İspanya Dünya Kupası’nda Kosta Rika’yı farklı yendi – Japonya’dan sürpriz galibiyet
İspanya Dünya Kupası'nda Kosta Rika'yı farklı yendi - Japonya'dan sürpriz galibiyet
2022 FIFA Dünya Kupası’nda İspanya, E Grubu’ndaki ilk maçında Kosta Rika’yı 7-0 maÄŸlup etti.
KarşılaÅŸmaya etkili baÅŸlayan ve 5. dakikada Olmo, 9. dakikada ise Asensio ile fırsatları deÄŸerlendiremeyen İspanya, aradığı golü 11. dakikada buldu. Gavi’nin ceza yayının biraz gerisinde havadan pasında Calvo’dan seken topu şık bir ÅŸekilde önüne alan Olmo’nun kale alanı önünden yaptığı vuruÅŸta meÅŸin yuvarlak filelerle buluÅŸtu: 1-0.
Dani Olmo, böylece İspanya’nın Dünya Kupası tarihindeki 100. golüne imza attı.

Sahanın her bölgesinde iyi paslaÅŸan ve organize ataklar geliÅŸtirmeyi sürdüren İspanya, 21. dakikada farkı 2’ye çıkardı. Sol kanatta Alba’nın ortasında Asensio’nun penaltı noktasına yakın bir bölgede uzak direÄŸe bekletmeden yaptığı vuruÅŸta kaleci Navas’ın çabası yeterli olmadı ve meÅŸin yuvarlak aÄŸlara gitti: 2-0.
İspanya, 29. dakikada penaltı kazandı. Ceza sahası içinde Duarte’nin ayağına basması sonucu Alba yerde kaldı ve maçın hakemi Mohammed Abdulla penaltı noktasını gösterdi. 31. dakikada penaltı atışını kullanan Ferran Torres, farkı 3’e çıkaran golü kaydetti: 3-0.

İkinci yarıda da üstün oyununu sürdüren İspanya’da 54. dakikada yine Ferran Torres sahneye çıktı ve kendisinin ikinci, takımının 4. golünü attı.
74. dakikada Morata’nın soldan ortasında Gavi’nin ceza yayının solundan saÄŸ ayağının dışıyla yaptığı vuruÅŸta direÄŸe çarpan top filelerle buluÅŸtu: 5-0.
Oyuna sonradan dahil olan oyunculardan Soler ile 90. dakikada ve Morata ile 90+2. dakikada birer gol daha bulan İspanya, karşılaşmadan 7-0 galip ayrılarak turnuvaya müthiş bir başlangıç yaptı. Kosta Rika ise hiçbir varlık gösteremediği müsabakada İspanya kalesine şut dahi atamadı.

İspanya, 11 maçın geride kaldığı 2022 FIFA Dünya Kupası’nda ÅŸu ana kadar en farklı skorlu galibiyeti elde etti.
Gavi, Dünya Kupası’nda forma giyen en genç İspanyol
Gavi, Dünya Kupası’nda İspanya forması giyen en genç futbolcu oldu.

İspanyol futbolcu, 18 yaÅŸ 100 gün ile bu unvanı elde etti. Gavi, böylece 19 yaÅŸ 41 günle Almanya 2006’da forma giyen Cesc Fabregas’ı geride bırakmayı baÅŸardı.
Barcelona’da forma giyen Gavi, ayrıca Dünya Kupası’nda gol atan en genç İspanyol oyuncu olarak da kayıtlara geçti.
İspanya, ayrıca Dünya Kupası tarihinde ilk kez bir maçta 7 gol atma ve İtalya 1934’ten sonra ilk yarıda üç kez fileleri havalandırma baÅŸarısı gösterdi.
Dünya Kupası’nda Japonya’dan sürpriz galibiyet
2022 FIFA Dünya Kupası’nda Japonya, E Grubu’ndaki ilk maçında Almanya’yı 2-1 yenerek sürpriz bir sonuca imza attı.
Dünya Kupası tarihinin en çok final oynayan takımı Almanya, iyi baÅŸladığı ve oyunu kontrol ettiÄŸi maçın 33. dakikasında, kariyerinde ilk kez Dünya Kupası’nda forma giyen Türk asıllı Alman futbolcu İlkay GündoÄŸan’ın 32. dakikada penaltıdan attığı golle 1-0 öne geçti.

Fotoğraf: Mustafa Yalçın/AA
İlk yarıda Almanya’nın hakimiyetini kabullenen ancak ikinci yarıda daha farklı bir enerjiyle sahaya çıkan Japonya, 75. dakikada Doan ile önce skoru eÅŸitledi, 8 dakika sonra ise Asamo ile 2-1 öne geçmeyi baÅŸardı.

Kalan dakikalarda skoru koruyan Japonya, turnuvaya 3 puanla başladı.
Japonya’nın gollerini atan futbolculardan Doan’ın Alman ekiplerinden Freiburg, Asamo’nun ise Bochum’da forma giymesi ilginç bir istatistik oluÅŸturdu.

Suudi Arabistan’ın Arjantin’i 2-1 yenmesinin ardından Almanya’yı aynı skorla geçen Japonya, turnuvada sürpriz gerçekleÅŸtiren ikinci Asya ülkesi oldu.
Kaynak: AA
