÅŸti.

Söz konusu kararın ardından, dava dosyasının önce yerel mahkemeye ardından da nihai karar için İçiÅŸleri Bakanı Priti Patel’in önüne gideceÄŸi belirtilmiÅŸti.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir