‘Ä°nme 112’ Mobil Uygulaması Bolu’da pilot olarak uygulanmaya baÅŸlandı

'İnme 112' Mobil Uygulaması Bolu'da pilot olarak uygulanmaya başlandı
SaÄŸlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen, hastanın bilgilerini ambulansa binmeden doktoruna ileten “Ä°nme 112” mobil uygulaması pilot il olarak Bolu’da hayata geçirildi.
SaÄŸlık Bakanlığı Acil SaÄŸlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Ä°nme 112 ” mobil uygulamasıyla inme riski olan hasta, en kısa sürede inme merkezi bulunan en yakın hastaneye götürülerek tedaviye alınacak.
“Ä°nme 112” için pilot il seçilen Bolu’da bulunan 21 istasyonda görev yapan 112 Acil SaÄŸlık ekiplerindeki saÄŸlık personelinin tamamı bu uygulamayı cep telefonlarına indirerek kullanmaya baÅŸladı.
Bir vakaya gittiklerinde, hastanın inme geçirdiÄŸinden şüphelenen saÄŸlık ekipleri, cep telefonlarındaki “Ä°nme 112” uygulamasını açarak kendilerine hastayla ilgili yöneltilen soruları yanıtlıyor.
Hastanın durumunu değerlendiren uygulama, inme riski olduğunu belirlediği anda, sağlık ekiplerini inme merkezi bulunan en yakın hastaneye yönlendirirken, aynı zamanda da bu merkezde görevli doktora hastanın bilgilerini SMS ile gönderiyor.
Uygulama sayesinde, inme riski olan hasta daha hastaneye ulaşmadan doktor, hasta hakkındaki tüm bilgilere ulaşarak uygulayacağı muayene ve tedavi yöntemini belirlemiş oluyor.
Ä°l SaÄŸlık Müdürü Muhammed Emin Demirkol, Türkiye’de ilk defa Bolu’da kullanılmaya baÅŸlanan “Ä°nme 112” uygulaması hakkında gazetecilere bilgi verdi.
Bolu’da yapılan çalışmaların sonucunda uygulamadaki aksaklıkların belirlenip revize edileceÄŸini ve Türkiye’ye örnek olabilecek bir sistemin oluÅŸturulacağını aktaran Demirkol, “Tabii Bolu’da Ä°zzet Baysal EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanemizde de inme merkezi açıldı. Merkezin açılması ile birlikte inmenin de çok kritik bir tedavi sürecinin aslında bu sisteme entegrasyonu SaÄŸlık Bakanlığımız tarafından gündeme geldi. Onlar saÄŸ olsunlar bu sistemi de Bolu’da pilot olarak baÅŸlattılar.” dedi.
Mobil uygulama hakkında da bilgi veren Demirkol, şunları söyledi:
“Bir vaka bilgisi geldiÄŸinde ekiplerimiz vakaya gidiyorlar. Ä°nme merkezindeki hocalarımızdan inme hakkında gerekli eÄŸitimi alan personelimiz oraya gittiklerinde hemen cep telefonlarında bulunan uygulamaları açarak orada klinik sorularla karşılaşıyorlar. ‘Hasta kolunu kaldırabiliyor mu?’, ‘Hastanın vücudu ile ilgili ağızda ve konuÅŸmasında anormalliÄŸi var mı?’, ‘Bilinci nasıl?’ gibi sorular var. Bu klinik soruları arkadaÅŸlarımız aÅŸama aÅŸama cevapladıklarında hastaya şüpheli inme tanısı koyuluyor. Hem tecrübeleri hem de buradaki klinik yaklaşımla beraber bu uygulamada hastanın inme şüphesi olduÄŸu ortaya çıktığında hemen ilimizdeki Ä°zzet Baysal EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanemizde var olan inme ünitesine yönlendiriyor ve aynı anda da hastanın bilgileri sisteme giriliyor. Onlar da hasta adını, yaşını, klinik durumunu hızlıca sisteme girip onayladıklarında hasta bilgileri SMS ile inme merkezimizdeki görevli doktorumuzun telefonuna düşüyor.”
Ä°nme merkezinde görevli doktorun, hastanın tüm bilgilerini görerek ona göre hareket ettiÄŸini de dile getiren Demirkol, “Doktor, hasta hastaneye gelmeden önce bilgilerini görmüş oluyor çünkü inmede dakikalar çok önemli. Hastayı hemen şüphelenilip doÄŸru adrese götürmek, hızlıca tedaviye baÅŸlanılması, hastanın bundan sonraki hayatını felçli olarak devam etmemesi açısından çok önemli.” ifadesini kullandı.
Demirkol, pilot uygulama döneminin sona ermesinin ardından “Ä°nme 112” mobil uygulamasının Bakanlığın öngördüğü süre içerisinde Türkiye’nin her yerinde görev yapan 112 ekiplerince kullanılmaya baÅŸlanacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA