Irak BaÅŸbakanı Abdulmehdi: Ä°ran’ın ABD üslerine saldırı haberini önceden aldık

Irak Başbakanı Abdulmehdi İran'ın ABD üslerine saldırı haberini önceden aldık

Irak Başbakanı Abdulmehdi İran'ın ABD üslerine saldırı haberini önceden aldık

Irak BaÅŸbakanı Abdulmehdi, Ä°ran’ın ABD üslerine saldıracağı haberini önceden aldıklarını bildirdi.

Abdulmehdi, konuya iliÅŸkin yaptığı yazılı açıklamada, Ä°ran yönetiminin, General Kasım Süleymani’nin öldürülmesine karşılık söz konusu saldırıyı yapacağından haberdar olduklarını belirtti.

BaÅŸbakan Abdulmehdi, “Ä°ran’ın ABD üslerine saldırı haberini önceden aldık. Bu saldırının, sadece ABD askerlerinin bulunduÄŸu bölgeleri kapsayacağı bildirildi. Ancak saldırılacak noktalar hakkında bilgi verilmedi.” ifadelerini kullandı.

Abdulmehdi, bunun üzerine saldırı bilgisini kendisinin de ABD’ye ulaÅŸtırdığını kaydetti.

Irak Başbakanı, açıklamasına şöyle devam etti:

“O sırada Ayn el-Esed ve Erbil’deki Harir Askeri Ãœsleriyle baÅŸka bölgelere füzeler yağıyordu. Saldırılacağı haberini aldığımız anda Irak askeri birimlerine gereken tedbirleri almaları için uyarıda bulunduk. Saldırıda Irak ve koalisyon güçleri tarafından herhangi bir kayıp olduÄŸuna dair resmi bir durum bildirilmedi.”

Ä°stifa eden BaÅŸbakan, Irak’ın açık bir savaÅŸa girmesini engellemek için diplomasi yürüttüğünü, ülke egemenliÄŸinin ihlal edilmesini kabul etmediklerini belirtti.

Abdulmehdi, saldırılara karşı herkesi sükunete davet ederek, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde Irak devleti ve hükümetinin kararlarına saygı duyulmasını istedi.

Ne olmuÅŸtu?

Ä°ran Devrim Muhafızları Ordusu, gece saatlerinde ABD’nin Irak’taki Ayn el-Esed Hava Ãœssü’nü onlarca balistik füzeyle vurduÄŸunu duyurmuÅŸtu. Ä°ran, saldırıda en az 80 ABD askerinin öldüğünü ileri sürmüştü.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ä°ran’ın ABD askerlerinin konuÅŸlandırıldığı Irak’ın Enbar kentinde bulunan Ayn el-Esed ile Erbil’deki üslerine 12’den fazla balistik füzeyle saldırı düzenlediÄŸini bildirmiÅŸti.

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir